Mizeria si grosolănia de sub acoperișul gropii de gunoi numite biserica ortodoxă

Acum 2 ani a trebuit să organizez o înmormântare. Am dat 2500 lei pe un loc de veci în colțul cimitirului glina, căciulindu-mă cu sărumana la doamna preoteasă, ca să fie de acord, plus nuștiucât la gropari, că nu ai voie să vii cu groparul tău. Plus preot plătit. Overall, peste 1000Euro.

Bănuiesc că nu am fost un caz special, referindu-mă desigur la bucurești. Așa că există oameni care ar dori să se incinereze cțnd dau colțul, pentru că e mai ieftin.

Patriarhia Română le-a cerut preoţilor să le explice enoriaşilor că lipsa banilor nu este un motiv ca să-şi incinereze morţii, doar pentru că o înmormantare ar fi prea scumpă.

Lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând ca înhumarea ar fi prea costisitoare. Preoţii trebuie să-i prevină din vreme pe enoriaşi, atragându-le atenţia că, în cazul când cineva ar voi să se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenţă religioasă, fie la înmormantare, fie la pomenirea pentru morţi. Reprezentanţii instituţiei spun că e un sacrilegiu.

S-a înțeles, da? Sărăcia nu e un motiv de incinerare. Te împrumuți de la provident și plătești cele necesare. Asta coroborat cu, dacă nu știați, ultima inițiativă care impune consiliilor orășenești să nu permită decât cimitire BOR, interzicând cimitirele private. Nu, nu se poate mai ieftin, dumnezeu a zis să dăm bani la preoți, pentru ML-uri.

Ortodoxia, căcatul de pe talpa bocancului istoriei.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

99 comentarii

 1. #1

  Astia s-au gandit ca poate omul doreste sa fie incinerat ca asa vrea el? Eu din start am zis ca vreau sa fiu incinerat, ca pur si simplu asa vreau eu.
  Cat despre restul no comment.

 2. Jeguri mai mari ca cei care sunt acum la conducerea BOR, n-au existat niciodata!

  • #3

   Haivas » patriarhul pizdii, ahtiat dupa bani

  • #4

   Patriarhul pizdii cred ca ar face o treaba minunata ca prim-ministru 😀

 3. Vreau sa ma ingroape in spatele stanii sa-mi aud cainii!

 4. #6

  Potrivit Codului Fiscal, Biserica Ortodoxă Română este scutită de la plata impozitului pe profit pentru:

  – veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult religios
  – veniturile obţinute din chirii
  – alte venituri obţinute din activităţi economice.
  – veniturile din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor

  De asemenea Codul Fiscal prevede scutirea Bisericii Ortodoxe Române de la plata accizelor pentru orice produs energetic utilizat drept combustibil pentru încălzire.

  Cladirile pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, sunt, în cazul Bisericii Ortodoxe Române
  – cele care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial în România şi componentelor locale ale acestora, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice;
  – clădirile retrocedate
  – clădirile utilizate pentru activităţi social-umanitare.

  Biserica Ortodoxă Română este scutită şi de la plata impozitului pe teren, dacă acesta aparţine unui cult religios recunoscut de lege şi al unei unităţi locale a acestuia, cu personalitate juridică.

  De asemenea Patriarhia Română este scutită de plata taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism sau a autorizaţiilor pentru construcţia unor noi lăcaşuri de cult sau o anexă a acestora.

  Potrivit Codului Fiscal, nu este considerată activitate economică livrarea următoarelor obiecte de cult religios: vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, cruciulite şi medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios, calendare religioase, produse necesare exercitării activităţii de cult religios, precum tamâia, lumânarile, dar cu exceptia celor decorative şi a celor pentru nunţi şi botezuri.

  • #7

   @Zimbru in linii mari bor nu plateste impozit.Cu asemenea privilegiu cu sa nu ceara ei bani pentru orice?

 5. #9

  Trebuie neaparat inmormantare pentru ca asa SE CUVINE.

  • Si pacatorii trebuie ucisi cu pietre, ca asa se cuvine (scrie in Biblie), nu?

  • #11

   Da, dar numai cu pietre aprobate si cumparate dintr-un outlet.. asta… biserica a BOR!

