Ghettoizarea parcului Pantelimon

Parcul Pantelimon este singura oază de verdeață din zona aceasta a bucureștiului. Și este extrem de plin, cel puțin în weekend se strânge tot punctul cardinal de acolo în parc. Pentru că e răcoare, are lac mare lângă, mlți copaci, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, cam tot ce ai nevoie.

Din păcate, primarul de sector a descoperit vaca de muls pentru partid.

Întâi s-a început bordurizarea. Toată suprafața verde din fața parcului, dar nedelimitată de gard, a fost acoperită cu dale mărginite de multe borduri. Faceți și voi un calcul ce înseamnă, în bani românești, vreo 2 kilometri liniari de dale, pe o suprafață god knows how big. Desigur, bordurile sunt înălțate la 1 metru înălțime, în dublu strat, iar între ele se pune și gazon cu sistem de stropire. Pentru că gazonul natural, cel care creștea pe pământul acoperit acum de dale, nu aducea niciun profit, nimănui.

După care, din spirit de economie, s-a scos și paza din parc. Probabil s-a încetat contractul cu firma de pază, pentru că nu mai e nimeni în parc. Desigur, paznicii de la gardienii publici poliția locală, cei care, când se numeau gardieni publici, aveau în sarcină paza parcurilor, nu sunt buni pentru asta, așa că, în momentul de față, nu mai există nimeni care să asigure ordinea în parc, iar senzația relativă de siguranță pe care o aveai înainte nu mai e.

Din când în când, ies prin parc cei de la poliția călare, care, când mă văd cu ursul în lesă, îmi atrag atenția ca nu cumva să murdăresc domeniul public. După care caii lor se cacă exact așa, fix lângă locul de joacă al copiilor. Nu, nu îl strânge nimeni, că nu are cine.

Partea cea mai tristă în procesul de ghettoizare este că s-a oprit, pe timpul serii, orice fel de lumină în parc. Sunt exact 2 lumini, una la intrare și una undeva în mijloc. În rest, deși sunt stâlpi de iluminat din metru în metru, lumina nu funcționează deloc. Probabil pentru că plătindu-și șpaga pentru borduri, primarul pesedist nu mai are bani să plătească și Luxtenul și atunci, nema lumină.

Rezultatul este că, deși înainte era un parc plin de copii, inclusiv seara la 9 erau oameni care veneau cu copiii în parc, acum, acolo se strâng mașini de băieți bine, cu muzici la maxim, urlete și tot tacâmul, pentru că e întuneric și e bine, așa se facilitează infracțiune.

Pentru că o zonă liniștită, un parc liniștit, o locație liniștită nu sunt profitabile pentru pesede. Infracțiunea este cea care îl caracterizează și nevoia de infracțiune primează atunci când ești condus de dragnea.

22 comentarii

 1. #1

  Eu zic sa vezi si partea buna a lucrurilor ca puteau de exemplu sa rada jumatate de parc si sa planteze un mega image sau daca aveau cwoaie mai mari faceau direct un mall.

  0

  • #2
   Arhi

   da, declarau parcul baza sportiva abandonata si faceau un Park Lake

  • #3

   Nu dispera, nu-i inca trecut timpul pentru ceva constructii…

   0

  • #4

   Comentez rar stiu.

   Este mare loc de a se construii…..in Parcu Pantelimon.

   Tot parcul are aprox 30-31 Ha.

   Conform PUG Bucuresti (aprox 8,5Ha) iar conform PUZ Coordonator Sector 3 aflat in avizare, o zona de aproximatix 7,5Ha !!! din zona gurii de metrou Pantelimon (acum parc conform situatiei din teren) este reglementata si propusa spre reglementarea din PUZ Coordonator Sector 3 ca fiind CB3 ceea ce inseamna exact:
   conform PUG Bucuresti: (nu stiu de unde sa dau link cu plansa de reglementari urbanistice din PUG)
   dar acesta este regulamentul:
   http://urbanism.pmb.ro/Informa%C5%A3ii%20publice/Planul%20Urbanistic%20General/(partea%20scris%C4%83)/Regulament%20local/c_zona_centrala.pdf

   CB3 – instituţii şi servicii publice supramunicipale şi municipale, sedii ale unor organisme extrateritoriale;

   – servicii financiar-bancare şi de asigurări, poşta şi telecomunicaţii (releu infostructură), servicii avansate manageriale, tehnice şi profesionale (sedii de companii şi firme în clădiri specializate); cercetare-dezvoltare, edituri, servicii pentru media; centre de informare, bibliotecă / mediatecă; activităţi asociative diverse; servicii profesionale, colective şi personale, hoteluri pentru turismul de afaceri şi alte spaţii de recepţie, restaurante cofetării, cafenele, baruri, comerţ, expoziţii, recreere (cazino, dancing, cinema, centre de recreere, sport în spaţii acoperite), săli de conferinţe, spectacole şi cinema de diferite capacităţi cu serviciile anexe, locuinţe cu partiu special pentru profesiuni liberale, învăţământ superior şi de formare continuă;
   – unităţi mici şi mijlocii specializate în activităţi de producţie abstractă şi concretă în domenii de vârf; activităţi manufacturiere şi depozitare mic-gros legate de funcţionarea polului terţiar, parcaje multietajate;

   Conform PUZ Coordonator sector 3 aflat in avizare CB3 inseamna: subzona polilor urbani principali cu POT max 70% CUT max 4,5

   http://urbanism.pmb.ro/duat-su/dezbatere%20publica/puz%20sector%203/et%20elaborare/plan%20reglementari%20S3.jpg
   (se va incarca foarte greu plansa este foarte mare).

