Începe branșarea obligatorie la canalizare

Desigur, începe ca în românia, obligând țăranii să se branșeze, pe banii lor, la ceva ce aparține unei firme private. Costuri chiar și de 2000 de lei, pentru că de ce nu. Cu siguranță toți amărâții din satele alea din ardeal, care își țin copiii în curul gol prin curte, ca să nu le cumpere chiloți, vor da 2000 de lei ca să aibă onoarea de a-și deversa rahatul la un loc cu toți cetățenii comunei. Logic și normal era ca statul să asigure branșarea, așa cum este și normal și să își recupereze banii în timp, în factura de canalizare. Doar că așa pot arăta tuturor Bă, noi am vrut, ei nu vor.

Ce mă satisface masiv este că devin interzise fosele septice, în zonele cu canalizare. Când stăteam la casă, în pantelimon, pe strada mea era canalizare, dar proprietarii nu doreau niciunul să se branșeze. Și în fiecare zi din săptămână venea vidanja pe strada mea, inclusiv duminica. Doamne, este așa de plăcut să stai în curte, la un grătăraș cu prietenii și, deodată, să te inunde mirosul de rahat în așa fel încât să nu mai poți să ți-l scoți din nări, din haine.

Și alea erau pe o stradă exclusivistă, probabil eram cei mai săraci din zonă, cu meganeul nostru amărât, printre tot felul de BMWuri și Merțane, care mai de care mai strălucitoare și mai conduse de doamne botoxate. Dar care nu aveau 2000 de lei să se branșeze la canalizare.

Pe de altă parte, așa cum râdem noi de țigani că țin caii în casă și ei dorm în cort, așa sunt și țăranii noștri. Eu cunosc personal oameni care au wc în casă, dar pe care îl folosesc doar pentru lichide, pentru solide, în fundul curții, așa cum e tradiția. Tradiția asta o să moară greu în românia și mă îndoiesc că va muri pe banii țăranilor.

Dar dacă vor dispărea, o să fiu foarte mulțumit. Îmi aduc aminte și acum cu un frison în spate de iernile de la bunici, când mergeam în vacanță și mă lovea vreo pântecăraie nenorocită noaptea. Și aveam de mers vreo 100 de metri până în fundul grădinii, unde era dreptunghiul dedicat, prin nămeți și -30 de grade, noaptea, cu o lanternă care-și dădea duhul în mâinile mele.

Ducă-se.43 comentarii

 1. #1

  Dar dacă primăria nu asigură servicii de canalizare, oamenii pot să-i dea in judecată? Pentru neîndeplinirea obligațiilor pe care le au față de cetățeni?

  1

  • #2

   Bună întrebare. Bunică-mea locuiește într-un oraș nu foarte mic, dar într-un cartier mărginaș. Orașul are canalizare și gaze de foarte mulți ani (probabil mai mulți decât vârsta subsemnatei), dar în zona bunică-mi încă nu-s nici gaze, nici canalizare.

   Pe de altă parte, în orașul de baștină am o mătușă (70+) care, deși are canalizare și baie în casă, a refuzat cu obstinație să facă și toaletă „pt că miroase”. Și fiu-su i-a ținut partea. Nu sunt sigură că mătușă-mea a fost în vreo casă cu budă curată, dar fiu-su sigur a fost.

   0

  • #3

   Un strabunic de-al meu, i-a trantit-o odata lui taica-meu, care ii tot spunea despre dezavantajele privatei din fundul curtii: „da’ ce, ma, ca tine, sa te caci in casa?!”.

   Deci asta-i mentalitatea, mai ales la batrani: este o „necuratenie” sa te caci in casa, ca spurci casa. Pe acestia nu-i mai civilizeaza nimeni, nu pentru ei e programul respectiv si se curata oricum pe cale naturala curand, dar cei de 40-50 de ani trebuie OBLIGATI sa bage canalizare.

   0

  • #4
   Arhi

   normal, dar nu ii obligi pe banii lor. pentru ca nu o vor face.

  • #5

   Uite, eu as face-o. Dar ce sa vezi, nu exista o conducta de canalizare la care sa ma racordez. Pe aia chiar nu am cum sa o fac eu.

   0

 2. #6

  Da, dar ce înstelat e cerul la -30 de grade, ce privelişte minunată ai în timp ce te caci pe fast mode ca să nu îngheți! Şi clinchetul care se aude când ajunge la sol deja congelat, o simfonie!

  Lanternă? Burghez.

