Întrebare de alogen

Întrebarea e simplă.
Au dreptul ungurii de a arbora drapelul unei organizații declarat separatiste, contrar legilor din România, care stipulează clar când și în ce fel se arborează drapele, altele decât cel național?

Cu argumente, dacă se poate, iar alea cu sus e iancu pe statuie, chiar ar duce discuția în derizoriu.

245 comentarii

 1. Nu au voie, dar cine sa le dea peste nas?

  0

  0

  • miliția că de aia e plătiți … vorba poetului, sus e Arhi pe statuie

   0

   0

  • Militienii „are treaba” pe la trecerile de pietoni, n-are timp de arborarea a tot felul de steaguri.

   0

   0

 2. #4

  Daca legile „care stipulează clar când și în ce fel se arborează drapele” sunt legi romanesti si nu sunt emise in urma vreunei conventii intracomunitare, atunci ungurii au tot dreptul deoarece nu se supun legilor din Romania. (vorbesc aici de ungurii din Ungaria)

  0

  0

  • #5

   vorbim de ungurii din romania

   0

   0

  • #6

   nu ar trebui sa existe unguri in rromania, doar rromani ce au stramosi in hungaria… cate injuraturi si-a luat unul din covasna acum cativa ani ca din igen nu ma scotea, cred ca a invatat subit rromana in cele 5 minute de nerepetare…

   0

   0

  • #7

   @Bluehand – tocmai din cauza asta am crezut ca este vorba de cei din Ungaria

   0

   0

  • #8

   Daca e sa ne gandim ca peste tot vedem steaguri ale diferitelor orase, oare nu s-ar putea arbora un steag al unei regiuni? Eu cred ca se face prea mult circ pentru un lucru fara sens… cu siguranta se ascund alte aspecte mult mai importante din aceasta perioada, ca de fiecare data! S-a facut din tantar armasar… iar in final tot oamenii pierd…

   0

   0

  • #9

   @goldy: Orașele sunt reglementate prin lege și au dreptul să își arboreze steagul pe teritoriul lui. Un oraș sau ținut care nu este reglementat prin lege nu cred că are voie să fie arborat într-o anumită zona.

   0

   0

 3. #10

  sa-i dea careva un Dragunov unui bolnav terminal :) (gluma baai, nu ma cautati acasa, ca nu-s)

  0

  0

 4. #12

  NU cred ca au voie sa arboreze alt drapel decat cel al tarii, nu sunt ambasada sa poata folosi alt steag. Nici nava in port sau avion pe pista etc.

  In vremurile comuniste era subminarea autoritatii statului si te duceai sa faci conditie fizica la Canalul Dunare – Marea Neagra.

  0

  0

 5. #14

  @Vic46, esti ungur ? Marsh peste granita…Legislatia este explicita : LEGE nr.75 din 16 iulie 1994 – Art. 7. – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.

  0

  0

  • #15

   Stai linistit cocos ca nu sunt ungur! In schimb vad ca tu esti prost!

   0

   0

  • #16

   Sigur, chestia asta cu „marsh peste granita” iti da un atu de mare filozof.

   0

   0

  • #17

   tinutul secuiesc nu e alt stat, e o asa zisa regiune din rromania

   0

   0

  • #18

   legea se referea la drapelul altui stat….iar tinutului secuiesc este doar o regiune.

   0

   0

  • #19

   Problema este ca nu e drapel al altui stat. Aici e chichita de care se leaga ei.

   0

   0

  • #20

   tzejea , Tinutul Secuiesc NU este o regiune. NU exista fizic. Exista doar la nivel conceptual.

   0

   0

  • #21

   De n-ar fi nu s-ar povesti ;-)

   0

   0

 6. In teorie nu au voie, dar in practica, la cat de blegi sunt rromanii, nu-i nici un bai…

  0

  0

 7. #23

  Sunt ungur si ma mandresc cu asta, dar nu sunt deloc de acord cu ungurii (din nou, subliniez ca doar o parte fac garagate, nu toti) care sustin scandalul asta tampit si mai si pun paie pe foc.

  0

  0

 8. #24

  Eu nu inteleg ce drept are Ungaria sa se amestece in problemele interne ale Romaniei. Sa ne dea tot felul de indicatii: cum sa ne organizam, ce legi sa mai scoatem, ce autonomie sa dam si cui…Or fi si ei un licurici mai deșelat si nu stim.

  0

  0

  • #25

   Stai ca iar ajungem sa generalizam. Nu e vorba de Ungaria intreaga ca si natiune, ci de unii pulifrici (Arhi, daca vrei, poti cenzura cuvantul asta pentru sensibili) care n-au altceva mai bun de facut decat sa se amestece in treburile altora. Cam cum fac unii romani cu Republica Moldova.

   0

   0

  • #26

   N-auzi ca asa scrie la ei in constitutie! Guvernul ungar e obligat sa aiba grija de ungurii din alte state sa nu fie discriminati, ceva de genu…

   0

   0

  • #27

   @ Arthur, declaratiile au fost facute de Fuzes , ambasadorul Ungariei in Romania. Este ambasadorul Ungariei si reprezinta interesele Ungariei, nu si-a dat cu parerea Pisti de la stână.

   0

   0

  • #28

   Si vrei sa spui ca ambasadorul Romaniei in Moldova nu vrea unirea si o sublineaza cu fiecare ocazie? Asta nu inseamna ca toata Romania isi dorest unirea. Ei, asa si aici. De acord, nu e un taran care s-a trezit sa vorbeasca, dar daca Romania da putin peste bot reprezentantilor Ungariei in Romania, poate si Ungaria ca si tara isi va da seama de prostie. Iar daca nu, exista foruri europene mai in masura sa faca pe arbitrii.

   0

   0

  • #29

   Haivas: nu s unguri peste hotare. sunt cetateni romani. in romania.

   0

   0

  • @RAIDER: Strict tehnic e corect ce spui.

   0

   0

 9. #31

  Cum Romania este un teritoriu proprice dezvoltarii unor organizatii separatiste (deh, duce lipsa de hipsterism), eu propun sa infiintam si noi Organizatia Separatista VETA!
  (Vrem Evacuarea Tuturor Apatrizilor).

  0

  0

  • #32

   Si dupa asta , înființarea PULA ( Provincia Ungurilor Liberi din Ardeal )

   0

   0

  • #33

   Sa bagam ungurii in PULA noastra, deci!

   0

   0

  • #34

   Am depus deja solicitarea pentru infiintarea regiunii autonome Pitesti. Baxt, te bagi sa faci parte din conducere? Drapelul regiunii va avea desenat un penis intr-o mana, deviza fiind „La mue, ba!”, exact asa cum se scrie.

   0

   0

  • #35

   @marcian, PIZDA (Provincia IZbavita De Alogeni)

   0

   0

  • #36

   da, da, e mai bine asa :)

   0

   0

  • #37

   @dani corban esti magic tata uneori, magic :)))

   0

   0

 10. #38

  nu stiu cum sint legile in privinta asta.
  impresia mea este ca se face prea mult caz.
  este fix ca si cum si-ar pune un steag „organizatia bunicilor separatisti care nu vor sa-si creasca nepotii” pe sediul lor.
  who gives a shit?

  0

  0

  • #39

   Na, acuma nu ştiu ce să spun. Bunicii care nu vor să-şi crească nepoţii mi se par destul de periculoşi :D (pentru sănătatea mentală şi mintală a oricărui părinte, un bunic la casa omului e un vis).

   0

   0

  • #40

   Hary, era vorba despre arborarea steagurilor pe cladiri oficiale. Daca e casa lor, construita din banii lor, atunci pot sa atarne si tablouri cu Attila. Dar cladirile oficiale din Romania sunt proprietatea statului roman si sunt construite din bugetul statului roman. Daca veneau Zsolt Nemeth impreuna cu Fuzes si cu mama Ungaria , cu bani de la ei de-acasa si construiau cladiri oficiale prin Romania, atunci da, aveau un cuvant de spus.

   0

   0

  • #41

   Dani, aşa şi? Să-l arboreze unde vor. Cu adevărat grav e noul Cod Fiscal, nu steagul ungurilor. Şi dacă-l pun pe Palatul Parlamentului devine mai puţin grav decât faptul că plătim biruri mai mari decât pe vremea Imperiului Otoman, biruri care să duc către asistenţă socială.

   Ce zic, nici dacă intră ungurii cu armata-n ţară nu e la fel de grav ca noul Cod Fiscal.

   0

   0

  • #42

   Dani Corban,
   „drapelul tinutului secuiesc” este un simbol regional al unui tinut care apartine de Romania, este cu alte cuvinte romanesc.
   este ca si cum ai pune la sat la bunica ta, la Olanu, drapelul Olteniei.

   what the fuck is wrong with you guys?

   0

   0

  • #43

   anatati,
   „Na, acuma nu ştiu ce să spun. Bunicii care nu vor să-şi crească nepoţii mi se par destul de periculoşi”

   nu fi asa de egoista.
   gandeste-te la ei. au muncit o viata intreaga, ne-au crescut pe noi si s-au sacrificat pentru ca noua sa ne mearga mai bine, acuma merita si ei libertatea de a-si trai viata asa cum vor ei.

   0

   0

  • #44

   Hary, de cand am voie sa pun drapelul Olteniei pe primaria din Olanu ?

   0

   0

  • #45

   Steagul Tinutului Secuiesc este neoficial. Pentru ca Tinutul Secuiesc este neoficial, exista doar la nivel declarativ si in mintea unora. Nu poti sa il compari cu Oltenia. Unde este Tinutul Secuiesc, intre ce granite ?

   0

   0

  • #46

   Hary, acuma de când cu Noul Cod Fiscal nu mai judec…

   0

   0

  • #47

   Hary a pus punctul pe „ioi”, pana una alta maghiarii raman printre altele si cetateni romani si prin urmare ar trebui protejati de statul roman, inclusiv dreptul lor de a arbora drapelul cu Suleiman Magnificul pe caminul cultural, atat timp cat nu incalca legea. Daca incalca sau nu legea e de competenta instantelor.

   Mai mult, statul ar trebui sa isi protejeze si mai bine cetatenii indiferent de etnie de, sa zicem, imixtiuni ale unor oficialitati straine in alegeri pentru functii in statul roman; sau pereri ale unor oficialitati straine pe tema reorganizarii impartirii administrative a tarii.

   Un raspuns dur pe aceste teme e perfect legitim, nu m-ar deranja nici daca ar veni pe formatul: „Nu ma inveti tu cum sa-mi cresc copiii!”

   0

   0

  • #48

   alxzen, tocmai despre incalcatul legii este vorba. Nu ai voie sa agati orice te taie capul pe prefectura, sau pe primarie. Apartin statului roman si doar statul roman este in masura sa iti spuna ce ai voie sa faci cu proprietatea lui. La tine pe casa poti sa iti arborezi si steaguri cu Donald Duck.