 6. Inmormantarea ar trebui sa fie gratis. O fi dar nu la noi

 7. #13

  Nu Ortodoxia este rahatul de pe talpa bocancului istoriei, ci BOR, asa cum este ea acum.
  Nu ma stirnii sa incep in a povestii toate pataniile pe care le-am avut pe parcursul vietii legate de membrii acestei minunate adunaturi…

  • #14

   @dufu Tu ai cam multi „i” la tastatura. Este defecta. Schimb-o ! 🙂

 8. Partea nasoală este că ei, neplătitori de taxe la stat, vor să scoată din afaceri firme care plătesc taxe ca fraierii…

 9. #16

  Nu ai spus nimic de lumanari si candele.
  Sper ca ai respectat cerinta Preafericitului Patriarh
  http://www.actualitati-arad.ro/2012/04/14/patriarhia-a-scos-pe-piata-candela-galbena-cu-caracteristici-ale-cultului-ortodox/

 10. mi se cam rupe in 25 de cine tine slujba, eu sper ca la mine cand m-oi duce sa vorbeasca vreo 2 prieteni. dar nu ne putem caca pe traditii, asa ca orice platitor de taxe la biserica are dreptul de a fi condus pe ultimul drum de un angajat al acesteia moiv pentru care ar trebui sa il dea toti in judecata bigtime pe preafericitu om de afaceri.

 11. il voi sustine, sprijini, ba voi fi chiar partizan politic pentru cel ce ajunge la sefia fisculul si da iama in biserici 😉

 12. sincer, ce zice BOR are o logica….
  daca esti crestin ortodox, nu recurgi la incinerare, pentru ca este un sacrilegiu.
  iar daca este un sacrilegiu, este normal ca preotii sa nu participe la asa ceva.
  nu poti face slujbe si pomeniri cand s-a comis un sacrilegiu.
  cat despre costurile mari pentru inmormantare:
  nici un enorias nu a ramas cu mortul acasa, neingropat fara asistenta unui preot.
  asa cum oamenii foarte saraci cheltuie fix cati bani au ca sa faca nunta copiilor, tot asa vor cheltui cat au ca sa-si ingroape mortii.
  face parte din ciclul vietii.

  eu personal consider ca este o foarte mare ipocrizie sa recurgi la incinerare dar sa te astepti sa vina popa sa faca o slujba.
  invocarea lipsei banilor, nu poate fi un motiv sa renunti la religia ta.
  asa cum am zis, nici un credincios nu ramane fara mormant!!!!

  nu sint impotriva incinerarii. dar cine se decide pentru asa ceva, inseamna ca nu este ortodox si trebuie sa accepte consecintele.

  • Se pare că nu te prea uiți la știri, care frecvent abundă de bătrâni fără familie cărora preotul le refuză slujba fiind neplătit, asta deși toți vecinii pun mână de la mână pentru sicriu și alte accesorii.

  • #21

   eu personal consider ca este o foarte mare ipocrizie sa recurgi la incinerare dar sa te astepti sa vina popa sa faca o slujba.”

   Bravo, băi Hary, ai pus punctu pe i. Oricum, jidanii astai de la pro tv si jidanitii cu propaganda ati-crestina denatureaza tot.

   Băi Flo, ne laşi. Ia zi-ne cateva cazuri de ce spui cu nume prenume.

  • Flo, bine ca esti te simti tu bine informat de la stirile de la TV…:-)
   repet, NIMENI NU STA CU MORTUL in casa. toti au mormintele lor. mai bogate sau mai sarace, in functie de posibilitati.

   tematica insa esta alta, se vorbea despre incinerare pe motiv de saracie.
   si de faptul ca bor a zis ca nu participa la asa ceva.

   te intreb eu pe tine: de ce ai vrea tu crestin-ortodoxule sa te incinerezi, daca acest lucru, conform credintei tale, este un sacrilegiu?

   ah, tu nu esti chiar asa de credincios si ai vrea sa faci un compromis, un deal cu popa, ceva de genul: haide sefu, nu vezi ca nu am bani, lasa ca merge si asa? hai popa sa faci slujba, mai inchide si tu un ochi si treci cu vederea la sacrilegiul facut, uite iti dau si tie spaga?
   dupa care tot tu sa poti sa-i injuri pe popi ca sint niste corupti jegosi, ca nici ei nu tin cont de sacrilegiile crestin-ortodoxe cand e vorba de primit spaga?

   asta-i preocuparea romanului, cand e vorba de respectat niste reguli, canoane, care nu-i convin: sa gaseasca solutii si posibilitati de a le ocoli si de a pacali sistemul.
   fix asta se vede si la clasa politica.
   eu o numesc pur si simplu decadenta spirituala…

  • Aici m-ai prins. Deși sunt creștin ortodox, cele lumești mă lasă rece. Deci popii, bisericile (altfel decât monument istoric), înmormântările și altele nu mă interesează. Eu personal voi opta pentru incinerare din mai multe motive:
   În primul rând nu vreau loc de pelerinaj și monumente. Dacă m-am dus, toți să-și vadă de ale lor. Și în al doilea rând am găsit o chestie tare pe net cu un ghiveci bio cu o plantă la alegere unde cenușa ta plantată acționează ca îngrășământ și devii un falnic brad, stejar sau bășina porcului (pentru ciudați). Asta e cea mai apropiată chestie de reîncarnare 🙂

  • Flo, da este dreptul tau. Si eu as opta pentru incinerare. Din alte motive insa ca si tine, dar nu asta vreau sa zic.

