De ce jurnalismul rromânesc e vax

Uitați-vă, vă rog, la print screenul atașat și la cele 2 articole subliniate. Este homepage-ul celor de la răitaru tv, la ora 00.01, astăzi. Remarcați ceva deosebit? Dacă nu remarcați, vă spun eu. Cele 2 articole sunt ultimele 2 articole puse de mine ieri, în jur de ora 4-5 după masă.

Nu aș vrea să se înțeleagă greșit, nu am nevoie de linkuri de la răitaru gen acest clip a fost găsit de arhi pe internet. În nici un caz, nu e clipul meu, nu îmi asum copyrightul, e simplu. Deși elegant este să spui de unde l-ai văzut, dar asta e cu totul altceva. Iar dacă puteți crede că e vorba de o coincidență, nu are rost să citiți, mergeți să vedeți clipuri cu covrigii boromir în olanda.

Ce vreau să spun, de fapt, este că acesta este unul din motivele pentru care presa nu mai e presă, iar cadavrul său putrefactoid se îneacă într-o hazna exoftalmic-regurgitantă.
Pentru că nu mai se face presă, pentru că nu mai sunt idei, pentru că paginile așa ziselor ziare sunt populate cu furăciuni de ici și colo, mai o idee, mai un filmuleț, uite-așa suntem presă scrisă și trust media, cu patron parlamentar, timpul trece, leafa merge, agențiile prezintă recolte la hectar, mizeriile respectiv sunt vândute ca produse premium, cu 4 euro mia de afișări și tot așa.

Asta nu înseamnă că restul publicațiilor ar fi mai de doamne-ajută. Alaltăieri, unii de la un site de călătorii au furat integral articolul cu furtul de bagaje în aeroport, au scris, fără link, că e preluat de pe arhiblog și ADAPTAT de comunitatea lor. Adică furt, dar cu un scop nobil. Au adaptat prima propoziție. Nu, nu mi s-a cerut voie pentru preluare, deși în footer scrie foarte clar că preluarea nu e permisă decât cu permisiunea mea expresă.
Site serios, nu glumă.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

27 comentarii

 1. #1

  Vai cat tupeu, „completate si adaptate”, mama mea!

  Thumb up 0
 2. Nu fi meschin, nu și-au însușit povestea și s-au chinuit să o treacă la persoana a treia, că doar nu lor li s-a întâmplat. Și la ce comunitate vie și plină de experiențe personale ai tu aici, ar fi păcat să n-o împrumuți și altora…

  Thumb up 0
 3. #3

  Lasă-i şi pe ei să trăiască… Cum zicea unul demult: „La umbra marilor stejari nimic nu creşte”, Brâncuşi se chema tipu’. Mai lasă să trecă puţin soare printre ramuri… 😉

  Thumb up 0
 4. #4

  Culese si adaptate… superba descriere a stirilor romanesti.

  Thumb up 0
 5. #5

  Arhi, clipul cu ala cu arma, de-i fuge mașina, a fost ieri pe realitatea.net înainte să apară la tine sau al altcineva.

  Thumb up 0
 6. #6

  Era de interes national, de asta au copiat-o.. Jegurile

  Thumb up 0
 7. #7

  Pai nu suntem noi natie de plagiatori?

  Thumb up 0
 8. #8

  Nu se poate invoca legea drepturilor de autor? Serios intreb.

  Thumb up 0
 9. #9

  N-are nici o treabă jurnalismul cu filmuleţele de pe net. Luate sau nu de la tine. Jurnalism înseamnă documentare, informaţie, analiza unor fenomene sociale, politice, economice ş.a.m.d.
  Poate doar dacă nu s-o fi inventat jurnalismul YouTube…

  Thumb up 0
 10. #10

  Nu am decat doua cuvinte de spus. Ce jeguri!

  Thumb up 0
 11. #11

  Daca in cazul fazei cu google maps, sa spunem ca era pe toate fitzuicile premium quality si e de inteles ca acolo au gasit, faza cu pistolul e prea cu coincidenta. Desi si aia e destul de veche.
  Insa la faza cu preluat si adaptat, mare ti-e gradina sfinta Pastaie (replace with your god if needed). Ce cacat au adaptat? Si preluare pe de-a intregul? Hai mai! Chiar asa?
  Sa incepem asadar: eucalatoresc.ro fura articole de la altii! eucalatoresc.ro sint niste mizerii de oameni!

