Istorie pentru mileniali – partea a III-a

Scrisă de Rãzvãnel Coloja

Nu cred că v-ar veni să credeți cât de multe au în comun americanii din ziua de azi cu romanii de demult. De exemplu setea pentru război. Aveau romanii o clădire mare în Roma ale cărei uși stăteau deschise pe toată perioada cât imperiul se afla în război cu cineva. În toată istoria lor, romanii au consemnat doar trei instanțe în care cineva a zis ”cam ne trage curentul, Iustinius – închide ușile ălea”. Gen în rest romanii căutau mereu pe cineva cu care să se bată. Dacă vă sună cunoscut e pentru că poporul american tot eliberează nații mai mici instaurând libertate și eradicând terorismul. Și-o face de câteva decenii bune. Exact pe modelul romanilor: dacă ne-au înfrânt, mergem din nou și atâta dăm până înfrângem noi.

Romanii i-au inspirat pe americani și în ceea ce privește tactica de război, așa – în accepțiunea ei largă. Gen veneau romanii să nimicească Liga Latină și-și dădeau seama că nu prea au cum? OK – făceau pact de ajutor reciproc prin care și ei, și ăia erau obligați să participe la războaiele aliatului. După care atacau niște triburi din munți și le luau resursele ca să-și revină. Nu puteau învinge un trib anume? Pac – se semna pact solemn cu ei, colaborare, alea-alea. După care tribul ăla îi ajuta pe romani să subjuge alt trib. După care romanii erau ceva gen ”LOL, acum că v-ați înjumătățit armata ia dați voi încoace actul ăla să ne ștergem caii sub coadă cu el”. Și nimiceau aliații de până atunci fără cea mai mică jenă. Cam la fel au făcut după 100 de ani și cu Liga Latină.

Sistemul de vot al americanilor e identic cu cel al romanilor de acum 2000+ ani. Doar că la romani era și mai nasol. Se împărțea Roma pe segmente: în segmentul 1 stăteau toți ăia cu avere de peste coișpe sute de mii de serseți (așa – vreo 10 oameni în total); îl al doilea ăia cu avere de măcar cutare zeci de mii de serseți (vreo 40-50 la număr); și tot așa, încă câteva segmente organizate echitabil în funcție de câți bani aveai, cu frecătorii de potcoave în coada listei numărând un milion și ceva de oameni.

Și cum erau vreo 7-8 segmente de-astea iar romanii erau oameni care țineau la egalitate, fiecare segment avea drept de vot în anumite chestiuni. Și partea mișto vine de-abia acum: voturile se cumulau și fiecare segment hotăra așa cum voia majoritatea lui. După care se adunau voturile segmentelor, se făcea media și se anunța rezultatul. Cam cum e acum cu alegerile prezidențiale în SUA, când statul cutare cu 600 de fermieri îi dă un vot lui John iar statul vecin cu 40 de milioane de gulere albe îi dă un vot celuilalt candidat.

Ei – la romani era la fel de mișto: ăia 10 din top aveau un vot, ceilalți 40 votau ca primul segment (”moarte la săraci lol”), următorii erau și ei cât-de-cât avuți și votau și ei să moară plebea de ciudă iar până venea rândul nespălatului, ăia 10% din vârf deja deciseseră câtă pâine primește bogatul și câtă săracul. Tot în spiritul egalității romanii acordau șanse egale votanților; în sensul că votul se ținea la Roma și noroc bun Curus Ruptus să ajungi acolo pe jos în două luni ca să votezi cât timp toți nobilii locuiau în vile din interiorul sau din apropierea Romei, deplasându-se strict cu caleașca cu aer condiționat.

