Furt sau bunuri comune

Citeam înainte pe mediafax că Cioacă va fi trimis în judecată pentru furt din averea soţiei sale, în valoare de 700 000 de lei.

Să mă corecteze cineva, dar parcă bunurile soţilor sunt bunuri la comun, care le aparţin amândorura în parte indiviză. Cum ai putea să îi furi banii nevesti-tii?

Precizez, chiar întreb asta şi e foarte posibil să mă înşel. Dar parcă prea pute de la distanţa că procurorul îla din Braşov care nu a reuşit să îl înfunde pe Cioacă pentru moarte Elodiei, încearcă să îl bage la pârnaie cu orice preţ, pentru orice motiv.

PS: Sunt convins că Cioacă a scăpat de Elodia cumva, doar că nu sunt de acord cu dreptatea asta românească. Dacă te ţine şi eşti bun, arestează-l pentru crimă, nu pentru că a traversat pe roşu.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

28 comentarii

 1. #1

  pai nu

  ce a ramas in urma ei nu se imparte prin succesiune 3/4 copiilor (daca aveau) si 1/4 sotului , urmand ca acesta sa gestioneze partea copilului prin ordin judecatoresc ?

  poate o fi investit toti banii aia in ceva, fara sa fi asteptat ordinul de succesiune/ impratirea banilor

  daca asta e cazul, atunci a cam pus-o

  0

  0

 2. #2

  ba sa-l aresteze pt orice, atata timp cat se face dreptate. pe al capone cum l-au prins de exemplu? aia tot dreptate romaneasca era?

  0

  0

 3. asa bogata era elodia?
  in romania toate merg spre mai bine, chiar si justitia.

  0

  0

 4. #4

  Bunurile comune ale sotilor sunt bunurile acumulate de la inceputul casatoriei, pe toata durata ei.

  0

  0

 5. Daca americanii mergeau pe acelasi principiu, Capone nu mai facea parnaie.
  El a fost arestat pentru evaziune fiscala nu pentru crime.

  0

  0

 6. #6

  141: se imparte 1/2 sotului si 1/2 copiilor, nu 1/4 si 3/4.
  Elc: bunurile acumulate de la inceputul casatoriei pot fi si bunuri proprii, nu e neaparat nevoie sa fie bunuri comune.

  in principiu, ce era al ei dinaintea casatoriei + ce mosteniri/donatii a primit in timpul casatoriei + obiecte ce fac uzul exercitarii unei profesii sunt bunuri proprii ce raman mostenire daca a fost declarata ca persoana decedata, trebuind impartite dupa formula de mai sus, in cazul in care nu exista testament

  0

  0

  • #7

   elf, iar daca copilul e minor, intra sub tutela tatalui, deci parintele supravietuitor ia totul, pana la majoratul copilului. deci unde naiba e furtul? chiar si in cazul in care elodia ar fi avut bunuri inainte de casatorie, ele ii revin de drept urmasului, deci copilului, deci tatalui. dupa logica mea….

   0

   0

 7. #8

  Furtul săvârşit între soţi / Art. 210 / C. pen. în vigoare
  Furtul săvârşit între soţi sau rude apropiate sau de către minor în paguba tutorelui său, ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta.

  Bunurile sotilor pot fi proprii sau comune ( in devalmasie, nu indiviziune – aia-i altceva ). Furtul intre soti exista cand un sot isi insuseste un bun propriu al celuilalt sot.

  Multumit Arhi ?

  0

  0

 8. #9

  @arhi: nu poate fi decralarata decedata decat dupa 4 ani de cand a fost declarata disparuta oficial. si a fost declarata disparuta oficial de pe data de 30 august 2007 cand a fost ultima oara vazuta la domiciliul comun (asta e data minima la care poate fi data disparuta, dar probabil ca a fost declarata disparuta la o data ulterioara acesteia, nu am gasit nimic pe net despre data la care a fost declarata, ci doar cand a vazut-o sotul ultima oara). astfel, din punct de vedere legal, ea inca este in viata, deci nu se poate vorbi de mostenire. scuze pentru comentariul anterior in care nu ma documentasem destul de bine despre aceste informatii.

  0

  0

 9. #10

  http://stiri.botosani.ro/stire/21635/Averea+M%C4%83d%C4%83linei+Manole+se+va+%C3%AEmp%C4%83r%C5%A3i+%C3%AEntre+fiul+%C5%9Fi+so%C5%A3ul+acesteia.html

  asta asa, la ultimul subiect de care mi-am adus aminte si care este oarecum asemanator

  3/4 copilul, 1/4 sotul

  0

  0

 10. #11

  comment-ul anterior cred ca a fost sters.

  as vrea sa stiu de ce ca sa stiu pe viitor sa nu mai fac din astea

  scuze ptr neplaceri daca au existat

  0

  0

 11. #13

  Daca e copilul minor, nu parintele ii va administra averea, ci un curator, care e diferit de parintele supravietuitor (tocmai in ideea de a nu ii toca si banii copilului). Iar averea care se imparte este de 1/2 (ca valoare): 1/2 din 1/2 (adica un sfert) ia sotul, celalalt sfert se imparte intre copii. Jumatatea neimpartita nimanui este a sotului (sotia a avut doar jumatate, doar asta se mosteneste).

  0

  0

  • #14

   Alina, nu cred asta cu curatorul, pentru ca aici e vorba de tatal copilului, ce se presupune ca actioneaza numai spre binele sau.