  Thumb up 0
 12. #12

  Cel cu Infiniti a aparut ieri la 9 dimineata pe ProMotor.

  Thumb up 0
  • #13

   nu e vorba de aparitie, ci ca practic e imposibil ca 2 clipuri sa fie publicate unul dupa celalalt, si la mine si la ei

   Thumb up 0
  • #14

   Şi eu am văzut clipul înainte de a apărea pe vreun site în RO… fiindcă’s fan liveleak. Ca de exemplu, USA Today şi Reuters au publicat ştirea cu meteoritul după ce a apărut pe liveleak.

   Thumb up 0
 13. #15

  Traducerea si adaptarea realizate de Media Vision…aaaa..eucalatoresc.ro 😀

  Thumb up 0
 14. #16

  „sfaturi culese de pe…”

  deci mai nou articolele facute cu sudoarea mintii sunt doar sfaturi ce pot fi culese din pom?

  Thumb up 0
 15. #17

  eu zic ca atata timp cat continutul nu e creat de tine, nu are rost sa te iriti ca apare si in alta parte. (cele cu rusi ma refer)
  Aia cu aeroportul nu stiu de la cine ai primit-o, dar poate a trimis-o si in alte parti. Daca a trimis doar la tine, da e furt.

  Thumb up 0
 16. #19

  Daca te duci si-i intrebi pe toti jurnalistii din Romania ce studii au, o sa afli ca toti sunt ingineri. Pai te astepti de la niste ingineri ca sa aiba talent la scris? Astia vor sa fie ca Dan Barbilian, adica buni si la stiintele exacte si sa fie buni si cand pun mana pe condei.
  P.S. Articolele nu se scriu cu sublerul.

  Thumb up 0
 17. #20

  Am vazut o jurnalista buna de tot. Aia care canta la saxofon in trupa lui Turcescu. O stie careva ?

  Thumb up 0
 18. #21

  Si ala cu tipul care o insela pe yandex.ru o citisem in romana cu destul de mult timp inainte sa apara la tine, wtf, nu ai continut 0sec decat f rar. La restul nu comentez.

  Thumb up 0
 19. #22

  Cetin, serios acum. Filmulețul ăla cu rusul care scoate arma este la liberă circulație pe internet și oricine are dreptul să-l ia și să facă o știre din el. Un tembel mai sus întreba dacă se nu se poate invoca legea drepturilor de autor : da măh, urc azi un filmuleț cu pisica mea care face ceva funny, două ore mai târziu un bloggăraș face un articol cu el și dupaia nu mai are nimeni dreptul să-l publice sau să facă vreo referire la el. Seems legit.

  Thumb up 0
  • #23

   nu ai citit articolul, nu?

   1. 2 clipuri apar la mine pe blog. consecutive. unul luat de pe telly, unul de pe liveleak.
   2. aceleasi clipuri, in aceeasi ordine, unul dupa celalalt, apar pe raitaru, la scurta vreme ce apar la mine.

   Nu aș vrea să se înțeleagă greșit, nu am nevoie de linkuri de la răitaru gen acest clip a fost găsit de arhi pe internet. În nici un caz, nu e clipul meu, nu îmi asum copyrightul, e simplu

   => de aici ai dedus tu ce ai zis mai sus?

   Thumb up 0
  • #24

   ¨…Deși elegant este să spui de unde l-ai văzut…¨ – în cel mai bun caz puteau să pună drept sursă youtube.com, nu cetin.ro. Cum ziceam, e la liberă circulațtie.

   Și da, am citit articolul tău. Eu unul înțeleg că te referi la coincidența foarte mare de articole. Da, nu sunt prost să nu văd că s-au inspirat de la tine. Îî condmamn la fel ca și tine, sunt niște porci, dar măcar, zic eu, pentru articolul cu filmulețul au scuza liberei circulații.

   Cât despre articolul cu furturile din aeroport… la ăsta nu am ce comenta, e ¨tâlhărie¨ pe față.

   Thumb up 0
 20. #25

  se pare că între timp ai mai completat reply-ul tău. scuze dacă ce am scris în a-l doilea comentariu nu coincide cu ce ai mai completat tu.

  Thumb up 0
 21. aha.corect. pe cand o idee noua
  da, pe arhiblog
  ?
  daaaca nu este stiri nu estem
  tre sa aiba ceva justificare pt salariu

  Thumb up 0
 22. #27

  Castiga aproape 8 mil un furacios d-asta 🙂 Ce sa faca si el de banii aia..

  Thumb up 0