Mailuri de la cititori: Permise auto

Salut Cetin,

O sa sar partea cu sunt unul dintre miile care te urmaresc zilnic pe blog… bla-bla. Daca vrei sa ma identifici mai usor, eu sunt cel cu ip-ul de Gibraltar 🙂

Daca ai 3 minute pentru a citi acest mail si eventual pentru a da si un sfat, iti multumesc de pe acum. Daca nu ai timp, tot iti multumesc pentru ca ai citit pana aici.

Problema este: un amic de-al meu a produs un accident cu vatamare corporala – nimic grav, fara spitalizari sau altele; permisul i-a fost suspendat. Asta se intampla prin noiembrie 2016.

In timpul suspendarii a solicitat de 2 ori sa poata circula cu dovada, ceea ce s-a si intamplat.

La finele lui martie 2017 a plecat din tara. De atunci a luat legaruta cu politistul care se ocupa de cazul lui si ghici ce… nici pana in ziua de azi nu s-a avansat cu dosarul. Politistul a invocat multe luni faptul ca nu a primit de la IML certificatul cu expertiza medicala. Dupa, a spus si motivul, cum ca politia nu a platit catre IML nu stiu ce taxe, ca alea s-ar plati o data la nu stiu cat timp.
In acest moment nu este clar daca permisul este suspendat, retinut sau altceva. In mod normal, nu ar trebui sa mai fie suspendat pentru ca a trecut aproape 1 an de atunci. Dar, pe de alta parte nu exista nicio hotarare judecatoreasca in acest sens.

Amicul are nevoie de permis, in strainate. Stiu ca am citit la tine pe blog un articol asemanator, dar, din pacate, nu mi-a fost clar daca se poate obtine permisul pentru a conduce in strainatate.

Ma poti ajuta cu un sfat? Se poate obtine sau nu? Cum ar trebui procedat?

Multumesc.

COmpletare de Arhi: Din ce stiu eu, dreptul de a conduce e suspendat doar pe teritoriul tarii care l-a suspendat si atat.

36 comentarii

 1. #1

  Problema principala este ca atat politia cat si alte institutii ale statului in Romania nu dau relatii altfel decat daca te prezinti in persoana la ei.
  Astfel ca pe telefon/email etc – tot n-o sa poata face nimic indiferent care ar fi solutia legala.

  0

  • sunt obligati sa raspunda la solicitari in scris in termenul legal de 30 zile.

   0

  • sunt pe dracu. nu exista repercusiuni. am un prieten care sta de aproape 2 ani fara permis, pentru ca asa vrea politistul de caz

  • #4

   Da – iti raspund probabil in 30 de zile printr-un e-mail/fax/scrisoare plina de referinte la legi, paragrafe etc . O formalitate care nu te ajut de loc 🙂 . Sigur – tu poti sa insisti iar ei iti vor raspunde dupa alte 30 de zile ( s-ar putea sa se faca intre timp 45-60 – oricum nu ai ce sa le faci). Te plictisesti tu la un moment dat…

   0

  • Multumesc Cetin pentru ajutor.
   Voi incerca sa raspund…

   De raspuns, politistul ce se ocupa de caz, raspunde. Cel putin la telefon. Dar nu da nicio informatie.

   0

 2. #6

  Daca circula cu permisul pe care l-ai atasat in fotografie nu cred ca e nicio problema…

  0

 3. Salut. Explicatie auzita de mine la ghiseul predare-primire permise de la Politia Rutiera Gorj in luna iunie. Unica diferenta este ca se referea la un permis suspendat pentru neacordare de prioritate la un Stop. Permisul era italian. Politistul l-a trimis pe respectivul sa dea o declaratie notariala prin care se angaja ca nu o sa conduca pe teritoriul Romaniei in perioada suspendarii. Cu acea declaratie s-a intors la politie si i-a dat permisul inapoi. Sper ca m-am exprimat corect si m-am facut inteles si este de ajutor comentariul meu.