   0

   0

 12. #15

  Lex, Elf, multumesc

  0

  0

 13. #16

  Corect spus: se presupune. Cand a murit tata, sora mea avea 14 ani; vrand sa vanda apartamentul si sa ia unul mai mic, mama (sotia supravietuitoare) s-a lovit de necesitatea de a avea curator ptr a mica. Cand a murit si ea, sora-mea facuse 18 ani de cateva luni, altfel am fi avut si noi probleme cu cine avea grija de ea. O fi bine, o fi rau, nu ma pricep, dar nu toti parintii sunt bine intentionati :(

  0

  0

 14. #18

  D’ale vietii. Sunt 9 ani de atunci, am 30 acum si imi vad de viata.

  0

  0

 15. #19

  Este devălmăşie, iar cota este comună de 1/1. Cine a declarat furtul? Fără declaraţia păgubitului nu văd cum ar putea procurorul ăla să bage pe Cioacă la puşcărie. Deci tu Arhi, când vei fi nevoit să declari averea, la cota parte din averea comună cu soţia vei trece 1/1, nu cum trec idioţii din parlament care habar nu au ce reprezintă rubricile alea.
  @Lex
  Şi cum poate fi probat un furt de bun propriu? Efectiv.

  0

  0

 16. #20

  @Arhi – Cu placere

  @Takju – Salut. In primul rand trebuie probat caracterul de bun propriu. Sigur, discutam de bunuri mobile, pentru ca doar ele pot forma obiectul infractiunii de furt. Facem distinctie intre bunurile fiecarui sot la momentul incheierii casatoriei si bunurile dobandite pe parcursul acesteia. In primul caz nu sunt probleme prea mari. Spre ex.: daca un sot era proprietarul unei masini, proba se face cu acte; daca detinea electrocasnice, proba se face cu acte sau martori (interogatoriu nu avem in penal). In cursul casatoriei vorbim de proprietatea devalmasa, la un eventual partaj bunurile impartindu-se pe criteriul gradului de contributie al fiecarui sot la dobandirea bunurilor. Proba caracterului de bun propriu dobandit in cursul casatoriei e un picut mai dificila. Se ia in calcul sursa banilor pentru achizitionarea bunului (ex.: salariul unui sot, un imprumut achitat doar de un sot). Daca bunul e valoros (masina, pietre pretioase etc) si a fost facut cadou de un tert exclusiv unui sot, atunci bunul e bunul propriu al acelui sot. Proba furtului urmeaza teoria clasica, a apropriatiunii. Daca a iesit din sfera de folosinta a unui sot, el trebuie sa dovedeasca faptul furtului savarsit de celalalt sot (prin martori, etc). Adica faptul ca celalalt sot il foloseste fara consimtamantul lui, refuzand sa-l inapoieze, sau ca l-a instrainat fara consimtamantul lui. Sper ca ti-am fost de folos. Numai bine.

  0

  0

 17. #21

  @Lex: din cate inteleg eu din ultimele randuri ale tale, nu exista furt atata timp cat nu exista un pagubit care sa il reclame. atunci cum e trimis cioaca in judecata?

  0

  0

 18. #23

  „Daca a iesit din sfera de folosinta a unui sot, el trebuie sa dovedeasca faptul furtului savarsit de celalalt sot (prin martori, etc)”
  din ce a scris Lex. iar parintii elodiei chiar nu au nici un drept legal asupra bunurilor ei, ca sa poata reclama vreun furt, mi se pare tras de par rau de tot. nici macar in eventualitatea unei mosteniri. asa pot sa reclam si eu ca cioaca a furat de la elodia, ca am aceeasi calitate legala ca si ei.

  0

  0

  • #24

   se pare ca totusi au, pentru ca trimiterea in judecata se face in baza reclamatiei parintilor.

   0

   0

 19. Da’ si socrul sau soacra sunt asa si pe dincolo, daca o tin atata in sesizari. Sunt singurul care observa, sau Cioaca ăsta devine el insusi o Elodia? Ca nu mai scapam de el. Mai e o problema cu justitia noastra, daca intri in malaxor, mai iesi cand iesi la pensie, te cauta astia si-n anusul curului…

  0

  0

 20. E anchetat şi pentru că i’a citit mail’urile nevesti’sii!! oO

  0

  0

 21. #27

  @cristean: nu știu, „mane”, da’ cre’ că și eu aș fi un pic cam nervos dacă ar dispare fi-mea, și aș avea tendința de a face multe reclamații. Poate că tu nu, dar deh, nu suntem toți la fel.

  0

  0

 22. lasa asta cu averea si cu dreptatea. eu sunt curioasa daca dupa toata tevatura asta, Cioaca are si el o relatie cu o tipa. sunt curioasa cine este proasta :))

  0

  0

Citește și...

Cea mai recentă versiune de Windows a fost lansată pe 21 mai 2019. Este primul update major al sistemului de operare de la Microsoft și vine cu o serie de îmbunătățiri și de buguri reparate. Dacă aveți nevoie de licențe pentru acest sistem de operare și pentru multe alte softuri, prietenii de la […]

Desi, ca sa fim corecți, de fapt ar fi Ciolos arde de problemele grave ale tarii, cum ar fi interzicerea fumatului, iar Valerica se piaptănă cu mindfulnessul in drum. Cateodata ma gandesc cu drag la lepre precum Nastase sau Basescu. Indiferent cat de lepre erau ei, sotia era în treaba ei, nu se […]