Mailul meu e proprietatea mea

Mai ţineţi minte declaraţia lui Bill Clinton către internet, pe care o arborau toate siturile de torrente pe prima pagină, considerând că astfel erau absolvite de orice vină?

If you are affiliated with any government, or Anti-Piracy group or any other related group or were formally a worker of one you cannot enter this web site, cannot access any of its files and you cannot view any of the HTML files. All the objects on this site are private property and are not meant for viewing or any other purposes other then bandwidth space. Do not enter whatsoever! If you enter this site you are not agreeing to these terms and you are violating code 431.322.12 of the Internet Privacy Act signed by Bill Clinton in 1995 and that means that you can’t threaten our ISP(s) or any person(s) or company storing these files, cannot prosecute any person(s) affiliated with this page which includes family, friends or individuals who run or enter this site.

Probabil că acum ştiţi toţi că era un mare hoax şi nu puţini au fost cei care s-au înţepat judiciar cu autorităţile, din această cauză.

Revenind la oile noastre, observ că în căsuţa mea de mail se strâng tot mai des mailuri, care au ca footer o chestie gen

Acest mail este proprietatea companiei cutare, nu aveti voie sub nici o forma sa il publicati sau sa il faceti cunoscut altor persoane, in caz contrar, veti suporta rigorile legii

Dragi domnişoare graţioase, să vă dau o veste neagră. Ce spune codul penal românesc.

Art. 195. – Violarea secretului corespondentei
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din întâmplare.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

E destul de clar? Cât timp comunicarea îmi este adresată mie şi nu unui terţ şi nu o interceptez/fur sau am auzit de ea din greşeală, este dreptul meu să fac orice doresc cu ea.

De ce scriu asta?
Pentru că, în general, aceste comunicări sunt comunicări de bussines, în care discutăm despre bani, contracte şi alte chestii. Iar în clipa în care îmi este zgâriat ochiul cu o ameninţare de acest gen, psihicul meu nu se simte foarte bine, ba şi mai mult, mă simt lejer luat la şuturi.
Serios, chiar nimeni nu s-a gândit că atunci când trimiţi un mail cu o ameninţare inclusă, îl cam jigneşti pe destinatar şi faci praf relaţia pe care vrei să o creezi??

30 comentarii

 1. şi eu primesc din astea săptămânal. aceeaşi frază penibilă.

  app, sms-uri cu reclame de la bănci cărora nu le-ai dat niciodată numărul nu ai primit încă ?

  0

 2. Acel paragraf este pentru situatia in care email-urile sunt trimise gresit.
  Evident, daca te anunta persoana care l-a trimis ca a fost expediat catre tine dintr-o eroare vei intra sub incidenta legii…iar daca-i faci public continutul…s-ar putea sa se aplice chestia cu suturile.

  Si oricum, in cazul in care informatiile sunt confidentiale tre sa fii cam prost sa nu te uiti de doua ori cui ii trimiti.

  0

 3. #4

  E, pula. Asa scrie si pe mailul meu. Dar mai scrie: daca nu tu esti destinatarul si primesti acest email din greseala si contine informatii, atasamente etc. sa distrugi mailul, sa nu il faci public. mai scrie: daca mailul nu contine informatii legate de companie, adica daca vb gelu cu gica pe mailu de la munca despre curve, fa ce vrei cu mailul, nu ne pasa. Are sens si nu se simte nimeni jignit, tinand cont ca sunt si cateva submarine nucleare in ograda.

  0

 4. eu am primit sms de la bcr, otp bank si coca cola fara ca eu sa le dau numarul meu de telefon. alea de la coca cola suna ceva de genul: „Sa nu uiti sa iei Cola pentru masa. Semnat: familia”. prima data chiar am pus botu’ pentru cateva secunde.

  0

  • Uite aşa se face reclamă (a se înţelege SPAM) din baze de date cumpărate legal…

   0

 5. #7

  la familia?

  0

 6. Asta e cam cu dus intors Arhi. Practic email-ul gratuit (gmail, yahoo, hotmail etc) nu e proprietatea ta, e proprietatea companiilor. Daca mail-ul se duce dracu nu ai pe cine sa tragi la raspundere, ca e gratuit.
  Mail-ul de la un domeniu (Host) e alta treaba. Daca pica ceva, ai pe cine sa tragi la raspundere.

  0

  • #10

   MadMike » dar daca gmailul nu e gratuit, cum il am eu?

   0

  • #11

   @MadMike: mailurile (textul) nu sunt proprietatea nimănui. Nu-s opere de artă să fie protejate de legea copyright-ului iar altă lege care să le protejeze nu există.