Tot legat de vot, romanii țineau mult la transparență. Se venea în fața urnei în văzul tuturor și se urla din toți rărunchii ”EU LACOMUS LIPIDUS ÎMI DAU VOTUL PENTRU BRUTUS VIOLENTUS”. După care punea o piatră sau ceva într-un bol și lumea o lua complet razna, de curgea cu înjurături, amenințări, semne de deget mare tras orizontal peste gât și clasicele blesteme ce implicau lepră. În măreția lor romanii și-au dat seama că transparența nu înseamnă mereu ceva OK, așa că au trecut la votul secret. Mergeai la urnă și aruncai în ea hârtia pe care scriseseși cu cine votezi. Cam ca și azi la americani, dar fără perdea și cușetă. Asta până l-au prins pe unul că avea în urnă vreo 500 de bilețele toate cu același scris de mână și toate votând hotărât pentru Hidos Furunculus și s-au enervat bogații că votul lor nu contează.

Vorbind de chestia asta – fac o paranteză. Exact cum republicanii donează azi milioane de dolari unor fundații, biserici și asociații fix cu câteva luni înainte de alegeri, la fel aveau și romanii sistemul lor. Se numea ”patronaj”. Te chema Rupt În Curus și n-aveai mâncare? Mergeai la baștanul de pe strada ta, te puneai la rând, și ieșea baștanul și complet uns la inimă de faptul că-ți moare familia de foame îți dădea o pâine, un sac de ceva, niște resturi de mâncare. Voiai un împrumut? Mergeai tot la bulibașă și primeai. Ăla era ”patronul” tău. Cu cât erai patron peste mai mulți amărâți, cu atât asta arăta că ești mai înstărit și-ți vreștea prestigiul de om milos. Absolut normal că bulibașa nu dădea pită și serseți așa – din bunătatea inimii lui. Ca om aflat sub patronaj se chema că ești dator vândut pe viață; ceea ce se traducea prin participarea benevolă și obigatorie la orice cuvântare ținea bulibașa prin piețe, senat sau alte foruri și aplaudatul frenetic la fiecare sfârșit de frază. Plus – desigur – voturi. Americanii cumpără voturi cu hârtie verde și nu cu saci de ovăz, dar rezultatul e fix același.

Mai știți cum declară pe la TV toți senatorii americani că ei servesc poporul, că sunt oameni simpli din popor și că au afaceri cinstite? Romanii nu se lungeau atât de mult în explicații ci apelau la ”eu sunt un simplu țăran”. Expresia deriva din faptul că a munci pământul în acele timpuri presupunea să-l ari de vreo 6-7 ori ca să fie fertil, să speri că nu vin lăcustele să bage drujba-n recoltă, să nu dea cu secetă și să apuci să culegi înainte să vină Gonadus Maximus să-ți fure tot. Cu alte cuvinte, muncă grea și automat considerată cinstită. Așa că senatorii și consulii își începeau delirul oratoric cu ”frați în togă albă și cu ghiuluri pe degete, eu sunt decât un simplu țăran”; cu toate că ăla nici măcar nu știa cum arată un plug ori cum miroase balega de bou. Dar dădea bine să fii umil cu aur gros la gât, la fel cum dă bine și-n ziua de azi lui Înalt-Mult-Prea-Smeritul Sfânt Părinte Arhevoivod De Slatina Mugurel Neprihănitul Papadosie să coboare din Mercedes și să bâlbâie ceva despre sărmani.

După cum era de așteptat, prostimea (ăilalți 90% din popor) mirosea rahat după o vreme și calcula că ghiul plus ghiul eu mor de foame. Așa că începea să vocifereze în grupuri mici. Iar senatorii organizau rapid o spintecare sau o bătălie cu care de luptă în arenă, după modelul preluat de la etrusci care veniseră primii cu ideea că cel mai bun mod de a-l potoli pe prost e să-l distrezi cu sclavi amputați pe viu și gravide mulatre care aleargă speriate de lei. După care apăreau slugile și aruncau cu pâine în popor iar prostul se potolea. De unde și expresia ”panem et circenses” (pită și circ). Apoi ciclul se relua.