  0

 3. Similar, tot în Pantelimon, exista oameni care nu vor sa audă de apă curenta, ei ai investit in pompa, nu ii interesează apa cu clor. Așa că nu reușim să ne strângem numărul minim de puleți ca cei de la AC Ilfov să tragă o țeavă de apa pe stradă. Cu canalizarea a fost mai simplu.

  0

  • #8
   Arhi

   mama si ce apa imputita e in subsolul pantelimonului, pana si bacteriile mor in ea

 4. #9

  Și ce te faci dacă tu te rogi de primărie sa facă odată canalizarea aia nenorocita și pe primărie o doare la banană? Noi avem apa curenta în fata casei de aprox 3 ani, primăria nu face canalizarea… Am înțeles ca exista o directiva europeana care interzice bransarea la apa curenta în lipsa canalizării. Și uite asa în anul 2019 dam grămezi de bani pe încă un put, mai adânc și mai bun ca să nu ne mai vina apa cu miros de căcat când avem apa curenta în fata casei…
  Ps: dacă ai bun simt și chemi vidanja noua și pui și miscodaci în fosa ecologică nu pute când vin sa o golească.

  0

  • #10

   Raman la parerea ca daca acum mii de ani oamenii stiau sa proiecteze si sa realizeze sistem de canalizare atunci… in sec 21 nu ar trebui sa fie nici o problema nicaieri pe planeta vizavi de canalizare.
   Dar… deoarece la noi intai trebuie modernizata telefonia mobila si de abia atunci te gandesti unde si cum mergi la WC (primind notificari de pe facebook la viteza de un giga!)… o alternativa in zonele idilice si fara canalizare ar fi mini statiile de epurare. O cautare pe Internet releva mii de furnizori. Practic nu ai canalizare dar tratezi apele uzate la fel cum face si „furnizorul” de canalizare acolo unde exista retea de canalizare.

   Este poate si o dovada de responsabilitate fata de resursele de apa potabila pe care le lasi urmasilor…

   0

 5. Niste idioți care nu știu sa lucreze decât cu impuneri.
  Asa au făcut și cu legea asociațiilor și acum se roagă de proprietari sa înființeze :D cică obligatorie și aia dar legal nu pot sa le facă nimic dacă nu vor.

  0

  • #12

   Inca tin minte cu groaza cum la 5 ani, am cazut cu un picior in toaleta din gradina bunicilor. Toaleta care era plina pana mai jos de 50 de centimetri de podea.
   M-am umplut cu de toate pana la sold si aveam si colanti albi si rochita. Papucul a ramas acolo, nu a meritat asa soarta.
   Am stat dupa gard pana m-a gasit bunica, nu am putut sa ies ca era ziua de nastere a verisorului meu si erau droaie de rude la noi. Dar m-a certat oricum, ca na, un copil e intotdeauna vinovat.
   Toaleta din fundul curtii trebuie sa moara.

   0

  • #13

   Habar nu am cum a ajuns comentariule asta la reply.

   0

 6. #14

  Frateanu, dar ce mosie aveai de aveai cacatoarea la 100 metrii? Si da, la fel, la -20 grade plus viscol in iernile calduroase ale Dobrogei totul era pe centrifuga la mine , in 2 minute eram gata .

  0

 7. #15

  exista populatie mai inapoiata in europa?
  eu n-am identificat.

  0

 8. #21

  In multe comune le-au bagat apa de retea si nu o foloseste taranul ca e pe bani. Chiar nu intelege nimeni ca in zonele moarte nu are rost sa mai investesti masiv ? Multe din satele astea o sa devina goale complet in urmatorii 15-20 de ani. Mai bine s-ar face spitale mobile, sa treci prin sat cu doctori macar la o luna o data sa ii intrebi de sanatate si sa le duci medicamente moca sau mai multe salvari sa-i duci si sa-i aduci ca asta ii arde tare. Serviciu de salubritate, stiu ca e de ras dar nu e. La margine de sat si pe rapele din spatele satului sunt adevarate focare de infectie si deseuri. Serios, nu le ia absolut nimeni pet-urile si gunoiul de nici un fel.

  0

  • #22

   „Chiar nu intelege nimeni ca in zonele moarte nu are rost sa mai investesti masiv ?”. Eeeeeeeeee, da, dar comisioanele????

   0

 9. #23

  Ce înseamnă locuitori echivalenți?

  0

 10. #25
  vladut

  De ce nu ti ai facut o tiroliana de la casa pana la buda?

