Majoritatea utilizatorilor de wordpress îl utilizeaza. E pluginul care face să apară acea căsuţă sub caseta de comentarii, care odată bifată, îţi trimite pe mail toate comentariile de la postul respectiv.

Şi aici intervine partea proastă. Că pluginul permite bifarea căsuţei de notificare „by default„. Iar toţi bloggerii wannabee o setează gata bifată, ca să fie siguri, dragă doamne, că se întorc comentatorii la ei.
Nu cred că poate fi ceva mai enervant decât asta. Dragii mei, dacă EU consider de cuviinţă să comentez, voi comenta. Dacă EU consider de cuviinţă, mă voi întoarce să urmăresc eventuala discuţie ce se naşte acolo.

Dar IN NICI UN CAZ nu mă voi mai întoarce dacă voi vedea că ai găsit de cuviinţă să mă abonezi fără voia mea. Este jignitor şi stresant. Şi o iau ca un afront personal. Iar pe mine în mod clar nu mă vei mai prinde niciodată pe blogul tău.
Partea cea mai interesantă este că în general o lasă bifată bloggerii care nu prea au comentarii lăsate. Şi atunci încearcă să le aducă cu sila.

Comentariile nu vă vin dacă siliţi omul să se întoarcă pe site. Comentariile vin dacă scrieţi bine, dacă scrieţi despre lucruri interesante, dacă viaţa voastră, cea pe care o puneţi pe blog, este interesantă. Comentariile vin dacă voi inşivă, la rândul vostru, răspundeţi la comentariile ce vi se lasă, dacă participaţi la discuşiile ce se nasc pe blogul vostru.
Este primul semn de respect pe care îl arătaţi celor care vă citesc.

Uitaţi-vă in sidebar la arhiblog. Am aproape 1800 de comentarii lăsate de mine personal. Din 16 500 de comentarii. Asta pentru că răspund la ele. Pentru că îmi pasă. Pentru că discuţiile ulterioare care ies sunt interesante.
În acest fel s-a creat mica mea comunitate de aici. Prin respect reciproc şi discuţii câteodată inteligente.

Nu forţând oamenii să se aboneze la mine.

Nu vreau să par sfătos sau superior. Nu am găsit soluţia perfectă de blogging. Nici măcar nu vreau să o găsesc sau să o ofer. Nu e treaba mea să fac asta. Doar că incerc să spun ce mă deranjează. Şi cum nu cred că sunt unic şi irepetabil, probabil că sunt mai mulţi care gândesc aşa.