Matematica Petrom față cu reacțiunea

Petrom a realizat un profit net de 854 milioane de lei, în primul trimestru din 2018, în creştere cu 38% faţă de T1 din 2017 când profitul net a fost de 618 milioane de lei, pe fondul creșterii accentuate prețului petrolului.

Mai țineți minte, acum câțiva ani, când scriam despre cum prețul barilului de petrol scăzuse de la 140 de dolari la 30, iar Petrom redusese prețul benzinurilor cu 1 leu? Și așteptam cu interes să văd ce se va întâmpla când va crește din nou barilul?

Iată, pe fondul înțelegerilor arabo-ruse de limitare a producției de petrol, prețul barilului a ajuns la 70 de dolari. Prețul benzinei la Petrom se apropie de 6 lei, cam cât era înainte de prăbușirea cotațiilor internaționale. Probabil că, dacă barilul ajunge la 140 din nou, benzina la pompele românești va fi 10 lei.

E bine când ai în concesiune subsolul țării, dar prețurile sunt la același nivel ca la achiziția de pe piața liberă.
Ah, de abia aștept să iasă pe piață US, cu petrolul obținut din zăcămintele de șist, mai prost, dar mai ieftin decât cel al arabilor. Va fi așa interesant…

DIn păcate, nu mai am imaginile de la mizeria de petrecere de la Petrom, ocazionată de plecarea Marianei Gheorghe spre pensia binemeritată, în care o ducea brenciu de mână prin sediu și cânta ca la nuntă, în timp ce toțți aplaudau slinos, gângav și pupincurist Nu plecați, doamnă, nu ne lăsați….

24 comentarii

 1. #1

  Tocmai ce am revenit din Luxemburg.
  1.06 euro motorina!!! Au descoerit cumva tzitzei?? Luxembirg???? Imi pare rau ca nu am cum sa pun o poza ca dovada!

  0

  0

  • #2

   Dar nu trebe dovada ca au preturile stabilite de stat in fiecare saptamana. Toti vand la acelasi pret.

   0

   0

  • #3

   Exista pompe in Lux si cu 0.8 -0.9€/ L … eram si eu: omg, omg

   0

   0

  • #4

   Este titei/gaz in tari bananamango ca romania asa ca e normal sa fie ieftin combustibilul. Muisti cu mustata abia asteapta sa fie corupti de bogatii din vest. Mai bine nu aveam resurse. Asa nu mai era nimeni interesat de noi sa ne arda si poate eram noi mai interesati sa evoluam din cocalari in oameni normali.

   0

   0

  • #5

   bai
   ce plm va tot minunati atat

   NOI NU MAI AVEM PETROL
   multumum adrian nastase pentru privatizarea petrom si dreptul de exploatare acordat austriecilor pe 49 de ani
   multumum si emil boc pentru prelungirea termenului cu 25 de ani
   CRIMINALII DRACULUI

   0

   0

  • #6

   Asa merge treaba in univers. Tarile bogate devin mai bogate daca au resurse, tarile corupte devin mai corupte daca au resurse. In afara de coruptie nu avem niciun castig din cauza resurselor noastre. Austria castiga mai mult decat noi din titeiul romanesc.

   0

   0

  • #7

   Si impozitul pe masina costa cat masina. Si tot de stat reglementat

   0

   0

 2. #8

  Romania tata unde si matematica este realtiva la fel ca toate lucrurile, gurile rele zic ca in Teleorman Dragnea ar fi furat 15% din acceleratia gravitationala si i-ar fi dat-o fiului pentru ferma de porci.