   0

   0

  • #49

   Dani, de fapt nu aparţin statului român pentru că statul român este o entitate cvasi-abstractă constituită ca să apere drepturile şi interesele românilor. Ale oamenilor. Clădirile de care zici aparţin românilor (ei şi plătesc întreţinerea lor, nu statul român). Iar secuii sunt tot români. It’s high time să lăsăm naibii naţionalismele şi să ne orientăm spre lucruri mult mai pragmatice, cum ar fi: cât mai las eu „statul român” să mă fure, sau „cât mai permit eu lui x şi lui y să-şi bată joc de mine”. etc (că nu mă lasă Arhi să fac politică). Aşa strigând în gura mare că or arborat secuii un steag stupid n-am rezolvat nimic nici unii. Te culci mai fericit fără steag? Mai sătul? Secuii oare sunt mai fericiţi cu steagul? Mai sătui?
   Priorities, my friend… (da’ de fapt românii nu-s buni la priorităţi… ce naiba cer eu) :)

   0

   0

  • #50

   ai o conceptie gresita despre ideeaa de stat si proprietate. statul este o entitate proprie, ce ia decizii in numele populatiei. ca sa intelegi analogia, apple este o entitate formata din actionari, entitate ce detine proprietati si, prin conducatorii ei, decide ce se intampla cu acele proprietati. actionarii nu au nici un cuvant de spus in aceste decizii, putand sa isi exprime dezacordul in boarding roomuri, dandu-i afara pe manageri. asa ca proprietatile alea nu sunt ale oamenilor, sunt ale statutului. tu ai actiuni la ele, dar nu ai dreptul de a dispune de ele.

   0

   0

  • #51

   rait, da’ cu tine nu vreau să mă cert :D atâta doar că Apple dă acţionarilor dividende.

   Pe când statul român fură de la români ca să-şi umfle ei burţile şi să asiste social pe cei care-i votează. shitty difference, but a difference nonetheless.

   0

   0

  • #52

   construieste strazi, spitale etc…

   0

   0

  • #53

   anatati, nu e chiar cvasi-abstract. Puterea in stat este impartita legislativ, executiv si juridic. Si exista niste domni si doamne cat se poate de reali si palpabili, care iau hotarari de ordin legislativ, executiv si juridic. O parte din ei este aleasa de noi, prin vot. Faptul ca ne reprezinta nu inseamna ca sunt obligati sa indeplineasca dorintele fiecarui individ in parte. Nici nu ar avea cum. Eu poate vreau sa pun steagul Botswanei pe cladirea parlamentului si vecinul vrea sa mi-l bage-n fund. Cum ne impaca reprezentantii statului pe amandoi ? ( excludem imaginea cu mine catarat pe cladirea parlamentului, cu un steag infipt in fund ) . Din acest motiv, exista legi de functionare a statului roman. Si conform legii, nu ai voie sa agati bazaconii pe cladirea statului, fara acordul statului. Respectiva cladire a fost construita si din banii tai, normal. Asta nu inseamna ca poti sa iei o caramida din zidul primariei si sa pleci cu ea acasa. Poti doar, prin vot, sa alegi alti reprezentanti care sa administreze banii platiti de tine prin taxe si impozite.

   0

   0

  • #54

   Arhi, mi-a placut aia cu strazi, spitale :)))

   Dani, adevarat. Dar cetatenii formeaza statul. Si daca cetatenii ar decide ca este ok ca niste romani sa-si arboreze steagul care-i reprezinta intr-un anumit loc (chiar si pe o cladire publica) atunci statul n-ar fi prejudiciat. Pana la urma totul pleaca de la cetateni: si existenta statului, si steagul si eventualele prejudicii…

   0

   0

  • #55

   da, cetatenii formeaza urbea, e esenta democratiei. dar tot cetatenii, pentru a evita haosul, isi pun increderea in alesii lor, pe care ii lasa sa conduca. este esenta democratiei. (desigur, daca e sa ma intrebi pe mine, e o mizerie, eu vreau rege:)))) )

   0

   0

  • #56

   Si ai vazut pe strazi puhoiul de cetateni romani strigand ” Vrem steagul Tinutului Secuiesc pe acoperisul primariei ” ?

   0

   0

  • #57

   Pai vezi ca stiu eu ce stiu cu monarhia :P desi cred ca ai o perceptie usor deformata (poate din cauza ca te gandesti numai la Mihai). Dar sa stii ca democratia si monarhia pot coexista perfect. Ca eu ziceam monarhienu dictatura monarhica.
   Revenind, problema cu steagul sta in oameni, nu in gest. Oamenii au ridicat steagul la rang de problema
   astfel, inca odata nationalismul primeste o paine de mancat, uitand ca in realitate e cu burta goala si de fapt painea i s-a luat, nu i s-a dat…

   0

   0

  • #58

   io glumeam la aia cu regele…

   0

   0

  • #59

   Pai stiu si eu ca glumeai. Just teased you :)

   0

   0

 11. #60

  Ca obicei sunt total pe dinafara ştirilor: am ratat-o pe aia cu Ioana Tufaru, acuma şi asta cu ungurii. Ca să mă pronunţ în cunoştinţă de cauză: unde vor să-l arboreze?

  0

  0

  • #61

   pe casa

   0

   0

  • #62

   serios? chiar pe casă?
   păi pe casă pot să şi-l pună dom’le. cu ce ne afectează pe noi românii că şi-au urcat ungurii un steag pe casă? ia să-i lăsăm, să li se stingă subiectele de discuţie, să-i surprindem. pariu că foarte puţini îşi vor cumpăra efectiv steaguri să le arboreze?

   pe instituţii publice să nu şi-l pună, pe instituţii finanţate de la bugetul de stat să nu şi-l pună. dar pe casă …

   0

   0

 12. #63

  Vine trenul din Galati…..
  Nu exista ungur care sa nu faca figuri la ceva.
  Cu steagul este o tampenie… zic astia ca fiecare comuna are dreptul la un steag/simbol… dar acela trebuie sa fie unic si fara caracter rasist/minoritar(romani minoritari in zona aia).
  Cand oi trece prin covasna sa imi iau paine si aia sa nu imi zica nem todom pulom… atunci da.. au voie din partea mea, cetatean roman sa puna steaguri ca atunci stiu sigur si ei ca sunt in Romania.
  In campia lor pot sa isi arboreze si curu mamicii lor…
  A se retine, nu am nimic cu ungurii pe care nu ii cunosc, dar pe cei care i-am cunoscut este alta poveste(ceva cu executare si trimitere in tara si pasarica de origine)

  0

  0

 13. #65

  Nu stiu daca au voie, dar daca ei il arboreaza fara vreo problema inseamna ca teoretic ii putem da foc si ne putem pișa pe el (tot fara probleme)?

  0

  0

 14. #66

  Eu am o intrebare si mai simpla. De ce tin neaparat „secuii” din Harghita si Covasna sa arboreze steagul unui stat care in a doua jumatate a secolului 19 s-au kkt exact pe ceea ce ei cer acum, si anume pe autonomie?

  0

  0

 15. #67

  „dacă treci prin Turda, uită-te bine la steagurile de pe stâlpi. Unul e tricolorul românesc, altul e steagul Uniunii Europene şi altul e steagul oraşului Turda, alb cu roşu. Câţiva kilometri mai încolo, la Câmpia Turzii, pe fiecare stâlp de telegraf e arborat drapelul galben-albastru, steagul oraşului adică. Oamenii trec aproape nepăsători pe lângă ele şi uneori, dacă văd că eşti străin de oraş, devin brusc mândri şi-ţi explică pe-ndelete.

  Şi: acum vreo două luni, prefectul de Gorj era fericit că, împreună cu Victor Ponta, va înfige steagul judeţului oltenesc pe vârful Păpuşa, pentru promovarea turismului. Pe Cetatea Neamţului flutură mândru drapelul vechii Moldove, cea care mai mult s-a bătut cu muntenii decât cu tătarii. Restaurantele, – da, restaurante italieneşti, ungureşti, franţuzeşti sau americane – îşi pun drapele italieneşti, ungureşti, franţuzeşti sau americane.

  Acuma ţi se mai pare o temă chestiunea steagului secuiesc? Sau o făcătură?”

  – am citat de aici : http://citynews.ro/editorial/steagul-secuimii-dincolo-de-breaking-news-ul-de-bucuresti-1233193

  0

  0

 16. #68

  Da aia cu „vine trenul din Galati” se accepta? :D. Eu nu sunt si nici nu voi fi de acord cu asa ceva. Atata timp cat sunt pe teritoriul nostru nu au dreptul de a face asta

  0

  0

 17. 1. Despre ce drapel al carei organizatii vorbim? Ca din ce intelesei eu, e vorba de „steagu’ Tinutului Secuiesc”, nu al unei organizatii.
  2. Daca nu e steagul unui alt stat, atunci Legea 75/1994 nu are nimic de-a face. Daca este steagul altui stat, atunci nu e OK decat in anumite conditii (conform legii mentionate).
  3. Daca nu gresesc (mi-a trecut pe la ureche zilele astea), ceva primar din zona aia a obtinut chiar o decizie judecatoreasca prin care are voie sa salte steagu’ respectivului tinut.
  4. La mine acasa (Craiova), in fata Primariei sunt (erau) arborate drapelul Romaniei, cel al UE si cel al Craiovei (Sf. Gheorghe ucigind balauru’). Nu vad nicio diferenta din punct de vedere legal.
  5. Voi stiti ca ieri s-a votat bugetul de stat pe 2013? Stiti ce prevede, macar in mare? Nu? Atunci tot scandalul asta cu steagurile si-a atins scopul. :)

  0

  0

  • #70

   Bun comentariu. Eu nu prea inteleg diferenta intre steag si drapel, isna conform legii sa inteleg ca orice suporter al unei echipe nationale de fotbal care flutura un steag in aeroport/oras/stadion este un infractor?

   0

   0

  • #71

   Adi, si eu o vad la fel ca si tine.
   toata discutia asta este doar o manevra politica de distragerea atentiei publice de la alte chestiuni.
   in romania bugetul, in ungaria campania electorala…

   0

   0

 18. #72

  Cand nu ai alta treaba iti aduci aminte de conflictul interetnic intre romani si unguri.

  Si acum nici la Bucuresti nici la Budapesta nu au alta treaba.

  0

  0

  • #73

   pai momentan se da unda verde la bugetul pe 2013 de austeritate :-) deci ii in interesul lor sa ne distraga atentia

   0

   0

  • #74

   Imbecilii de români nu au învățat nimic din Târgu Mureș 90. Ăstora le trebuie un război civil cu mii de morți până să realizeze că pâinea e mai importantă decât circul. Până atunci însă vor fi futuți și răsfutuți financiar cât ei comentează pe bloguri sau la radio despre unguri, cioacă, sex in licee etc.

   0

   0

 19. #75

  Eu zic sa le dam Teleormanul ungurilor, poate asa o sa aibe si teleormanenii canalizare, apa calda, interneti si alte chestii de genu

  0

  0

  • #76

   Da. O sa fie lux. Cel putin la fel de bine ca in Harghita si Covasna.

   0

   0

  • #77

   asa, asa , invata-i cu ceea cu un standard minim de viata si maine te trezesti cu tinutul autonom videle.

   0

   0

  • #78

   Ei este neam muncitor, dar hapsanii astia de la Bucuresti i-a tot la ei. Daca nu ar fi Bucuresti ar fi prosperitate in tinutul Secuiesc, plin de kurtos colaci si palica pentru toata lumea.

   0

   0

  • #79

   zic sa le-o dam pe mata, vor merge la doctor sa se caute dupa… si uite-asa vor uita ungurii de arborare

   0

   0

 20. #80

  hai sa vin si eu cu o intrebare.
  de ce in romania aveam denumiri (duble) si in maghiara la localitati si orase pe semnele oficiale rutiere ?

  sincer, nu imi pasa de steagul respectiv, cata vreme e o forma temporara de protest. il tratez in genul pancardelor de la mitinguri. sau insignelor de rever.

  problema e cand devine un obicei/obligatie. de genul nu mai afisam steagul romaniei pe prefectura, afisam steagul congo. in cazul asta m-as astepta sa zboare cine a luat si aprobat decizia respectiva.

