Ce m-a învățat Forged in Fire

Enervat de faptul că History dă, din showul meu favorit, doar reluări, am decis că în weekend să am un binging de Forged in Fire și să văd totul. Adică până la sezonul 5, episodul 19. Ca idee, mi-am adus aminte că am un nepoțel care cu asta se ocupă, ceea ce e foarte tare.

După atâtea cupluri cvadruple de concurenți, am reținut niște tipologii umane pe care le întâlnești oriunde și care se manifestă exact la fel în orice alt loc. Tipologii care te pot învăța oricând ceva nou.

Stiu ca acest material de mâner e fragil, dar îl voi folosi oricum. Da, contează cum se va comporta cuțitul la probe, dar eu vreau să fac un mâner care îi va impresiona masiv pe jurați. În absolut fiecare caz când s-a întâmplat așa ceva, mânerul a crăpat, tipul a plecat acasă neînvățând nimic, doar mânndru că a participat.

Mi s-a cerut o arma usoara, dar eu o voi face grea, pentru ca asta ma caracterizeaza și acesta este stilul meu iar eu nu deraiez niciodată de la stilul meu. Ghici ce, de fapt arma trebuia să fie ușoară și, pentru că era grea, respectivul a plecat acasă. În continuare neînțelegând de ce arma lui, care era atât de bună, era de fapt nașpa.

Mi s-a cerut ceva simplu, dar ei voi face ceva complicat, pentru a demonstra cat de bun sunt. Ei sunt, de departe, fauna cea mai deasă. Cei care trebuie să demonstreze și să impresioneze cu cunoștințele lor, deși nu asta li se cere ci, dimpotrivă, li se cer rezolvări rapide și simple. Întotdeauna cei ce lucrează simplu și rapid, de fapt, impresionează, iar cei ce o dau în boscheți cu tot felul de floricele, ajung să fie eliminați. Dar nu contează, episodul următor va apărea altul.

o Categorie aparte sunt cei ce greșesc grav și cei cărora li se face rău în timpul concursului. Bănuiesc că așa e formatul, dar întotdeauna sunt trimiși acasă, din runda 1. Cei ce greșesc nu abandonează, pentru a demonstra cât de puternici sunt și cum ei provin dintr-o familie de neabandonatori. Din păcate, absolut fiecare din ei este trimis acasă, cu aplauze că nu a abandonat. Morala este că degeaba nu abandonezi tu, dacă prezinți o lamă de calitate slabă, cimitirele sunt pline de eroi, avem nevoie de oameni care produc calitate, eroismul nu ține de foame.

Femeile nu au nicio treabă cu tehnica. În afară de excepția numită Kelley Vermeer Vella, toate femeile au avut o participare la limita penibilului, cu rezultate rizibile. Păcat.

Din când în când apare câte unul care, probabil, provine dintre dacii care au săpat tunelul până în america. Se exprimă clar împotriva tehnicii rele din zilele noastre și sunt foarte mândri de ciocanul lor, cu care rup totul. Toți, toți cei care suferă de dacism de acesta au fost trimiși acasă, pentru că nu au înțeles un lucru simplu. Tehnologia aceea e acolo pentru a-i ajuta să termine în cele 3 ore date, nimic altceva.

În colțul opus sunt cei care, acasă, au forje extrem de bine dotate, versus cei ce au un lighean cu cărbune și o nicovală. Cei foarte bine dotați se lasă pe tânjală și nu mai dau atenție detaliilor de construcție la fel de mult ca cei ce treuie să ia la ciocanul manual totul. În multe, foarte multe din cazuri, la final, câștigă amărâții care au trebuit să transpirea masiv pentru a construi arma lor. Pentru că au transpirat pentru fiecare bucățică de metal de acolo și, în timpul acesta, au avut timp să observe fiecare posibilă greșeală și să exploateze fiecare posibil avantaj.

Unii dintre concurenți ajung acolo și, de la început, se pornesc să explice ce vor face cu banii și cum vor lua scule, concedii pentru neveste și altele. Toți, fără excepție, au plecat acasă, la un moment dat. Bănuiesc că e vreun mesaj pe care încearcă să îl transmită echipa din spate, pentru că, cel mai probabil, există un set de întrebări pentru fiecare concurent, la început, cu Ce vei face cu banii, dacă câștigi, dar la montaj apar doar cei ce pleacă acasă.

