stephen hawking

Când am avut primul copil, primele analize făcute ne duceau spre ideea că se poate ca fătul să dezvolte sindrom Down. După cum s-a văzut ulterior, era doar o policlinică mizerabilă, care doar încasa sume uriașe pentru servicii jenante. Dar nu asta e discuția.

Unul din subiectele de atunci de discuție a fost ce facem dacă va avea Down. Avort era exclus, sunt împotriva avortului (a se reținne că, în același timp susțin dreptul femeii de a face avort). Prin urmare, ce vom face cu un copil care are nevoi speciale?

Și amândoi am ajuns la concluzia că primul lucru pe care îl vom face va fi să părăsim românia. Pentru că în pofida legendei care spune că românii sunt un popor bun și primitor, poporul român mustește de răutate, intoleranță și xenofobie.

În toate țările civilizate e plin de oameni în scaune cu rotile, care își exercită funcțiile în mod normal, societatea ajutându-i să se simtă decenți și utili. Oamenii muncesc, se plimbă, fac excursii, tot ce face și un om cu toate funcțiile motorii. În românia, în cărucioare vezi doar paraplegici împinși de părinți sau cerșetori la semafor. În rest, oamenilor le e jenă să iasă din casă, din cauza intoleranței oamenilor. Nu au cum să iasă din casă, oentru că se pot deplasa până la primul trotuar cu bordurile triplu stratificate ale lui Vidieanu. Nu pot merge la o administrație financiară, pentru că surpriză, nu ajung la ghișeele umilinței.

Leg asta de discuția de aici. Nu discut tonul de țață autosuficientă al Simonei Tache, ton identic cu al stupidelor antivaccin și maidanezofile, probabil e destul de jenată ea însăși de mizeriile debordate. Nici afirmația la care a răspuns.

Ci vreau doar să spun că intoleranța se învață de mic. Atunci când părinții doresc copiii cu probleme în afara razei vizuale a copiilor lor. Să nu cumva să le deranjeze chi-ul. Și nu, școala nu este în principal despre a învăța matematică și alfabetul. Ci despre a învăța viitorii cetățeni maturi școala responsabilității, școala comportamentului în societate, școala supunerii, a respectului etc.

Să spui că nu vrei un autist în clasă pentru că sigur astfel copiul tău va învăța mai puțin e completamente greșit și imoral. Copilul tău va învăța, dacă e capabil. Dar, fiind lângă un om cu nevoi speciale, copilul tău va învăța să fie om. Va învăța să ofere protecție celor ce au nevoie de ea. Va învăța să susțină la greu un om cu probleme. Va învăța să fie prieten cu un om altfel. Cerând ca ceilalți să fie trimiși la școli speciale, nu faci decât să perpetuezi intoleranța, rasismul și discriminarea pe baze cognitive. Nu faci decât să dai șansa ca, peste 20 de ani de acum, oamenii în scaune cu rotile să fie arătați cu degetul pe stradă Hăhăhă, uite un handicapat!

Da, sunteți intoleranți. Și, în același timp, sunteți profund imperfecți. Iar dacă eu, ca părinte cu IQ peste medie și copii la fel, aș cere ca toți cei ce sunt mai proști decât copiii mei să nu aibă dreptul de a învăța în clasa copilului meu, pentru că îl trag în jos, aș fi considerat rasist și abuziv.

Și nu, în societatea umană de astăzi, acel argument, că turma merge cu viteza celui mai slab membru este total futil și invalid.
Spuneți-i asta lui Stephen Hawking.