Islamul, această religie a păcii

Câteodată, după ce sunt intoxicat mult timp de bula mea de internet, aleg să ies din ea și să citesc acolo unde, în mod normal, nu aș citi sau intra.

Și, serios, afli și lucruri diferite, când mai ieși din ea. Și nu mă refer la PSD, că nu ai cum să ieși din bula antiPSD, pentru că toată românia e o bulă, ci la părerile astea ferme pe care ni le formăm aici, despre islam, jihad, palestina, evrei și restul.

[fbvideo link=” https://www.facebook.com/StandWithUs/videos/687657781431096/” width=”650″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Și, ca să aveți o privire mai largă asupra situației, poate ar fi bine să citiți acest text scris de Alex, căruia i-am cerut voie să îl public aici, ca să nu se piardă în negura facebookului.

Refugiați.
Cum i-am văzut după aproape 2 ani de interacționat și locuit împreună cu (unii dintre) ei.
Bineînțeles că sunt subiectiv dar ce scriu aici nu este studiu sociologic. Iar oamenii pe care i-am întâlnit nu sunt nici IT-iști nici academicieni.
Sirienii și irakenii.

Sirienii poartă clar semnele unei societăți comuniste, unde statul face, dă, drege. Sunt naivi, exact așa cum eram noi prin ’90.
Sunt conservatori. N-am văzut femeie siriancă fără hijab (nici irakiană). Dacă s-a întâmplat să o surprind fără, din vina ei a sărit ca arsă să se ascundă.
Dacă bați la ușă, stai 5-6 minute până-ți deschid. Trebuie să-și pună hijabul. De obicei însă deschide bărbatul sau fiul/fii (la irakieni și afgani la fel).
Dacă te cunosc de mult sunt ceva mai relaxați dar neacoperite, femeile nu umblă nici atunci.
Sunt extrem de ospitalieri (ca și ceilalți musulmani cu excepția cecenilor, însă și aceștia sunt oricum peste ospitalitatea românilor).

Să ne înțelegem, e vorba de ospitalitate față de străini. Nu există să nu-ți ofere ceva, fructe, ceai, cafea sau mâncare gătită (de obicei porție cât pentru doi oameni. Iar refuzul e o jignire).

Revin puțin la femei. Dintre obiceiurile msulmane, purtarea hijabului mi se pare aiurea. Fiindcă mi se pare o chestie impusă de bărbați. Însă înțeleg că are și un rol identitar. De cele mai multe ori e din material gros, negru. În plus dacă poartă pantaloni, musai musai trebuie să poarte peste… fund o rochie, bluză, lungă care să-i acopere … înălțimile fesiere. Sau o rochie lungă, încheiată până la gât și lungă până la glezne. Când spun gât, spun mărul lui Adam. (printre musulmani circulă o poveste, cum că musulmancele atunci când merg în alt oraș își dau jos hijabul și se îmbracă „europenește„ . Nu știu dacă e adevărat sau bârfă).

Nu le-am văzut cu toc. Veac. Foarte rar sprâncene pensate sau unghii făcute. Bijuteriile, rar, purtrate peste bluze.
Se întâmplă la unii sirieni să-și ascundă.. nevasta. A trebuit să controlez un apartament în care locuia o familie de sirien. Bat la ușă, “bitte warten“. Stau, zic să-și i-a femeia hijabul. Întru în bucătărie, intru în cameră, mă uit peste tot. În casă numai soțul.
Îi spun că trebuie să văd și baia. A întrat în panică. “bitte warten“. Femeia a băgat-o în baie! Exagerările însă depind exclusiv de soț.

Nu, nu au treabă cu evreii. Sau cu Israelul. Deloc. Cel mult, au treabă cu evreiimea bogată din america, care face și drege (sau nu vrea să facă), împreună cu Vaticanul și Reptilienii. Toate conspiracy theories care le știți la noi în Ro, le mănâncă și ei pe pâine. Nu, n-au auzit de Soros.

Sunt mai degrabă supărați/dau vina pe Arabia Saudită și Iran. Însă paradoxal, multe din ideile wahhabiste le apreciază deși nu le-ar dori în țara lor. Ideile și părerile lor politice diferă și ele. Unii sunt pro Bashar fiindcă luptă împotriva Daesh și Al Nusra (sau fosta Al Nusra). Alții sunt împotriva lui Bashar dar și al jihadiștilor. Depinde de experiența personală. Față de irakieni, sirienii nu-i urăsc pe kurzi deși le-ar plăcea să dispară. Se pare că în Siria, Hafez al Assaf și Bashar i-au pus pe kurzi să învețe araba în școli. Și o vorbesc bine spre deosebire de kurzii din Irak.

Cea mai mare parte dintre sirieni regretă vremea lui Hafez al Assad așa cum unii-l regretă pe ceaușescu. Chiar și needucați sunt tare mândrii de istoria lor și n-au nici o problemă că unii din ei sunt la origine turci arabizați în timp.

Ca aspect, sirienii nu au toți față de ”arabi”. Mulți sunt blonzi și cu ochi albaștrii.
Sunt foarte toleranți cu creștinismul. Ca regulă, arabii șiiți sunt mult mai toleranți cu creștinismul. Însă par mai puțin educați față de suniții. Poate că nu e așa, însă așa sunt cei cu care am intrat în contact.

Mai niciunul nu vorbește engleza. Foarte rar vorbesc franceza. Prost.
Copiii. La sirieni (și irakieni) practic nu există “nu-i voie“ pentru copii. Nu sunt cocoloșiți, nu zbiară pe ei nici când se urcă cu picioare goale pe masa pe care mama frământă pâinea. Însă vorba tatălui e lege. Deși adulții abia bat a boabă de germană, pe copii nu-i țin departe de lumea nouă europeană. Copii sunt translatorii părinților în multe cazuri.

Nu cunosc noțiunea de a face liniște, că poate cineva doarme sau pentru că între anumite ore nu se ascultă muzică, nu se bat covoare etc. La ei totul e la maxim, vorba, filmele, muzica (tineretul) și o ciudată malformație biologică îi împiedică să asculte în căști 
Orice se întâmplă, grav sau nu, răspund “kein problem“. Nu există situație disperată pentru ei. Sau ne-negociabilă.

Nu, nu vor să rămână în Europa. Vor viza sau pașaportul ca să poată munci și trăi mai bine cu speranța că lucrurile se vor îmbunătății în țară și se vor putea întoarce.
A! Nici sirienii nici irakienii NU fură, nu cerșesc. Foarte rar, însă și atunci sunt copii și părinții îi pedepsesc.

Irakienii îi privesc cu neîncredere pe sirieni și spun că un sirian te-ar vinde pentru 5€. Nu știu cât de reală e povestea.
Trebuie spus că și sirienii și irakienii sunt la fel de rasiști cu negrii, indiferent dacă aceștia sunt sau nu musulmani. (Cecenii la fel). Toate incidentele de la Mecca sun puse de suniți, fie pe seama șiiților fie pe seama musulmanilor africani.
Irakienii par mai educați decât sirienii, ceva mai puțin conservatori deși regulile hijabului și a fustei peste pantaloni sunt sfinte. Irakiencele însă se îmbracă mai modern și ceva mai colorat, pensate, unghii făcute, coafor și păr vopsit. Mai toți vorbesc engleza îvățată în școală. Între irakieni conflictul suna-șiia e mult mai accentuat. Mai ales din partea suniților. Și ura față de Iran. La fel ca sirienii nici irakienii nu-i iubesc pe saudiți.

Față de americani nu au ură după cum te-ai aștepta. Sunt mai degrabă dezamăgiți de ei. Ei spun că americanii l-au dat jos pe Saddam înlocuindu-l cu sute de saddami mai mici și corupți. Nu sunt încântați că americanii „le-au dat nas“ șiiților.

(Trebuie spus că mai toți musulmanii îi acuză pe americani. Cumva îi văd pe aceștia omnipotenți, care ar putea rezolva orice siuație politică dacă ar vrea. Doar că nu vor. Apoi asta se extinde asupra Vestului în general. Niște țări așa bogate, atât de puternice, ar putea rezolva orice, nu?)

Interesant nu-i urăsc nici pe israelieni. Au mai degrabă o admirație cumva pt ei. Am întâlnit irakieni (care au luptat împreună cu americanii împotriva Al Queda) care vorbesc foarte urât de palestinieni și spun că bine le fac israelienii, fiindcă sunt nebuni.
“Alex, yehudi gut, palestina teppen!“

Din ce mi-au spus, foarte mulți autoexplodatori sunt palestinieni ( Al Queda și Daesh).
“Dacă asta fac și în Israel atunci bine le face Țahalul“. Admirația asta vine chiar și din atacul senzațional dat de Israel reactorului nuclear irakian.

Când a fost unul din atentate în Europa, un irakian mi-a spus că speră ca Isis să atace Israelul fiindcă atunci s-a terminat cu ISIS. Spunea că doar Israelul știe să lupte cu leprele astea. Îi deranjează că ISIS sunt mumiți musulmani. Îi desconsideră total pe jihadiști ca oameni și musulmani.

Altfel, ca tot albul supremațizd, și irakienii cred că evreii din america (nu cei din Israel), sunt vinovați de mai orice.
Irakienii fac mâncare mai bună ca sirienii deși nici la ei nu lipsesc din meniu tonele de orez… Dulciurile lor sunt bune însă daca fac/încearcă prăjituri europene… jale! Nu prea folosesc cacaua. Foarte rar.

Irakienii, majoritatea beau ceai, sirienii cafea. Cu cardamom, cum altfel?
În privința adaptării și a dorinței de a rămâne în Europa gândesc ca și sirienii. Vor acasă îndată ce situația în Irak se îmbunătățește.
Afganii.

Sunt mult mai puțin conservatori decât arabii. Afganele se îmbracă colorat iar unele dintre ele nu poartă nimic pe cap și mai rar poartă bluze decoltate. (La arăboaice NU există decolteu). Totuși, față de arăboaice se îmbracă mai modest, mult sintetic cu haine gen “made în China“.

