Una din învățământ

Într-un liceu oarecare din București, anul trecut ar fi trebuit să se pensioneze 5 (cinci) profesoare, de la diverse materii. Vești bune pentru profesoarele suplinitoare, care in acest fel ar fi putut deveni titulare pe posturile respective, lucru care ar fi adus siguranță, apreciere și un salariu mărit (momentan 900 sau 1200 lei).

Eh, fetele astea cinci decid că ele nu vor să se pensioneze, dintr-un motiv simplu: au salarii de 25-30 milioane și nu le convine o pensie de 8 sau 10 milioane. Și rămân pe post. Și nu le poate face nimeni nimic, pentru că, deși ar fi just și corect să facă loc altora, directorul liceului și oamenii din inspectorat sunt și ei oameni și nu le pot spune că gata, după 20-30 de ani de muncă, nu mai au nevoie de serviciile lor.

Și lucrurile rămân așa. Profesoarele titulare sictirite după 20 de ani de predat același lucru, profesoarele tinere frustrate și dezamăgite că urmează un nou an în care vor face foamea.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

56 comentarii

 1. #1

  NU l-ai vazut la stiri pe gagiul ala care a luat titularizarea cu 9.30 si este suplinitor la 2 scoli ca postul lui este ocupat de baiatul viceprimarului ? Sunt profesori titluari cu 6 iar asta cu 9.30 nu are post.
  Am avut o alta prietena care la fel, era la doua facultati , bursa, chestii , lma, a dat examen pentru suplinitor, a luat peste 9 dar nu a prins post ca erau altii cu 6 si 7 dar aveau vechime sau terminasera facultatea…

 2. #2

  profesorul de azi e semianalfabet cu diploma.ok, am inteles, sa nu generalizam.

  • #3

   Cand la ex de titularizare, aproape jumatate nu reusesc sa ia nota 7 merge generalizat. Profesorii de azi sunt RETARDATI!!

 3. #4

  Pai nu era vorba ca e bine sa muncim mai mult. Lasa-le sa munceasca si sa plateasca contributii, nu sa devina asistate social din pensie.

  • #5

   De ce sa platesti cu 1200 RON pe unul motivat care sa faca si ceva treaba si sa genereze niste rezultate cand poti plati 3000 RON pe un serviciu de kkt, fara rezultate?

   3000 – 1200 – 1000 = 800 RON (suficient cat sa ai si bani de bonus pentru tineretul care livreaza performanta)

  • #6

   pensionarii nu sunt asistati social, cretinule

  • alice, se vede educatia lui basescu. daca omul a zis ca sunt asistati sociali, gata, sunt asistati, se stie

  • #8

   @alice
   Din pacate sunt. Pentru ca daca ar primi la pensie doar cat au contribuit ar fi jale.

  • ia explica-ne tu de ce, ca te vad cunoscator. ia fa un calcul cat a cotizat un om cu un salariu mediu de 2000 lei, la banii de azi, timp de 40 de ani. pliz, explica-ne

  • #10

   arhi, citesti aiurea si te amablezitot aiurea. se referea la femei, nu la oameni.

  • pardon

  • #12

   @arhi Salariu mediu in 1989 a fost de 3000 de lei. Presupunand ca toata suma respectiva a fost bagata lunar intr-un depozit cu dobanda de 10% anual timp de 40 de ani ar rezulta la final un depozit de 19130340.73 lei. Pare frumoasa suma, problema e ca este in lei vechi. Pentru a o actualiza trebuie sa mutam virgula la stanga 4 pozitii. Rezulta aproape 2000 lei total contributie. La o pensie medie de 773 lei sunt aproape 3 luni . Sa zicem ca a mai lucrat pana in anul 2000, cu un salar mediu de 250.000 lei. Asta ar aduce inca 51638005.10 lei vechi. 5163,81 lei. Adica inca 7 luni de pensie.

   In concluzie muncind 50 de ani pentru salariu mediu si bagand toti banii castigati intr-un fond de pensii ( cu dobanda de 10% ) reuseste sa-si plateasca pensia medie pentru 10 luni. Dupa terminarea acestei perioade pensia primita ce este daca nu ajutor social?

   Si sa nu uitam grupul maricel de persoane care au iesit la pensie dupa revolutie desi mai puteau munci vreo 10-15 ani. Ei ce sunt?

