Institutul Cantacuzino se reîntoarce la ministerul sănătății

Am scris demult despre țeapa imobiliara ce se dorea a fi dată cu Institutul Cantacuzino. Țeapă care a pornit în 2010, când udemeristul Atilla Cseke, pe atunci ministru al sănătății, a decis să oprească producția de vaccin la institut, pe motiv că dotările nu sunt de ultimul răcnet. După care a dat un tun de 600 de milioane de lei, cumpărând vaccinurile de la o companie pharma, normal.

Vlad Petreanu îmi scria în comentarii, la acea vreme

Concluziile noastre: există un interes imobiliar major; exită un interes al industriei pharma; deşi, la vremea lui, Ion Iliescu a introdus în CSAT subiectul Cantacuzino, care a fost declarat instituţie de interes strategic, acest lucru e acum ignorat – preşedintele Băsescu nici n-a răspuns unei cereri de ajutor venite din partea conducerii de la Cantacuzino; Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să blocheze filmările la Institut; Guvernul a luat înapoi banii plătiţi deja Institutului pentru comanda pe care tot guvernul o făcuse, în iarnă, pentru vaccin anti-AH1N1; vaccinurile BCG luate de la UNICEF sunt o excepţie – un ajutor ca pentru ţările africane. După epuizarea acestui stoc, vor intra pe fir companiile pharma.

S-a întâmplat exact asta. De atunci suntem strict la mâna companiilor pharma. Gândiți-vă, ce vaccin lipsește în fiecare an din țară și este vândut pe sub mână?

După care, în 2011, ministerul finanțelor a decis să nu fie de acord cu cumpărarea dozelor de vaccind de la Cantacuzino, deși, între timp, institutul obținuse toate autorizările necesare și a trimis banii direcțiilor județene, lăsând la latitudinea lor să le cumpere, fiecare de unde poate. Ghiciți unde s-au dus banii respectivi. Între timp, Institutul s-a închis din nou, pentru că dacă statul, proprietarul de drept, nu îl folosește, cu ce bani să funcționeze.

În 2012, problema s-a mutat la directorul din acea vreme a institutului care refuza pur și simplu să își facă treaba, totul pentru a închide porțile.

Sindicatul TESA de la Cantacuzino mai spune că Institutul a pierdut două licitaţii pentru mediu Lowenstein (pentru TBC), în valoare de zeci de milioane de lei, pentru că directorul general nu semnează dosarele necesare în acest scop. Mai mult, directorul general întârzie sau nu semnează contracte de colaborare cu terţi, pierzându-se astfel potenţiali clienţi şi potenţiale venituri

Nu, nu vă speriați, nimeni nu a pățit nimic din toate distracțiile astea. Oamenii sunt bine mersi pe funcții, fac bani buni, institutul s-a mutat între timp prin diverse portofolii și devenise extrem de clar că, în sfârșit, terenul de sub institut va fi valorificat la adevărata sa valoare de mall, așa cum s-a făcut cu ICA sau cu institutul Ana Aslan.

Doar că, între timp, a wild unicorn appears.

Bucurați-vă, serios. E o înfrângere mare pentru mafia imobiliară și pharma din românia. Gândiți-vă că schemele astea sunt încercate încă de când a ajuns mizeria de băsescu la cotroceni, sunt foarte mulți ani și FOARTE mulți bani care s-au pierdut aici.

Serios, bucurați-vă.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

17 comentarii

 1. #1

  Ne bucurăm,ne bucurăm dar scurtă ne va fi bucuria după ziua de duminică!Din păcate.

  0

  0

  • sa vedem. ALEA inca nu s-a JACTA EST.

   0

   0

  • #3

   Nu mai fi asa pesimista, macar incearca sa schimbi ceva. Pic cu pic se face marea.

   0

   0

 2. #4

  Ăștia sunt în stare să măsluiască până și zarurile!