Gătesc mult mai bine, mai complex decât arabii. Se vede influența indiană, iraniană etc în bucătăria lor.
Ău…și afganii tot fără cacao.
Dacă la arabi, barbatul face… nimic în casă, afganii înclusiv cei de 14 ani, calcă, spală, gătesc și toți știu să facă pâine. Indiferent dacă sunt tadji, pashto sau hazara.
Sunt EXTREM de curați și ordonați. Mânâncă pe jos, de cele mai multe ori dintr-un vas comun, însă poți să lingi de curat. Sunt genul de oameni care pot aranja un cort cu pământ pe jos să arate foarte primitor și curat. Copii la fel, extrem de curați și îngrijiți.
Sunt mai discreți în manifestare și vorbit tare decât arabii.

Și vor să învețe și să răzbească. Sunt oameni care vor să răzbească cu orice preț. Însă spre deosebire de arabi, învață la fel de ușor și lucrurile rele. Infracționalitatea printre ei e mare. Cumva sunt ca cei din Corleone, știu ce e foamea .

Mulți dintre afgani, beau, mănâncă carne de porc și merg în discoteci. Arabii nu.
Unii afgani nu mai vor să țină Ramadanul sau trec la creștinism. Motivația lor? Islamul. Pentru unii din ei Islamul înseamnă război și probleme. Copii ăștia s-au născut cu război și nedreptăți, au auzit de răboi de la părinți, de la cel cu rușii, apoi talibanii iar mai nou și Daesh. Și văzând Europa și relaxul ei, trag un egal între Islam și probleme.
În general ura interetnică de acasă (mai ales din partea paștunilor) au lăsat-o aici deoparte. Învață germană împreună, joacă volei, mănâncă împreună. Mulți muncesc la negru.
Cei mai mulți dintre afgani sunt hazara (cei cu ochii migdalați). Unii dintre hazara au venit din Iran. Au emigrat acolo părinții însă acum Iranul nu-i mai vrea și- persecută deși sunt șiiți.
Îi urăsc pe saudiți, pe care-i consideră sursa talibanilor și isis. Că mai nou în Afganistan au și Isis.

Shah Massoud, eroul războiului ruso-afgan a fost omorât de doi arabi ce s-au dat drept reporteri. Bomba era ascunsă în camera de filmat. Saudiți din câte îmi amintesc.
Și bineînțeles îi urăsc pe ceceni. Nu doar că cecenii, regimente întregi, au luptat în Afganistan, însă acum, printre talibani și ISIS (și nu doar în Afganistan), e plin de mercenari ceceni, care sunt considerați cei mai cruzi. Ura asta nu e evidentă, trebuie să stai mai mult cu ei ca să o sesizezi.

Iranienii.
Am întâlnit puțini, majoritatea creștini, foarte educați și care urăsc orice fel de dictatură. Majoritatea vorbesc engleză. Femeile foarte frumoase, se îmbracă modern, coafor, manichiură etc. Nu poartă hijab însă poartă un batic și cele creștine.
Gătesc grozav.

Arabii magrebieni.
Sunt puțini, majoritatea algerieni și cîțiva libieni.
Sunt văzuți rău de ceilalți arabi din Siria și Irak. Au faimă de hoți, drogați, bețivi și șmecheri. Din păcate, cei pe care i-am întâlnit exact așa și erau. Desigur mai e și diferența de dialect arab, sirienilor și irakienilor neplăcându-le cum vorbesc. Se pare că magrebienii au multe cuvinte din franceză/berberă(?) în dialectul lor, și chiar pentru un necunoscător al limbii arabe, e evident că vorbesc diferit. Nu sunt nici pe departe așa curați ca sirienii și irakienii, asta ca să fiu moderat în exprimare. Îi cam doare, pe mulți dintre ei în cur de Coran și Profet.

O mențiune. Am întâlnit destui arabi sirieni și irakieni care abia puteau citi în arabă. Ăsta e și unul din motive pentru care nu pot învăța germana deși cursurile sunt arab-german. Nu știu dacă analfabetismul e problemă sau sunt cazuri izolate.
Am rămas un pic mirat de cât de sumare sunt cunoștiințele lor religioase. La musulmani mă refer și la Coran. Foarte puțini au citit Coranul în întregime. Nu cu cunosc mai nimic din Biblie și nici conceptul de ”Popoarele Cărții“. Mulți folosesc termenul de “kafîr“ greșit. Pentru cei mai mulți, ce le-a spus popa din sat cam aia e Islamul. Recunoașteți ceva?

Caucazienii. Cecenii, georgienii, armenii.
Au un fel de a fi comun.
Pentru ei, un zâmbet e semn de slăbiciune și/sau neseriozitate ori dacă e din partea unei femei o invitație.
La toți aceștia femeia NU ”cârâie”. Dacă soțul vine acasă cu zece prieteni și are chef să bea până dimineața, asta e și fereasc-o Dumnezeu și Allah să-i spună ceva soțului a doua zi. După soț SOCRUL e următorul șef. În general socrul unui caucazian e cel mai deștept om din lume, mai ales la armeni. Un socru armean analfabet (nu există așa ceva) îl va umili pe Stephen Hawkins în materie de găuri negre. Sau chirurgie. Sau…
Tot ce e mai bun în lume, sportivi, cântăreți, scriitori sunt caucazieni. Evident.
Americanii sunt slabi, proști și inculți. Rusia e Renașterea și Iluminismul lor. La un loc, cea țaristă, comunistă și putinistă.

Georgienii.
Se vede de la o poștă că sunt atinși de comunism. (Se vede de fapt la toți cei din fosta URSS). A “te descurca“ e religia lor.
Un hoț e văzut bine, e un descurcăreț. Dacă poți să fentezi/furi statul e și mai bine. A fura de la stat (magazine, guvern, fabrici etc). Caucazienii văd în orice avantaj dat de stat o vacă de muls iar drepturile și ajutoarele sociale ca o slăbiciune a sistemului ce trebuie exploatată. Toți sunt nostalgici ai comunismului, cecenii ceva mai puțin. Armenii și georgienii speră chiar că se va întoarce.

Sentimentele lor față de Rusia sunt ambivalente dar înclină spre o părere bună. Ca și părerea lor despre NKVD/KGB/FSB. La fel și despre Putin. Mârlănia lui Putin e luată ca semn de bărbăție. Să nu credeți că plâng sau amintesc despre deportări, Stalin etc. Nu, deloc. Iar Gorbaciov e un prost care a distrus ceva bun. Cine a fost bun? Breșnev! Da, am auzit noi asta undeva.

Armenii.
Ciudat e că toți cei care au în țara lor o comunitate armeană, fie iei sirieni sau irakieni (sau români), vorbesc frumos și laudativ despre ei. Lucrurile se schimbă când vine vorba de armenii din Armenia.

Ca 99% dintre caucazieni, armenii sunt refugiați …economici. Să nu credeți că dacă sunt creștini nu sunt la fel de conservatori ca și arabii.
Sunt plini de urban miths, de armeno-patie exact ca dacopații de la noi.
Dacă îi faci observație unui armean că vorbește prea tare la unșpe noaptea și să nu mai spargă semințe, să adune dracului jucăriile și bicicleta fiului împrăștiate prin toată curtea, se ofensează și-ți aduce aminte că ei sunt civilizați, cei mai civilizați și nu uită să-ți precizeze că sunt primul popor creștin cu orice ocazie. ( ceilalți caucazieni la fel, doar că armenii sunt mai mulți).

Îi urăsc și disprețuiesc pe musulmani, nu din cauză de Nagorno-Karabah ci din invidie că arabii sirieni și irakieni primesc vize sau pașaport de refugiați, pe când armenii foarte rar. (”Österreich liebe nur die muslims”). Toate astea nu-s pe față evident. De nevoie țin un pic aproape de ceceni și georgieni cu care pot vorbi în rusă.
Armenii, ca și alți caucazieni, ți se laudă cu ce au acasă, case, mașini, sau ce baștani au fost pe vremea comunismului sau ce averi au făcut post-Gorbaciov, însă se plâng de orice. Tot ce primesc trebuie să fie nou și curat. Ei sunt cei care se înghesuie primii când vine ceva de la Caritas, își aleg ce-i mai bun. Apoi peste câteva zile, ce nu le place aruncă la gunoi. Rar dau la altcineva.

Față de georgieni și ceceni sunt însă mai primitori cu străinii, cam la fel ca și arabii. Însă nimeni nu are încredere în ei și în general în caucazieni. Îi simți duplicitari și te vor reclama pentru o eventuală greșeală minoră, dacă pot scoate un avantaj din asta sau de dragul bârfei.

Armenii gătesc foarte bine iar cafeaua lor… îmî…
În fine, nu au nimic din aerul cosmopolit și înclinat spre cultură ca al armenilor din diaspora.

Cecenii.
Cred că e cel mai interesant popor din caucaz. Cu bune și cu rele. Mai mult cu rele.
Au o limbă aspră. Mai “aspră“ decât araba. Și care nu seamănă cu nici o altă limbă. Dacă mai toată lumea e bucuroasă să te învețe câte ceva din limba lor, cecenii nu vor. Își apără limba ca pe un secret, ca pe un cod secret care trebuie știut doar de ei. După doi ani am aflat un singur cuvânt cecen: ”șil”= rece.
Se pare că cecena e una din cele mai vechi limbi de pe pământ, există speculații că s-ar trage direct din sciți.

Sunt musulmani suniți însă unii sunt influențați de wahhabism. Nu știu, istoric vorbind, când s-a produs influența wahhabită, cu mult înainte sau după războaiele din anii ’90 cu rușii. Interesant că iau de la wahhabiți mai ales regulile/obligațiile femeilor și libertățile bărbaților. Unii spun că de fapt aceste reguli sunt foarte vechi la ceceni, preislamice și nu au de a face nimic cu wahhabismul. Desigur sunt și excepții. Extrem de rare.