Romanii aveau și legi cu pedepse corespunzătoare gravității faptei. Capului familiei îi spunea ”pater familias” și ăla avea drept absolut asupra tuturor membrilor familiei. Tatăl decidea cine cu cine se culcă, însoară și care fiu se vinde când, cui și pentru cât în sclavie. Mai erau și miloși romanii pentru că la un moment dat introduseseră o lege prin care stipulau că n-ai voie să-ți vinzi în sclavie același copil de mai mult de trei ori, că probabil va începe să sufere.

Ei – și ”pater familias” era atât de puternic iar patricidul atât de tabu încât dacă cineva își omora tatăl romanii găsiseră o cale excelentă de a-l educa: îl îndesau într-un sac împreună cu (atenție) un șarpe, o maimuță, un șobolan, o găină și încă un animal de-ăsta bizar de care nu-mi amintesc acum; după care legau sacul la gură și îl aruncau în râu. Bănuiesc că îi distra cum se luptă ăla pentru aer cu maimuța sau cum nu puteai deosebi prin materialul textil degetele crispate de zbătutul isteric al găinii. Americanii au eliminat maimuța, găina, șarpele, șobolanul și alte orătănii și-au păstrat direct tradiția sacului pus peste față și a ligheanului cu apă. Economi de felul lor toarnă doar atât cât e nevoie, cale de câteva ore. Waterboarding-ul e un sport practicat și azi la Guantanamo Bay unde echipe de musulmani se luptă pentru locul I (dreptul de a rămâne în viață mai multă vreme).

Așa că da – romanii și americanii au multe în comun. Să sperăm că nu descoperim petrol în Dacia și nu vin cohortele lui Trump să ne elibereze în timp record.

49 comentarii

 1. #1

  „Înalt-Mult-Prea-Smeritul Sfânt Părinte Arhevoivod De Slatina Mugurel Neprihănitul Papadosie să coboare din Mercedes și să bâlbâie ceva despre sărmani.”- o mica precizare nu coboara din Mercedes ci are un mic lift care i se aduce de fiecare data cand coboara de undeva.Am simtit sa adaug aceasta informatie importanta zic eu pentru acuratetea textului.

  0

 2. #2

  Așa… și?

  0

  • #3

   Chir ca: asa… si? A omis inca o asemanare. Aceea ca pentru epocile lor atit romanii cit si americanii reprezinta cel mai evoluat sistem. Si apoi sa nu uitam ca Imperiul Britanic are in medie mai putine zile de pace pe an decit belicosii americani. Ne poate spune la repezeala autorul o singura tara care, de-a lungul istoriei sale sa nu fi fost in stare de razboi cu Marea Britanie? Lasam deoparte colosi gen Monaco sau Andorra.

   0

 3. ”Robert Coloja”? Ahahahahaha.

  0

  • #5

   De la Robert la Razvan avem cam tot atata distanta ca de la serset la sestert.

   0

  • Domnu’ Robert, da’ partea a doua unde e? Ce facem, numărăm în cod Gray?

   0

  • #7
   Arhi

   domnu ratza, nu ati fost atentã

  • Veuillez m’excuser, da’ nu mai ştiu franceză, în ciuda a celor zece ani risipiţi în studierea limbii respective.

   0

 4. #9

  sesterți!
  imperiul roman a cazut datorita ”drepturilor” lumpen-proletariatului cu drept de vot. n-a mai fost convenabil sa fii persoana productiva sau militar.

  0

 5. #11

  Cum s-o mai perpeli acum „Robert” Coloja, nestiind ce garnitura sa aleaga la mielu’ de tre’ sa-l primeasca de la un tatar batran!

  0

 6. #14

  Sincer? Boring. Mi se rupe de romani, iar paralele cu americanii sant fortate. Si n-o sa vina nici-un Trump, stati linistiti -il doare fix in pla pe el de rmnika. Asa ne credem noi buricul pamantului, in realitate nu stie nimeni de noi si santem complet irelevanti. Ca textul asta.

  0

  • #15

   Tu nu gusti ironie decit la ….kilogram?

   0

  • *sunt forțate
   *niciun
   *suntem irelevanți
   Trololol.