Vârsta e irelevantă. Au câștigat destul de mulți copii care de abia făcuseră 18 ani. Așa cum bine spunea Corneille, Aux âmes bien nées, la valeur n’attend point le nombre des années. Desigur, tinerețea și entuziasmul nu suplinesc lipsa de experiență dar există oameni care, evident, sunt făcuți pentru a modela metalul.

Și, cei din urmă, aroganții. Toți, absolut toți cei ce au intrat în concurs și, la început au venit cu declarații de Sunt un erou, sunt cel mai bun, sunt cel mai tare, pentru mine forja nu are secrete, au plecat acasă cu coada între picioare, mulți încă din primul tur. Toți cu scuze gen Nu am mai lucrat cu acest oțel, nu am mai făcut această armă, nu am mai făcut oțel de damasc, nu am mai făcut San-Mai și, în general, orice scuză penibilă care nu face decât să le accentueze căderea fastuoasă din olimpul unde se preinstalaseră.

Ca final, nu îmi place deloc că l-au adus pe Ben Abbotb ca jurat, parțial prin niște episoade. Are vocea și carisma unui cub de fontă. Din păcate, Jason Knight nu mai apare deloc în sezonul 5, nu am idee de ce. E o plăcere, în continuare, să îi vezi pe David Baker, Doug Marcaida și J. Neilson și sper să dureze măcar încă un sezon.

It will keel.

41 comentarii

 1. #1

  s-ar putea sa iti placa Alec Steele

  0

 2. #3

  O să îi arăt nevestei articolul, să realizeze si ea că mai este un nene care se uită la emisiune si să scap de eticheta ” tâmpit retrograd si sentimental” si ca ăia din ‘ 74 chiar nu au rămas cu sechele de la Cernobîl.

  0

  • #4
   Arhi

   daca as avea curte, as incepe sa ma dotez cu chestii si as incepe sa forjez, asa de mult ma pasioneaza:))

  • #5

   @cetin @arhi eu… am curte la tara si deja ma bate de ceva vreme un gand sa-mi cumpar o forja. Nu m-a decis inca daca pe gaz (GPL) sau carbuni. Si o nicovala. Si cateva ciocane, Si cateva seturi de pile. Si… Si un ciocan penumatic :)))))

   0

  • #6
   Arhi

   fix la asta ma gandeam acum, ce fel de forja. ma gandesc ca exista forja pe carbuni care are tiraj fortat, ca sa nu dai la manivela. din ce am cautat, carbunele scoate temperaturi foarte bune

  • #7

   Mai sunt mai multi neni…:)

   0

  • #8
   Arhi

   our name is legion:)))

  • #9

   poate ar trebui sa incep sa ies cu nevasta lui edelweiss

   0

  • #10

   Ai grija Luna ca din ce am inteles e blonda si are si tractor(a lu Edelweiss)…

   0

  • #11

   Luna,este născută in ‘ 86 probabil puteti vorbi despre mega trupa Andre si cum a schimbat vieti si destine.Nici nevasta mea nu se gândea ca o să trăiască cu moș crăciun în casă.

   0

  • #12
   Arhi

   o da, despre Andre chiar potȘ)))))))))

  • #13

   ia uite ce potrivire!

  • #14

   @Luna @Cetin @edelweiss deja incep sa vad „tipar”. Si soata mea are aceeasi parere despre emisiune: Schimba, te rog, canalul :))

   0

  • #15

   Eu nu inteleg aversiunea asta a femeilor catre emisiunea asta:
   -tatze goale nu sunt…
   -cuvinte porcoase nu sunt…
   -totul e calm si zen.
   -mai invatam si nitel istorie.
   -invatam si cum sa facem o sabie sau un topor(acum pe doamnele/soacrele din Vaslui si Craiova le inteleg intr-un fel)…in caz de zombieapocalypse…

   0

  • #16

   faceti si cuiere?

   0

  • #17

   daca-si ia arhi forja… nevermind. Orice asemanare cu un sac de box e pur intimplatoare si rau intentionata!

   0

 3. Una dintre cele mai mișto emisiuni. Singura emisiune pe care o urmăresc la TV (rar, un episod la 2 săptămâni să zic).
  Au mai fost femei bunicele în concurs, dar singura care-a câștigat a fost Kelley.

