Mitul preţurilor mici din Bulgaria

Pentru prima dată de când frecventez blogăria, am fost şi în Ruse, la un eventual shopping. Normal, prezenta adoratei a fost cea care ne-a îndreptat paşii spre aşa ceva.
Mă aşteptam ca preţurile din magazine să fie la acelaşi nivel cu cazarea demenţial de ieftină. Adică o cameră dublă, absolut superbă din toate punctele de vedere, 27 de euro. Şi ce e mai important, acestea sunt preţurile pentru tot anul 2008. Adică nu se vor scumpi de la 1 iunie, cum se întîmplă în murdăria noastră de ţară.

Trezirea la realitate a început de la restaurantul hotelului. Cea mai scumpă porţie de mâncare este 16 leva. Pentru necunoscători, 2 leva = 1 euro. Deci 8 euro. În jur de 330 000 porţia de mâncare. Nu este extraordinar de scump, dacă luăm în considerare preţurile din Constanţa, unde ieri am dat 400 000 pe o pizza extra large. Dar în nici un caz nu este acel rai al mâncării ieftine de care vorbeşte toată lumea. Să spunem că ar fi undeva la 6o-70% din preţurile rromâneşti.

În oraş voiam să îmi cumpăr o pereche de blugi, din motive de şliţ pierdut pe drum. Din păcate, nu m-a entuziasmat nimic. Modele de prin anii `90, cu ţinte şi ţintişoare, pietricele sclipicioase şi alte bălărisme.
Preţuri? Foarte mari. Între 20 şi 40 de euro, şi asta doar ce am văzut eu. Sunt de acord, era centrul oraşului şi probabil acolo erau cele mai mari preţuri posibile. Dar totuşi erau.
Ne-am luat o îngheţată cu 9000, un fluturaş de prins părul cu 2000 şi cam atât.

Concluzia? S-au şmecherit şi bulgarii. Profitând de faptul că jumătate din Ruse e plin de rromâni, au mărit şi ei preţurile. Ca să nu mai vorbim de faptul ca vânzătorii rromâni sunt monumente de bun simţ faţă de nesimţitele bulgăroaice care vindeau la magazinaşele alea. Desigur, erau nesimţite numai cu rromânii, probabil fiind obişnuite cu furtul şi prostia atât de caracteristice conaţionalilor noştri.

cimg2445.JPGDin toată asta am rămas cu o imagine frumoasă. Aş vrea ca peste ani să pot fi şi eu cu adorata ca bătrâneii aceştia. Erau atât de liniştiţi şi împăcaţi cu ei înşişi, savurând aerul şi agitaţia de afară, încât nu am putut să nu îi pozez. Brusc, privindu-i, am pierdut interesul în a analiza cururi de bulgăroaice.
Viaţa începe de acolo de unde vrei tu să înceapă.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

21 comentarii

 1. #1

  distractie placuta in continuare…keep us posted

  Thumb up 0
 2. #2

  onanistul, sa stii ca prima varianta a comentariului o primesc pe mail intotdeauna

  Thumb up 0
 3. Pai 40 de euro o pereche de blugi nu e mult, 20 ala e un fel de moca. O pereche de pantaloni scurti la 40 de euro ar fi fost usor scumpi.

  Thumb up 0
 4. 8 euro am dat in Spania pe un platou combinat care continea 3 fripturi cat palma fiecare, cartofi prajiti, creveti, salata si paine. Ditamai portia, mi-a dat-o la platou din ala oval. Si cam atat era o portie de mancare la orice restaurant.

  Thumb up 0
 5. #5

  teniescu dude, 800 000 o pereche de blugi noname? serios, tu iti faci cumparaturile doar la Cavallieri si Puma?

  Thumb up 0
 6. well, boarfele (si aici ma refer la haine doar :D) sunt scumpe rau la bulgari, nici nu-i de mirare ca-s imbracati toti ca manelistii :D, si da, in ruse e specula.

  Pe litoral la fel, mancarea cam scumpa, in inima Bulgariei insa e nenorocire, de 15 leve mananci de lepezi, portii de la 600 de grame in sus, portiile ajung pana la 1.5kg de carne, fara vreo garnitura 🙂 risipitori, pana mea.

  cea mai buna parte e ca mancarea e gustoasa, n-am mancat prost la bulgari niciodata.

  Thumb up 0
 7. #7

  nwradu, nu era o portie mica. nici uriasa. potrivita

  Thumb up 0
 8. tare treaba cu peretele de sticla la baie, nu-ti mai trebuie televizor 🙂

  Thumb up 0
 9. daca treci de Ruse si ajungi in Veliko Tarnavo (un fel de Sighisoara a lor)… neaparat, musai, obligatoriu sa vizitezi Shtastlivetsa Pasta and Pizza (e situat pe ulita principala). Iti ia vreo juma de ora doar sa citesti meniul (are vreo 14 pagini!!!). Prin comparatie orice resto din romania (cel putin din cele stiute de mine) sunt simplu plicticoase.
  Si ca sa te contrazic, la bunaciunile gigantice pe care le servesc, preturile sunt ridicole. In 5 oameni, am platit 50 de euro in total (bacsisul inclus): haleala plus udatura! In total vreo 12 feluri de mancare (din care vreo trei am luat la pachet, ca nu ma incapeau) si nu ma tiu’ minte cate arome de rakie.

  Thumb up 0
 10. #10

  si cu ce ma contrazici? ai platit 1800000 5 insi. in romania cat ai fi platit? nu cumva aproape dublu?

  Thumb up 0
 11. @arhi: „cum ca ar fi scump la bulgari” – mie mi s-a parut ieftin si f. bun. Se pare ca nu ne contrazicem insa, am recitit articolul tau si are nuante si nuante; probabil ca unele articole s-au scumpit si la ei.

  Thumb up 0
 12. conditiile sunt foarte pune si pretul acceptabil !

  Thumb up 0
 13. #13

  una e sa fie „acceptabil” si alta e raiul ieftinaciunilor

  Thumb up 0
 14. #14

  Vezi la scarlatescu ca ti-a prestat-o pe adorata in poza. Cam atat cu undercoverul as zice :))))

  Thumb up 0
 15. 20 â

  Thumb up 0
 16. Eu scrisesm si chestii interesante in post-ul de mai sus da` creca se buli cand bagai ultimul P.S.. 😀

  Ideea era ca 20 euro pe blugi nu e asa mult. Eu sub 1.5milioane nu gasesc prin Bucuresti (in magazinele cat de cat civilizate… nu ma refer la Dragoane, Europe si alte cele)

  Thumb up 0
 17. #17

  Nu mai pune fundul nevestei sa il vada tot netu`
  Sau fortezi niste trafic in plus?

  Thumb up 0
 18. „nu era o portie mica. nici uriasa. potrivita”

  ma intreb oare ce inseamna la tine potrivita:))

  Thumb up 0
 19. Pai daca n-ai ramas pe melegurile scumpei noastre patrii… Sa vezi aici ce-nseamna sa te usture buzunarul in concediu… Asa iti trebuie ! 😛

  Thumb up 0
 20. #20

  Din curiozitate…de ce folosesti doi de R atunci cand scrii „romani”? Are vreo legatura cu „rromi”?

  Thumb up 0
 21. #21

  Iulia, e felul meu de a protesta impotriva rromanizării româniei

  Thumb up 0