  • sigur, doar ca asta e calculul prietenului tau basescu, pentru ca absolventii de bac ce il slavesc sa inteleaga ce salvare este el pentru tara. orice om cu o bruma de cultura economica te-ar trimite la economia de clasa a 9 a. ca sa intelegi, banii respectivi au intrat in economie, in fiecare an, la valoarea anului respectiv si au platit, la randul lor, pensii si asigurari. devalorizarile monedei au venit odata cu cresterea mai mult sau mai putin proportionala a salariilor, si iarasi, lunar, valoarea banilor era aceeasi si plateau pensii si asigurari. nu aduni veniturile pe 40 de ani, le actualizezi cu inflatia din 96 si gata, uite clasa de asistati sociali. te rog sa te opresti aici, esti analfabet dpdv economic si imi pierzi timpul

  • #14

   „analfabet dpdv economic ” n-ar fi asa o mare problema. Dar sa afirmi ca o persoana care a platit taxe la stat, lunar, toata viata, si-a castigat dreptul la 10 luni de pensie..e vorba de probleme mai grave, nu doar pe partea economica 🙂

  • educatia basista isi spune cuvantul

  • #16

   @tomato: sincer, mori! Esti prea tampit sau tampita pentru lumea asta si uite cum se umfla orezul in cei „de dreapta” si arunca verdicte si dispret pentru asa zisii asistati sociali

 4. #17

  Eu stiam ca legea in invatamant te obliga sa te pensionezi la 70. Pana atunci e optional, dar nu mai devreme de 62 (sau cat e la femei). Sau e doar la invatamantul superior?

 5. #18

  Nu se întâmplă doar într-un liceu. Nici măcar doar în București.

  Se întâmplă în toate unitățile de învățământ din toată țara, fie că-i grădiniță, școală sau liceu.

 6. #19

  si care e problema? daca au voie legal sa munceasca, sa munceasca. tie ti-ar conveni sa stai acasa si sa fii pensionar si sa castigi de 2-3 ori mai putin, mai ales daca poti sa muncesti ?

 7. #20

  prietena mea a avut de ales dupa ce a incercat in invatamant…concluzia a plecat, rezultatul un om tanar cu potential destept si dornic de a demonstra a plecat din sistem(e drept sunt partinitor), au ramas dinozaurii inceti reticenti la schimbare si care dau rezultate mediocre si submediocre pe bani mai multi… invatamantul rromanesc evolueaza incet, pe loc si deloc

 8. #21

  da’ la universitate cum e ? ca si asistent, cu doctoratul luat, prime3sti 1000 lei + ceva la plata cu ora, sa zicem inca 2-3 milioane. iar prof.univ. de peste 65+, au cate 12.000-15.000 salariu. e totusi prea mare dezechilibrul. drept e ca nici tinerii nu-s toti de vita nobila, insa cei care fac asta din pasiune pura si se multumesc cu 1000 lei si cu teoriile sunt prea putini. marea majoritate au familii si nu rezista.

  • #22

   exista si proiecte de cercetare/granturi, de acolo pot sa mai vina bani. dar daca doar predai si esti slab la cercetare si nu te lipesti de niciun proiect, cam mori de foame

 9. #23

  Degeaba vorbim despre salarii mari la seniori sau salarii mici la nou-veniţi. Atâta timp cât NIMENI nu pune serios pe primul plan testarea periodică a cadrelor didactice, indiferent de vârstă sau materia predată, pe baza unor CRITERII DE PERFORMANŢĂ MĂSURABILE, putem să divagăm pe tema asta secole. Sunt dascăli excepţionali şi la 35 şi la 65 de ani. Să plece cei care nu dau dovadă că sunt performanţi, cu o mică menţiune: evaluarea/testarea să fie făcută şi de inspectorate, şi de părinţi, şi de elevi. Da ştiu, trăim în România, nu în Utopia, dar, dureros sau nu, ăsta e răspunsul şi o primă rezolvare.

  • #24

   +1

  • #25

   Din pacate despre invatamant se vorbeste superficial. Aici Arhi a vrut sa deschida o discutie interesanta pe care a formulat-o superficial (din ceea ce scrie se vede ca nu stie cum stau cu adevarat lucrurile, si e normal, dar samburele de adevar exista in postarea lui). Dar asta e problema principala, testarea periodica a profesorilor; indiferent de varsta. Insa aici este rolul esential al sindicatelor care sprijina incompetenta si status-quoul. EXAMENE la fiecare 4 ani, examene de competenta si corecte; ori asta e imposibil in Romania de azi.