  0

  0

  • #9

   mi se pare corect, porcii se vând la kilogram

   0

   0

 3. #10

  In Europa, pretul carburantilor, la fel ca cel al tigarilor, reflecta in primul rand nivelul taxelor si accizelor. Pretul materiei prime, fie vorba de petrol sau tutun, cred ce e destul de irelevant in costul final. Daca reprezinta doar vreo 10% din pret, variatia pretului barilului nu il afecteaza cine stie ce.
  Am impresia totusi ca petrolul de sist e mai scump, nu mai ieftin, dacat petrolul extras conventional. Doar cel offshore ar putea fi mai scump. Iar petrolul conventionlal cel mai ieftin e considerat a fi cel saudit, care e arab. Calitativ nu stiu ca petrolul de sist sa fie neaparat mai prost, doar despre petrolul venezuelean am auzit ca ar avea o problema de calitate care il face greu de prelucrat, dar si acesta e extras tot in mod conventional.

  0

  0

  • #11

   Dar oare nemtii, care sunt germani, sau danezii, care sunt din Danemarca, ce fac?

   0

   0

 4. #12

  cat profit a facut petrom in ultimii 10 ani anteriori privatizarii? care sunt rezultatele concrete ale consiliului concurentei in piata carburantilor, a energiei in general, de la infiintare pana in zilele noastre?

  0

  0

 5. #13

  In DE cea mai de cacat benzina (SUPER E10, benzina 95 amestecata cu 10% etanol) variaza intre 1.33 si 1.45 in functie de ora din zi. Cel mai ieftin este in jur de ora 15-16. Cel mai scump dimineata.

  In Olanda benzina este 1.79-1.85 la SHELL, aceiasi benzina indoita cu etanol.

  0

  0

  • #14
   Arhi

   dar stii ca asta cu etanolul e o obligatie legala, nu? si ca germania produce etanol de numa numa https://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol_fuel_by_country a, si ca salariul minim e de 1498 euro…

  • #15

   au pompele „automatic temperature compensation devices (ATC)” sau daca nu au dimineata ca e mai frig intra mai multa benzina si dupa masa ca e mai cald intra mai putina si e mai ieftina ca un plin sa ajunga sa te coste la fel si daca alimentezi dimineata si dupa masa.

   0

   0

  • #16
   Arhi

   da, citisem mai demult ca e joaca volumetrica de care profitau soferii de cisterne din romania.

  • #17

   Nu stiam ca e obligatoriu fara cu etanolul. Multumesc.

   Stiti cumva daca e mai daunatoare la motor cea cu etanol vs. cea normala?

   0

   0

  • #18
   Arhi

   nu e mai bun. atrage apa, fute semeringuri si alte cacaturi, ca e alcool. dar nu ai ce sa faci, obligatoriu toate au etanol

 6. #19

  „Cea mai scumpă benzină din Europa!! Petrom sunt niște hoți!” a strigat românul (la modul general) în timp ce se urca în mașină ca să meargă până la magazinul din colț să-și cumpere țigări. Cine-i prost să scadă prețul la ceva, orice, atât timp cât există cerere mare pentru ceva-ul respectiv?

  0

  0

 7. #20

  Chief, vezi că mai acote, de unde a luat băiatul ăla carburant cu 1 euro și un pic salariul minim pentru necalificați e 1.998 euro. Iar ăla mediu pe la 3.500. Mâncarea e cam la același preț ca la noi, în schimb chiriile sunt destul de mari, în capitală 1,5-2k.

  0

  0

 8. #21

  Pana si la Urziceni s-a scumpit – 5.33 :(

  0

  0

 9. #22

  mă doare undeva cât e prețu’ combustibilului și ce profit a făcut petrom
  NU MAI AM MAȘINĂ :))

  0

  0

 10. #23

  Eu cred ca se intampla in mai multe locuri chestia asta cu scumpirea benzinei.
  De exemplu in Canada (provincia Alberta care are petrol la greu) cand petrolul era 100$/barrel pretul benzinei era pe undeva la 1$ .
  Azi cu petrolul la 70$ avem pret la pompa de 1.3$.
  Avem cateva luni de cand pretul benzinei fluctueaza de la 1 la 1.3$.

  0

  0

  • #24

   cu cat creste pretul, cu atat se umfla bugetul statului. exista multi trantori care asteapta pensia fara sa cotizeze, pentru ca ”tva si accize” pentru ”pensii si salarii”!

   0

   0

Citește și...