Multe femei cecene umblă descoperite sau cel mult cu un batic, gen creștinii neoprotestanți.
De multe ori decoltate, nu exagerat, machiate etc. Și le plac hainele și parfumurile scumpe. Dacă sunt de furat sunt și mai apreciate. Rar fură de la vecini, sau prieteni, însă din magazine… rup tot. Ca și georgienii. (Armenii sun rar hoți).
Ca aspect seamănă mai degrabă cu nordicii, blonzi, șateni/roșcați și foarte mulți au ochii albaștrii. Bărbății poartă barbă fără mustață, deși aici mulți au renunțat la ea. Era și un semn, de a ști care e cecen pe stradă.

Sunt extrem de versatili/pragmatici (în sens… infracțional cumva), cunosc excelent legile (care-i favorizează), știu să imite foarte bine modul de a fi european.
Cu toate că sunt musulmani, vechile lor legi de clan sunt mai puternice.
Sunt extrem de răzbunători și cruzi. Chiar și pentru greșeli mici. Cred că răzbunarea e dumnezeul lor iar Allah e secundar. În Austria dețin pe departe topul infracțiunilor urmate de spitalizare sau moarte.

Nu m-am mirat când mi-au spus că în limba lor nu există “mulțumesc“.
Cu copii sunt și ei toleranți, poate mai mult decât trebuie. Chiar și atunci când e evident că e vinovat copilul lor, părinții îl vor apără în fața unui străin. Cu orice preț. Rar va fi pedepsit, doar dacă face ceva ce i-a fost interzis de tată.
Cecenii nu se căsătoresc decât cu ceceni. Chiar și cei mai “liberali“. Dacă o fată se căsătorește cu un ne-cecen tatăl o va omorî. Nu știu cât se mai aplică asta în zilele noastre, însă “ginerică“ va sfârși în spital, de asta sunt sigur. Poate din cauza asta n-ai să vezi cecen cu trăsături mongoloide, arabe sau mulatrii. ( Nici armenii nu se amestecă).

În caz de divorț, copiii rămân la tată. Always, fără excepții. Dacă divorțează, mama se poate recăsătorii însă nu și dacă fiica a atins vârsta legală pentru căsătorie. Se consideră că o face de râs pe fiică în fața viitorului socru. (!!!???)
Cecenii din Daghestan sunt ceva mai liberali în gândire și ceva mai puțin agresivi.
Agresivitatea (nu există la ceceni agresivitate gratuită), furtul, “descurcatul“ sunt motive de mândrie între ceceni. Să ceri ajutor e rușine. Să ceri voie pentru ceva e o rușine. Dacă însă îi dai în cap cuiva ca să obții un anumit lucru, asta e ok. Mai ales dacă e vorba de un ne-cecen.

Sau e ok dacă te tapează de bani. Însă Doamne feri să-ți ceri datoria înapoi de la in cecen. Te va spurca în gura mare, că el/ea are probleme și cum îți permiți să-l inoportunezi cu așa ceva.

Nu, Lannisterii n-au fost ceceni în mod sigur.
Pe un cecen care vrea să te tapeze de bani trebuie să-l minți. Că n-ai. Ca Moromete. Deși amândoi știți că tu minți. Dacă-l minți, după o vreme o să le spună la toți și ție, că X e un mincinos, zice că n-are bani de câte ori îl întrebi. Dacă-l refuzi pe față însă îți faci un dușman.

Altfel, fiind la ei în casă ești primit cu aceeași ospitalitate. Deși la capitolul ăsta, arabii și afganii sunt cei mai primitori. Repet, e vorba de ospitlitate față de străini.
Caucazienii, exact ca și românii țin să epateze cu mașini, țoale de firmă, parfumuri etc. chiar dacă nu au bani nici cât să treacă strada. Iar bârfa e the best entertaiment, exact ca la români.

Sunt oameni care spun că cecenii nu au fost așa înainte de ’90. Spuneau că pe vremuri își apărau prietenii ne-ceceni cu aceeași cruzime/loialitate cu care o fac azi (doar) pentru concetățenii lor. E clar că ceva a dat peste cap societatea cecenă, încât infracționalitatea a devenit modus vivendi.

Reputația lor e teribilă. Inclusiv printre forțele de poliție.
Față de ruși au și ei sentimente ambivalente. Nu le place că rușii îi conduc via Kadîrov însă n-ai să auzi un cecen vorbind rău de Putin. Pe deoparte îți vor spune despre cât au suferit sub ruși și Stalin însă sunt foarte mândrii de cruzimea regimentelor cecene folosite de ruși în războaie. Nu cred să eiste popor mai mândru de istoria și cultura lui ca cecenii. Nici măcar armenii. Proverbiala mândrie maghiara pălește pe lângă cea a cecenilor.
În general cecenii nu urăsc pe nimeni în particular ci tot ce nu e cecen, indiferent că sunt musulmani sau nu. A, poate pe negrii îi urăsc în mai măsură decât rasiștii vestici.
Deasemenea nu cred să fie un alt popor în lume mai obsedat de curățenie ca cecenii. Ceva mă face să cred că nici nu transpiră.
Și pentru ceceni comunismul a fost, cum altfel, bun.

Kurzii.
Am întâlnit puțini kurzi. În general oameni ok, în genul turcilor. Țin aproape de arabi, mai ales a celor din zona Mossul sau Aleppo. A! Gătesc bine. Cafeaua lor, excelentă.
Africanii.

Aici ar trebui făcută poate o deosebire, ori două. Somalezii sunt caz particular. La fel, există o diferență între africanii din coloniile engleze și cele franceze.
În general africanii sunt cei mai liniștiți dintre refugiați. După ce-i cunoști observi că au crescut de mici cu ura/frică? din partea albilor, au conștiința că sunt altfel, sau măcar că sunt priviți altfel, (ceea ce nu vezi la arabi sau afgani, aceștia fiind mult mai naivi, majoritatea arabilor și afganilor habar nu au că sunt mulți europeni care nu-i vor aici). Și cumva resemnați cu asta. Sunt experți în alegerea răului cel mi mic. Da, mai bine într-o Europă rasistă decât într-o Africă fără speranță.

Se poartă cât pot de discreți cu foarte rare excepții. Ca și afganii vor să muncească.
De obicei îi vezi la intrarea în supermarketuri vânzând un fel de “Piața“, niște foi cu reclame sau anunțuri de tot felul. Nu știu care e cadrul legal, în mod normal, fără viză nu au drept de muncă. Însă tipul acesta de comerț ori este legal ori tolerat de autorități.
Trebuie spus că vânzarea asta e o mică afacere. Ei cumpără acele reclame și le vând la suprapreț, bine sume de până la 2€/buc și să nu credeți că lumea stă la coadă să cumpere. Nu, nu dau bon. Deci NU e cerșit. Cumva cred că s-ar putea face paralelisme între secolele de persecuție trăite de evrei și de africani. Desigur cu soluții diferite găsite de cele două comunități.

Ei, la supermarketuri ai să vezi doar negrii, niciodată un arab, afgan etc. Nu știu de ce. Doar negrii.
Uneori mai capătă un 10€-20€ de la oameni, care îi dau doar ca să nu-i mai vadă stând în frig la -18-20*C. Sau fiindcă ajută la căratul pungilor la mașină. Și desigur, de multe ori le rămân fisele de la cărucioare.

Cei din Camerun, Togo sau alte foste colonii franceze sunt mult mai educați decât cei din fostele colonii engleze. Mai toți au citit cel puțin clasicii francezi (Zola, Camus și Dumas sunt în topul lor). Iar cultura lor muzicală e vastă. Infracționalitatea în rândul lor e mult mai mică față de “englezi“.

Somalezii și cei din Niger sunt cei mai traumatizați. SPT e foarte răspândit între ei. Au trecut prin experiențe inumane prea multă vreme. Unii somelezi sunt ”loviți” de wahhabism, fiindcă au lucrat în Arabia Saudită.

La cei din Nigeria, în special vorbitorii de igbo, creștini, pe lângă experiența cu jihadiștii lui Boko Haram, se mai adaugă și ostilitatea “normală“ a celor din etnia musulmană vorbitoare de hausa.
Cu negrii din Camerun și Togo am avut conversații interesante și i-am simțit foarte europeni. Oarecum sunt de stânga fără însă a fi adepții ai comunismului. La cei din țările foste colonii franceze am văzut și cel mai mare atașament față de valorile democrației occidentale, drepturile omului șmd.

Africanii, mulți dintre ei au suferit nu doar în țara lor ci și pe parcursul drumului spre Europa. Au trecut Sahara cu călăuze din mafia tuaregă, care de multe ori în mijlocul deșertului le mai cereau bani, altfel îi lăsau acolo. Or else… Și asta nu era o figură de stil. Apoi ajunși în țările Magrebului trebuiau să facă rost de bani pentru plata trecerii Mediteranei. Unii din ei au ajuns în Europa după ce au stat 3-6 ani în închisorile libiene, timp în care familia nu a știut nimic de ei. O pecizare, în țările magrebiene sunt la fel de disprețuiți ca și în sudul Americii sau… Europa.

Trebuie spus că alături de arabi, infracționalitatea e cea mai mică printre africani. Cea mai mare e printre afgani și caucazieni, în special droguri și furturi din magazine și desigur bătăi.