  0

  • Da, pentru ca permisul era italian. Ca orice alt permis, deși ai numele tău pe el nu îți aparține. Aparține statului care l-a emis și doar el ți-l poate retine. Un alt stat îți poate doar suspenda dreptul de a conduce.(vorbim de EU)

   0

 4. #11

  Nu stiu cum e in Gibraltar, insa in Germania de exemplu mergi la ambasada sa-ti dea o adeverinta cum ca detii permis de conducere, iar cu acea adeverinta autoritatile germane iti elibereaza un permis de conducere german (desigur daca ai rezidenta). Cel mai simplu intrebi ambasada.

  0

 5. #12

  Permisul va rămâne suspendat până la finalizarea dosarului (clasare, trimitere în judecată, etc.) In cazul trimiterii în judecată instanța se va pronunța cu privire la caz. Soluționarea dosarului (din perspectiva polițistului) poate dura 1 – 2 ani. Termenul legal de soluționare al unui dosar penal este de o lună, dat atenției, este un ordin comun al MAI cu Parchetul

  0

  • #13

   Si nu exista termen de prescriptie? Adica cat o pot lungi asa – la infinit?

   0

 6. Este o chestiune destul de ciudata avand in vedere ca „vatamarea corporala” este incadrata ca infractiune de catre Codul Penal. DACA fapta prevede anularea permisului (cred ca asta prevede avand in vedere ca permisul nu a fost retinut pe 90 de zile ci a fost retinut pana la solutionarea dosarului) de conducere atunci NU CRED ca are dreptul de conducere pe teritoriul altui stat avand in vedere ca permisul poate fi anulat de catre instanta de judecata. Este o simpla parere, iar speta de fata este cu dus si intors. Cel mai bine ar fi sa contacteze un avocat pentru ca sunt sanse sa riste si alta infractiune. Sau sa se adreseze in scris politiei si cu putin noroc va primi si un raspuns in timp util (desi ma indoiesc)!

  0

 7. Iti dau datele de contact ale avocatei care m-a reprezentat pe mine.
  Speța similară, durata 18 luni.

  0

  • Salut Paul,

   Intrebarea cea mai arzatoare este… s-a rezolvat?
   Te rog da-mi datele de contact ale avocatei.

   0

 8. #17

  Permisul va rămâne suspendat până la finalizarea dosarului (clasare, trimitere în judecată, etc.) In cazul trimiterii în judecată instanța se va pronunța cu privire la caz. Soluționarea dosarului (din perspectiva polițistului) poate dura 1 – 2 ani. Termenul legal de soluționare al unui dosar penal este de o lună, dar, atenție, este un ordin comun al MAI cu Parchetul de pe lângă ICCJ în care se precizează că poate să fie de un an (după 1 an apar problemele reale pt. polițist) in cazul in care nu sunt primite rezultatele la diferite expertize (cum este cazul și de față), astfel încât polițistul are justificare cu privire la termenul îndelungat de soluționare. Cel ce face obiectul dosarului penal poate achita el contravaloarea expertizei pentru a scurta durata de soluționare a dosarului (sa i spună asta polițistului ce se ocupa de dosar). Este foarte stupid acest lucru și nu iau sub nicio forma apărarea colegilor mei, dar, IPJ urile trimit banii către IML urî doar de câteva ori pe an în cazul în care nu este l cauza urgenta (calcul de față) și astfel IML îl nu

  0

 9. #18

  Permisul va rămâne suspendat până la finalizarea dosarului (clasare, trimitere în judecată, etc.) In cazul trimiterii în judecată instanța se va pronunța cu privire la caz. Soluționarea dosarului (din perspectiva polițistului) poate dura 1 – 2 ani. Termenul legal de soluționare al unui dosar penal este de o lună, dar, atenție, este un ordin comun al MAI cu Parchetul de pe lângă ICCJ în care se precizează că poate să fie de un an (după 1 an apar problemele reale pt. polițist) in cazul in care nu sunt primite rezultatele la diferite expertize (cum este cazul și de față), astfel încât polițistul are justificare cu privire la termenul îndelungat de soluționare. Cel ce face obiectul dosarului penal poate achita el contravaloarea expertizei pentru a scurta durata de soluționare a dosarului (sa i spună asta polițistului ce se ocupa de dosar). Este foarte stupid acest lucru și nu iau sub nicio forma apărarea colegilor mei, dar, IPJ urile trimit banii către IML urî doar de câteva ori pe an în cazul în care nu este o cauza urgenta (cazul de față) și astfel IML ul nu trimite rezultatul expertizei. Cu privire la dreptul de a conduce Intr o țară străină nu mă pot pronunța deoarece fiecare stat are propria lui legislație iar eu o cunosc doar pe a noastră.

