Înțelege cineva ce spune google?

A doua oară în 5 ani, google închide unul din cele mai folosite servicii gratuite. Acum 5 ani închidea google reader (dacă nu aveți reader, vă recomand feedly, serviciul lor gratuit este extrem de bun și suficient, nu mai stați la mâna algoritmului facebook. Dacă totuși nu puteți fără facebook, puteți să vă abonați la notificările Readerului pentru Cetin de pe facebook), acum închide goo.gl, serviciul de scurtat linkuri.

Serviciu folosit intensiv de extrem de mulți publisheri (eu am pe site 25 060 linkuri trecute prin goo.gl, iar eu sunt doar un umil simplu om), as usual dat de gard de către cei de la alphabet. De ce, nu știu și nici nu pot să înțeleg.

În anunțul lor oficial, lovesc pectoralii cu o cărămidă despre cum înlocuiesc acest serviciu cu niște Firebase Dynamic Links. Am făcut cont, m-am uitat pe acolo, nimic despre shortlinks pe web, ci e un serviciu pentru iOS și Android, dedicat aplicațiilor.

Prin urmare, am rămas iar la bit.ly sau poate la un shorter pe domeniu propriu, poate un cet.in, ceva. Anyway, cum ziceam mai demult, dacă, printr-o lege imbecilă dată de Trump (lucru perfect posibil, omul a ieșit public împotriva amazon, la rugămintea prietenilor săi businesmani), google trebuie să închidă sau să restricționeze searchul, acest mamut moare într-un an și e cumpărat de facebook, ca să le preia Androidul.

25 comentarii

 1. #1

  Incredubil… foloseam la maxim chestia asta. Mi se parea mult mai „profi” pe chestii legate de job…

  0

  • #2
   Arhi

   idem. plus rapiditate, acces facil la panel si analitice

  • #3

   Tot ce e bun si moka se inchide. Aia e, in secolul 21 actele de caritate sunt aproape inexistente.

   0

 2. #4

  Au închis idioții și căutarea după fotografie…

  0

 3. #7

  Ca si bussines probabil ca acest serviciu genera costuri enorme, fara sa aduca niciun ban companiei. Cat sa si tot faci acte de caritate?

  0

  • #8
   Arhi

   realizezi ca un serviciu de asta iti pune gratuit la dispozitie informatii 0day despre clienti? cum ar fi, cazul meu, vanzari, clickuri, cine da click, preferinte pe oras, sex, varsta. pentru stiri, preferintele consumatorilor, varsta lor, tot, tot. sau crezi ca ei il tineau doar ptr ca erau baieti buni?

  • #9

   fiind vorba de gogu… oricum avea deja datele astea (cookies everywhere)

   interesant e ca admiti ca era ok sa le dai o actualizare la baza de date, atat timp cat beneficiai de un serviciu

   si sa vezi distractie la editat 26k de link-uri > https://support.bitly.com/hc/en-us/articles/360002288212–Can-I-transfer-my-goo-gl-links-data-into-Bitly-

   0

  • #10
   Arhi

   da, era ok, pentru ca il consideram un schimb echitabil

  • #11

   @Arhi, asta spui tu, că Google avea date indispensabile din utilizarea serviciului. Dacă datele respective erau/sunt chiar atât de valoroase, atunci de ce-l închid? Cred că uneori supraestimăm valoarea adăugată pe care o aducem prin utilizarea gratuită a diverselor servicii.

   0

 4. #12

  Atat ii trebuie Primului Portocaliu al americii, sa uneasca puterea de financiara si de lobby a amazon, google si eventual Apple( care au in 3 aproape 400 miliarde de dolari in cash, bonduri si securities) impotriva sa. Ar mai avea nevoie de 20j de frati koch si vreo bechtel macar sa faca fata.

  0

 5. #13

  Just for the record.. Trump nu a ieșit public impotriva Amazonului la rugămințile lui X sau Y.. Jeff Bezos, in afara de Amazon deține și Washington Post, care il face zilnic muci pe Trump.. Si care în prag de alegeri a publicat filmarea in care Trump se laudă ca baga mîna la fofoloance cand vrea el..
  Orice businesman de anvergura, care se respecta, prieten cu Trump sau nu, are bani multi investiti in Amazon. Sau in fonduri de investitii care au bani in Amazon..
  Trump nu a facut altceva decat sa plateasca polițe mai vechi, la modul ghiolbănesc, și sa pozeze in aparatorul bietilor contribuabili, pe banii carora chipurile poșta americana livreaza coletele Amazonului. In realitate, daca nu ar fi Amazonul, poșta ar fi foarte adinc in căcat..

  0

 6. #14

  O intrebare de incepator: vechile goo.gl vor ramane valide sau trebuie sa le schimbam? Merci!

  0

 7. #16

  cred ca decizia asta e ascunsa undeva in metadata 😀 (in firebase ai plenty, deci posibilitatea de a extinde monopolul pe piata de publicitate si mai mult, in goo.gl ai doar url shortener fara nici o urma de informatie din partea celui ce a dat click)

  0

 8. Cand au inchis igoogle ceva a murit in mine.

  0

 9. #19

  Probabil au nevoie de forte proaspete sa mai faca un serviciu de mesagerie, ca inca nu au ris destul aia de la whatsapp si fb de ei.

  0

 10. #20

  Incearca aka.ms

  0

 11. ce.tin – ce.țin !
  sau
  ce.tine – ce.ține !!!

  0

 12. #22

  Cica API-ul va mai fi disponibil inca un an …

  „For developers
  Starting May 30, 2018, only projects that have accessed URL Shortener APIs before today can create short links. To create new short links, we recommend FDL APIs. FDL short links will automatically detect the user’s platform and send the user to either the web or your app, as appropriate.

  If you are already calling URL Shortener APIs to manage goo.gl short links, you can continue to use them for a period of one year, until March 30, 2019, when we will discontinue the APIs.”

  Sursa ….
  https://developers.googleblog.com/2018/03/transitioning-google-url-shortener.html

  0

 13. #23

  Stai baws așa
  Pai parca fb o încasase recent, ‘mâine’ cumpără google?!? :))

  0

  • #24

   Poate se aliniază astrele și iese invers
   Mi-aș pl in el de fb

   0

 14. Asta e unul din motivele pentru care prefer mereu solutii self-hosted.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Pentru că vă tot întrebați unde umblu și vai, cum îmi permit să nu scriu chestii, pentru entertainul maselor, uite umblu prin lume. Iar decembrie e luna mea liberă, în care scriu ce vreau eu, când vreau eu, dacă vreau eu.

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]