Desigur eu văd doar o porțiune mică din aceste popoare și e foarte posibil ca să mă înșel.
Nu-i judec pe oamenii aceștia. Unii sunt jeguri alții sunt capabili de gesturi emoționante. Însă sunt niște oameni disperați, care au trecut prin multe la ei în țară, fie și “doar“ foamete. Apoi au suferit pe drumul spre Europa. Oameni care nu sunt obișnuiți să aibă încredere în autorități. Oameni care cred că se pot tocmi cu legea. Că așa au fost obișnuiți în țara lor. Sau care cred că statul “dă“ de toate. Iar poliția e întotdeauna de partea celui bogat. Justiție, Dreptate? Doar de la Dumnezeu sau dacă ți-o faci singur.
Iar acum trebuie să aștepte, cu 20€ pe săptămână, un rezultat care nu decide întotdeauna soarta lor. Poți să-i condamni că sunt invidioși pe cei care primesc viza/pașaport de refugiat?

Și în tot acest timp văd peste tot în jurul lor bunăstarea și …bunătățile Vestului.
Alții au avut această bunăstare la ei acasă. Case, bani, mașini… Iar acum printr-o haină întorsătură a sorții stau Sâmbăta la rând la Caritas pentru mâncare.

Nu înțeleg nici autoritățile. Unii refugiați sunt aici de ani de zile. După 2 ani nu au fost chemați măcar la un interviu. Alții după 7 ani nu le este decisă starea încă.
Alții au avut 3-4 interviuri, la care li s-a respins calitatea de refugiat însă nu au fost deportați. Și guvernul îi țin aici în continuare pe 20€/săptămână.

Nu au fost deportați nici cei care au făcut închisoare. (Aici poți face închisoare și pt o amendă rutieră neplătită). Nu înțeleg. Sau poate e vreo chestie de “follow the money„ cum a zis Felt.

Pentru cruciații care-și fac probleme cu nvaai banii noștri, trebuie spus că 95% din banii cheltuiți cu refugiații se re-întorc în economia austriacă via sistem medical, comerț, transport. Banii primiți sunt prea puțini pentru a trimite ceva acasă.
Închei, spunându-vă încă odată că musulmanii sunt FOARTE supărați că jihadiștii sunt considerați musulmani.

Mas-al heir!
Later edit:
Textul l-am scris la repezeală pentru prietenii din listă care știu că lucrez cu refugiați.
Refugiații despre care am scris sunt acei refugiați care încă nu le este decisă soarta, dacă primesc sau nu statutul de refugiat. Precizez pentru cruciați că refugiații primesc viză/pașaport de refugiat și NU cetățenie. Mai exact, cei in Austria, în urma dobândirii pașaportului de refugiat, au aproximativ aceleași drepturi ca un cetățean austriac ÎN Austria dar nu și drepturile unui cetățeam UE. ( Nu se pot stabili și munci în altă țară decât în cea emitentă a pașaportului, doar vizita).
Nu am cunoștințe despre cum și cât de bine se integrează aceștia după dobândirea statutului de refugiat.
Nefiind vreun specialist, îmi cer scuze pentru ”stil”, unele repetiții sau aspecte neclare. Ca și Scharführerilor gramaticii.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

99 comentarii

 1. #1

  Promit ca maine intru si citesc tot. Acum e prea mult si mi-e somn

  0

  • #2

   Mi-a plăcut cum i-a tras-o doggy cecenul acelei musulmance

   0

 2. #3

  V-am spus-o pe aia cu un idiot care tuna și fulgera pe refugiații sirieni?
  Băi, să-i omoare și nimic altceva. Să se ducă în Siria, să nu le dăm nimic, să crape la ei în Siria!

  Pe prost îl cheamă Damaschin.

  0

 3. #7

  Interesant si bine de stiut in lumea asta care se amesteca tot mai mult. De mentionat ca trebuie facut o distinctie intre oameni si ideologie. Musulmanii sant buni si rai ca toti ceilalti. Islamul are niste probleme, e cam cum era crestinismul cand cu inchizitiile. Occidentul o sa piarda la meciul asta cat timp considera ca Islam e religie. Si nu trebuie sa te atingi ca nah, e religia omului etc. Nu, islamul astora fanatici e o ideologie completa. E vb de Sharia si de toate aspectele de zi cu zi. Ca sant putini care o iau razna: f adevarat. Stiu musulmani care sant mai „crestini” decat oameni care pretind ca-s credinciosi. Fac bradul in fiecare an cu o iranianca, si ii place vinul de casa! 🙂 Dar astia care se radicalizeaza din differite motive, politia etc ar trebui sa urmareasca in adancime: cum de ce cu ce bani, ce moschee/comunitate a atras si montat respectivul. Asta la nivel ‘tactic’, la nivel strategic, de lunga durata Vestul ar trebui sa le spuna clar babaeti, nu aveti voie sa spuneti ca necredinciosii trebuie omorati, ca gheii omorati etc. O fi avut sens pe vremea lui Mo, dar sec 21 e o prostie.

  1

  • #8

   Bah ce le-ai dat si tu asa, cum ai auzit la televizor. Stii ce e ala talmes balmes? Fix aia e la tine in cap si ce stii despre islam. Un adevarat analist.

   0

  • #9

   Deci Dan spune ca face bradul cu una, eu spun ca stau printre ei de 15 ani ( si incerc sa mai si dorm avandu-i vecini ) deci da, stim de la televizor.
   Rog un link spre blogul dvs. spre a-l citi prin intermediul browser-ului ,sunt sigur ca este nu doar interesant dar si un reper in blogging-ul local.

   0

  • #10

   @exvpa & turcesc: Bateam de pe tableta si am vrut sa fiu scurt. De fapt chiar am studiat binisor despre Islam dupa 11 Sep ’01 🙂 Intre prieteni ma laud „dac’-ar exista asa ceva, probabil as putea fi master/phd in how Islam sucks”. Deci Islam-ul nu e doar religie pt ei. E si doctrina militara, sistem de legi, reguli sociale. Cei mai multi stiu asta, isi vad de treaba si ignora. Altii insa care iau in serios pot cobori la chestii nasoale. Cu capul.
   Iar liberalismul vestic e perfect pt islamisti, ca niste parinti care-si rasfata copilul. Ala creste si-o sa fie un monstru pt cei din jur. Exemplu in Canada, tampitii au votat heirupist o lege ca n-ai voie sa spui chestii islamofobe 🙂 Asta fara a explica in mod legal ce-si-cum. La inceput a fost ca e doar non-binding, nu e mare lucru. Well, s-a cam schimbat treaba, cei care spun ceva sant acum considerati hateri/fascisti/nazisiti etc. Vb unui imam acu’ vreo 15 ani: legile voastre si cu burtile femeilor noastre ne vor ajuta sa cucerim lumea.
   Sorry daca am fost prea lung, n-am vrut sa fiu ca Tim 🙂

   0

 4. #11

  Bun, foarte bun! O lectura impresionanta.

  0

 5. #12

  james bond de romania sub acoperire in austria? vine si partea a a2-a ?

  0

 6. #13

  Multi vor suferi cand vor citi asta. Baietii care vor garduri in jurul Europei, barci scufundate, patrule cu mitraliere pe strazi,, PC-isti crucificati, in general aia care cred ca unica menire a unui musulman/negru/orice este sa-i deranjeze pe albii care au facut toate lucrurile bune din lumea asta.

  0

 7. #14

  majoritatea atacurilor teroriste din Europa au fost executate de musulmani nascuti, crescuti si educati pe continentul european. problema este ca toti provin din acele mini enclave formate pe la periferiile marilor orase, oameni care fiind la a doua generatie de sacrificiu sunt frustati pentru ca nu au reusit sa se intregreze. in Romania sunt zone, mai ales la munte, in care nu se accepta imbarligarea cu barabe.

  0

 8. #15

  Săr’na

  0

 9. #16

  Foarte tare. Un „wall of text” care merita citit.

  0

 10. #17

  Multumesc Cetin pentru share, multumesc Alex pentru text! Impresionant.Iar referinta la Massoud, eroul meu personal, m-a uns pe suflet.
  O gura de oxigen printre partzurile panicarde gen iulia.

  0

 11. #18

  Emotionant si instructiv text.Multumesc!

  0

 12. #19

  …si totul se rezuma la ura. Fiecare e invidios pe ala de langa el si daca s-ar putea, i-ar infinge cutitul in spate. Se urasc intre ei, cum e si la noi, vasluienii ca-s alcolisti, ardelenii ca se misca incet, oltenii sunt spadasini, bronzati si mananca praz, bucurestenii sunt tot moldoveni. Toti se cred superiori fata de ceilalti.

  0

 13. #20

  Excelent textul. Mi-a placut fragmentul in care descrie parerea sirienilor si irakienilor fata de Israel si in general relatia ISR vs palestinieni. De asemenea, m-a surprins descrierea afganilor.

  0

 14. #21

  +1000

  0

 15. #22

  tl dr

  0

 16. Conform regulilor stabilite acum putin timp pentru comentarii, ce am eu de spus aici trebuie sa tin pentru mine. Doar am vrut sa mentionez ca nu toti suntem dobitoci free spirit flower power love them all. Multumesc.

  0

  • #24

   > nu toti suntem dobitoci free spirit flower power love them all

   Sau cum ar numi-o altii, oameni.

   0

 17. #25

  De mult nu am mai citit un text cu atat de multe cunostiinte, despre atat de multi indivizi. Si se vede ca sunt cunostiinte la prima mana.

  0

  • #26

   Exact, asa prinde propaganda la mintile slabe, multumesti sincer alora de ti-o toarna in cap. Si te duci mai linistit la culcare, tu nu esti ca rasistii aia care nu vor straini la ei in sufragerie sau vor vaccinuri pentru copiii lor, tu stii clar ca strainii sunt buni si vaccinurile si bigpharma sunt rele, asa ai citit la un gog pe net si deci e clar ca asa trebuie sa fie.

   0

  • #27

   De ce trebuie să pui cuvinte în gura omului? Ai niște frustrări? Te-a refuzat vreo irakiancă/marocană?

   0

 18. #28

  Thx, Alex!
  Thx, Cetin!