   Pe scurt pregatitiva ca totusi la un moment dat, aproxamitiv 25% din parc sa nu mai fie parc.

   0

  • #5

   Cu scuzele de rigoare pentru cate o litera, virgula sau cratima lipsa sau ce altceva am mai gresit in exprimare.

   0

 2. #6

  Stai sa vezi ce gazon frumos, inaltat, stropit cu instalatie automatizata si cu copacei e pe b-dul Unirii intre Glina si Vitan ! Km intregi de borduri rosii si copaci dublati in mijlocul pustiului !

  0

  • #7
   Arhi

   pregateam un articol, am un filmulet:))

  • #8

   Au inceput si cu IOR-ul, lapotcoava se largeste trotuarul, s-au stropit bine tujile inalte de 1.5 m sa se usuce frumos, borduri etc. am poze

   0

 3. #9

  Și la Dimitrie Leonida și la Pantelimon au amenajat parcări kilometrice. Intuiesc că se vrea sa se aplice conceptul de park&ride. Ambele sunt la intrare in București și au în vecinătate imediata metrou. Ambele parcări s au amenajat aproape simultan.

  0

  • #10

   Vestiare nu pun? (cum era necesar pe timpul lui Ceasca la intrare in Copsa Mica, plin de negru de fum).
   Ca sint necesare pe timp de ploaie. Cu barcute si cizme de schimb…

   0

 4. #11

  este o singură scăpare: plecați dracului din bucurești
  toate sunt făcute ca lumea să plece din bucurești: praf, mizerie, trafic infernal, aglomerație, corupție, nesiguranța zilei de mâine, stres, firea, psd
  eu aș fi plecat imediat din cocina numită bucurești

  0

  • #12

   Manca-ti-ash .|. ta ce laic ti-am phoutut :)))

   0

  • #13

   Acum si parcare la 10 lei ora. Ca pentru milionari…

   0

 5. #14

  Așa se întâmplă când vine comunismul.

  0

 6. #15

  domnul negoita a facut multe pentru sectorul sau si oamenii de acolo. a pus flori, copacei, elemente decorative, borduri, beton, borduri, beton, borduri, beton si cate si mai cate. El este un bun gospodar.

  0

 7. #17

  astia nu or fi rahatii lasati de la asistatii sociali veniti la meetingul psd ?

  0

 8. #18

  Mi se pare incredibil sa treaca cu caii aia care teoretic vegheaza parcul si sa li se balege in drum, dupa care sa mearga linistiti mai departe.
  Si la tiganii de pe la sate am vazut uneori ca au sac la fundul calului. Nu foarte des, ce-i drept, dar cred ca mai des ca la politistii astia.

  0

 9. #19

  Inlocuieste Pantelimon cu Tineretului. In sectorul 4 se schimba tot, borduri, asfalt, trotuare, se ridica garduri inutile de granit, bolarzi de granit, se schimba gard viu cu thuya, se schimba tot ce misca. aaaa si se taie mii de copaci care stau in calea profitului pesede.

  0

 10. #20

  N-au cum să construiască ceva pe parcul Pantelimon. E fosta groapă de gunoi. Nu cred ca e solul atat de ok pentru constructii.
  Ca si comparatie: cum mergi dinspre Cora Pantelimon spre Parcul Pantelimon, pe stanga, e un mini camp viran. Eh, ala cândva a fost o râpă pana-n lac, dar acoperită(sau marita, ma rog) cu pământ de la lucrările Metrorex de pe timpul lui Ceașcă. 28 de ani later….tot nu poate construi cineva ceva. E inca nesigur
  Parcul Pantelimon? E raiul țiganilor din comuna Pantelimon, 23 August si comuna Cățelu

  0

 11. #21

  I: Cum iti dai seama cat a evoluat romania, si tu nu ai stiut sa apreciezi? R: cand auzi ca pantelimonul se ghettoizeaza.

  0

 12. #22

  Cu caca de cal si pamint copii fac niste figurine pe care le numesc militieni. Fara caca de cal ies doar oameni ordinari! Deci murdaria este buna!

  0

Citește și...

Scrisă de Joyanna O legenda povestește de niste capre care pasteau pe o pajiste in podisul Etiopiei. Pastorul observa ca animalele erau sprintare si energice pina noaptea tirziu, in loc sa doarma, in special dupa ce rontaiau niste fructe mici, rosii si verzi dintr-un arbust pe care nu il cunostea. Crezind c-o fi […]

Aseară FRF a făcut cea mai mișto chestie pe care o puteau face și, având terenul suspendat, au adus 30 000 de copii suporteri la meci. Un moment mișto, mult prea superb de redat în cuvinte. Dar alta e treaba. Știți când scriam eu despre cum eu, dacă merg la stadion, sunt căutat […]