  • matem dude, postarea nu e scris de mine ci, SURPRIZA, de cineva din sistem. deci observatie e buna, dar total inutila

  • #27

   Ok. Acela din sistem greseste. Un mic exemplu ca nu intru in detalii: daca se pensioneaza unul din scoala nu inseamna ca postul devine liber automat pentru suplinitorul (suplinitorii) din acea scoala; povestea e mult mai complicata. Ce-ai zice ca unul sa aiba doua doctorate : un doctorat pe bune in Franta, un al doilea pe bune la institul Academiei Romane, sa fie extrem de apreciat de elevi si parinti si totusi sa se bata cu morile de vant. Iar cu toate astea optimist ca peste 20 de ani macar se va vedea putreziciunea din invatamant cu ajutorul EXAMENELOR corecte? Asa ca nu fi deranjat daca uneori ti se pare ca esti nedreptatit de postaci.

  • #28

   @ Arhi. Sper ca „postacii” (cum sunt si eu) sa nu ma scoata analfabet pt o virgula si un „institul”.

  • #29

   Unele chestii nu sunt masurabile

 10. #30

  Am fost si eu profesor suplinitor. Am avut inspectie. Si acum imi aduc aminte ce fatza a facut inspectoarea cand i-am zis „Doamna, mie sa imi dati calificativul pe bune, fara indulgenta, ca eu oricum nu stau decat anul acesta pe aici si sunt curios cum m-am prezentat pentru mine asa nu de o nota buna pentru viitorul meu in invatamant”.

  Anul urmator mi-am luat job, nu mult mai bine platit dar era cu totul atceva, invatam lucruri noi, nu aveam examene de dat in fiecare vara si incercat sa prind mereu postul liber.

  • #31

   Cred ca e prima daca cand te vad comentand ceva si nu caut butonul de -1/dikslike. Ce anume ai predat?

  • #32

   Ai făcut alegerea cea mai buna pt sănătatea mintala a copiilor noștri 😉 ai un + 😉

 11. #33

  Eu nu am incredere in profesorii tineri. Nu reusesc sa imi explic de ce un om inteligent, talentat, capabil alege sa piarda 4 ani in facultate, fiind constient ca va avea un salariu de 1000 de lei. Asta cu pasiunea arzatoare de ii macina noaptea pana la transpiratii reci poate sa fie adevarata intr-o foarte mica masura. Poate unul dintr-o mie sa sufere de boala asta..il chinuie destinul sa modeleze tinere sperante. Dar restul?

  • #34

   nu pot toti sa se faca dictatori ca nu sint destule tari , asa ca multi se fac profesori casa poata domina cat mai autoritar niste copii. parerea mea e ca 99% din sadici sint profesori. sau invers

  • #35

   de obicei, aleg meseria de profesor cei carora le-a placut in timpul scolii/facultatii, cei pentru care scoala a reprezentat un mediu placut, securizant. sau asa ceva am citit intr-un jurnal ISI de care doar eu am auzit.

  • #36

   Depinde de domeniu si de tara. In Finlanda profesorii sunt plătiți bine si cei mai buni din promotie se fac profesori. La noi, in unele domenii salariul din industrie e de câteva ori mai mare decât cel din învățământ, de aceea doar ratatii se fac profesori.

 12. #37

  Eu nu inteleg de ce un om competent ar alege sa lucreze la stat si mai ales in invatamant sau sanatate. Eu am multi prieteni care au terminat medicina si culmea-i ca au facut-o fara spagi, iar acum toti lucreaza prin spitale din Germania sau Austria, mai putin unul, care are cabinet particular in Romania.
  Cand eram in clasa a 5-a am avut o profesoara de romana, de etnie maghiara, care trebuia sa iasa la pensie, dar, spre dezamagirea mea, a amanat-o pana m-a umplut de note de 4, cum n-am avut eu la toate materiile insumate. Si in fiecare an speram ca iese la pensie si a tinut-o asa pana am terminat generala si putin dupa, numai ca dupa vreo 2-3 ani au schimbat-o de la clasa mea si au adus o alta ticnita si am urat aceasta materie pana in liceu, cand am intalnit o profesoara de lb. romana adevarata, dar inainte de asta am avut si in liceu o a 3-a ticnita, care m-a felicitat in scarba, dupa ce la un test pe intre liceul luasem cea mai mare nota la aceasta minunata materie. Eu pot sa spun cu mana pe inima ca in invatamant sunt mult mai multe lichele, decat oameni ce s-au angajat in parcurgerea acestui drum in viata, pentru ca au o vocatie.