  0

 19. #29

  – Ok, deci textul este scris de un X-sulescu care lucreaza cu refugiati. Ca sa lucrezi cu refugiatii, cred ca in primul rand trebuie sa ai o mare afinitate pentru ei; la fel ca si atunci cand esti bucatar, iti place sa gatesti, cand esti ITist, iti plac calculatoarele, cand esti gheu, iti place sa gemi in perna etc. Deci din start parerea domnului este subiectiva as hell. Este la fel de parere obiectiva ca si parerile lui Steer despre vaccinuri, sau ale piersicutei, sau ale lui Dodon fata de rusi, sau ale mele vis a vis de blondele slabe dar cu tzatze mari etc.
  – Din toata istorisirea, reiese clar ca nimeni aproape nu e vinovat de nimic, cu exceptia se intelege a europenilor, fireste. Numai europenii probabil nu sunt suficient de primitori, toleranti, toti ailalti descrisi in povestire sunt, chiar daca mai poarta ei yashmak sau haine lungi, e numai de decor, ei sunt aproape toti impotriva ISIS, ei ii plac si pe yehudas, ei ii plac si pe kafirii de crestini, mananca si porc, mai si beau alcool, te si primesc foarte bucurosi de oaspeti la ei in casa. E un fapt binecunoscut ca Rosengard/Molenbeek/zone din Birmingham etc unde sunt majoritatea musulmani sunt oaze de toleranta unde un european se simte ca la el acasa si nu mai stie in care casa de ciuhap sa intre mai intai pentru a fi bine tratat. Orice alta povestire despre aceste zone sunt inventii ale evreilor din America de nord sau ale nazistilor europeni.
  – Ce nu inteleg astia care lucreaza cu refugiatii (nu ma intereseaza exact care sunt traumele sau problemele psihice prin care au trecut de au ajuns sa faca asta) e ca pe mine, unul, de exemplu, nu ma intereseaza absolut deloc despre aceste popoare nimic, nu vreau sa traiesc langa ele, daca m-ar interesa le-as vizita la ele acasa si am face acolo schimb de cadouri si de retete de cafea cu cardamom. Pot sa manance borhot oricat; celor care au o parere, cum am eu si probabil majoritatea europenilor, nu li se va schimba aceasta parere. Cu cat o sa se ajunga sa fie trimisi acasa din Europa mai repede, mai pasnic sau mai violent, cu atat mai bine. Si cu cat primim mai multi, cu atat ne indreptam spre distrugere mai repede. Si, ca tot il vad cu rainbow pride la poza de profil, pe astia ca el or sa ii puna primii la protap prietenosii de arabi sau afgani sau ceceni daca or sa aiba posibilitatea.
  Ca sa le fac o echivalenta, e ca la facultate: Noi, europenii, sa zicem ca suntem 6 baieti tineri si frumosi intr-o camera de camin de 6 locuri, fiecare cu patutul lui, cu biroul lui, ne salutam, vorbim, ne respectam reciproc, incercam sa nu ne deranjam unii pe altii. Dupa care, intr-o zi, unul din noi intra pe net si citeste ca maidanezii sunt adunati de hingheri si trimisi ad patres. Si ia decizia sa aduca maidanezi in camera noastra de camin, ca sa ii salveze. Degeaba ailalti 5 ii zicem ca nu vrem maidanezi in camera, ca si asa suntem cam multi 6 in camera, ca maidanezii fac mizerie, doar consuma fara sa contribuie cu mai nimic, ba mai si fac scandal si mai sar sa muste, idiotul incepe sa urle, sa faca spume, sa ii acuze pe ailalti ca nu au suflet si ca sunt rasisti, ca avem loc toti, ca si maidanezii sunt mamifere, ca la un moment dat vor putea fi dresati sa aduca ziarul, ca celorlalti 5 ar trebui sa ne fie rusine de ce le-au facut semenii nostri de-a lungul timpului maidanezilor si ca maidanezii exista numai pentru ca toti oamenii sunt vinovati si ca astilalti 5 din camera sunt cei mai vinovati ca nu au facut nimic pentru maidanezi.

  0

  • #30

   Mai putin ( 2-3 episoade) si termin World War II pe Netflix.
   Concluzia mea este ca de-a lungul istoriei unele popoare au fost pur si simplu condamnate prin forta lucrurilor sa aiba drumul pe care il au.
   De ex. Romania – nu stiu ce-ar fi putut face altfel. Putem judeca acum cum vrem – insa atunci era putin mai dificil…
   Japonezii au inceput sa cucereasca teritorii, Mussolini la fel, Stalin la fel.
   Ulterior – razboiul a continuat in faza de razboi rece cu SUA si USSR in rolurile principale.
   Treaba asta naste ura, razbunari, schimbari abrupte de mentalitate etc ( remember Afganistan, Vietnam, Corea etc – plus altele mai mici). Unii au imbratisat religia ca mijloc de refugiu si razbunare, altii au vrut cultura si progres
   Prin urmare – exista niste cauze mai mari care determina anumite comportamente astazi…
   Si da , Europenii, Americanii, Rusii au toti o vina mai mica sau mai mare in toata treaba asta.

   0

  • #31

   Nu, eu nu am nicio vina, sunt nascut in anii ’70 si ceva. Majoritatea covarsitoare a celor care au avut vreo vina sau care au patimit ceva in razboaie s-au dus. Oricine iti spune ca esti obligat sa accepti imigranti fara numar pentru ca ai o vina e la fel ca un fanatic religios care iti cere sa dai bani gurului sau sa il lasi sa iti futa nevasta pentru ca ai din nastere o vina adamica de iertat si nu o poti ierta altfel decat facand asta. Nu am nicio vina inerenta ca sunt un european alb, nu am niciun merit pentru asta, urasc sa imi atribuie fanaticii socialisti vini pe care trebuie sa le ispasesc facand ceva ce vor ei si eu nu vreau.

   0

  • #32

   Bravo Raducule, ai defecat tot ce aveai pe suflet. E ca te simti mai usurat acum??

   0

  • #33

   Auzi nea ‘ …romanii de ce fugeau din tara pe vremuri ? no acu pleaca legal la munca in alte tari …de bine pleaca toti ..ca e prea misto in Romania si s-au saturat . Mda …nici eu nu-i vreau aici …daaaaar cineva e vinovat de ce se intampla in tarile alea ..

   Si apropo nu e valabila mai ales la romani …aia cu ‘suntem 6 baieti tineri si frumosi intr-o camera de camin de 6 locuri, fiecare cu patutul lui, cu biroul lui, ne salutam, vorbim, ne respectam reciproc, incercam sa nu ne deranjam unii pe altii. ‘….nu exista frate 6 romani manierati adunati la un loc in aceeasi camera !!!!

   Prea multa agresivitate din partea ta …. si deoarece Cetin ne-a ingreunat viata cand a scos butonul …cine vrea sa-ti dea dislike ….sa dea aici !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   0

  • Radu, sunt fanul tau. Ai spus frumos ce-as fi spus eu folosind cuvinte expresii si imagini ofensatoare.

   0

  • #35

   Anton, esti beton.
   Manitu, ca sa pricepi o analogie iti trebuie un pic de iq, inteleg ca tu ai dificultati in a intelege exemplul pe care l-am dat eu cu caminul. E oricum rezonabil ca ai putut sa citesti tot ce am scris, chiar daca nu ai inteles tot. Mai ales ca intr-o camera de camin sunt 3 paturi, nu 6, alta contradictie care ti-a dat batai de cap. Romani, nu ciuciunghezi, cine a vazut romani sa se inteleaga. Maidanezi, cine a mai vazut sa tina cineva maidanezi in camera de camin, daca era vorba de libarci sau coclenderi sau ursi panda iti era mai usor de inchipuit, dar asa… Nu am cum sa iti exemplific mai simplu, move on si ignore ce am scris, hai sictir, ms.

   0

  • Pai da, a nu aduce maidanezi haituiti in camera e o forma de cruzime.

   Dar un pic de cruzime face parte din viata.

   Iar al saselea coleg nu mai intelege asta pentru ca snowflake si pentru ca in camera voastra minunata e prea izolat de viata reala si nu mai intelege nimic.

   0

  • #37

   # RADU esti un bou …analogie era la mine ….la tine e o forma de schizofrenie …esti total tampit si nu intelegi ….hai sa te intreb altfel ..care sunt sansele sa mori in atentat sau sa mori bine mersi in spital in Romania ori pe trecerea de pietoni tot in Romania , etc etc …

   Mai mult as vrea sa stiu ce dracu ai face tu daca in tara asta ar incepe un razboi ….ca de „meseriasi ” de astia din fata laptop-ului e plina Romania….si fa si tu ceva in privinta tiganilor si cocalarilor din tara inainte sa-ti faci tu griji ca vin aia si-ti strica feng shui-ul.

   Aaaaaaa …. am uitat ….. ” HAI SICTIR IN P…A M.TII ” asa se spune corect !!!!

   0

  • #38

   Manitu, eu nu o cunosc pe doamna ma-ta ca sa o bag in discutie, dar daca insisti si te superi ca am ignorat-o, ok, considera ca am zis ca tine :))

   0

  • #39

   Bai baieti, statistica spune asa, cine a pus gard la frontiera nu are atentate. Scurt.

   0

  • #40

   #radu…..i-am transmis mamei grija ta pentru ea …dar a zis ca nu-i plac pupincuristii !!!!!!!!!!!!!!!

   Hai sa fim mai buni ….hai sa ne rezolvam problemele din tara …apoi ne facem griji de altii … nu ne plac emigrantii dar nici pe noi nu ne plac altii …

   mmmm….tu nu stii ….daaaar la sfarsit oricum murim…maktub ( am glumit !!!!)

   0

  • #41

   Thor, confirm si eu. Am fost in Grecia, tara fara atentate, si va spun sincer ce-am vazut. Toate insulele sunt inconjurate de garduri. Garduri inalte si frumoase de Buzau. Nici guvidul nu mai intra in Grecia.