  PS: îmi cer scuze Cetin pt. Postarea incompletă a comentariului dar sunt pe patul de spital și scriu doar cu o mana de pe telefon.

  0

  • deci prietenul asta al meu care nu are permis de 1 an si 8 luni si politistul il tot amana poate sa stea calm?:)

  • #20

   Confirm ce scrie mai sus. Am fost implicat in astfel de caz. Din fericire pt mine, nu mi s a suspendat permisul pe perioada anchetei. Am inteles ca este fix la mana politistului care se ocupa de caz. Deci depinde f mult de circumstantele in care s a produs accidentul. Pt orice accident cu vatamare corporala se deschide dosar penal, fie ca nu a avut zile de spiralizare deloc. Se face expertiza tehnica si certificat IML. Care pot sa dureze peste 1 an daca se asteapta sa le plateasca politia. In cazul meu, cel vatamat a facut presiuni la politist si a facut ca dosarul sa mearga repede.
   Ps: daca vrea sa scape de belea, e bine

   0

  • Multumesc @Zym3r pentru raspuns.
   Mi se pare aiurea ca totul dureaza milioane de ani. Unii nu au atat timp la dispozitie.
   Daca trebuie sa plateasca, sa plateasca – nimic de zis (oricare ar fi forma).

   0

 10. #22

  Daca nu a venit rezultatul expertizei, ca sa afle sigur, in cazul in care nu are încredere în polițist, poate face o cerere la procurorul care supraveghează urmărirea penală pentru a consulta dosarul. Sunt și colegi nesimțiți, din păcate, pe care nu i suport Nici eu, care profită de bunul al omului și țin dosarul în speranța unei atenții.

  0

 11. #23

  Eu am un prieten care face legislația la școala de șoferi pentru că altfel nu poate să facă propriu-zis orele de condus. Mi se pare incredibil.

  Știam că are față de prost, dar în halul ăsta…

  0

 12. Am si eu o intrebare (ca nu gasesc pe net momentan): cat se suspenda permisul in cazul din articol? Mai mult de 2 ani? Ca si daca il gaseau vinovat deja si-a cam ispasit pedeapsa.
  In plus, victima a depus plangere? Ca parca daca te taiau minoritarii si supravietuiai, aia nu erau trimisi in judecata daca nu faceai plangere.

  0

  • Nu stiu sa raspund. As vrea sa stiu si eu asta.
   Banuiesc ca pana nu ajunge la judecator, nu conteaza nimic din astea.

   0

 13. #26

  Dacă este întocmit dosar penal, până la soluționarea lui face cerere la procuror, în faza de urmărire penală, respectiv la instanță, în faza de judecată, pentru prelungirea dreptului de a conduce pe o durată de 30 zile. Deci înainte de expirarea celor 30 se depune cerere și până este o soluție definitivă se poate conduce. Dacă primește o condamnare, permisul se anulează de către șeful poliției rutiere (nu de către judecător). După 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii se poate face din nou școala.
  PS: Singura variantă în care ești condamnat pentru o infracțiune rutieră și nu se anulează permisul e să primești o pedeapsă cu amânarea aplicării.

  0

  • Acea prelungire a dreptului de a conduce nu functioneaza decat pe teritoriul Romaniei. Si consta intr-o hartie stampilata si semnata. Permisul auto nu iti este inapoiat in cele 30 de zile.

   0

 14. #28

  Are atat de mare nevoie de permis??? Dar nu poate sa plateasca o expertiza medico legala de 3-400 lei :(( toti au drepturi, dar de platit ceva pauza. Cat de greu e sa iti angajezi un avocat bun, sa se ocupe de tot si tu sa stai linistit??? Am nevoie, dar sa plateasca statul si asta repede, ca daca nu ma supar :(( plm alt asistat social, dar asta probabil cu ceva scoala 🙂

  0

  • boss, daca nu stii despre ce e vorba, de ce comentezi? ca politistul te informeaza ca nu e gata, ca nu e acces la dosar, ca nu se poate acum etc. sau crezi ca te duci tu si zici e ok, sefu, platesc eu, no problem?