  • #38

   4 la romana? mare. prea mare.
   „…a amanat-o pana m-a umplut de note de 4, cum n-am avut eu la toate materiile insumate.”
   the fuck, te notau subunitar?

  • #39

   desi nu e o cerinta a postului sa fii ticnit , sa stii ca ajuta. Am avut si eu cativa profesori ticniti unu care vroia sa isi faca bordel si recruta fete pentu cand s-o da legea. Mai a fost unul care visa ca ii da lumea palme. mai era unu de sport un ungur misogin ajungea aproape in fiecare an batut si multi altii.
   e bine cu profesori ticniti ca tine lumea prin scoala ca sa vada ce ideii le mai trec prin cap. Eu mergeam la ore la astia ca la teatru , din placere sa vad spectacolul. La aia normali (erua si destia ) trageam chiulul sau dormeam

 13. #40

  d-nele roxana vancea si elena udrea sunt,dpdv pedagogic, doo f bune dascalite,o mandrie pt sistemul de invatamant autohton.si tzatzoase si dashtepte.

  • #41

   si io sunt foarte competent si dashtept.am master in audit si control la spiru haret.

  • #42

   si daca mai sug si-un toc de sexagenara burdihanoasa ma aleg si cu doctorat.voi fi dottore.

 14. #43

  Mama-i profesoara de matematica si peste doi ani trebuie sa iasa la pensie. Nici macar nu se gandeste sa mai stea in invatamant, cu tot salariul mare si pregatirea pe care o are in domeniu.

  O fosta achizitie de-a mea e profesoara de romana, in primii ani a fost repartizata intr-un sat de prin judetul Giurgiu pe un salariu de nimic(abia decontau transportul) apoi a dat examenele(si niste spaga consistenta) si acum preda la Colegiu Alexandru Odobescu in Pitesti. S-a gandit de multe ori sa plece din invatamant din cauza salariului mizer dar a zis ca asta ii place ei sa faca si vrea sa aiba satisfactia ca oamenii de maine au fost elevii ei. „I teach. What’s your superpower?” :))

 15. #49

  breasla profilor e cea mai de rahat posibila. in fiecare an se pling, fac greva – dar odata n-au mers pina la capat sa blocheze anul, sa blocheze bacul, admiterile – niciodata. sa doarma cum si-au asternut.

 16. #51

  @ Arhi, cel care a scris o fi „din interior”, dar e total pe dinafara.

  Varsta de pensionare este cea legala si in invatamant. Se poate ramane dupa, la „plata cu ora”. Directorul propune, ISJ dispune.

  In caz de vacantare, directorul anunta ISJ. Se scoate la titularizare sau nu, dupa cum vor muschii lor. „Specialistii”, care explica pe aici cum e cu notele la titularizare, nu stiu un lucru simplu: daca ai luat sub 7, nu te titularizezi. Si eu ma pot prezenta la Microsoft pentru un concurs de angajare, asta nu-i face pe aia prosti daca ma noteaza cu 2 si ma trimit acasa cu un sut in dorsala!

  Salariu de 1.200 lei in invatamant, mai ales pentru un debutant? Vise! Au „decat” 800 lei.

 17. #52

  Formula de calcul pentru pensie e usor gresita, se aduna o suma frumoasa in 25~30 de ani de activitate cu dobanda compusa

 18. #53

  Tine pe cineva sa faca pariu ca Moldova e campioana la fosile didactice?

  • #54

   Ca in Ardeal sau in Banat sunt numai profesoare de 23 de ani cu sânii cât lubenita si talia de viespe, care antrenează pe an măcar 2-3 olimpici internaționali la materia pe care o predau.

 19. #55

  Nu am vazut, in 4 ani de liceu, decat o singura profesoara tanara mai buna decat omoloaga sa batrana. Profa de franceza, care era buna in toate sensurile cuvantului. In facultate e la fel, nu poti compara cunostintele unui pusti de 25-30 de ani cu ale unui profesor de 60, chiar daca pustii au metode mai bune de a preda si sunt in pas cu ultimele dezvoltari ale tehnologiei. In genereal, profesorii batrani mananca pe paine domeniul lor, pe cand cei tineri au destule lacune.

 20. #56

  Bai Arhi, tu stii cata coruptie exista in inspectoratele scolare ?! Am auzit povesti de groaza cu cele din Maramures…