   0

  • #17

   *sesterti :)

   0

  • #18

   @RColoja: M-ai inteles gresit, nu-s trol si nu cred ca e important cine/cum scrie fiecare (adica sa corectezi gramatical raspunsurile sau sa-ti dai cu presupusul cine/ce e fiecare nu ajuta la „discutia” de aici). Don’t get me wrong – ai talent etc, dar textul asta mi s-a parut :( that’s all. No pb, poate altora li se pare the new Bible, fiecare cu gusturile si aia a masii.

   Palaria jos lui Bo$$ Arhi ca a lasat primul meu mesaj. Era cam pe minus si ar fi putut sa cenzureze. Dar uite ca a avut oo sa lase si de-astea mai ne-favorabile.

   0

  • @DanC: n-a zis nimeni c-ai fi troll. Subliniam doar critică literară făcută de un om care în trei rânduri a făcut tot atâtea greșeli gramaticale. Eu nu dau cu presupusul; eu doat arăt cu degetul. Și absolut normal că nu e important cum scriem, doar suntem în România. Nu că n-ai avea dreptul la o opinie, dar chestia e că… heh… și eu am.

   0

 7. #20

  „Prime Minster Count Rupert Mountjoy: We must declare war on the United States.

  Benter: But we can never win such a war!

  Prime Minster Count Rupert Mountjoy: Of course not, but we could win the peace. I’ve given this a lot of thought gentlemen and I’m perfectly positive that I am right. You must remember, the Americans are a very strange people. Whereas other countries rarely forgive anything, the Americans forgive anything. There isn’t a more profitable undertaking for any country than to declare war on the United States and to be defeated. The Americans always rush to the aid of the people they defeat….They pour money into the country of their former enemies and do anything to save the people they’ve beaten. We declare war on Monday, we are defeated on Tuesday, and by Friday we will be rehabilitated beyond our wildest dreams.”

  (The Mouse That Roared, 1959)

  0

  • #21

   Ionut, Mountjoy ala vorbea prostii. 12 decembrie 1941iti spune ceva? E ziua cind Romania a declarat razboi SUA. Ai dreaq americani, ca n-au turnat cu bani peste noi la sfirsitul razboiului. Poate din cauza ca le-am declarat razboi vineri si nu luni…

   0

  • „.e-am declarat razboi vineri si nu luni…”
   ideea era sa te bati cu ei doar 4 zile nu 4 ani. Amanunte, stiu

   0

  • #23

   De aceea îi și spune „satiră”, Mircea, și nu „documentar History Channel”. :) În rest cum a zis animaloo: dacă ne predăm siliți și siluiți după 4 ani nu e același lucru cu a ne preda după 4 zile.

   0

  • #24

   Gluma-i gluma, dar daca cineva iti declara razboi chiar cind incepe week-endul de dinainte de Craciun il tai de pe lista cu cadouri…

   0

 8. #25

  Interesant cum autorul i-a ales pe americani ca sa faca comparatia cu romanii, si nu Imperiul Centrafrican. Mult mai multe in comun cu imperiul Roman. Ah, stai, Bokassa l-a avut exemplu pe Napoleon I…. Care Napoleon I nu stim de unde s-a inspirat, cred ca ceva „copyright” original.
  Nu stiu, cineva spunea ca istoria nu se repeta, ci doar circumstantele vaforabile anumitor evenimente.
  Cit despre waterboarding, nu cred ca isi are originile in epoca romana, desi este posibil. Este mult mai bine documentata in epoca medievala.

  0

 9. #26

  Coișpe sute de mii de sesterți. SESTERȚI, in plm!

  Pana aici am avut rabdare sa citesc.

  0

 10. #27

  Tare! M-am hlizit.

  0

 11. #28

  Eu am impresia ca Razvan ne povesteste niste videoclipuri vazute pe YouTube. Nu stiu ce sa zic, am presimtirea asta la impresii vazute de undeva, cand cineva pare sa fie istet dar copiaza de la cineva structura, naratiunea, afirmatiile.

  Poate mi se pare mie?