  0

  0

  • Ai denumiri bilingve si in alte tari. Nu o sa dau exemple de state federale, ca acolo poti sa zici ca e alta mancare de peste, dar in Italia am vazut pancarte in italiana & germana (in Südtirol / Alto Adige), la fel si in Croatia, in croata & italiana (practic in toata zona de vest a peninsulei Istria). Si sa vezi lucrul dracului, n-au murit.

   0

   0

  • #82

   am vazut si in grecia. si in rusia. si ukraina.
   erau pentru turisti, nu pentru minoritati si comunitatile lor.
   cel pun asa banuiam eu.

   0

   0

  • #83

   Si culmea, pana si in Ungaria gasesti placute bilingve (dada, denumirea localitatii in romana acolo unde populatia romana e suficient de mare).
   La lista de tari cu bilingv adaug si Cehia, Polonia si Slovacia.

   0

   0

  • #84

   @Arthur: corect. Sau in sarba acolo unde populatia sarba reprezinta un procent semnificativ.

   0

   0

  • #85

   Sa-si afiseze „forma temporara de protest” acasa la ei, nu pe institutiile statului roman, asa cum vor (si fac) unii tolomaci de prin Sf. Gheorghe.

   0

   0

  • #86

   @User: unde draq ai vazut tu in Grecia placute bilingve ? Sau confunzi denumirea cu litere latine ca fiind bilingva ?

   0

   0

 21. #87

  Corect, tinutul secuiesc nu e alt stat si daca drapelul in cauza nu-i al Ungariei, se pot juca cu el. E ca si cum o gloata de oameni s-ar juca pe un camp cu niste steaguri cu pinguini sau marmote :).

  0

  0

 22. #89

  Legat de controversa cu steagurile, ghiciti in ce tara e asta: http://i.imgur.com/O2M5lYs.jpg

  0

  0

 23. #93

  Conform articolului de lege nu este permisa arborare unui alt steag dar am sa fac o comparatie cu ce vad in Germania.

  In Bavaria, Frankonia si Niedersachsen au oamenii arborate tot felul de steaguri afara. Trebuie sa iti dau o poza sa vezi o strada cu case ce au catarg de steag in fata. Am observat ca au arborat steagul Germaniei si steagul regiunii cu emblema aferenta. Asa ceva http://www.flag-designs.com/packages/germany-lands-coas_1200.gif
  In decembrie aveau steaguri cu Mos Craciun :) si nu s-a isterizat nimeni.

  La noi e vechea poveste. Suntem prea preocupati sa ne uram si sa ne injuram intre noi de cand s-a nascut natia romana. N-avem vreme sa ne respectam intre noi. Pacat.

  Sa isi puna acasa ce vor, sa nu fie arborat pe institutiile publice. Daca eu vreau sa imi ridic un steag cu Jenna Jameson cracanata, unde-i problema? :))

  Apropo, eu o alta nelamurire. Asta este steagul Romaniei.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Flag_of_Romania.svg
  Se arboreaza cu albastru spre suport (bat, coada de matura, catarg etc.).
  De ce spanac o tot dam cu „rosu, galben si albastu”? La americani este ilegal sa arborezi steagul invers, cu capul in jos. La noi cum ar putea verifica asta? :))

  0

  0

 24. pe scurt NU, pe cladirile oficiale se arboreaza drapelul statului al mUE si al NATO. in rest sunt afront la integritatea nationala! MAi ales ca steagul este arborat strict pe criterii etnice!

  0

  0

 25. #99

  propun un experiment :

  sa procedeze la fel si rromanii din italia, turcia, israel sau tarile arabe. Sa se declare jmekeri pe-acolo si hai sus cu steagul, sa vedem ce se intampla. La final luam lectia de buna si-o aplicam cu ungurii de aici.

  0

  0

 26. #100

  Sunt momente in care ma simt „Leu tiganesc” si zic ca la mine in tara nimeni sa nu ridice degetul daca nu este cetetean roman, dar in majoritatea momentelor, ma gandesc la viata care ar fi daca nu ar mai exista granite, daca nu ar exista vize, daca ar fi o singura limba, o singura moneda si toti o natiune(Terra).
  Cat de aiurea pare insa incepem sa ne legam: cunoastem limba engleza din ce in ce mai bine, calculam preturile in euro si …

  0

  0

 27. #101

  A vazut cineva mexicani sau cubanezi care sunt destul de multi in SUA sa faca in america ce fac ungurii la noi in tara? Sa incerce sa atenteze la teritoriu, doar pentru ca sunt majoritari intr-o zona? Si-ar lua-o mai repede decat ai zice „Transilvania”. Sau la fel turcii in Germania? Doar la noi sunt discutii si scandaluri de genul asta cu ungurii. Pana cand, oare, sa le permitem? Ca sa nu vorbim de faptul ca au un partid infipt bine care isi vinde voturile cui da mai mult. Ne-ar trebui un mic Tepes cateodata.

  0

  0

 28. #104

  Imbecilii de români nu au învățat nimic din Târgu Mureș 90. Ăstora le trebuie un război civil cu mii de morți până să realizeze că pâinea e mai importantă decât circul. Până atunci însă vor fi futuți și răsfutuți financiar cât ei comentează pe bloguri sau la radio despre unguri, cioacă, sex in licee etc.

  0

  0

 29. #105

  Sincer, nu stiu exact ce zice legea. Dar am citit un comentariu foarte potrivit pe subiect al lui Lucian Mandruta. In care zicea ca atata timp cat toate galeriile, primariile si alte institutii/organizatii purtatoare de steag il afiseaza cand vrea muschiu lor, de ce n-ar avea dreptul si secuii. Lasand la o parte faptul ca mi se pare mizerabila incitarea venita constant dinspre judetele maghiare, in spiritul nediscriminarii, de ce ei n-ar avea voie? Plm, Noua Dreapta plimba steaguri nationaliste la fiecare mars antihomosexuali, care-i diferenta dintre ei si secui?

  0

  0

  • #106

   Aia din noua dreapta sigur sunt dusi cu capu. Secuii sunt mai ok, cam asta e diferenta.

   0

   0

  • #107

   „incitarea venita constant dinspre judetele maghiare” de fapt se datorează la o mână de oameni. Care oameni, la fel ca o mână de români care le răspund, au probleme psihice grave. Până una-alta presa (şi implicit credulii) inventează un mic război româno-maghiar ca să ascundă chestii mult mai grave: că nu mai sunt bani nici măcar de furat, darămite de pensii/salarii/medicamente/etc, că România tocmai şi-a luat azi mUiE la summitul UE (adică nu se mai pot împrumuta cât vroia pula lor să fure), că lucrările la magistrala 5 metrou se mai amână câţiva ani pentru că s-au alocat anul ăsta mai puţin de 20% din fonduri, că plăteşti ca boul asigurări de sănătate şi mori în spital din lipsă de medicamente etc, etc, etc.

   Alea sunt problemele, nu cârpele tricolore.

   0

   0

  • #108

   Bai, de ce sunteti incuiati? Noua dreapta aia de care pomeniti nu si-a arborat bannere si steaguri pe sediile institutiilor statului roman! Asta 1 la mana. Si 2, daca era vreun politist mai zelos si cu cunostinte de legislatie pe acolo, sunt convins ca ii putea sanctiona pe motiv de afisare fara drept a respectivelor steaguri.

   Si 3, unguru Ionut, te-as strange numai putin de gat daca prin „carpe tricolore” ai vrut sa exprimi ce cred eu ca ai vrut.

   0

   0

  • #109

   Ai putea să-mi sugi cucu pentru început, dragă Eugen. Toate drapelele sunt nişte simple cârpe, indiferent ce culori sunt pe ele. Restul e circ pentru fraieri.

   0

   0

 30. #110

  Mitul asta cu nu ti se da o paine in Har/Cov nu tine de cat de patriot esti, nu te face roman bun sau maghiar bun.

  Te face negustor prost.

  0

  0

  • #111

   Corect. Vrei să ai clienţi, vinzi. Nu vrei să ai clienţi, nu vinzi. Oricum, e doar un mit, am fost în HarCo şi nu am avut nici cea mai mică problemă. Sunt convins că mulţi bagă de la ei dude de-astea ca să dea greutate poveştii şi să îşi justifice rasismul sau banii plătiţi de partide pentru fumigenele astea. Doar că atunci când ajungi să crezi în propriile minciuni deja eşti schizofrenic.

   0

   0

  • #112

   Asta asa e. Si eu cand am fost in Harghita la schi, am fost tratat foarte bine. Negustori si patroni de pensiuni foarte primitori, zambitori. M-am simtit bine la ei si am de gand sa ii mai vizitez. Locuitorii din Harghita si Covasna ( majoritatea unguri ) nu au nici o vina pentru toate mizeriile aruncate de presupusii lor reprezentanti.

   0

   0

  • #113

   Corect! vara asta, la un restaurant in sf. gheorghe, chelnerul m-a intrebat ceva in maghiara (habar nu am ce, poate chiar sa ma fi injurat), eu am zis „gulas” + „palinca”, omu’ a inteles perfect, a adus comanda, apoi nota, am platit si am lasat si un bacsis pentru ca mi-a placut mancarea si cum a servit. la plecare m-a intrebat daca mi-a placut gulasul (zicea ca acolo, la sf. gheorghe, se face cel mai bun gulas si din ungaria si din transilvania), apoi „multumesc! mai treceti pe la noi!”; aaa, si sa nu uit, painea a fost excelenta iar la intrarea in restaurant erau mai multe steaguri.

   0

   0

  • #114

   Și nu uita că mai sus de Miercurea-Ciuc satele și drumurile arată de parcă ai fi in Austria sau Cehia. Cum te lași însă in jos spre Brașov te izbește jegul românesc. Nu știu cum plm la ungurii ăia s-a putut, și la noi nu.

   0

   0

  • #115

   Ionut, cele mai bune drumuri din tara le-am vazut in Moldova, nu in Transilvania. ( Bucuresti-Bacau, tot drumul foarte bun ) Si cele mai proaste, in vest: Caransebes, Herculane, Timisoara..toate drumurile praf. Cratere in care daca ai intrat, acolo ramane masina.

   0

   0

  • #116

   Si eu am observat ca Bucuresti-Bacau e dubios de bun, te simti ca pe autostrada.

   Eu am pus-o pe seama baronilor car simteau nevoia sa ajunga mai repede la Bucuresti pe diferitele fotolii pe care le ocupa, si in weekend sa traga o tava de mici pe gratar in gradina.

   0

   0

 31. #117

  Nu ma intereseaza!
  Sunt „mitic” si, din cate am auzit, ardelenii se descurca si fara „mitici”, ba chiar ei reprezinta motorul economic regional.
  Sa se spele cu ei pe cap pentru ca ei convietuiesc :)

  0

  0

  • #118

   Subscriu. Să ia naibii ungurii Ardealul cu totul, să decoperteze şi solul vreo 2 metri aşa, să ne rămână nouă pământ virgin. Dar mai ales să îi ia frate pe ardelenii ăia aroganţi şi să-i ducă de aici. :D

   0

   0

 32. #119

  Au voie. Atata timp cat sunt masa de manevra care voteaza la semn, sau stau acasa la semn, au voie orice.