   0

  • #42

   :))) Asa e, Grecia este un exemplu foarte bun, sa aducem cat mai multi migranti.
   https://www.youtube.com/watch?v=-Iq6Yxx6GxY
   https://www.youtube.com/watch?v=44cuQzUliIM
   https://www.youtube.com/watch?v=LGhf3g3uvzI
   https://www.youtube.com/watch?v=cMkHS_r81YQ
   etc
   Cine nu si-ar dori asa ceva la el in cartier, la el pe strada, in drumul copiilor lui de la scoala spre casa? Cine?

   0

  • #43

   @Radu,1st – nu exista „noi europenii”. Exista europa de vest si europa de est, sunt doua lumi diferite. Romanii fac parte din europa de est, insa nu din prima parte a ei. Noi nu suntem la acelasi nivel cu polonezii, cehii, sarbii sau croatii. Nu, noi suntem la acelasi nivel aproximativ cu Moldova si Bulgaria.
   Nu trebuie sa ma crezi, desigur. Doar vezi cati straini vin sa munceasca in Romania si cati romani pleaca in alte parti sa munceasca sau de tot. Asa iti faci o idee despre cat de bine e in Romania si ce imagine grozava avem noi, dincolo de ce ne place sa credem.
   Hai sa nu ne mai chinuim sa aruncam cu pietre in altii, s-ar putea sa gresim si sigur nu suntem noi cei mai indicati sa criticam.

   0

  • #44

   Si cu toate astea in Grecia nu sunt atentate. Deci, nu gardurile te scapa neaparat de atentate. Intrebarea de 5 puncte e, daca Franta si UK baga garduri vor scapa de atentate? Si inca una de 6 puncte, daca baga garduri noi in ce parte a gardurilor vom fi? Asta pentru ca, daca baga garduri vor iesi si din UE. Cele 3-4 milioane de romani unde merita sa fie, in or out? Sper ca esti constient ca nu au nicio datorie fata de noi. Nici macar una. Nu cred ca vor mai pompa miliarde in clubul tarilor cersetoare si arogante din est, gen visegrad, romania etc.
   Sa fiu inteles bine, cred ca deschiderea granitelor pentru atat de multi refugiati a fost o mare greseala dar atentate tot ar fi fost. Cauzele atentatelor nu sunt refugiatii ci razboaiele perfect justificate si logice purtate de americani in tarile lor. De aceea va recomand si eu pe neflix War Machine. 2017, brad pitt, afganistan – interesant. Stiu, actorii de la hollywood plini de bani sunt pc-isti inepti de stanga, din pacate altii nu avem.

   0

  • #45

   „Bai baieti, statistica spune asa, cine a pus gard la frontiera nu are atentate.” :)))) Cine, mai exact? Ungaria? :))
   De ce ar avea Ungaria atentate? Uite, nici în România nu sunt. Nici în Bulgaria, nici în restul ţărilor din est şi centru-est şi nordul Europei. Suedezii or avea garduri?

   Singurul lucru pozitiv care ne priveşte este acela că noi, românii, nu avem şi nu vom avea un cuvânt de spus în problema asta. Părerea noastră este fix zero, suntem nimeni, când vine vorba despre marile probleme ale Europei. Şi aşa trebuie să rămânem. Altfel, se ajunge ca în fake-ul ăla de pe Youtube, cu maimuţa care pune mâna pe mitralieră.

   0

  • #46

   Banuiesc ca la mine te refereai cand imi spuneai ca nu ai nici o vina. Nici eu nu am – sunt nascut ca si tine in anii 70. Daca citesti cu atentie ce-am scris ( ca nu cred ca ai facut-o fiind prea infierbantat sa-mi dai o replica )ai sa vezi ca eu trageam o concluzie pe niste lucruri care s-au intamplat acum 80-100 ani cu radacini mult mai vechi. Nu m-am referit la tine nascut in anii 70 .
   Mai aveam o concluzie urmarind acelasi serial pe Netflix – Nu invatam din istorie de loc. Noi ca umanitate – nu tu si eu.

   0

  • #47

   Si daca lucrezi cu vidanja ai o afininitate pentru cacat. Nu am mai citit restul comentariului…

   0

 20. #48

  Foarte interesant. Multumesc!

  0

 21. #49

  Sa fie clar, refugiatul nu se refugiaza la mii de kilometri de tara din care provine. Aici vorbim de emigrare, de invazie. Punct.

  0

  • #50

   Ai dreptate cu refugierea aproape dar sa nu uitam ca s a bombardat peste tot. Unde sa se mai duca. Cat despre invazie sa verificam totalul populatiei UE: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Lista_statelor_din_Uniunea_Europeană_după_populație
   Daca se duceau toti in Bulgaria se putea considera invazie.
   Da, sunt si la ei multi idioti, hoti, lenesi, prosti dar hei, si romanii sunt la fel pe unde se duc. Daca cineva din politicienii nostri(psd de ex) ar fi rau intentionat ar face ravagii cu niste olteni(stiu ce vb ca sunt din zona).

   0

  • #51

   Exact, putem sa aducem minim 100 de milioane fara probleme, tot o sa fim 500 de milioane de europeni care or sa care in spate 100 de milioane de ciuhapi care nu stiu sa faca nimic, nu vor sa faca nimic pentru a se integra, nu cunosc limbi europene, li se pare haram sa treaca pe langa biserici sau femei, nu avem de ce sa ne facem griji ca se impuiaza pe ajutoare sociale in Europa si isi cheama dupa ei rudele pana la a coispea spitza. Si daca mai murim alaturi de copiii nostri in atentate in timp ce bem o cafea intr-o duminica dupa-amiaza la terasa, cati o sa murim, 500-1000 de prosti pe an e nimic raportat la 500 de milioane.

   0

  • #52

   Unde sa se duca ? Ma doare la un metru de plua.

   0

  • #53

   Așa este, să se ducă toți în Iran și Arabia Saudită, ce mama dracu’.

   0

  • Mihai, nu Bulgaria conduce SI economic Europa. Ia vezi cate state sarace si chelea sfintei pwli in Europa ca influenta au fost tinte principale ale astora? Vezi maica, daca nu se mai face armata, nu mai stie pruncul ca la rfazboi nu ataci prima data buda regimentului, ci comandamentul 🙂

   0

  • #55

   @radu: de ce crezi ca nu stiu sa faca nimic?

   0

  • #56

   Nu faci invazie cu o mana de oameni. Nu am zis ca Bulgaria e mare putere economică. E normal sa se duca in tari civilizate asa cum s au dus si romanii. E plin netul si de belele facute de romani. Sa ne intelegem, vorbim de refugiatii care vor sa isi schimbe viata nu de teroristi. Nu incerc sa le iau apararea dar sa nu uitam ca si noi am fost cuceriti de UE si pe unde ne ducem vrem sa facem sa fie ca acasa si pe la noi nu ne convin conditiile impuse. Zic numai sa nu fim ipocriti. Noi avem tiganii ei au ISIS.

   0

  • #57

   http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/05/29/14/34BE95E400000578-3615016-image-a-12_1464528470151.jpg
   Te-ai fi asteptat sa fie numai pakistan, india si nigeria in topuri. Dar nu frate, rasa alba superior carpatina e pe podium la 4 probe din 6. Avem mai multe medalii de aur decat la olimpiada cu baietii nostri din UK.

   0

 22. #58

  Atata vreme cat ala care bate la portile Europei isi tine nevasta intr-un sac, in care mai si da cu batul cand are el chef, nu are ce cauta aici !
  Aticolul merita sa se piarda in negura.

  0

 23. #61

  Winter is coming!
  And is not coming from the north !

  0

 24. #62

  Foarte multi comentatori care spun ce ceed ei ca va fi etc. De fapt, își doresc ca ceilalți sa gândească precum ei iar ce își doresc ei sa se întâmple. Cam așa si refugiații. Ăștia, ai noștri, sunt însă refugiați in propria țara.

  0

 25. #63

  Iulia e in concediu?

  0

  • #64

   Da, azi am nimerit pe tură cu Radu 1st și Thor. Divizia B

   0

  • #65

   Poate bagi si un contra argument la ce am spus, asa de divizia A.
   Ca asa glume tampite face si ala de divizia C.
   De la Cacat.

   0

  • #67

   Thor, orice argument ar fi sortit futilului. Am mai zis: Singurul lucru pozitiv este că noi, românii, suntem nimeni în privinţa asta şi nici dreacu nu va apleca urechea la părerile noastre de emancipaţi care se spală duminica şi se cacă în grădina de zarzavat.

   0

  • #68

   Iulia mananca popcorn si isi vede de treaba ei.
   P.s. Maithun, mai nou doar divizii intregi te mai satisfac? Tztztz 🙂

   0

 26. #69

  Am avut impresia ca citesc un pliant al parlamentului heuropean , tot ce e crestin si alb e rau , restul e bun .
  Stau de 15 ani in vest si in experienta mea cu toti cei din articol e cam aproape pe undeva oarecum fix invers. A,si izul de antifa lgbtqwretggdfr ,ca o boare…

  0

 27. #70

  Greu de abtinut la o faza : ;irakienii mai educati decat sirienii’ ;whaaaaaaat?
  Tocmai,spre profunda mea neplacere a trebuit sa admit ca sirienii ce au primti case in zona mea sunt mai ok decat multi albi localnici ,clar mai educati , colegii copilului stiu toti sa zica ‘Hoi ,halo’ spre deosebire de muuuulti localnici . Irakienii sunt clar cei mai —– ,complet —- ,mai —- ca turcii,marocanii,afganii .
  Armenii sunt chiar ok , familisti ,curati , copilul merge la pian cu o fetita armeanca,i-am cunoscut familia ,big up.
  Georgienii sunt frumosi , muslimii si libtarzii-i urasc pentru ca multi au cruciulite la gat , crima teribila in europa civilizata.
  Iranienii sunt fascinanti . Plus femei frumoase. Posibil sa impartasim bucati de adn ,prea semanam.
  Astia bosniaci no comment. Irak style,different flavour.
  Si mai terminati cu propaganda , nu faceti decat sa grabiti lucrurile.