  0

 12. #29

  „Gen în rest romanii „, „romanii erau ceva gen”… N-am mai trecut de al 2-lea paragraf. Ruda cu pavianu’, cumva?

  0

 13. #31

  deja s’au descoperit gaze în dobrogea, au venit americanii să le exploateze și a zis un golan imoral mustăcios că noi urmașii dacilor pierdem sesterți și trebuie suprataxați
  și acum americanii fac puța mare că de ce îi suprataxează mustăciosu golan și că vor pleca
  eu le urez DRUM BUN ȘI CALE BĂTUTĂ!

  0

 14. #32

  Am cautat in Mic Dictionar Enciclopedic cuvantul “aberatie” si era ilustrat cu un mic screenshot al unei postari semnate Razvan T. Coloja.

  0

  • #33

   Ai the plm. Asa e cand citesti doar etichete pe veceu.

   0

  • #34

   @ceaușescu, @coloja chiar e intelectual
   nu ca tine care n’ai citit nici măcar pe tovarășii marx, engels și lenin
   n’ai citit nici măcar scânteia
   mai lasă’ne cu bășinile tale

   0

  • #35

   Aberație este compliment în acest caz. Și cum spune Toni Montana există și bășini.. că dacă omul nu e fudul, parca nu e.. destul.

   0

  • @Un om simplu din popor: nu cu tine ștersesem pe jos în comentarii acum vreo două săptămâni ori aici, ori la zoso? Ai răbdare – se vindecă greu, dar se vindecă în cele din urmă.

   0

 15. Îmi place să urmăresc comentariile când postez un text undeva. Aici avem până acum așa:
  – 4 oameni care au observat că e ”sesterți” și nu ”serseți” și din cauza asta dau ochii peste cap la modul ”mi-ai stricat ziua”;
  – un om care are impresia (nu e convins, dar impresia e acolo zice) că m-am uitat la niște clipuri YouTube și-am copiat de-acolo ideea/scenariul articolului; cărțile sunt atât de ”oh, yesterday”;
  – valul tipic de oameni de care am făcut mișto în trecut și-acum țin să sublinieze cât de supărați sunt pe mine;
  – oamenii care o ard cu ”m-am oprit din citit la” deoarece nu te ridici la înălțimea lor cu orice articol;
  – restul anonimilor care se plâng de ceva fiecare.
  Și ce-au în comun toți ăștia de mai sus? Faptul că nu reușesc să treacă de granița unui comentariu de blog spre ceva mai pertinent (cum ar fi – știu și eu? – un guest post).
  Aștept cu interes să apară și celelalte categorii:
  – experții în tot ce-i SUA;
  – oamenii care au văzut ei undeva argumentul cu ”nu suporți critica” și-l bagă și ei în joc, că se mulează pe orice context;
  – demenții (cei care scriu o chestie și n-o înțelege nimeni, de obicei agramat și pe lângă subiect);
  – cei cu stimă de sine scăzută (de obicei ăia care zic ceva de cărți, profesie, familie și alte lucruri care la ei atârnă mult mai greu ca la autor);
  – cei care-și aduc aminte că am scris și-n alte părți și au ceva de spus despre asta, de obicei de rău;
  – cei care amenință că ei nu mai citesc/intră aici/plătesc la Patreon dacă mai scriu (i love those guys);
  – cei care pur și simplu vor o ironie scurtă, gratis și s-au nimerit aici;
  – restul.
  Răbdare. Apar și categoriile astea în curând. They always do. *brings popcorn*

  0

  • #38
   Arhi

   un tip s-a retras de la Patreon din cauza ta:)))

  • #39

   Și cealaltă versiune a lui ”nu suporți critica” – ”OMG, ce frustrat ești”. :D Un fel de ”o ai mică”, chipurile servită așa, mai intelectual.

   0

  • @Arhi: Tu realizezi ce influență am și ce-aș putea face cu atât de multă putere? Câteodată mă spariu pe mine însumi.

