avocatnet

Recunosc, câteodată și eu mai cred în legende urbane. Bine, eu măcar încerc să le demitizez și să mă mai informez, din când în când. Una din aceste legende era aceea că poliția nu mai are voie să te oprească în trafic fără motiv.

Deși, din punctul meu de vedere, în continuare nu e o legendă. Știu cu siguranță că am auzit cu urechile proprii la tembelizor că nuștiuce general din poliția capitalei a dat un ordin că mașinile nu mai pot fi oprite în trafic fără motiv real și vizibil. Oricum, irelevant, cât timp nu găsesc ceva ce să îmi confirme scriptic ce spun, e legendă.

Ideea e alta.
Pornind de la articolul de aici (în paranteză fie spus, e un furt nesimțit de pe net, e copiat cuvânt cu cuvânt de pe diverse forumuri) m-am apucat să caut informații despre chestia cu opritul în trafic fără motiv.

Am găsit multe situri, forumuri, inclusiv de polițție, unde îți arată negru pe alb, cu legea în față, că poliția te poate opri, totuși, în trafic, pentru verificarea actelor. După care am ajuns pe forumul avocatnet.ro. Înțelegeți, cu lege, chestii, oamenii care știu codurile juridice pe de rost.

Ce drepturi aveti in fata organului de prevenire si control rutier
Trebuie sa se prezinte (aveti dreptul sa-i cereti legitimatia, sa v-o arate,pe care este inscris numarul sau)
Sa va spuna motivul opririi(care este motivul: filtru organizat de exemplu)
Daca este filtru, aveti dreptul sa cereti ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intre ce ore au voie sa faca filtru, strazile pe care actioneaza si numele persoanelor care participa din echipaj.
Actele se cer pe un motiv(legea nu mai permite sa se opreasca masini si apoi sa se caute motive de amenda).
Deci, la oprire, se comunica soferului motivul si nu puteti fi sanctionat decat pe acel motiv.
La amenda aveti doua locuri unde semnati: unul prin care recunoasteti fapta si al doilea ca ati luat cunostinta de amenda.puteti sa semnati ca luati la cunostinta de amenda, insa sa nu recunasteti fapta.

Nici o referință la vreun text de lege. Nicio dată reală, verificabilă. Doar aberații de oameni ce privesc la televizor filme cu polițiști citind Miranda Law.

Ce face țugurlanul român utilizator de net? Găsește această informație pe un site pe care îl presupune a fi de specialiști în drept și reține aceste imbecilități, punându-le în practică. După care îi verzi zbierând pe la tv că poliția abuzează de ei și că unde e legea în țărișoara asta a noastră…

Interneț. Full of specialists.