  0

  0

 33. #120

  Hai bre, de cand e voie sa se puna toate carpele sa fluture pe institutiile statului?

  Si MAE unguresc sa-si vada de necazurile lor, ca daca o mai supara mult pe tanti Lagarde n-o sa aiba cu ce sa-i hraneasca nici pe aia pe care-i au deja in tara, d-apai sa le mai trimitem si noi cateva zeci de mii de „autonomi” de prin Covasna…

  0

  0

  • #121

   Și când te gândești că sentimentul e reciproc… Există vreun guvern pe lumea asta care să fie interesat să ne cucerească, ca apoi să se trezească cu aproape 20 de milioane de săraci ce trebuie întreținuți?

   0

   0

  • #122

   Nenea unguru’, cine a vorbit de cucerire? A, ca asta visati din totdeauna e altceva. Pana una-alta, nu Romania a declarat ca sustine eventuale pretentii de autonomie (inclusiv teritoriala) ale vreunei minoritati din Ungaria.

   0

   0

  • #123

   Te mănâncă ca pe Zambilica, nu? :)

   0

   0

 34. #124

  Bozgorii si tiganii ne conduc tara. Moarte lor!

  0

  0

 35. #126

  Lumea e cu oichii dupe alte planete si voi discutati despre chestii medievale.

  http://www.huffingtonpost.com/2013/02/06/earth-like-planets-are-ri_n_2632324.html

  0

  0

 36. #127

  Dani Corban,
  tinutul secuiesc este o regiune care are o istorie si o traditie de necontestat.
  nu o sa ma obosesc sa-ti scriu un tratat pe tema asta. daca esti interesat, citeste aici pe limba ta: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ținutul_Secuiesc

  daca vrei sa aprofundezi exista si alte surse de informatii, in germana si sau in ungureste. la final poti sa faci o sinteza.

  drapelul tinutului secuiesc este oficializat ca si drapel ofical al judetului Covasna.

  sursa: http://www.gandul.info/news/un-judecator-roman-a-decis-ca-steagul-secuiesc-este-legal-care-este-motivarea-instantei-10549686
  acest drapel poate fi folosit LEGAL pe primarii alaturi de steagul roman.

  secuii apartin unei etnii minoritare din ROMANIA, care au tot atatea drepturi ca si mine si tine in aceasta tara. eu apartinand unei minoritati germane din Romania iar tu apartinand unei majoritate romane/oltenesti din aceeasi tara ROMANIA.

  eu zic sa nu ne mai cacam pe noi in lift, ca ne facem de rusine fata de cei care din greseala mai folosesc liftul…:-))

  0

  0

  • #128

   Hary, ce au facut ei este o „smenarie ” . Este oficializat steagul judetului Covasna, nu al Tinutului Secuiesc. De ce a fost posibila oficializarea steagului judetului Covasna si nu oficializarea steagului Tinutului Secuiesc ? Pentru ca judetul Covasna este recunoscut la nivel oficial , iar Tinutul Secuiesc NU. Statul roman nu recunoaste la nivel oficial existenta Tinutului Secuiesc. NU exista Tinutul Secuiesc , diviziune administrativa. Exista Tinutul Secuiesc in paginile cartilor, in memoria unora, la nivel conceptual, dar atat! Sunt recunoscuti secuii, dar nu Tinutul Secuiesc. La fel cum sunt recunoscuti germanii, tatarii, ungurii, grecii, turcii si alte minoritati. Asta nu inseamna ca fiecare are propriul tinut in care face orice il taie capul, independent de legile statului.

   0

   0

  • #129

   Exact pe ideea asta, eu , primar de Rm Valcea, as arbora pe acoperisul Primariei Rm Valcea steagul Tinutului Ragatean. Oare am voie ? NU, nu am. Pentru ca nu este primaria mea, mostenita de la mama. La mine pe casa pot sa pun orice steag, pentru ca este casa mea, nu a statului. Pe institutiile statului nu am voie.

   0

   0

  • #130

   sau drapelul hackerilor rromani de pretutindeni

   0

   0

  • #131

   Arhi, nici cu ala nu e voie. Aspra rau legea pe la noi :)

   0

   0

 37. #132

  niet! nimic. daca am fi ramas in ungaria ei nu ne-ar si lasat nici sa vorbim romaneste.

  0

  0

 38. Legea 75/1994 (singura care se refera la drapele, din ce stiu eu) mentioneaza clar „Drapelele altor state”, reglementand arborarea acestora.
  Orice alt drapel poate fi arborat pe teritoriul Romaniei fara nici o consecinta legala. Probleme cred ca ar putea aparea doar daca aceste „alte drapele” sunt arborate pe sediul unor institutii ale statului, unde nu-si prea au locul.

  0

  0

  • #134

   „drapelele altor state”. „Tinutul secuiesc” e stat?

   0

   0

  • #135

   @ Eu, drapelele altor state nu pot fi arborate pe institutiile publice, decat in cazul ceremoniilor oficiale si atunci doar in anumite conditii. Arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României şi cu alte ocazii sau în alte condiţii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2500 si 5000 de lei.

   0

   0

  • #136

   Si daca am scos din discutie steagurile altor state, pe sediul instituţiilor publice se arborează exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv drapelele României şi Uniunii Europene şi stema unităţii administrativ-teritoriale, dacă aceasta a fost aprobată legal.

   0

   0

  • @eugen: nu, nu este stat, deci drapelul lor poate fi arborat oriunde (mai putin pe sediul institutiilor oficiale din romania)

   0

   0

  • #138

   Muy bien atunci, sa si-l arboreze acasa la mama lor. Atata timp cat ionut si alti unguri nu se trezesc iar cu „da eu vreau sa-l pun pe cladirea CJ Covasna”, eu n-am o problema cu asta. Si asa „tinutul secuiesc” e doar in mintea lor. Bolnava.

   0

   0

  • #139

   Eugene, ai o problemă de percepţie a realităţii de tip neonazist. Gândirea raţională se face cu mintea, nu cu altceva. Lasă-ţi sângele să-ţi irige creierul, sau caută ajutor de specialitate.
   Şi apropo: sunt mai român după certificatul de naştere decât a fost vreodată neamul tău de la maimuţă încoace.

   0

   0

  • #140

   dobi, nu te mai screme sa-mi raspunzi. M-ai pierdut de interlocutor in clipa in care ai declarat ca tampul ca steagul tarii tale (Ungaria?) e doar o carpa. Iar raspunsurile tale ulterioare, cu toate ironiile scremute si ratate, nu fac decat sa-mi confirme calitatea inferioara a materialului genetic folosit, din pacate, la conceperea ta.

   0

   0

  • #141

   Nici nu contezi pentru mine ca interlocutor, doar orgoliul tău are impresia asta. Părerea ta mă lasă rece, pentru mine eşti la fel de util mort ca şi viu. Marş şi te masturbează că „ne-ai făcut din vorbe” pe internet, apoi mergi că te cheamă mă-ta la masă. Să te speli pe mâini înainte. Şi la gură.

   0

   0

 39. #142

  A intrebat si Adi mai sus, dar ma vad nevoitasa revin si eu: stie cineva care-s noile modificari propuse in Codul Fiscal pe 2013? De buget aveti vreo idee?

  0

  0

  • #143

   nu, dar ti-as fi recunoscator daca ai face un articol explicativ. si nu ca cel de data trecuta, pe care l-am sters eu ieri din draft

   0

   0

  • #144

   Ioi, da’ ce am scris in draft si-am lasat acolo :( cine stie ce inspiratie a venit si-a plecat urgent… Cand am vrut sa scriu vizavi de articolul lui Anne Marie, aia?

   0

   0

  • #145

   da

   0

   0

  • #146

   Ce articol? Care? Unde? Cand? Vreau si iooooo :)))))

   0

   0

  • #148

   Arhi, pe asta il stiu. E vechi si de demult :) Ziceam de cel scris de anatati

   0

   0

  • #149

   ala a ramas in stadiu de promisiune, cam ca tot ce zice anatati ca face…

   0

   0

  • #150

   deci ce am mai zis şi n-am făcut?????? ţi-am şi zis atunci de ce nu l-am mai scris.

   Dani, anatati a vrut atunci să scrie un articol vizavi de articolul respectiv, apoi s-a răzgândit, iar acuma Arhi-i scoate ochii.

   ps: observaţi ce frumos s-a deviat discuţia de la secui şi steagul lor? tot aşa şi guvernanţii :))))))

   0

   0

  • #151

   Tatiana, nu s-a deviat discutia, dar din punctul meu de vedere este rezolvata. Am clarificat tot, cu amanunte, nu vad ce anume am mai putea delibera pe subiectul asta :)

   0

   0

 40. #152

  Io nu înţeleg ceva. Cum de cei mai aprigi vanatori de cetateni români de etnie maghiara sunt aceeasi cu „basarabia pământ românesc”? Daca tot sunt revizionisti, sa fie pana la capat!

  0

  0

 41. daca judetul covasna a adoptat ca steag steagul tinutului secuiesc, inseamna ca e ok, nu? mai ales ca li s-a dat dreptate in justitie. nu au arborat un drapel neoficial sau pe cel al ungariei, ci steagul oficial al covasnei. nu e logic sa fii deranjat de asa ceva. cum nu e logic sa fii deranjat nici de autonomia tinutului secuiesc, cand si daca legea ar permite-o. in plus, legea permite si sa-ti exprimi public sprijinul pentru autonomia tinutului secuiesc. nu e incitare la separatism, pt ca autonomia nu e independenta si nici sprijinul nu e incitare. deci nu mai traiti intr-o lume imaginara si recunoasteti ca nu afecteaza negativ pe absolut nimeni cu adevarat chestiile astea, atat timp cat drepturile romanilor si ale altor etnii sunt respectate, iar romana ramane limba oficiala, chiar daca impreuna cu maghiara.
  are dreptate mandruta, si numai pt ca vestului nu-i place ca o majoritate (16-17 milioane de romani) care conduce o tara sa se agite atat de tare la ce face o minoritate(1,3 milioane de unguri). ei privesc chestia asta ca un adult care raspunde unui copil care-l enerveaza cu aceeasi forta cu care ar raspunde unui alt adult. si asa de vad ca pe niste barbari, sa para ca mergem pe urmele sarbilor nu ne face nici un bine. mai ales economic.

  0

  0

  • #154

   M, a fost oficializat steagul judetului Covasna, care este o forma administrativ-teritoriala recunoscuta, spre deosebire de Tinutul Secuiesc. NU A FOST OFICIALIZAT steagul Tinutului Secuiesc. Pentru ca Tinutul Secuiesc NU EXISTA OFICIAL ca forma de organizare administrativ-teritoriala. Am explicat diferenta asta mai sus.

   0

   0

  • #155

   Normal ca poti sa-ti exprimi public sprijinul pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Dar dupa anumite reguli, in conditii civilizate, fara sa incalci legile in vigoare. La fel cum si eu sunt liber sa-mi exprim public sprijinul pentru autonomia Taramului din Middle-Earth.

