Înjurăturile electorale

hereinhell.jpgDe când a început campania asta electorală îmi pun numai întrebarea asta. De ce unii oameni, altfel absolut normali, când e vorba de campanie electorală, o iau razna la modul total.

Adică, pur şi simplu nu ai voie, nu ţi se permite să ai o altă opinie politică. Şi nu, nu se încearcă să ţi se interzică prin argumente, doamne fereşte. Ci din start eşti înjurat.

În mod normal, o discuţie în contradictoriu la români începe aşa:

Părerea mea este următoarea:…

Răspunsul:

Nu este adevărat!

Şi de aici discuţia se rupe şi începe partea cu

Ba pe-a mătii!

Am ajuns să mă familiarizez cu acest gen de discuţii şi nu mă mai formalizez.
În schimb, când e vorba de politică, nu există nici măcar acel stadiu incipient al schimbului de idei. Dacă un posesor de blog, ziar, revistă, sau de ce nu, un comentator de pe un blog, ziar, revistă, îndrăzneşte să spună cu glas tare ce părere are despre cutare candidat sau formaţiune politică, mişcarea imediat următoare este

Slugă, trădătorule, lingăule, ne faci de râs, (gama întreagă de înurături terminate în mă-ta sau mă-tii), ameninţări cu moartea, religie, dumnezeu care a pogorâ şi o să aibă rijă de tine şi familia ta de nenorociţi

De ce domnule, încrâncenarea asta? De ce nu poţi avea, politic, o altă părere, fără să ţi-o iei, fizic sau moral, în mufă?
Eu cel puţin, am noroc. În afară de doi cretini care au ca scop zilnic înjurarea mea, nu prea am avut norocul de a vede specimene de genul.
Dar mă uit la ciutacu sau la alţi jurnalişti cu blog. Dumnezeule, ce se revarsă la gura tembelilor comentatori. Sau pe site-urile ziarelor. Indiferent de culoarea politică, automat are comentatori care nu trăiesc decât pentru injurii.

Să fie politica motorul dejecţiilor minţii umane?
Mă depăşeşte…

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

15 comentarii

 1. esti depasit demult, ma 😉

  Thumb up 0
 2. Nu e numai politica, e si fotbalul, si religia, si sexualitatea, si muzica, aproape orice discutie in contradictoriu se transforma la romani in cearta. Problema cred ca e in incrancenarea cu care ne traim viata. Eu asa imi explic toate atitudinile astea „limitate” (moldovenii sunt mai prosti ca ceilalti, homosexualii sunt niste bolnavi; ortodoxia e mai buna decat catolicismul etc). Chiar aseara radeam cu o colega de vechiul obicei patriarhal: femeia nu trebuie sa treaca prin fata barbatului si trebuie sa mearga la un pas in urma acestuia. Cat de ridicole ni se par noua acum aceste idei preconcepute, la fel li se vor parea si urmasilor nostri multe din ideile in care credem noi acum cu atata incrancenare.

  Oricum, Intel e clar peste AMD!

  Thumb up 0
 3. #3

  de cand am CoreDuo, sunt de aceeasi parere

  Thumb up 0
 4. Arhi, daca esti de acord cu ce zice lumea prin comentarii nu faci trafic! :))

  Thumb up 0
 5. #5

  heh, grija altuia si drumul lung ne omoara:)))))))))))))))))))))

  Thumb up 0
 6. Mai mult drumul lung si fumatul la mine. 😀

  :))

  Thumb up 0
 7. #7

  La noi, violenta este un mod de a exista. O sa curga multa apa pe Dambovita, pana o sa inteleaga si poporul de la Romanica lucrul asta.

  Thumb up 0
 8. La noi se merge dupa modelul ” asa face toate „. Cum il vezi pe unu ca isi baga si isi scoate , incepi si tu, fara sa ai o parere formata despre acel caz.
  Nu vezi ca multi stau si balesc cand il vad pe Vadim sau pe Becali la posturile tv ? 🙂

  Articolul este excelent.

  Thumb up 0
 9. #9

  d3m3ntzial, dar vezi ca daca am scris direct de problema, nici un retardat nu a venit sa injure?:)))) strategie de succes

  Thumb up 0
 10. #10

  recomanda-le articolul de la Paul Graham: How to Disagree 😆

  Thumb up 0
 11. corect, dar poate ca inca nu s-au trezit ciumpalacii 😉

  Thumb up 0
 12. Arhi, cred ca e vorba de sustinerea PSD-ului, nu de politica in general. Unii dintre noi sunt atata de scarbiti de socialisti incat put si simplu nu mai pot concepe cum cineva ii poate inca sustine pe comunistii care ne-au furat de ne-au sarit capacele pana nu demult.

  Thumb up 0
 13. #13

  la fel injura si ceilalti, nu e deosebire de vederi politice.

  Thumb up 0
 14. da-mi voie sa cred ca politica a devenit mult mai murdara, atat in randul politicienilor cat si a alegatorilor, de cand a intrat Basescu in administratie.
  El a impus stilul „daca imi dai o palma, iti trag un scaun in cap” .

  Thumb up 0
 15. sunteti nashparlii cu toții, nu vedeți evidentul:
  Vadim este mână în mână cu Gușă si-l sprijină pe Johanes să nu iasă Mazăre
  aștept contrazicere 😀

  Thumb up 0