  0

 28. #71

  Bun textul, dar ma intreb ce s-ar fi intamplat daca milioane de europeni se refugiau in tarile emigrantilor de astazi – cati dintre ei ar intinde o paine, cati nu ar arunca cu pietre in femeile noastre imbracate „infidel”, in barbatii necredinciosi si copiii nelegiuiti… Cati dintre ei ar fi toleranti cu valurile de crestinii stabiliti in tara lor, le-ar permite sa locuiasca pasnic acolo, sa invete, sa lucreze? Ar fi la fel de indulgenti cu imigranti care poarta insemnele unei alte religii? Dar cu acei specimeni (avem si noi destui) care se apuca de furat / batut / violat?
  Am o vaga impresie ca in astfel de scenariu, europenii ar fi macelariti pe capete, taiati noaptea in corturi, batuti public in piete – atat de catre populatia locala, cat si de autoritati, sub indrumarea Allahului!

  0

  • Wait for it…

   0

  • #73

   Măi nene, nu poți doar să inversezi rolurile așa simplu și să simulezi ceva în cap. Trebuie să modifici o serie de variabile. Ca să se refugieze europeanul în orientul mijlociu, trebuie ca Europa să fie o ruină, brăzdată de bombardamente, teroriști, război civic, foamete, samd. Mai mult, trebuie să fie rentabil să străbați câteva mii de kilometri până acolo. Obiectivul tău nu e să pleci dintr-o ruină către altă ruină. Ei, dacă ar fi așa, bunul simț îți spune că civilizația din orient ar fi superioară celei din occident, oamenii mai educați (nu se luptă între ei pentru controlul în regiune), mai cum vrei tu. Și nici așa nu poți să intuiești ce ar fi fost dacă, fiindcă tocmai multe evoluții de-a lungul ultimilor zeci de ani au făcut ca situația să fie așa cum e acum.

   Sunteți (iertată fie-mi paralela) ca microbiștii aceia care nu înțeleg că, într-un meci, contează doar prima greșeală majoră făcută de arbitru. Dacă echipei A îi sunt refuzate un cartonaș roșu și un penalty, nu are nicio relevanță că, mai târziu, și echipei B îi sunt refuzate alte penalty-uri. Fără prima greșeală, cursul jocului s-ar fi schimbat complet și alte evenimente ulterioare n-ar mai fi avut loc.

   0

  • #74

   Ultima data cand am verificat, cele 2 razboaie mondiale au cam afectat o buna parte a Europei, deci scenariul propus nu e chiar atat de SF. Nu au trecut nici 100 de ani si deja uitam ce a fost?

   0

 29. Chiar multumesc pentru text. Foarte tare sa vezi experienta (reala si consistenta).

  0

  • #76

   Da, mai ales ca e irelevanta pt Romania. Islam-ul nu e o problema (inca). Interesant ca autorul nu are nici-un interes, e destul de anglo-saxon si nu „latin” (nu e „biased” in nici-o directie). Mai rar la noi, de obicei intai ne fierbe sangele dupa aia cunoastem indeaproape subiectul 🙂

   0

 30. #77

  Asa da, privit din alta prisma.

  Video, asa nu.

  „Bunicuta” aia care merge cu bmw-ul pana la piata si inapoi, asmute „cainii” in joaca. Si din joaca ajunge sa ii placa. Si deodata il vezi fugit de acasa, toate cucuoanele cu curul in sus „dar nu stiu de unde i-au venit astfel de ganduri, noi i-am educat pe timp de pace”.

  Pula mea, generalizari. Sper sa se introduca puscaria si pentru teatru…

  0

 31. #78

  articolul surprinde o fateta a realitatii. anume ca probabil destul de multi dintre refugiatii aia sunt oameni normali, fara bombe in cap si alte prostii.
  pe de alta parte, radu de mai sus surprinde o alta fateta, la fel de adevarata. civilizatia lor este radical diferita si aproape complet incompatibila cu a noastra. adica nu au ce cauta aici. faptul ca la ei e razboi… pai cine face babaetzi razboi acolo, nu ai vostri? faptul ca 99% din atentatele sinucigase sau de alta natura sunt facute de siriei/irakieni/afghani/dracu sa-i pieptene impotriva sirienilor/irakienilor/afghanilor/dracu sa-i pieptene in damasc/bagdad/kabul nu mai conteaza cu nimic? e adevarat, mai scapa cate unul si prin europa/america si atunci e taraboi.

  o solutie o vad oarecum cam ca ce fac deja astia dar un pas mai incolo. uite viza, ai 6 luni sa iti gasesti un loc de munca (nu ma intereseaza ca vei fi „discriminat”, iti dai jos hijabul si barba, nu te pui in genunchi de 5 ori pe zi etc. si vezi ca se duce si discriminarea) si inca 6 dupa asta sa dovedesti integrare. rate la o casa, copii la o scoala publica, abonamente la un telefon, curent etc., tot ce face un cetatean obisnuit al tarii respective. cazierul de orice fel costa inzecit. nu faci toate astea? inseamna ca NU esti integrabil, OUT!

  ce am mai inteles din articol este CINE NU face atentatele. nimeni. sa-mi explice atunci CINE le face. doar palestinienii sau magrebienii? pai si atunci majoritatea covarsitoare de musulmani cumsecade de ce nu face un cerc in jurul lor si sa ii ia la omor pe idioti? nu cumva e la fel ca bor? atatea cazuri clare de pederastie si pedofilie si coruptie si oficial nu auzi nici pis! pai sa nu va fut in gura pe toti atunci? comunitatea care sprijina infractori si criminali se cheama ca ii sprijina si devine la fel de vinovata.

  0

  • Pe mine ma distreaza ca despre refugiatii de fiecare natie ni se spune in articol ca vai, cit de ospitalieri sint, si ca ce cafele bune fac. Babaetzi, astia-s ospitalieri cu noi, in Europa, LA NOI ACASA??? Despre ospitalitatea irakienilor si libienilor la ei acasa v-as zice cite ceva din cele povestite de zecile de colegi (ingineri, maistri, muncitori) care au avut parte de ea in anii ’80-’90. Superba ospitatlitate, insa lipsea cu desavirsire. Sef de santier, cu legaturi pe la ministri libieni, irakieni, n-a vazut o casa de arab pe dinauntru in 10 ani. Relatiile de servici (e drept, cordiale in majoritate) si atit. Nu „hai duminica la noi ca e ziua copilului, sau hai la o apa plata dupa munca.”

   0

 32. #80

  Ce nu va spune autorul.!

  Chestiunea migratiei este cea mai sensibila tema in Austria, cea care ii macina cel mai mult,, greu sau rau pe austrieci. Este, daca vreti, punctul capital din care decurg toate celalalte si drept urmare si eu ma voi raporta in cele ce urmeaza doar la el.

  – a fost dintotdeauna asa ! Este si de-nteles la o natie a carei populatie bastinasa numara in jur de 7 milioane. Nefiind o tara cu mare putere de absorbtie, cvasi continente precum SUA sau Canada, nici macar una cu zeci de milioane de locuitori precum Anglia, Franta sau Germania, la ei se resimte un val de zeci de mii de imigranti, ceea ce, desigur, ii face mai ostili ideii. Spun asta pentru ca autorul lasa de inteles ca autoritatile ar tergiversa acordare formelor legale, asa si este, dar nu din ratiuni inexplicabile. Ci datorita faptului ca …

  – austrieci nu sunt nicidecum la primul val de imigranti. Nu le-au „rezolvat” nici macar pe cele precedente. Si astazi inca mai primesc anual zeci de mii de cereri de reintregire a familiei din partea ex-yugoslavilor sau kosovarilor in ciuda faptului ca situatia este cu mult sau complet detensionata la ei. Au plecat multumind de gazduire ? Haidadeh ! Este o minciuna s-f-r-u-n-t-a-t-a ca cineva vine in Austria cu intentia de a reintoarce candva in tara natala. Si asta se observa cu ochiul liber. Populatia s-a transformat prin generatiile devenite majore intretimp intr-una mult „esticizata”. Daca, imaginati-va, le-ar fi acordat cu celeritate formele legale si drepturi depline, astazi Austria ar fi ajuns o tara balcanica. Cat despre forme …

  – dupa obtinerea lor si implicit odata cu intrarea sub protectoratul legii atitudinea umila a imigrantilor se schimba. Daca a fost vreodata de asa natura ! Devin extrem de revendicativi, adresandu-se acelorasi autoritati cu sau si mai multa aroganta. „Am drepturi !”. Scurta paranteza: retineti, va rog, ca n-am pomenit nicaieri de vreo diferenta intre actualele sau fostele valuri de imigranti. Si nici ca fac toti la fel. Doar … majoritatea !

  – nu, pe african il vezi astazi umil, maine, dupa obtinerea drepturilor, o sa-l vezi zilnic cap de scandal in aproprierea garilor, bagandu-se cu tupeu maxim peste ceilalti taximetristi, de regula tot niste imigranti, pentru ca acum are dreptul sa … te acuze de discriminare ! Si nu, o sa-i vezi doar pe foarte putin dintre ei muncind onest, fara dor de imbogatire grabnica, prin supermarketuri. Astia-s mai mult niste razletiti. Asemeni celorlati vor forma si ei grupuri, mafii, in functii de apartenente. Astazi nu mai sunt romanii #1 in proxenetism si prostitutie, ci ei. Ce-i drept, despre ei n-am auzit inca sa fi incendiat o prostituata in plina zi si in plina strada pentru neplata taxei de protectie, asa cum au facut-o „ai nostri” (iar binevoitorii care au insotit-o la spital si-au mai „imprumutat” si tot ce mai avea de valoare la ea, cruciulita si niste banisori). Si retineti …

  – intre imigranti si bastinasi nu-i nicidecum aceeasi diferenta, una minora, insesizabila sau niciuna ca intre ei si altii de aceeasi tagma, spre exemplu, ca intre ei si romani. Doar pe unii (se aude bigone ?) ii incalzeste cu ceva ca nici „ai nostri” nu-s mai breji. Si „ai nostri” isi merita la fel de mult sutul in ____ ! Parca asta ar razbuna sau echilibra situatia ?!