   0

   0

  • deci, nici o problema. ce au cu steagul covasnei? care are tot dreptul sa fie exact ca steagul consiliului national secuiesc. aia e organizatia de care vorbeste arhi. steagul CNS e bazat pe simbolurile secuiesti (luna si soarele galbene pe fond albastru). simbolurile respective sunt deja si pe stemele harghitei si covasnei, dar si CNS e o organizatie legala, nu e ETA, asa ca daca cj covasna a ales sa reprezinte simbolurile respective si cu un steag exact ca al CNS, n-are de ce sa fie vreo problema.
   nu stiu de ce cei care se opun steagului din motivul asta (poate in afara de arhi, care nici el nu zice clar despre ce e vorba) nu zic ca asta ii deranjeaza de fapt, nu simbolurile tinutului secuiesc. care, dupa cum am zis, sunt folosite fara scandal prin intermediul stemelor celor doua judete de peste 20 de ani. poate pt ca sa fie stricate relatiile dintre romani si unguri? asta nu prea e legal, cred.
   oricum, budapesta si bucurestiul ar trebui sa termine cu prostiile astea, ca nu ”ei” traiesc in ardeal. sa ne lase in pace.

   0

   0

 42. #157

  This is SPARTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA­A!!!!!!!

  http://youtu.be/zi9ugC6tjoU

  0

  0

 43. #159

  Au pe dracu voie…

  0

  0

 44. si inca ceva apropo de poza: tinutul secuiesc n-a avut nici o treaba cu rascoala lui horia, closca si crisan. la care oricum n-au participat doar romani…dar na, unii regateni stiu la fel de multe despre transilvania ca unii americani despre europa. adica nu prea multe si, in general, o varza.

  0

  0

  • #161

   Auzi Arhi, aia cu tătarii e deja yesterday. Acum esti regatean ;)

   0

   0

  • #162

   si analfabet

   0

   0

  • pai no, voi nu intelegeti ce am scris, deci…da. si ce tatarii din romania nu-s regateni? regatean inseamna din romania de pana la 1918.

   0

   0

  • #164

   hahahaha. atat

   0

   0

 45. #165

  Ungurii sunt majoritari in tinutul secuiesc cu 70%!!!! sa isi puna ce steag vor, fizic nu te va durea nici macar curul, psihic te va durea doar daca esti prost!
  ceau

  0

  0

 46. E o non-problema – sa-si puna ce steag vor ei si sa face ce tara vor ei. Nu vad cum as putea sa zic eu din Bucuresti ce sa faca altii cateva sute de km mai incolo cu care nu am nici o legatura.

  Daca ei cred ca ii ajuta, de ce nu ii lasam? Pot sa se faca 10 tari separate, cu cate 200 de locuitori, de genul Tara Oasului, Tara Hategului, etc. Nu se schimba nimic pentru noi.

  0

  0

  • #167

   Normal. Si dobrogenii sa iti faca Tinutul Grecesc, moldovenii Tinutul lui Stefan, oltenii Tinutul Regatean, transilvanenii Tinutul lui Iancu de Hunedoara si banatenii Tinutul lui Iancu, Marian Iancu. A mai ramas careva, sau am rezolvat problema ? Cu siguranta se gasesc cativa smecheri in fiecare „Tinut”, care doresc separarea si puterea absoluta peste tarlaua lor, fara sa ii mai traga cineva la raspundere. Si daca „smecherii” prostesc pulimea sa semneze petitii de separare, autonomie, etc., nu inseamna ca se si intampla asa ceva. Pentru ca nu este normal. Pulimea este trecatoare, doar o fractiune neînsemnata in istoria unei tari. Daca noi suntem o generatie cu idealuri ratate, din cauza altora evident ( a miticilor, a sudistilor, a moldovenilor, a ungurilor, in niciun caz a noastra ), inseamna ca avem dreptul sa rupem tarlaua de sub cur si sa fugim cu ea ? Sa scapam de „prostii” care ne trag in jos ? Noi suntem simpli chiriasi ai Romaniei, nu proprietari permanenti. Cat sa mai stam si noi in chirie ? 20-30 de ani? 50 ? Lasa dracu sutele de ani in care a fost construita Romania si sutele de ani care vor urma. Noi in astia 20-30 de ani suntem stapani absoluti si rezolvam problema. Suntem o generatie cu idealuri ratate, dar extrem de inteligenta. Daca nu noi, atunci cine?

   0

   0

  • Multe chestii nu sunt normale, dar se intampla. Granitele statelor se schimba constant, alte state apar tot timpul – tot timpul cu certuri. (vezi Kosovo).

   Pagina asta de wiki e foarte misto si poate putin relevanta pentru subiectul asta :) http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Bangladesh_enclaves – un total de vreo 200 de exclave, cu una care e exclava in exclava in exclava :) E derutant, dar se intampla.

   0

   0

  • @trololo
   Da, noi suntem inteligenti, tu esti fatalist. Daca toti gandeau ca voi, moldova nu se mai unea cu tara romaneasca, de exemplu. Doar cine erau aia din 1859 ca sa schimbe ceva? Si nu va mai cacati pe voi de frica, vrem regionalizare, autonomie, pt ca e mai bine pt Romania, nu vrem ruperea Romaniei(care e mai probabila daca se pastreaza starea actuala, zic io; probabilitatea oricum e mica in ambele variante). Da, sunt unii mai radicali, dar nu ne bagati in aceeasi oala.

   0

   0

  • #170

   Miklos, ce legatura are unirea Moldovei ? Unirea Moldovei a fost doar o revenire la normalitate. Erau romani, vorbitori de limba romana, ca si romanii din Tara Romaneasca, din Dobrogea si din Transilvania. Acelasi neam , construit de-a lungul secolelor in acelasi bazin lingvistic.

   0

   0

  • zic asa, din categoria evenimentelor care s-au intamplat si pt ca o generatie le-a dorit, nu a zis, a, cine suntem noi…

   0

   0

 47. #172

  trolling

  da’ Primaria Timisoara de ce arborează non-stop steagurile Angliei și ale Germaniei ? Uite ici șa, pe website: http://www.primariatm.ro/index.php

  0

  0

 48. #175

  stiti ce nu inteleg eu???
  toata lumea face caz de steag si de alte nimicuri. Problema e ca nu observam situatia in general….
  Mi se rupe de un steag afisat. Fac pariu ca daca s-ar afisa steagul tinutului secuiesc pe sediul primariei din Botosani, nimeni nu ar observa. La fel cum daca s-ar afisa „steagul homosexualilor fara succes in pat” pe sediul primariei din Miercurea ciuc toata lumea s-.ar scandaliza.
  Problema cea mare e ca noi, romanii, suntem o natie de papagali. Si eu sunt roman asadar sunt papagal. Facem scandal pe net, facem galagie, dam likeuri, orice putem face si e la distanta de un click. Dar fapte serioase nu e disponibil nimeni. Nu am auzit pe nimeni sa se revolte, sa organizeze mitinguri, sa faca ceva sa dovedeasca ca nu e de acord. Nu am vazut pe nimeni care dupa ce un pisti baci a spanzurat o papusa ce semana cu Avram Iancu sa se filmeze spanzurand o papusa cu vreun ungur. Toti erau ocupati cu scandalul pe net. Ma repet, sunt roman si ma oftic ca suntem atat de slabi atunci cand vine vorba de a ne apara valorile

  0

  0

  • #176

   Daca Pisti spanzura o papusa ce seamana cu Avram Iancu, sigur, sigur nu rezolvam nimic spanzurand papusa unui ungur. Doar ne scaldam in aceeasi soarba. Pentru ca Pisti nu face spanzurari in numele secuimii si nici noi nu spanzuram unguri in numele romanilor. Doar ne manifestam pornirile ghiorlanesti.
   In legatura cu ” mitingurile ” , hai sa fim seriosi :)) . Daca facem noi doi, nu vine nimeni. Sa presupunem ca face Arhi, persoana publica, miting despre orice. Probabil vin vreo 10 sa il sustina si inca vreo 10 sa il injure. Deci rezolvam acelasi nimic. Asta cu iesitul in strada nu e de noi. Noi suntem oameni seriosi, cu joburi serioase, cu mentalitate sanatoasa, care ne dam zmei pe net , bem o bere si mancam floricele uitandu-ne cum se bălăcăresc altii.

   0

   0

  • #177

   Ceea ce ne-ar duce la o dezbatere foarte interesanta: care sunt valorile romanilor? Eu in afara de familie nu stiu ce as mai enumera.

   0

   0

  • #178

   Peste 100 de ani nici nu va mai exista România în forma actuală. In afară de limbă nu avem nimic in comun unii cu alții, nici tradiții, nici interese comune, nici nimic. Poate doar prostia, unde deja e pandemie.

   0

   0

 49. #179

  sincer…cred ca nici familia nu mai e ce a fost.
  toti zicem familie, dar toti am fi in stare sa plecam dincolo de dragul unui trai mai bun.
  daca ne uitam la stirile de la ora 5, daca ne uitam la stiri in general, daca observam ce se intampla in jurul nostru, observam ce nici macar familia nu e pe primul loc.
  Toti suntem ocupati de discutii pe net, toti ne laudam cu ce am face, cu ce am schimba, cu ce nu suntem de acord….Dar cand vine problema sa punem piciorul in prag, sa luam pozitie ca nu suntem de acord, toti suntem muti, toti ne ascundem in dulap.
  Repet…toti in spatele monitorului suntem zei….Cand vine vorba de luat atitudine suntem „fetite”.
  P.S. Sunt roman, asta o zic sa nu se creada ca as vrea sa jignesc vreo minoritate ;)

  0

  0

  • #180

   Pai tocmai de aia intrebam: ai zis ca suntem lasi cand vine vorba de a ne apara valorile. Bun, da’ care valori?

   Si obiectiv, pe subiect, nimeni n-a precizat de ce e deranjant ca ungurii si-au pus un steag. Cu ce ne afecteaza direct? Sau indirect?

   0

   0

  • #181

   Nu ne afectează cu absolut nimic. De fapt dacă se afişa drapelul Looney Tunes îi durea pe toţi în cot de el. Îi afectează însă psihic pe românii cu mentalitate fascistă.

   Americanii poartă chiloţi cu steagul SUA şi nimeni nu se cacă pe el de indignare.

   0

   0

  • #182

   anatati, credeam ca s-a clarificat dilema asta. Ungurii, sau romanii, sau orice alt neam nu au voie sa agate orice porcarie pe institutiile statului.
   Pe sediul instituţiilor publice se arborează exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv drapelele României şi Uniunii Europene şi stema unităţii administrativ-teritoriale, dacă aceasta a fost aprobată legal.
   Drapelele altor state nu pot fi arborate pe institutiile publice, decat in cazul ceremoniilor oficiale si atunci doar in anumite conditii. Arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României şi cu alte ocazii sau în alte condiţii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2500 si 5000 de lei.
   De ce nu e voie? Pentru ca asa spune legea. Faptul ca este ilegal nu reprezinta motiv suficient pentru „deranjament” ?

   0

   0

 50. #183

  Ionuț, stai tu linistit ca si peste 100 de ani va arata la fel. Nu pentru ca am fi noi, romanii, mari patrioti si nationalisti, dar nu prea are cine sa se bage peste noi. Ce ar putea sa se modifice? Sa ajunga Transilvania la unguri, sau ce? :) Noi, asa buni, rai, cum am fost, dam cu mistria pe borna granitei de vreo doua mii de ani. Cand aveam noi cnezate si voievodate, ungurii fierbeau sobolani in piele de cal si plimbau corturile prin desertul Gobi. Ai impresia ca in astia doua mii de ani ne-am iubit prea tare intre noi ? Si totusi, iata-ne: suntem noi, astia 20 de milioane de romani. Esti tu esti convins ca se va schimba ceva peste 100 de ani? NU cred. Suntem multi si-ai dracu. Iarba rea nu piere ;)

  0

  0

  • #184

   Nu, dacă ţin bine minte eram doar o adunătură de triburi barbare care ne kilăream între noi. Şi asta până acum vreo 200 de ani, când ne-au dat europenii două după ceafă şi ne-au mai civilizat puţin, că altfel şi acum eram la stadiul de talibani. Oricum, ţinând cont de numărul de locuinţe cu WC în casă şi de cantitatea de săpun şi pastă de dinţi consumată anual de români, nu suntem prea departe de vremurile alea.

