Mega Mall te invita sa donezi sange si sa fii Mega-Salvator

Mega Mall, alaturi de Asociatia React si de Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti lanseaza a doua editie a campaniei „Fii Mega-Salvator! Doneaza sange!” si ii incurajeaza pe bucuresteni sa contribuie la salvarea de vieti prin donarea de sange. Initiativa este menita sa creasca rezervele de sange disponibile in Centrul de Transfuzie Sanguina si sa atraga atentia asupra importantei donarii, in conditiile in care spitalele se confrunta cu o cantitate insuficienta de sange pentru transfuzii.

In weekendul 21-22 aprilie, donatorii vor avea la dispozitie doua centre de donare moderne, deschise publicului in intervalul orar 9:00-13:00, si vor fi asistati de doua echipe de cadre medicale ale Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti. Principalul punct de recoltare se va afla la intrarea din Bulevardul Pantelimon, unde va fi amplasat un autobuz special compartimentat si dotat cu echipamente medicale necesare donarii, in timp ce al doilea punct de donare va fi amenajat la nivelul -1 al centrului comercial.

Motivul principal al acestei campanii este nevoia de sange din spitalele din Romania. Desi peste 600.000 de persoane au nevoie de sange si preparate sangvine anual, doar sub 2% din totalul romanilor doneaza – de 4 ori mai putini decat media europeana. Conform datelor Institutului National de Transfuzii, doar 1.500 de pungi de sange sunt donate zilnic la nivelul intregii tari, in conditiile in care numai in Bucuresti este nevoie de aproximativ 1.000 de pungi pe zi. In Capitala, se doneaza aproximativ 112 litri de sange pe zi, adica un sfert din cantitatea necesara. Dintre cele 69 de spitale din Bucuresti care au contract cu Centrul de Transfuzie Bucuresti, 40 solicita zilnic sange.

Cei care doresc sa devina Mega-Salvatori, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a fi considerati apti de donare:

trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani;
sa aiba o greutate cuprinsa intre 50 si 100kg pentru femei si 60 si 110kg pentru barbati;
sa nu fi suferit interventii stomatologice si chirurgicale in ultimele luni;
sa nu sufere de boli precum hepatita, TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inima sau de piele etc.
Mai multe informatii despre criteriile de eligibilitate pot fi gasite aici.

Pentru a putea dona, trebuie respectate si o serie de conditii ce tin de regimul alimentar. Astfel, este obligatorie evitarea proteinelor si grasimilor (lapte, unt, carne grasa etc.) cu 24 de ore inainte de donare si a bauturilor alcoolice in ultimele 48 de ore. In schimb, este recomandat ca inainte de recoltarea sangelui sa se consume o cana de cafea sau ceai si un mic dejun consistent, cum ar fi un sandwich cu carne slaba, legume si fructe proaspete. De asemenea, donatorii trebuie sa bea multe lichide si sa evite fumatul cu o ora inainte si o ora dupa donare.

La fiecare donare sunt recoltati 450 ml de sange, cantitate care se reface ca volum in 24 de ore si celular in 12 saptamani. Sangele recoltat de la un singur donator poate fi utilizat pentru preparate sangvine ce pot ajunge chiar si la 3 pacienti, dar de beneficii se bucura si donatorii. Astfel, o singura recoltare de sange duce la scaderea cu 30% a riscului de paralizie si accident vascular, in timp ce rezistenta organismului la traumatisme si nivelul imunitatii cresc.

7 comentarii

 1. Am o nelamurire referitor la programul unitatilor de transfuzie: de ce au un program fix (8-13) si nu unul prelungit sau chiar non-stop? As dona regulat daca programul ar fi mai flexibil.

  0

  • #2

   Donarea se face dimineața dupa o masă ușoară. Daca esti obosit e nasol, ti-se poate face rau.

   0

 2. #3

  kulcsi, deoarece prefera sa cheltuie bugetul pe campanii de promovare decat pe personal si conditii optime, ca ulterior sa se smiorcaie ca nu au sange

  0

 3. Poate mori si in ultimele clipe te gandesti ca ceva din tine continua sa traiasca, undeva, candva.
  Macar acest gand sa te impulsioneze sa donezi sange.
  Si e si win-win.
  Asa ca, da-o-n sange !
  Da-te-n sangele meu!

  0

 4. #5

  Vezi ca e o greseala : in text scrie 110 kg pentru barbati, in poza 100 kg. In realitate a fost o limită de 120 kg dar s-a scos recent. Eu am 1,90+ si ma invart pe la greutatea aia, de aia stiu. Deasemenea sa nu aveti tatuaje vizibile (criteriu de excludere, nu ma intrebati de ce).

  0

  • Sa nu ai tatuaje mai noi de 6 luni, deoarece la tatuaj te poți infecta cu anumite boli care au timp de incubație și sângele recoltat sa fie infectat.

   0

  • #7

   Acum vad ca au pus termen, niste ani in urma cand am citit eu era diferit, tatuaj excludere totala ( la fel si daca erai homo). Tratament dentar si alte asemenea 6 luni. Oricum difera de la Centru de donare la alt Centru am observat.

   0

Citește și...

Am citit cu cel mai profund dezgust comentariile voastre care il apără pe turnătorul Băsescu. Vai, nu avea altă șansă, nu putea fi comandant de vas, nu putea fi legația de la Anvers, dacă nu turna. El și cu Felix ce s-au sacrificat să toarne, ca să poată munci pentru țară. Tatăl meu, […]

Un geniu creator nu poate fi înlănțuit. De aceea, dacă te-ai apucat să compui ceva prin Universul ăsta, sfârșești în singurătate. Acolo, singur, ca Luceafărul. În frigul cosmic. La minus 273,15 Celsius – întrebați la Maddame ce înseamnă asta. La congelul ăla nu rămâi decât un gând. Epistemă și-atât. […]

Stăteam ieri, după ce arsesem mâncarea de varză cu carne și admiram halul în care ajunsese oala, că existăun singur utilaj de bucătărie care îmi este indispensabil. Mașina de spălat vase. Folosesc așa ceva de vreo 10 ani, fără niciun fel de pauză. Și dacă cumva s-ar strica, primul lucru pe care îl […]

Am scris articolul de mai jos acum fix 10 ani, dincolo. Nimic nu s-a schimbat. În ultima vreme, poate şi datorită specificului feminin al blogului de faţă, Maddame este din ce în ce mai des lăudată sau dimpotrivă, acuzată de feminism. Ca să citez din personajul meu de suflet, “I deserve neither […]