  0

  0

  • Pentru că tot vorbim de sănătate, te informez că acum vreo 15 ani am avut un coș pe o bucă, foarte dureros. Informarea mea e la fel de relevantă în cazul discuției de față ca și linkul tău.

   0

   0

  • #7

   lasa postacul sa isi castige portia de rahat pe azi…

   0

   0

  • #8

   @Radu

   „Informarea mea e la fel de relevantă în cazul discuției de față ca și linkul tău.”

   Vad ca te-a ostenit sa-mi dedici un comentariu.

   0

   0

  • #9

   @iulia

   „lasa postacul sa isi castige portia de rahat pe azi…”

   Daca era ma-ta sau fii-ta sau tu, aia bolnava, care a fost violata de tigani, mai comentai ceva?

   0

   0

 3. #10

  Pentru asemenea momente merita iesit la vot. Imaginati-va putin cum ar fi ca tot ce este pregatit pentru faliment si predare (CFR, Posta Romana, TAROM) ar incepe sa functioneze normal, in beneficiul nostru, care am finantat aceste proiecte.

  Dar ok, sa nu uit ca sunt in Romania si ca nu o sa vad prea multe exemple de genul asta, dar macar sa salvam sanatatea si educatia.

  Cine ar putea sa faca asta? PSD? PNL? PMP, PRU, ALDE, UDMR?

  Nu sunt super fan USR, nu inteleg de ce Ciolos compromite un guvern pentru un ministru mizerabil – „Victor Grigorescu insista sa spuna ca a obtinut 792.000 lei din inchirierea unui site care nu functioneaza” – dar nu vad alta solutie pe moment. Daca se intoarce PSD-ul e cam game over.

  0

  0

 4. Nici nu-mi vine sa cred ca e adevărat. Sper sa tina. Eu nu inteleg oamenii astia care au facut ca institutul sa dispara; Ei nu au copii, nepotii, rude; Nu inteleg cum nu exista legi care sa respecte minim interesul national.

  0

  0

  • #13

   asta cu legile merge pe principiul „cine a dat legea? parlamentul! despre ce vorbim?”

   0

   0

  • #14
   Arhi

   #amin #partikip

   0

   0

  • #15

   Ba tocmai d-aia, ca au copii, nepoti, rude: un tun de-asta le-ar asigura traiul tuturor pe o perioada foarte indelungata.

   0

   0

 5. #16

  Ete-l si pe asta, futu-l in gura de jegos!

  http://casajurnalistului.ro/a-fost-un-experiment/

  0

  0

 6. #17

  Salvarea Institutului poate fi pusa pe seama unui profesor din UMF care de cativa ani tot repeta ca Salvarea Insitutului este necesara, dar si pe seama activitatii unor studenti la Medicina printre care ma numar si eu care au iesit la un moment dat in strada pentru ideea asta.
  Fara sa exagerez, daca nu era lobbyul facut de anumiti oameni de buna credinta din UMF, lucrurile nu se rezolvau acum. Din fericire, si ministrul Voiculescu a ascultat si inteles acest lucru.

  0

  0

Citește și...

L-am luat pentru copii și prima reacție a fost să fac ochii mari, când l-am auzit pe tipul de la început că înjură. După care am văzut că are și o variantă cenzurată. Foarte drăguț și foarte ciudat, seamănă cu lumea nebună din RIck and Morty la grafică iar muzica e bună bună. […]

De ani de zile mă întreb cum vor reuși să își determine clienții să plătească cu cardul, eu fiind unul din cei care, de fiecare dată când a plătit cu cardul înainte de primirea comenzii, a primit produsele la sfântul așteaptă sau le-a primit bușite, pentru că curierii le sortează în funcție de […]

Am citit chestia asta și, sincer, nu m-a mirat deloc. Nu știu dacă e neapărat reală, m-am uitat pe situl ei, nu văd vreun cont de facebook lăsat, iar textele de acolo, evident, sunt puse de către vreun student care știe gramatică. Cristiana Sîrbu este doar un efect al unui sistem […]