Cum se fac geamurile termopan

Cum v-am spus, zilele acestea sunt plecat împreună cu cei de la Veka, să face chestii bune, alături de Habitat for Humanity. Mai exact, vom merge și vom monta geamuri termopan pentru niște case construite pentru persoane defavorizate. Astăzi vom rupe mușchiul și, desigur, vă voi ține la curent, pe contul de facebook, cu montarea fizică a geamurilor.

Ieri, în schimb, a fost momentul acela în care am fost să văd cum se construiesc geamurile termopan.

Iata, avem si ferestrele pentru Habitat for Humanity #gascaVEKAlaBIGBUILD

Publicată de Cetin Ametcea pe Luni, 1 Octombrie 2018

Nu știu dacă v-am povestit vreodată, dar în tinerețile mele zbuciumate am lucrat, câteva luni, la o făbricuță de geamuri termopan, undeva pe la Republica. Și cam știam ce se întâmplă într-o fabrică de asta, cum se taie, frumos, manual, profilele, cum le lipeșit, cum pui foaia de geam, chestii de astea. Adică eram un fel de specialist, mă-nțelegi, mă simțeam dator să îmi duc colegii prin minunile unei fabrici de gen.

Doar că nu. Fabrica APlast de la Ceptura, care fabrică ferestrele pentru campanie, este ceva gen rachetă. E automatizat, practic, totul, de la foi de geam de 6 metri pe 3, luate cu ventuza de un robot, trecând prin tot restul de tăieri, lipiri, debavurări, sigilări, totul, totul făcut de mașini, cu ghidaj laser, cu trasee de role care duc geamurile de la punct x la punctul y, totul este, parcă, într-o altă lume față de ce știam eu.

Day 1 #gascaVEKAlaBIGBUILD

In drum spre Big Build ne-am oprit la fabrica sa vedem cum se fabrica ferestrele Veka pe care le vom monta maine la Cumpana

Publicată de Razvan Baciu pe Luni, 1 Octombrie 2018

Plus, laborator dedicat de teste, cu testare pe bucăți, pe profile, pe bucăți de geam, pe lipiri și, în final, pe geamuri complet montate, unde se verifică rezistența la ploaie, rezistența la vânt și, de ce nu, funcție de comenzi, rezistența la glonț.
Mișto, vă spun. Altceva, cu totul altceva față de ce aveam eu în cap.

7 comentarii

 1. #1

  Robotu munceste mai repede, mai precis, nu cere pauza de wc/tigara si poate baga 24/7.
  The future is now, old man.

  0

 2. #2

  Deci diseara Artur da petrecere de casa noua, inteleg.

  0

 3. #4

  Cuvinte de care mă leagă amintiri plăcute: „debavurare” (dezmărginire, gen)

  0

 4. Vezi maestre, cum te-au inlocuit robotii? 🙂

  0

 5. #6

  Degeaba ai tehnologie, degeaba ai timpi buni de livrare … daca la clientul final ajung unii de la o firma terta care se ocupa cu montajul…. si o dau cu mucii in fasole. Asta se intampla acum vre-o 4 ani in Bucuresti – chestie simpla geam cu jaluzele exterioare. Nu mai vreau sa aud de ei.

  PS: chiar daca au mai „evoluat” de atunci.

  0

  • #7

   Bah evoluatule, tu cand evoluezi si scriezi vreo legat?

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Acum mulți ani, una din șmecheriile din comerț era să îți cântărească hârtia care ți-o puneau pe cântar, la mezeluri sau unde te duceai. Primeai un ditamai cartonul gros, de puteai izola de bombe irakul, care cântărea 200 de grame, după care mâncarea și, uite-așa, primeai hârtie la preț de salam de Sibiu, […]

Cât am stat cu nevastă-mea pe la Polizu, am căutat chestii de mâncare pe la tarabele alea de pe Buzești, supranumite stretfood, cu mâncare minunată, gătită de oameni deosebiți. Băbăeț, vă spun sincer, mai multe bășini decât la pastramagiii ăia care își câștigau pâinea vânzând chifle oamenilor nu am văzut de multă vreme. […]