   0

   0

  • nu stiu, in 100 de ani se pot intampla multe. cate s-au intamplat in ultima suta…probabil o sa fie pe aici niste milioane de emigranti din africa, si atunci sa vezi…

   0

   0

  • #186

   Acum vreo 200 de ani aveam deja prima biblioteca publica, iluminare stradala, spitale, fabrica de bere cu 100 de ani vechime, tipaream ziare si ne faceam vaccin impotriva variolei ( premiera in Europa Centrala ) . Deci nu eram chiar niste barbari, asteptand atingerea mantuitoare a europenilor. Ca s-a intamplat in teritorii influentate de austrieci, conteaza mai putin. Tot romani am fost, indiferent de ocupatie.

   0

   0

  • #187

   Degeaba aveai bibliotecă publică dacă atunci şi acum gradul de analfabetism era / încă este ridicat în România. Degeaba aveai iluminare stradală dacă până acum 20 de ani lângă Bucureşti se trăia la opaiţ cu gaz, şi în 2013 există peste 2000 de localităţi neelectrificate în ţară. Degeaba aveai vaccin contra variolei dacă se murea pe capete din o mulţime de alte boli.

   Însă da, ai dreptate, dacă nu era Imperiul Austro-Ungar probabil am mai fi orbecăit nişte ani prin bezna feudală.

   0

   0

  • #188

   @m: Se vorbeşte de mulţi ani de africanizarea şi asietizarea (sic!) Europei, de ce nu am fi peste 100 de ani o naţie de bastarzi corciţi? Oricum ne-au futut femeile toţi care au trecut pe aici în ultimele mii de ani, şi nu au fost puţini. :lol:

   0

   0

  • @ionut
   da, si persistam. placa cu ”ce femei frumoase avem” pusa strainilor e penibila. ce suntem pana la urma, pesti?

   0

   0

  • #190

   Dani, pai daca nu are importanta ca toate cele ce le-ai enumerat s-au intamplat sub imperiul Austro-Ungar, de ce fras oare nu s-au intamplat si dincolo de Carpati?

   0

   0

  • #191

   Cum să se întâmple dacă oe exteriorul arcului carpatic triburile se omorau între ele, iar mai apoi le-au futut turcii și rușii în cur. Iar când se încerca ieșirea din rahat, cei aleși făceau tot cum erau ei obișnuiți, dovadă un anume poet național care în loc să învețe carte la Viena, că d-aia îl sponsorizase una lume, s-a dus la curve și a luat sifilis (ăsta ar fi fost bugetarul perfect în zilele noastre).

   0

   0

  • #192

   @anatati: pt ca danicorban crede ca face parte dintr-un neam ce a civilizat intreaga europa. probabil si satul din care provine a civilizat oarescum londra. o fi adus candela cu durata mare de viata sau lumanarea cu multiple utilizari.

   0

   0

  • #193

   @Ionut, aia cu sifilisul ai auzit-o la radio sant probabil si traiesti cu impresia ca Eminescu avea vreo datorie fata de gloata de batuti in cap ramasa in urma. El a fost un geniu. S-a nascut genial, a trait si a murit ca un geniu. Ai impresia ca „sponsorizarea” l-a transformat in geniu si ar fi avut vreodata o datorie morala fata de cineva? Tocmai din cauza genialitatii a si murit. Devenise paranoic, manifesta uneori dubla personalitate, tulburare bipolară. Si a murit intoxicat cu mercur, in urma tratamentului administrat pentru un diagnostic gresit (sifilis).
   @anatati , evident ca influenta Vienei a fost mai prielnica decat influenta Istanbulului. Dar niciun popor nu a trecut prin istorie protejat de o bula sterila si perfect izolanta. Influentele culturale si tehnologice externe sunt la toti prezente. Daca englezii „au copiat” bideul de la francezi, nu inseamna ca au devenit mai putin englezi, sau ca, in absenta francezilor, ar fi ramas niste salbatici care se stergeau cu scoarta de stejar.

   0

   0

  • #194

   Alţii inventau LED-ul în anii 1927, noi în 2013 încă stăm la lampa cu gaz. Că e vintage. :D
   A se vedea cu câte zeci de ani întârziere au ajuns la noi televizorul, cardul, punga de hârtie, şi câte şi mai câte chestii atât de banale în vest.

   0

   0

  • #195

   Nu-mi spune, ai stat la băute cu Eminescu și știi mai bine? Știi care e una din marile probleme ale României? Că românii sunt mult prea lași ca să îndrăznească să-și demitizeze muritorii cocoțați artificial pe piedestal: Eminescu, Ștefan cel Mare, Ceaușescu, Patriarhul lu’ Pește etc. Când o să avem sânge-n instalație să recunoaștem că oamenii ăia au fost deseori la fel de ordinari ca alte non-valori, atunci o să fim izbăviți de problemele psihiatrice de care românii suferă în masă.

   Până atunci însă, dacă dumnezeu vroia ca omul să zboare îl făcea pasăre, nu îi permitea să inventeze avionul.

   0

   0

  • #196

   In scrierile straine, Eminescu moare intoxicat cu mercur, in urma tratamentului aplicat pentru un diagnostic gresit (sifilis ) . Pentru noi este un curvar si un deșănțat, ucis de sifilis. Pe plan mondial este recunoscut ca unul dintre marile genii ale omenirii. Pe plan mioritic este ” o nonvalore cocotata pe piedestal ” si comparat cu analfabetul de Ceausescu. Da, ai dreptate. Asta este marea problema a Romaniei. Ne respectam exagerat de mult valorile.

   0

   0

  • #197

   În ultimii 33 de ani nu am auzit nici măcar un străin care să aibă orgasm la auzul numelui Eminescu. Probabil madam Comăneci e mai cunoscută în afară decât cel care se îmbăta cu Creangă în bojdeucă până scriau literatură erotică. Poate tu juisezi la poeziile lui, mie mi se pare la fel de banal ca ochiul maro al lui Cărtărescu. Am citit şi eu la viaţa mea din el, am chiar şi ceva maculatură cu poeziile lui, dar am cedat nervos după un timp: Eminescu e la fel de banal ca Sandra Brown. E ceea ce eu numesc „literatură şaorma”.

   0

   0

 51. #198

  Noa, shtii cum om face? Voi datzi legi, noi punem steaguri!

  0

  0

 52. #199

  Din pacate vor primi autonomie toatala pentru Tinutul Secuiesc. Si o vor primi inaintea Cataluniei. De ce? Pentru ca ei lucreaza cu firme de lobby foarte importante si au buget nelimitat pentru acest subiect iar noi nu facem nimic. Mobilizarea prin care a fost furat Kosovo de la sarbi este gluma fata de ce se intampla cu Tinutul Secuiesc. Maxim zece ani, atat spun.

  0

  0

  • #200

   Paranoia face ravagii în căpuțul tău. :)

   0

   0

  • sarbii au pierdut kosovo pt ca s-au opus autonomiei. s-au opus autonomiei, i-au mai si persecutat pe albanezi si consecinta a fost ca kosovo a devenit independent, adica mai mult decat cerusera initial albanezii din kosovo.
   catalunia e autonoma de peste 30 de ani. acum vor independenta(desi unii intr-adevar vor doar autonomie mai mare)

   0

   0

  • #202

   Mai acum vreo 10 ani parcă italienii din nord cereau în mod violent separarea de sudul sărac. Ardelenii (în special ăia „die la Cluuuuj”) vor separarea de „miticii” de la Bucureşti. Sute de mii de americani din mai multe state au cerut preşedintelui SUA pe siteul Casei Albe segregarea. Şi exemplele pot continua.

   Este doar o chestiune de timp până când harta geopolitică a lumii să ajungă de nerecunoscut pentru cei din zilele noastre. Numai handicapaţii care se opun acestor schimbări au impresia că graniţele au aceeaşi formă neschimbată de pe vremea dinozaurilor, şi că va fi la fel şi peste 1.000 de ani, când de fapt ele se schimbă la fiecare câteva zeci/sute de ani oriunde în lume. Nu-i nimic, istoria va râde de ei şi cu curu. :lol:

   0

   0

 53. #203

  Dincolo de faptul ca meciul asta se reia intermitent cu fiecare ocazie cand populatia trebuie aburita cuceva, ma deranjeza circul media. Televiziunile invita „pe subiect” doar idioti cu spume tricolore la gura ca vadim tudor sau funar. De ce nu se poate discuta calm, rational, fara vesnicele stereotipuri si prejudecati, fara injuraturi, fara a dori moartea ungurilor pe bloguri sau pe forumurile ziarelor? Incercati sa va puneti in locul unui ungur oarecare, citind un articol la tema, articol care e urmat de zeci de mesaje de bine prin care i se comunica faptul ca ar trebui sa plece in mongolia sau in ungaria desi s-a nascut aici de 1000 de ani, e injurat de mama, apoi penetrat de toate organele posibile. Cum v-ati simti? Desigur, nu e bine sa generalizam, dar cam asta este feedback-ul popular la orice incercare de dialog. Atata timp cat vom considera ungurii niste dusmani pe viata, sa nu va asteptati ca ei sa ne respecte sau sa ne iubeasca. Valabil si in sens invers. In rest e politica, manipulare si ipocrizie. De fiecare data afisarea unui insemn identitar va fi interpretat imediat ca atentat la integritatea tarisoarei pe care o iubim doar cand o ataca un secui cu mintea dusa, in rest ne cacam pe romania cu fiecare ocazie.
  Fapt divers: pe stema oficiala a Romaniei apar simbolurile heraldice secuiesti – soarele si luna – pe blazonul Transilvaniei. Acuma oripilati-va, ori, vorba englezului, Keep calm and eat kurtoskalacs!

  0

  0

 54. #205

  Stiti, exista o falsa problema in toata tevatura cu Tinutul Secuiesc si in general cu tot ce imparte Romania in „in intreriorul Carpatilor” si „in afara Carpatilor”. Ceea ce diferentiaza Banatul, Ardealul si Transilvania e exact fostul Imperiu Austro-Ungar si minoritatile (sarbii, svabii, sasii, ungurii) care-au trait si mai traiesc in teritoriile astea. Romanii sunt toti la fel oriunde s-ar pozitiona fata de Carpati. Asa ca mai degraba ar trebui sa le multumim minoritatilor si sa le arboram noi steagurile unde poftesc…

  0

  0

  • #206

   anatati, atunci si Statele Unite ar trebui sa arboreze zeci de steaguri pe fiecare institutie publica ,iar pe Casa Alba steagul din Kenya. Toate aeronavele din lume, care folosesc efectul Coanda, sa aiba tricolorul pictat, la fel si toate spitalele care folosesc insulina.