  Emisiunea m-a fîcut să-mi doresc să m-apuc și eu de făcut cuțite. Mi-am luat polizor de 3 ani și stă în ambalaj, nedesfăcut. Dar până la sfârșitul anului demarez operațiunea. Partea nasoală, pe lângă lipsa sculele e și lipsa oțelului. Nu găsesc oțel de cumpărat decât la 6 metri, ceva oțel prost, bun pentru cuțite de întins unutul, nu pentru a despica gheață, oase de vită sau a reteza capete de politicieni.

  0

  • #19

   Nu din fier mort faci piese forjate. Incearca la „fier vechi” unde poti gasi piese de motoare: tije impingatoare ptr supape, ax cu came, bolturi si suruburi cap imbus, ori cutite de freze (otel rapid ptr strung) cu care poti face oteluri in amestec (2 tipuri).

   0

  • #20
   Arhi

   dupa care faci rapid un damascus canister si aia e

  • #21

   Gasesti tone de foi de arc la dezmembrari. E cel mai bun material pentru incepatori.

   0

  • #22
   Arhi

   mana ce cutite de damasc as face…

 4. #23

  Titus Steel e concurent sau jurat in emisiunea asta? 🙂

  0

 5. #26

  @offtopic: Exista vreo posibilitate sa nu mai apara notificarea „Arhi vrea sa te notifice cand scrie chestii”? Zi de zi cand intru pe blog imi apare, uneori si pe fiecare articol in parte.
  Mersi

  0

  • #27
   Arhi

   blocheaza cu adblock?

  • #28

   Rasuceste cutitul ala Thai in inima( aia online) lu’ arhi asta ,sau cum speraclu meu-l cheama!

   0

 6. #29

  Doua chestii imi plac maxim la show-ul asta:
  1. Felul in care se jurizeaza. Civilizat, prezinta plusuri si minusuri ale fiecarui competitor si cand il trimit acasa nu-i dau doua picioare in posterior.
  2. Doug Marcaida

  0

 7. #33

  Am ciocan,
  Am nicovala
  Si ma cheama Ion Potcoava!
  Bai, ce tare!

  0

 8. #34

  Ne uitam cativa si eu credeam ca sunt singurul :))

  0

 9. In acelasi stil, imi place la emisiunea cu depozitele sa urmaresc contrastul dintre ce zic la inceput, de ex „azi o sa aleg numai ceva de lux”, sau „astazi vom cumpara numai daca amandoi suntem de acord” si finalul in care se intorc cu coada intre picioare.

  0

 10. #36

  Boss, varul tau care forjeaza e ruda si cu handbalistul cu acelasi nume de familie si implicit tu?

  0

 11. #38

  E f misto forged in fire. Sunt la zi cu el. Ai vazut ca au scos o noua emisiune ? Nu e la fel de misto ca originalul dar are chestii interesante: Forged in Fire: Knife or Death

  https://www.tvguide.com/tvshows/forged-in-fire-knife-or-death/1183248/

  0

  • #39
   Arhi

   nu mi-a pplăcut de Goldberg nici când se juca wrestling…e chiar nasolut?

 12. #40

  Unde ai gasit varianta de stream oficial online? Mersi

  0

 13. #41

  https://imgur.com/a/dFDDJ5O

  Uite ceva făcut de David Baker. 🙂 The real thing. Lakhsmi Sword ( The Order 1886) Asta e prototipul dintr-o serie de 11, cadou pentru top-managementul de la Reay At Dawn.
  A fost un proiect care a durat peste un an, dar ce a ieșit e Top Shelf. 🙂
  “Cast bronze fittings, 1095 high carbon steel blade, lazer etched and gold leafed, hand carved bone handles.”
  Unul din cei mai talentați blacksmith din lume care e si un tip super modest! 🙂

  0

Citește și...

Voiam să vă arăt galeria mea din Plex, dar Windows și-a făcut update la nuștiuce versiune stabilă și a stabilit, stabil, cu ocazia asta, că mfplat.dll nu are ce căuta pe laptopul meu, deci nu îmi pornește. Anyway, ca idee, Interstellar e pe primul loc. Mă uit la el de câteva ori pe […]