  Ma opresc deocamdata aici, sa nu devina un cerceaf plictistor. Si il rog pe Alex sau pe alti klugscheißeri der politischen Korrektheit sa explice de ce n-au pomenit nimic (da’ nimic !) de cuplul Hofer & Strache, un fel de min-Trump bicefal, care au ratat doar la mustata prezidentialele.

  0

 33. #81

  bai ma uit si ma minunez. orice punct de vedere care nu se pupa cu niste baieti destepti de pe aici isi ia la mumu de nu mai poate duce. thor, 7 si radu1st sunt doar cateva exemple de meseriasi in toate.
  acesti mieji ai lucrurilor. tineti sus munca buna !

  0

  • Suntem exemple de oameni care au pareri contrare cu tine. Deci, niste prosti care trebuie arsi in piata publica, nu-i asa, political correct guy ?

   0

  • #83

   Esti exact ce spuneam. Sari ca rata la muci. Nu cred ca am zis de bine sau de rau despre subiect. Dar aparent mi-ai explicat de ce reactionezi asa. Nu intelegi. Macar citesti, e si asta o treaba.

   0

 34. #84

  unul dintre cele mai frumoase articole pe care le-am citit pe interneți de la dan alexe încoace

  0

 35. #85

  mai citind comentarii vad ca sunt unii care confunda multiculturalismul si toleranta cu schimbul de pareri. ala din bancuri… „intri in biroul sefului cu parerea ta si iesi cu parerea lui”. nu bre, multiculturalismul nu inseamna ca ei vin aici si noi mancam obligat saorma de oaie si bem ayran ci ca ei pleaca de aici dupa ce noi aflam ce gust are saorma aia si ei stiind ce gust are ceafa de porc si spritul. si fiecare isi alege ce ii face placere si se duce acolo.

  pentru ca e la mintea cocosului. cand in tara ta, cu traditiile tale, e saracie si razboi, daca vii aici unde este prosperitate si pace si iti pastrezi traditiile, in scurt timp va fi saracie si razboi. si de aici unde emigrati? pe marte? nasol, acolo o sa da-ti de smiley…

  0

 36. #87

  Toata aceasta discutie pro/contra imigranti, seamana izbitor cu cea pro/contra maidanezi de acum cativa ani.
  Nu exista deosebire nici intre protagonisti, aceiasi cretini care vroiau maidanezii pe strada, ghici ce, sustin si „refugiatii”, cum le place lor sa le zica.

  0

  • #88

   Da baga si link-ul sa vedem aceiasi protagonisti cretini. Cand vrei sa demonstrezi ceva mergi pana la capat. Cam asa: http://www.huffingtonpost.com/2012/01/27/intelligence-study-links-prejudice_n_1237796.html

   0

  • #89

   Daca gazdei i-ar da prin cap sa deschida o cheta pentru refugiatii nevoiasi insotita sau nu de publicarea unei liste a rusinii, acesti eroilor de tastatura

   – cei mai tupeisti dintre ei ar defeca ceva si acolo, dar n-ar dona nimic;
   – aia mai putin tupeisti ar comenta doar la celalalte in ziua aia, dar nici ei n-ar dona nimic;
   – aia mai simtiti, mai sfiosi, s-ar da cateva zile la fund si revenind de parca nici n-ar fi citit articolul;
   – si toti laolalta vor comenta si mai agresiv la proxima ocazie, desi li s-a dovedit ca-i numa’ gura de ei, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

   0

 37. #90

  Alex ne-as scris o povestioara induiosatoare dar atat de relevanta precum e Colt Alb fata de situatia cainilor vagabonzi din bariera Vergului.
  Pe foarte scurt:
  Problema majora nu sunt refugiatii de acum, ci fix „copiii aia care servesc de translatori”.
  Parintii lor au adus cu ei lumea si regulile de acolo. Au o nevasta care asculta ca acolo, si le e mai bine aici pentru ca e mai comod sa intretii o familie aici „dupa standardul de acolo”.
  Copii insa nu stiu de „standardul de acolo”. Ei nu au un „acasa” la care sa se intoarca si isi incep si continua viata la marginea unei societati care nu-i vrea. Si pe care ajung s-o urasca pentru ca nu cunosc greutatile unei tari din care au plecat cand nici nu stiau pe ce lume sunt. Pentru ei aici nu e „mai bine ca acolo”. e „normal” si un normal nasol.
  Ei ajung prinsi intre doua lumi: Straini de viata si morala „europeana” si rupti de radacinile „traditionale”.
  Si din pacate, spre deosebire de presa si scriitorii de dramolete pe net, viata discrimineaza in functie de sex si felul cum arati si cati bani ai.
  Nu am intalnit araboaica tanara „normala” care sa nu se refere la plecatul din casa parinteasca ca „scapat de acolo”. Ca morala vestica e buna, si sa te simti sexy tot bine e, la fel si sexul facut de bunevoie si cu cine alegi tu nu cu cine iti spune taica-tau.
  Si asta devine o probleme pentru baietii arabi.
  Desigur, daca ai bani totul se rezolva, cunosc o suma de tinere casatorite cu arabi, niniuna insa cu vreunul sarac.
  Daca esti spalator de vase arab, sorry boss, mai stai o tura…si stai si stai….pana cand incepe sa-ti sune bine ce zice imamul, ca uite in ce vremuri necredincioase traim si cum civilizatia corupe tineretul, si ca femeile ar trebui sa stea la cratita si sa nu mai umble dupa idei prinse pe la scoala, ca poate asa ti-ar fi gasit si taica-tau ceva blanita de tras pe caltabos.
  Nu de alta dar femeile alea in fusta scurta si cu sanii la vedere asta vor, sex. Doar ca nu cu tine, boss, tu mai stai o tura, cum am stabilit. Ele umbla asa pentru bogati si pentru necredinciosi.
  Si iote cum vine radicalizarea. Ca nu trebuie sa fii normal normal sa devii „martir al credintei”. Doar frustrat pana la disperare si convins de ce faci. Cum era cu virginele alea?

  0

  • In stilul asta Romania va lua tribut de la celelalte tari, sa le trimita anual niste tigani ca exemplu de buna purtare, sa vada aia cum era cand era bine :))

   0

 38. #92

  religia si politica au încetinit evoluţia omenirii.

  0

 39. #96

  (1) copiii aia arabi – probabil prin Israel, caci era prea curat pe jos – care pusca soldati. Toti am facut asta, in plus ei au vazut pe viu si de-adevaratelea. Spiritul jocului e fals: trebuie Kalashnikov, pentru autenticitate. Cine plm face terorism cu M-16?
  In multe tari e interzis copiilor sa se joace in public cu replica armelor de foc sau cu jucarii care imita.

  (2) Fiecare popor vine cu bune si rele, pana aici e cum a dat Dumnezeu. Dar cand tu vii cu mana intinsa in tara mea, si odat instalat acolo incepi sa te caci la mine pe masa si sa incerci sa transformi tara mea in cocina troglodita in care te-a cacat ma-ta, mai du-te-n mortii ma-tii!

  (3) In pofida dictatorilor, realizati ca pe vremea de glorie a lui Saddam / Havez / Moammar, Iraq / Siria / Libya erau printre cele mai progresiste societati arabe?
  Actualmente, oare cate femei din Arabia Saudita sunt medici?
  (4) Sirieni si Irakieni inapoiati – lasa ca sunt mai educati taranii din Vaslui, ori Dolj… Astia care vin acum, sunt drojdia drojdiei. Orice om cu posibilitati si cu mai mult de 3 neuroni a plecat demult din tarile respective.

  0

 40. #98

  oricat de larga ar fi imaginea produse de alex (scriitura buna, placuta si interesanta de altfel) dar este doar un punct de vedere, evident la fel ca si punctul meu de vedere, dar……………din alt loc.

  neste oameni cu bune si cu rele au ajuns in austria, ei s-au dus acolo ca e raiul pe pamant (in comparatie cu ce au lasat acasa), iar austria isi da cu tesla in oo ca i-a adus, ba mai mult ii si duce cu vorba, adica mumu pasapoarte eu.

  asa, si?? n-avem destule probleme nerezolvate in romania, trebuie ca romanii sa le rezolve problema acestor oameni, sau doar asa ne inflamam degeaba…..care o are mai lunga, care scuipa mai departe si cine ragaie mai tare.

  noi nu suntem in stare sa facem un pod peste centura la domnesti si voi credeti ca imi pasa de problemele ciuhabilor din austria sau de ale austriecilor?? sa mor io, parca ar fi discutiile microbistilor despre barcelona versus real….”cacare” e mai buna si mai cu mot, serios? si lui mesi ii pasa de aceste discutii de nu poate sa doarma noaptea.

  0

 41. #99

  Hahahaha, pai Alex ori nu stie ori a uitat primele contacte din 2007 cand am intrat in UE. Eu tin minte si acum prima stire din Italia care ne-a pecetluit soarta in comparatia paguboasa de care nu mai pare sa scapam vreodata. Nu cred ca-mi va citi comentariul dar trebuie sa adaug ceva…

  Totodata Segnor, asa sa ramana pe blog: daca Alex si noi (”noi” in sensul general) ne vaitam de refugiati/imigranti, romanii care au plecat in strainatate din 2007 ce-i face daca nu tot imigranti/refugiati? Ca ai nostri au dat buzna sa se angajeze (chiar si alea jegoase, nu conteaza care, conteaza volumul) si sa le fure job-urile strainilor (pardon, ”nativilor”) din tarile lor.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.