   0

   0

  • #207

   Diferenta e ca, in ciuda aparentelor, americanii nu sunt atat de cretini incat sa isi bage picioarele in tot ce s-a construit timp de aproape 250 de ani, ca oricum peste 100 sau 1000 de ani, lumea va arata altfel si granitele se vor schimba.

   0

   0

  • #208

   Dani, nu. Diferenta e ca Statele Unite sunt una din cele mai mari puteri ale lumii (unii ar zice ca cea mai mare), iar Romania e cea mai saraca, mai corupta si mai lenesa tara (probabil tot din lume, dar atunci hiperbola ar fi exagerata :d). Merita sa fii demn cand aicce. Cand nu …

   0

   0

  • #209

   Si oare de ce sunt cea mai mare putere a lumii ? Pentru ca au demnitate; individuala si, mai ales, nationala. Ca le-a fost impregnata prin manipulare si propaganda, nu prea conteaza. Vad ca le-a prins destul de bine. Nu le-a aruncat cineva lingouri de aur din cer si nici nu au avut o istorie milenara pe care sa construiasca. Au fost niste rupti in cur, mai rupti decat eram noi atunci si decat suntem acum.
   ” We did it by throwing their stinkin’ tea in our American harbour! And why? Because Americans don’t like tea. We like coffee! „

   0

   0

  • #210

   Breaking news for you, Dani: în curând SUA nu vor mai fi cea mai mare putere a lumii. China le suflă în ceafă, conform predicţiilor în câţiva ani le scuipă şi seminţe în cap. Vezi tu, puterile astea ţin strict de conjuncturile de moment. Acum 25 de ani nici dracu nu credea că SUA şi URSS vor fi prieteni la cataramă. Cum nici Stalin nu credea că Hitler va încălca pactul.

   Pentru orice există un început şi un sfârşit. Mai ales un sfârşit. Lumea ta, atât de dragă ţie, peste câţiva ani se va sfârşi. Ce o să faci, o să te pui în cur să plângi, sau vei accepta cu demnitate schimbarea şi eşecul personal?

   0

   0

  • #211

   Dani Corban,
   fetisismul asta cu steagurile in Romania arata doar cat de inapoiati ca si natie sintem… asta imi aminteste de fetisismul cu stampilele in institutile statului. numai la noi mai persista obiceiuri bazate pe temeri si fobii de mult apuse in occident.

   cand toata lumea se indeparteaza de superstitiile evului mediu, noi inca mai ne speriem de moarte cand trece o matza neagra strada, mai scuipam sa nu deochiem copilul si punem bani la capataiul bebelasului ca sa fie mai tarziu implinit din punct de vedere financiar…

   iar discursul acesta ca tinutul secuiesc exista doar conceptual este o mare lipsa de respect fata de istoria si cultura secuilor din acea regiune.
   iar fara respect si incredere din partea unei majoritati, nici o minoritate din lume nu va raspunde cu respect si incredere. dimpotriva.

   0

   0

 55. #212

  @hary , problema cu steagurile nu tine de „fetisism” , ci de lege. De incalcarea legii. Nu am inventat eu niste legi ieri. Au fost altii „de vina” si se pare ca toti locuitorii Romaniei sunt obligati sa le respecte.
  Si din nou, nu m-am gasit eu ala destept sa imi dau cu parerea despre cum e Tinutul Secuiesc. Dar aparent, se afla undeva pe teritoriul Romaniei. Si statul roman nu il recunoaste oficial. Statul roman este de parere ca Tinutul Secuiesc NU EXISTA ca forma de organizare administrativ-teritoriala. Zona respectiva are o istorie, la fel ca orice alt petic al Romaniei,dar exista doar la nivel conceptual. La fel ca Tara Oasului, Tara Hategului, Tara Lipovei si alte tari si tinuturi. Nu prea conteaza cum ar trebui de fapt sa fie, ce parere am eu, sau cum crezi tu ca e corect si respectuos. Nu suntem noi in masura sa stabilim statutul Tinutului Secuiesc. Dar cat timp nu este recunoscut oficial ca forma de organizare administrativ-teritoriala, nu isi poate arbora steagul pe institutiile publice. Din nou, conform legilor in vigoare, nu ca asa vreau eu de-al dracu ce sunt si am fetisuri cu steaguri.

  0

  0

  • #213

   Dani,
   Pana una alta, steagul oficial al județului Covasna este fix cel al tinutului secuiesc. Județul Covasna este o admistratie teritorială legală, iar arborarea steagului județului Covasna pe câteva primarii din județ s-a făcut respectand intocmai legile privind arborearea betzelor cu panza colorata in vigoare…

   Consider insa ca toată discuția despre legalitatea sau ilegalitatea acțiunii in sine este una ridicola si ascunde esenta problemei si anume faptul ca se face mult zgomot pentru nimic!

   0

   0

  • #214

   Dane, confunzi legile statului cu războaiele personale.

   0

   0

 56. #215

  Toata lumea are voie sa-si arboreze ce steag vrea, atat timp cat e pe proprietatea sa, dar atunci cand arborezi un steag al unei tari straine, sau chair mai rau, a unei tari nerecunoscuta de catre nici o organizatie de pe planeta pe o cladire oficiala a statului, atunci trebuie sanctionata chiar si cu inchisoare. In SUA te mananca aia de viu daca faci actiuni profanatoare la adresa steagului lor, iar la noi a venit Cibi Barna ala si i-a dat foc steagului Romaniei in piata publica, iar ai nostri nici nu cred ca l-au intrebat de sanatate. Daca un grup etnic s-ar duce la nemti ca sa-si faca ei Tinutul Grupului Nostru Etnic, ii baga pe etnici in casuta cu parfum de moarte.

  0

  0

  • ai o parere cam proasta despre nemti. care sunt si federatie. si au destule drepturi si minoritatile lor istorice(slavii aia din saxonia, danezii din schleswig holstein, frizii…)

   0

   0

 57. #217

  Ionut, despre „sifilisul” lui Eminescu :

  În 1883 Eminescu realizează un tablou al maghiarizării numelor româneşti în Transilvania şi îl ridiculizează pe rege, pe Carol I pentru lipsa sa de autoritate. Condamnă guvernul liberal pentru politica externă şi internă, denunţă cârdăşia conservatorilor cu liberalii şi devine o povară incomodă pentru toată lumea. Tiradele şi intransigenţa sa deranjau toate taberele. Eventualitatea ca acesta să devină cândva parlamentar – ca mulţi alţi ziarişti, ar fi fost nefastă pentru puterile externe din jurul României, deoarece ar fi putut genera un curent politic ostil şi neconvenabil intereselor acestora.
  În 28 iunie 1883 se strânge laţul. Este luat pe sus de poliţie şi băgat cu forţa la ospiciu. Sunt încălcate desigur toate normele legale şi i se înscenează unul dintre cele mai murdare procese de defăimare şi lichidare civilă la care au participat inclusiv “apropiaţi” interesaţi prin diferite mijloace.

  Ziua de 28 iunie 1883 este o zi foarte importantă pentru istoria şi politica României nu doar datorită arestării lui Eminescu. Exact în această zi, Austro-Ungaria a rupt relaţiile diplomatice cu statul român timp de 48 de ore, iar von Bismark i-a trimis o telegramă lui Carol I prin care Germania ameninţa cu războiul. În cursul verii Imperiul Austroungar a executat manevre militare în Ardeal pentru intimidarea Regatului României iar presa maghiară perorase pe tema necesităţii anexării Valahiei. Împăratul Wilhelm I al Germaniei a transmis de asemenea o scrisoare de ameninţări, în care soma România să intre în alianţă militară iar Rusia cerea, de asemenea, satisfacţii.

  Guvernul a desfiinţat „Societatea Carpaţii” chiar la cererea reprezentantului Austro-Ungariei în Bucureşti, baronul Von Mayr, cel care se ocupa cu spionarea lui Eminescu. Totodată cu arestarea şi internarea la balamuc a lui Eminescu au fost organizate razii şi percheziţii ale sediului “Societăţii Carpaţii” au fost devastate sediile unor societăţi naţionale, au fost expulzate persoane aflate pe lista neagră a Vienei şi au fost intentate procese ardelenilor.

  Exact în această zi trebuia de fapt să se semneze tratatul secret de alianţă dintre România şi Tripla Alianţă formată din Austro-Ungaria, Germania şi Italia. Tratatul însemna aservirea României Austro-Ungariei în primul rând ceea ce excludea revendicarea Ardealului. Bucureştiul era dominat de ardeleni care ridicau vocea din ce în ce mai puternic pentru eliberarea Ardealului, pentru drepturile românilor asupriţi de unguri. Eminescu era în centrul acestor manifestări. Tratatul urma să interzică brusc orice proteste pentru eliberarea Ardealului iar condiţia semnării tratatului era anihilarea revendicării Ardealului de la Bucureşti. “Directiva de sus” s-a aplicat la diferite nivele. Declararea nebuniei lui Mihai Eminescu este unul dintre ele. Aşa zisele “interese de stat” l-au nimicit pe tânărul redactor – potenţială mare figură politică a României Mari, tocmai în anul când împlinea 33 de ani, vârsta jertfei lui Ioan Botezătorul şi a lui Iisus. Tratatul a fost semnat până la urmă în septembrie 1883 ceea ce a mutat lupta ardelenilor în Ardeal.
  Ce urmează în anii următori este un coşmar – bine regizat, în care rolurile sunt asumate de personajele politice ale vremii. Distrugerea lui Eminescu este deliberată şi va duce la moartea sa. Poliţia i-a sigilat casa, Maiorescu i-a ridicat manuscrisele şi toate documentele – cică să nu fie distruse – depunându-le, selectiv, la Academie după ani buni. Eminescu nu şi-a mai vazut niciodată corespondenţa, cărţile, notele. În manuscrisele din acei ani, cele care au scăpat nedistruse de Maiorescu, sunt însemnări derutante, care arată nivelul la care era hotărât să acţioneze Eminescu ca lider al “Societăţii Carpaţii”. Planurile lui Eminescu, vizau contracararea consecinţele unei alianţe a Casei Regale din România cu lumea germană, proiecte cu adevărat “subversive”, mergând până la o răsturnare a lui Carol I. Este uşor de înţeles că acţiunile sale au fost dejucate prin metodologia tipică “măsurilor active” specifice serviciilor secrete de acum dar şi de atunci. Nimic nou sub soare pe câmpul “operativ”. Se lansează zvonul nebuniei inexplicabile, se insistă pe activitatea sa poetică – romantică, se inventează povestea unei boli venerice. Este apoi otrăvit lent cu mercur, sub pretextul unui pretins tratament contra sifilisului, este bătut în cap cu frânghia udă, i se fac băi reci în plină iarnă, este umilit şi zdrobit în toate felurile imaginabile. Nu mai are unde să scrie, se resemnează cu situaţia sa de condamnat politic şi îşi asumă destinul.
  Defăimarea sa nu a încetat însă la peste un secol de la uciderea sa. Adevărate campanii continuă şi azi. I se fac rechizitorii şi procese de intenţie, este proclamat drept proto-fascist. Abia recent s-a dovedit, prin contribuţia unor specialişti în medicină legală – cum este Vladimir Beliş, fost director al Institutului de Medicină Legală sau cu aportul doctorului Vuia că mitul bolilor sale a fost o intoxicare de cea mai joasă speţă. Punând cap la cap toate dovezile strânse ani de zile, Ovidiu Vuia scrie: „Concluziile mele, ca medic neuropsihiatru, cercetător ştiinţific, autor a peste 100 de lucrări din domeniul patologiei creierului, sunt cât se poate de clare. Eminescu nu a suferit de lues şi nu a avut o demenţă paralitică”. Lui Eminescu i s-a făcut autopsia în ziua de 16 Iunie 1889, existând un raport depus la Academie, nesemnat însă. Creierul său, după autopsie, s-a constatat că are 1495 de grame, aproape cât al poetului german Schiller, iar apoi este „uitat” pe fereastră, în soare. Creierul său era o dovadă stânjenitoare a falsităţii teoriei sifilisului – deoarece această boală mănâncă materia cerebrală. În manualele de astăzi continua însă propagarea operaţiunii de dezinformare coordonată de serviciile secrete al Austroungariei. “Ţinta” Eminescu încă preocupă diferite cancelarii şi “grupuri de prestigiu” – în fapt extensii ale unor grupuri de putere care îşi perpetuează misiunea de destructurare a valorilor simbolice ale României.