   0

  • #12

   @MeAgain – ai fi surprins cate conditii trebuie sa indeplineasca o opera pentru a fi protejata de copyright. In mare, trebuie sa existe. Daca e inregistrata pe un suport, cu atat mai bine. In concluzie si acest post este protejat de copyright, chiar daca are valoare literara neglijabila…

   0

  • #13

   @Jordan: da, o operă trebuie doar să existe şi este automat protejată de legea copyright -ului. Singura problemă este că mailul ăla nu este o operă.

   0

 7. Eu primisem odată un email in care scria ceva de genul „acest email este confidențial, destinat exclusiv dvs” și mai încolo „încălcarea confidențialității se pedepsește conform…” (nu mai știu exact, l-am șters că nu mă interesa).
  Emailurile de genul ăsta intră în aceeași categorie?

  0

  • #15

   ex-silentio » nu exista lege care sa protejeze asa ceva, sunt amenintari goale

   0

 8. #16

  Articolul mi se pare corect. Din pacate suntem in romanica, unde oameni care au lucrat la paza si protectie, sau la servicii de curatenie au fost reprofilati (cu pile, relatii si cunostinte) in posturi unde sunt depasiti total de evnimente. In momentul in care pui o asemenea amenintare intr-un mail, neacoperita de lege din cate inteleg…nu ai decat de pierdut, dar e greu de inteles pe unii.

  0

 9. Să mai vezi şi o asemenea ameninţare într-un spam, e culmea culmilor :D
  Chiar, ce se întâmplă dacă mailul cu această frază conţine o comunicare comercială nesolicitată, care la rândul ei se sancţionează? Care lege e mai tare?

  0

 10. @the fan: există aşa ceva? eu nu am văzut.

  0

 11. #20

  E doar o vrajeala de text sa para mai ‘profi’ continutul.

  IT lamers.

  0

 12. Arhi, cred ca am dat peste un spamer mai incapatanat decat Urban.
  Poate am parte de inca o dixtractie la tribunal.

  0

 13. #24

  vezi că nu se scrie „bussines” :)
  amuzantă faza cu „n-ai voie să faci public mailul”…

  0

 14. Deci ei are voie sa cumpere baze de date de nr si mailuri
  Da destinatarii nu are voie sa publice …

  Genial ce biznis se face in rromania numa specialisti cred ca mai mult de aia 15 mii promisi de niste ilustri conducatori …

  0

 15. #26

  Mda. Eu il ador p’asta:

  [i]In conformitate cu legea 365/2002 privind comertul electronic, acest mesaj nu este si nu poate fi considerat spam, deoarece:
  – contine datele necesare de identificare
  – adresa d-voastra de e-mail a fost gasita fie pe un site public, fie intr-un ghid de afaceri, fie in adresele altor firme care ne-au trimis ofertele lor
  – acest mesaj va este adresat cu scopul de a va invita sa beneficiati de serviciile companiei noastre si va este transmis in dorinta de a va tine la curent cu cele mai noi si mai profitabile servicii pe care vi le putem oferi.[/i]

  Le’am adresat un reply cat se poate de scurt si la obiect cum ca mailul chiar este spam indiferent ce scriu ei pe el. Ma gandeam daca sa le dau exemplul ala cu „eu vin cu un cacat si ti’l pun in fata usii, da’ infig o scobitoare cu un biletel in el pe care scrie //acesta nu este un cacat, ci un cadou pentru ca are fundita!//”. Oameni politicosi totusi – si’au cerut scuze dupa aia si-au promis ca nu se mai intampla :D

  0

 16. #27

  Am decis sa fac publica o discutie pe mail, in urma careia am fost, cosnider eu, pacalit. Am postat mesajele din e-mail, si sunt amenintat cu actionarea in instanta pt c aam publicat informatii confidentiale.
  cat este de reala amnenintarea ?

  0

  • marius » continutul mailului este proprietatea ta. nu are nici o sansa in instanta

   0

 17. #29

  Multumesc. Ai idee cumva care e legea care reglementeaza asta ?

  0

 18. #30

  vreau sa devin comentator dar ce trevuie sa fac si va mai rog sa ma ajutati la ce va si eu sint din jud h d din mun deva si va las ambele mele nr de tel 0756606347 si 0721924957 macarie ovidiu

  0

Citește și...

În jurul anului 1900, doi băieți s-au jucat cu fizica și au stricat-o. A fost nevoie ca omenirea să-și cumpere altă fizică, și de un creier ca al lui Einstein să-i facă rodajul, după aia. Pe cei doi băieți îi chema Lord Rayleigh și Sir Jeans, chestie pe care probabil o veți uita […]