  • #30

   in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva lui poate sa plateasca expertiza, daca se intereseaza la politist o sa vada ca se poate, si daca politistul nu vrea poate face cerere la procuror. cu privire la durata procesului are la dispozitie o contestatie privind durata procesului penal, contestatie prevazuta de art 488 indice 1 pana la 488 indice 6 din codul de procedura penala.
   PS: si boss chiar stiu ce vorbesc 😉

   0

  • Multumesc Paisie pentru raspuns, chiar daca este un pic acid.
   A incercat sa plateasca, politistul a refuzat.

   Nu este vorba de bani, este vorba ca nimeni nu iti zice nimic, nimeni nu iti da nicio explicatie, esti plimbat de la unii la altii total aiurea.
   Nu inteleg ce este atat de greu sa ajuti. Sa iti faci treaba. Sa dai o explicatie.

   Da, a gresit. E omeneste. Va plati pentru faptele lui. Dar nu inteleg de ce trebuie sa fie si o bataie de joc de 1 an intre fapta si rasplata.

   0

  • #32

   Situatia e simpla, daca s-a inceput urmarirea penala impotriva soferului acesta are calitatea de suspect si totodata si niste drepturi, drepturi prevazute de art.77-art.81 Cod procedura penala. daca este suspect stie numarul de dosar penal, cu numarul de dosar penal si parchetul unde este inregistrat se poate apuca de facut cereri. cerere de studiu dosar, cerere de urgentare a solutionarii dosarului, cereri pe care le depune direct la parchet, prin fax, in timpul programului de audiente sau la registratura.
   nu stiu ce expertiza trebuie platita, cea e la iml sau cea privind dinamica producerii accidentului, dar daca se duce la iml sau la INEC si stie numarul dosarului penal poate achita contravaloarea expertizelor, iar acestea sunt comunicate politiei. daca este achitat poate pastra chitantele pentru cheltuieli de judecata.
   PS: dar cel mai bine e sa si angajeze un avocat, avocat care sa se ocupe de toate astea, pentru ca acesta e obisnuit cu sistemul.

   0

 15. nu poate declara in tara ca l-a pierdut? si sa-i faca altul?

  0

 16. #35

  Sefu’, sa’ti dea Dzeu sănătate. Așa liber nu cred ca îmi amintesc sa fi prins prin oraș. Nu ești tu drăguț si când mai am treaba prin centru dai una din asta a la Olivian Steer, cu vijelii si din astea? Ca sunt multi care zic ca dar daca e adevărat?
  Sar’na

  0

 17. #36

  Am fost si eu implicat intr-un accident cu victima, acum ceva timp (prin 2010).

  1) permisul ramane suspendat pana primesti rezolutie;

  2) pe perioada 1), se circula doar cu dovada (si prelungire a dovezii pana la solutionare obtinuta de la politie cu acordul Parchetului daca imi amintesc bine), dar doar in tara – nu ti se poate restitui permisul;

  3) abia dupa ce iti vine rezolutia (NUP), te duci cu ea la IPJ si politistul decide ce face cu permisul tau (daca e culpa comuna spre exemplu, probabil primesti o suspendare a dreptului de circulatie pe 90 de zile).

  Chestia e ca eu, spre exemplu, am platit inca de la inceput acele analize pentru IML (pentru mine si pentru partea vatamata, direct politistul de la rutiera mi-a taiat chitantele, in jur de 180 RON fiecare, parca), deoarece politistul imi spusese ca asa ar merge mai repede. Poti incerca sa achiti tu direct acele analize ca sa grabesti, cat de cat macar.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Pentru că vă tot întrebați unde umblu și vai, cum îmi permit să nu scriu chestii, pentru entertainul maselor, uite umblu prin lume. Iar decembrie e luna mea liberă, în care scriu ce vreau eu, când vreau eu, dacă vreau eu.

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]

Am încercat ieri să merg la cumpărături la Auchan, că e mai aproape de casă, ceva lejer și era să rămân blocat în trafic. Cred că și acum zăceam undeva, pe o stradă, tânjind să ies la libertate, la aer, la viață. Sfat: Carrefour are una din cele mai mișto chestii. Aplicația lor, […]