  0

  0

  • #218

   Care sunt valorile simbolice ale Romaniei? Nu intreb tendentios, pe cuvant, sunt doar curioasa daca am face un brainstorming ce am putea enumera ca valori ale Romaniei.

   0

   0

  • #219

   Deci după tine există o conspiraţie mondială împotriva României?! M-am liniştit, reptilienii, bubulii, iluminatti veghează pentru noi. ;) Cum zicea cineva mai sus, noi am civilizat Europa, nu noi pe ei. :lol:

   0

   0

  • #220

   @anatati: brânză, varză, viezure… :p

   0

   0

  • #221

   anatati, ca prim rezultat al unui brainstorming ( rezultat subiectiv ) :
   Brancusi, Eminescu, Nicolae Paulescu, Grigore Antipa, Nadia , Gheorghe Zamfir, Ioan Cantacuzino, George Enescu, Coanda, Traian Vuia, Anastase Dragomir. A se tine cont de „rezultat subiectiv” in special pentru ultimii trei :)

   0

   0

  • #222

   Ionut, am fi foarte naivi sa credem ca zburdam pe aici prin tarisoara de capul nostru, fara sa existe interese externe, a caror vointa este perpetuata in punctele esentiale. Cel mai nou exemplu, Traian Basescu. Da, care INCA este presedintele Romaniei. Si este mult mai usor sa manevrezi un popor dezradacinat, care si-a uitat valorile, trecutul, isi huleste prezentul si nu mai are incredere in viitor. Pentru ca nu mai reprezinta un popor. Sunt doar o gloata speriata si epuizata, dispusa sa se arunce in bratele oricui ” Ia-ma tu ( oricine ) si ai grija de mine, pentru ca eu sunt nimeni „

   0

   0

  • #223

   E clar. I rest my case. Sper să nu ajung vreodată în vreun avion pilotat de tine, că poate te sperii de umbra ta și ne omori pe toți. :|

   0

   0

  • #224

   Anatati,
   „care sint valorice simbolice ale Romaniei? ”
   s-au cheltuit mult, foarte mult bani pentru a identifica aceste valori, la final a iesit o frunza..:-))

   0

   0

  • #225

   Dani Corban,
   „Ia-ma tu ( oricine ) si ai grija de mine, pentru ca eu sunt nimeni“

   asta ar fi un inceput. si cel mai bun lucru care s-ar putea intimpla in cazul Romaniei.
   paradoxal insa este ca noi pe fondul unei dezradicinari si decadente masive, devenim tot mai pretentiosi…

   cu capul plecat, cu mana intinsa noi nu cersim, ci emitem pretentii… :-)))

   0

   0

  • #226

   Hary, o frunza si aia furata :) Bun asa.
   Dani, incontestabile. Dar am si eu de enumerat: iliescu, ceausescu, dej, ana pauker, nastase, mitrea, sova, hrebenciuc, radu mazare, adi mutu, simona senzual, dan capatos, marian iancu, vasile blaga, victor ciorbea, crin antonescu, george becali. Sa mai zic sau sa ma opresc? Ca as mai continua cu lenea, furtul, capra vecinului, groapa altuia, intoleranta, fudulia, mandria exacerbata si inutila…

   0

   0

  • #227

   Ai uitat prostia, e sportul nostru național, mai nou se organizează campionate sub formă de comentat pe net. :lol:

   0

   0

 58. În România lăsată de izbeliște guvernează doar jegul, nimicnicia și degradarea. Dar, când vine vorba de „bozgori”, suntem patrioți…

  0

  0

 59. #230

  Citeste articolul cu muftiul Yusuf Murrat din Adevarul de astazi!!!!!
  Respect pentru comunitatea turco-tatara.

  0

  0

 60. #231

  “Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.
  Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen:
  – fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.
  Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă:
  – un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
  – un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
  – un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
  Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani. Acelaşi scenariu:
  – ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani sau Vojvodina aparţine Ungariei”? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern.
  De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.
  Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
  Gazda mea mi-a spus că, pe lângă “valahi puturoşi” maghiarii vă mai numesc şi “mămăligari”. Îşi permit asta în ţara voastră. Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, “paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere:
  – în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei
  – în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.
  – Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa. Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?
  Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
  – Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
  – După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
  – În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
  – În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
  – În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.
  Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).
  – În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941. „

  0

  0

 61. #235

  Si cu domnul Miodrag Stanojevic mi-am cam terminat prelegerea despre dreptul romanilor de a nu fi batjocoriti la ei acasa pe motiv ca oricum suntem un popor de ratati, o rusine in istoria universala si nu meritam altceva mai bun. Nu pentru ca nu ar mai fi nimic de zis, dar nu mai am chef. Daca dupa aproximativ 230 de comentarii , s-a ajuns la concluzia ca a-ti recunoaste istoria inseamna sa fii prost, iar Eminescu este un fel de Sandra Brown, atunci bine. Eu nu ma consider prost, ratat, hot, intolerant, cersetor cu capul plecat si cu mana intinsa. Prefer sa imi etalez ” mandria exacerbata si inutila ” .Pentru ca pot.

  0

  0

  • #236

   Nu ți-a interzis nimeni să crezi în valorile tale. Noi doar ți-am demonstrat că nu ești tu buricul pământului, iar idolii tăi nu sunt și ai noștri. Așa că…rămâi în lumea ta, nemuritor și rece. :)

   0

   0

  • #237

   Dar măcar nu te-ai supărat pe mine, nu? :):):) We keep calm and move on, right?

   0

   0

  • #238

   :) Eu nu functionez pe suparari. N-ai citit ca sunt „nemuritor și rece” ?

   0

   0

  • #239

   Anatati,
   armonia bato vina… :-))))

   0

   0

  • #240

   Dani Corban,
   domnul Miodrag este un mare istoric contemporan, un fin cunoscator al culturii si civilizatiei maghiare si un deosebit diplomat si mediator intre popoare.

   din cauza acestor mari istorici sarbi, Yugoslavia a avut parte de pace si prosperitate in ultimii 20 de ani….

   tocmai ai dat dovada de inca o mare calitate romaneasca: credulitatea!

   0

   0

  • #241

   Hary, nu a inventat anii si evenimentele istorice. Nu a inventat episodul ” Csibi Barna ” si nici povestea de la Steaua – Ujpest. ( le-am vazut in presa la vremea respectiva ). Si, trecand peste ostilitatea fata de maghiari ce insoteste fiecare relatare din cadrul fragmetului, ii dau dreptate si in legatura cu Novi Sad, care este un fel de Sfântu Gheorghe, sau Tîrgu Mureș de la noi. Ungurii din Vojvodina nu ii iau pe sarbi la misto.

   0

   0

  • #242

   Dani,
   stii bine ca eu nu vorbeam despre datele istorice enumerate ci despre mesajul tendentios rasist pe care sarbul il propaga in manifestul lui.
   intodeauna exista cel putin doua versiuni ale intimplarilor istorice. si este foarte usor sa scoti in evidenta partile negative ale unui adversar si sa inciti prostimea impotriva lui.

   argumente de genul ca la un meci de fotbal niste suporteri unguri ne-au pizduit la noi in tara este de cacat. acolo era vorba despre niste suporteri idioti si violenti care incita la scandal. faptul ca erau unguri este irelevant.
   pentru ca la fel fac de ex. si cei de la Lazio cand se intilnesc cu echipe sau chiar cu jucatori romani: romani = tigani.
   in spiritul asta zic sa-i punem la respect pe toti italienii, ca deja sar calul… unde mai punem ca ne mai fut si femeile.
   realizezi cat de absurd este sa pui stampila pe o etnie?

   ce este cu adevarat grav este sa dai un asemenea exemplu, in calitate de profesor de istorie, ca sa subliniezi caracterul de rahat al ungurilor.

   0

   0

  • #243

   Înainte de a ne plânge că ne fac străinii „țigani”, ar trebui să ne amintim că românii între ei își spun „țigani, ciori etc”. Ca să nu mai zic că până și intelectualilor „de elită” le place țigăneala ca la nimfomane puma. Dani, tu din turnul tău de fildeș nu prea ești la curent cu ce se întâmplă în țară, nu? :)

   0

   0

  • #244

   Ca să destindem puţin atomosfera: în vara lui 2010 am făcut un tur prin ţară. La Tuşnad (adică în Ţinut) ne-am cazat la o femeie pe care-am găsit-o în parcarea unui hotel(ştiu, sună aiuea :D da’ nouă ne plac experienţele locale). Mă rog, femeia era unguroaică. Ne-a cazat în condiţii excelente, iar dimineaţa ne-a aşteptat cu cafeaua aburindă. Şi am povestit. Invariabil despre problemele secuimii, despre faptul că ei se înţeleg bine cu românii din Ţinut. Şi-a mai spus doamna o chestie magistrală: „pe noi nu ne interesează războaiele politice, Dumnezeu a făcut „doi om” :D, nu român şi ungur…”). Cam la asta se rezumă războaiele inter-etnice: oamenii între ei trăiesc în armonie, iar diversele grupuri de interese agită spiritele.

   Hary, păi nu-i mai simplu să trăieşti în armonie…

   0

   0

  • #245

   Anatati,
   nu cred ca exista cineva care nu iubeste armonia, pana la urma este esenta echilibrului sufletesc. toti tindem spre acest echilibru.
   difera insa mult pragul de la care cineva are nevoie de aceasta armonie…:-))

   eu si oameni gen Dani ne hranim din dispute intelectuale, pentru ca astfel ne putem valida/respinge imaginea personala despre lumea care ne inconjoara.
   prin urmare daca tu te „certi” pe orice tema cu Dani, el nu se poate supara, ci dimpotriva iti poate doar multumi. ori pentru ca i-ai intarit convingerea, ori pentru ca a invatat ceva nou de la tine…:-))

   0

   0

Citește și...

Nu am avut tată pescar. Primul, constănțeanul, era pescar cu barcă, ieșea la 8 km în larg după guvizi de ăia uriași, dar nu era prezent în viața mea. Al doilea nu era, nu îi plăcea pescuitul și nu fusese în viața lui la pește. Primul contact, dealtfel și singurul, din copilărie, a […]

Din nefericire, aseara am avut groaznica idee de a vedea Hellboy. Eu, fan, gen, al celor 2 filme cu Ron Pearlman. Va spun cu mana pe inima, e cel mai prost film vazut de mine vreodata, si am vazit ceva filme la viata mea. Proaste. Micuta Vera si Cannibal Holocaust sunt capodopere angelice […]