  0

 11. #28

  Eu nu stiu de ce va plangeti de mersul la buda afara, noaptea pe frig. Pai copiii din Africa, atunci cand merg la buda, sunt in pericol sa dea peste vreun leu, leopard, sarpe boa sau mai stiu eu ce grozavie.
  Bine, avantajul e ca ajung la buda pe jumatate cacati pe ei, deci toata afacerea dureaza mai putin ca la noi.

  0

 12. #29

  Pot sa leg buda ecologica la canalizare?

  0

 13. #30

  Ardealul acest ideal de neatins…

  0

 14. #31

  Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea locuinţelor conectate la sistemul de canalizare este 82,66 % în Bucureşti-Ilfov, 34,04% în regiunea Nord – Est, 34,77 % în regiunea Sud – Muntenia, 36,41% în Sud-Vestul Olteniei, 48,20% în partea de Nord – Vest, 59,27% în Centru, 51,6% în Sud – Est şi 56,16% în vestul ţării. PS: Sa avem niste statistici…

  0

 15. #32

  Lasa ca nici altii nu sunt mai destepti!

  Acum cativa ani am citit o stire pe tema… luxului din Dubai.
  https://inhabitat.com/the-incredible-story-of-how-the-burj-khalifas-poop-is-trucked-out-of-town/?variation=c

  Astfel Romania a egalat „luxul” din Dubai! Q.E.D.

  0

 16. #35

  Am stat și eu la țară pană pe la 15 ani, la budă in fundul curții. Problema mea mare e ca nu mă pot căca repede… așa ca eu chiar inghețam acolo :)). Dacă mai sufla si un vânt …

  BTW mă ceartă nevasta constant ca stau prea mult la baie :D

  0

 17. #37

  Buna ziua,
  S-au apucat de treaba si astia din satul unde avem noi o casa. Abia astept sa dea drumul la canalizare. O fosa costa oricum cel putin 2000 de lei, asa ca-s dispus sa le dau si 3000 ca sa scap de cacastoarea din fundul curtii. Probabil ca sunt printre putinii care se vor bransa. Daca-mi trag si apa si gaze pot sa spun si eu in sfarsit ca am o casa de vacanta.

  0

 18. #39

  Aia cu satele din ardeal e pusa ca sa mai triggeruiesti niste comentarii, zic. Nu de alta dar pana la satele sarace din ardeal mai ai satele si mai sarace din moldova si tara romaneasca. Iata, coment primit, esti foarte bun, chapeau.

  0

 19. #40

  Inca tin minte cu groaza cum la 5 ani, am cazut cu un picior in toaleta din gradina bunicilor. Toaleta care era plina pana mai jos de 50 de centimetri de podea.
  M-am umplut cu de toate pana la sold si aveam si colanti albi si rochita. Papucul a ramas acolo, nu a meritat asa soarta.
  Am stat dupa gard pana m-a gasit bunica, nu am putut sa ies ca era ziua de nastere a verisorului meu si erau droaie de rude la noi. Dar m-a certat oricum, ca na, un copil e intotdeauna vinovat.
  Toaleta din fundul curtii trebuie sa moara.

  0

 20. #41

  Fosa septica nu inseamna un cacat de groapa, eventual betonata (mai putin pe fund) in care se duce rahatul. Fosa septica este un rezervor cu doua compartimente, din fibra de sticla. Daca functioneaza cum trebuie, nu trebuie trasa niciodata. Aia de care vorbesti se numeste popular hazna, si numai fosa septica nu e.

  0

 21. #42

  Am racordat la canalizare casa parintilor anul trecut si ca a costat maxim 300-400 lei.

  0

 22. #43

  Suntem o familie cu doi copii si locuim la curte ,intr-un mic orasel cu retea de canalizare. Reteaua a fost terminata de curand , cu bani europeni. Am conditii de bloc de 20 de ani(baie wc etc), cu fosa septica 10mc. O vidanjez de 2-3 ori pe an cu 150ron, deci cam 400 ron pe an. Pretul platit lunar pentru apa consumata e undeva la 200 ron in lunile racoroase iar vara ajunge aproape dublu. La pretul acesta, canalizare inseamna aproape dublu pretul pe factura la apa. Pentru taranul care uda ceapa in gradina cu apa de la robinet pretul apei se dubleza platind si canalizarea.

  0

Citește și...

Distinsul jurnalist Mircea Badea a făcut astăzi tetanos, sifilis, blenoragie, hemoragie, niște HIV și oleacă de cancer anal la auzul veștii. Suntem alături de el, în greaua încercare. La cât e de nervos, prevăd că iarăși provoacă un motociclist la bătaie.