   0

  • #41
   Arhi

   sa o folosesti pentru bine? pentru rau? so many questions…

  • #42

   la ”serseti” ti-am atras atentia pentru ca nu era o eroare de tastatura ci una sistematica. relevant este ca amanuntul te-a deranjat la ”naturel”. stilul textul tau bate spre stand-up comedy, unde inca este nevoie de textieri mai buni.

   0

  • @daddy: Absolut – doar scrisesem mai sus că există două tipuri de oameni pe-aici: cei cu ”sesterți” și cei care au citit ei pe undeva asta cu ”nu suporți critica”. Dar m-ai prins – m-a deranjat la năsturel. N-a scăpat acest detaliu de spiritul tău de observație fin.
   Acum într-un ton puțin mai serios: băi, voi ăștia cu ”hehe, observ că te-a deranjat ce-am scris ehehe” sunteți mâzga cea mai de jos de pe fundul butoiului în care se adună apa de ploaie. Știi tu – stratul ăla dens și vâscos de jeg și insecte moarte din care nu poți nici să bei, nici să te speli pe mâini. Sunteți fix genul de oameni care aplaudă extaziați când un trecător se împiedică scurt de o bancă în parc. ”Hah, observ că l-a deranjat” și plecați molfăind satisfăcuți acea idee. Pur și simplu respect mai mult un om care mă înjură grobian decât unul ca voi, ăștia de o ardeți fonfănind cu ”îmi place să cred că te-a deranjat, maestre”.
   Da man – scriu texte de 20 de ani și fix episodul ăsta m-a deranjat. Fix tu – anonimul din neant – ai reușit să mă miști cu mica ta bucurie.

   0

  • #44

   Coloja, dacă după ’20 de ani de scris” asta e tot ce îți iese mi se pare tare trist. Am mai văzut pe aici niște texte de-ale tale și mai jalnice ca ăsta. Parcă ar scrie un puști de liceu. Și felul în care urmărești și răspunzi la comentarii este la același nivel. Mă rog, asta e părerea mea, bănuiesc că ai și admiratori (măcar proprietarul blogului, că te lasă să publici). N-am citit alte texte de-ale tale (și nici nu-s curios).
   La fel și cu psihologia (aici măcar ești doar practicant în supervizare așa că teorectic mai ai timp).
   Pari exact genul care face de toate și de fapt nu excelează în nimic.

   0

  • @gabi: Awwww… *pats puppy on the head*

   0

  • #46

   Românul se pricepe mai nou la 3 lucruri: fotbal, politică și critică literară.

   0

 16. #47

  Sunt unul din aia 4 cu sestertii – stai linistit, n-am dat ochii peste cap, nu mi-ai stricat ziua, am citit pana la capat. Doar am scris forma corecta.
  Astept cu interes partea a IV-a.

  0

 17. #48

  Oglinda lui Coloja #rezist

  0

 18. #49

  T. vine de la Traian, bag de seama.

  0

Citește și...

sâmbătă 17 august, în jurul orei 3,00, şoferul de 27 de ani al unui autoturism ce rula pe DN 22, dinspre cariera de piatră Sitorman către localitatea Lumina, la km 280+700 m, a accidentat o trotinetă electrică, fără elemente de semnalizare, condusă în aceeaşi direcţie de mers de către o femeie de 43 […]

Vorbeam cu un prieten pe facebook despre filmele proaste pe care le-am văzut de-a lungul vieții. El zicea de Zohan și de Cool as Ice, eu, fiind mai bătrân și lejer sclerozat, nu reușesc să îmi aduc aminte de filmele foarte proaste ale vieții mele. Dar îmi aduc aminte că Hellboy 3 și […]

Mă uitam pe NEtflix la ultimul film cu zombie apărut, ceva prequel la The walking dead, Black Summer. Frumușel făcut, dacă ești fan al genului și nu te deranjează unele îndoituri ale legilor fizice, recomand. Nu sunt vreun fan, dar am văzut și TWD, și FTWD, știți cum e, nu e ușor, nu […]