   Am o alta intrebare pentru tine. Ce faci daca cei din familia ta, cei dragi tie, sint credinciosi si doresc sa respecte traditiile ortodoxe? Pana la urma ei se vor ocupa de tine.
   si cum ei vor considera ca te „iubesc cu adevarat”, nu te vor lasa sa cazi in pacat, ci se vor asigura ca te vor putea reintilnii si in rai.

   ce vreau sa zic este ca atunci cand mori, conteaza mai putin in ce crezi tu, mai important si relevant este in ce cred cei care raman in urma…:-)

  • Când o să mor eu cred că or să se incinereze mai mulți decât or să se îngroape „creștinește”. Ba chiar m-aș hazarda să zic că până atunci mai mulți or să fie haliți de maidanezi prin șanțuri decât cei care vor fi „haliți” de popă 🙂

  • Hary, tu nu vrei sa te incinerezi ca „e interzis de biblie” sau ca „e interzis de bor”? Ca e o mare diferenta… Pe vremuri cu acordul unui alt tip de „bor” oamenii erau arsi legal pe rug… Just sayin…

  • #27

   Bluehand » iar arderea ii purifica si ii trimitea la domnu`

  • #28

   @Flo Geniala teaba cu cu cu ghiveciul, vreau si eu, hai cu un link ceva
   @ Hary Cred ca BOR poate sa faca cum ii taie capul, dar doar atunci cand popii nu o sa mai fie angajati la stat

  • În caz că vorbeai serios, nu mai găsesc linkul însă uite aici o știre http://tinyurl.com/eco-sicriu . Oricum am văzut mai mulți producători de așa ceva și mi se pare super simpatic. Dacă chiar vrei să vizitezi pe cineva mort, mergi la un cireș sau un măr sau un mare stejar. Și rămâi acolo muuult mai mult decât o cruce în cimitir 😛

  • #30

   bluehand, in primul rand nu am zis ca nu vreau sa ma incinerez. la Flo ii raspundeam ca si eu as opta pentru incinerare, dar din alte motive ca si el.
   in al doilea rand, ma refer strict la crestinismul ortodox roman, in biblie nefiind tratata problema incinerarii deloc.
   btw, arhi, in sinodul de la 15.06.1928 s-a stabilit:
   1. Preoţii să prevină din vreme pe enoriaşi, atrăgându-le atenţia că, în cazul când cineva dintre ei ar voi să se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenţă religioasă;
   2. Înainte de oficierea slujbei de prohodire a unui mort, preotul respectiv să aibă grijă să se informeze pe lângă familia mortului, la care cimitir se va înmormânta cel decedat;
   3. Celor ce totuşi au fost incineraţi sau se vor incinera să fi se refuze orice serviciu religios, atât la moarte, cât şi după moarte.

   astea sint reguli dupa care biserica si in ziua de astazi se ghideaza.
   si acest lucru trebuie respectat.

  • Flo, merci, e genial !

 13. 1000 euro ? Parfum. Eu i-am dat 1000 unui general de la Comenduirea Bucuresti doar ca sa-i faca loc la Ghencea Militar lui taica-meu, veteran de razboi, 40 de ani de armata. Cand i-a vazut , s-a facut loc imediat, pana sa-i vada ma trimitea la Domnesti.

 14. #33

  Creştinu adevărat îşi pune bani deoparte din timp pentru înmormântare. Haine, sicriu, pomană. Păi străbunicu meu avea pregătit tot. Costumu, tot. Pantofi. Pomană, petrecere după. Asta s-a păstrat de la daci. La noi cand moare cineva, petreci, te bucuri. E pomană după. La americani e pomană, la jidani? Nu e, daă-i dracu. La daci asa era.
  Cand se nastea cineva plangeau, si cand murea cineva petreceau. Deci tre sa ai pregatit tot ce trebuie. Nu vă obligă nimeni sa vă ingropaţi aşa. Asta e tradiţia.

  • #34

   Si de pomana la 9 zile, 2 saptamani, o luna, trei luni, 6 luni, 9 luni, etc pana la 7 ani a lasat ? Daca nu, a fost un manager de rang inferior !

  • Asta-i valabil pt cei de varsta a treia, dar anual in Romania mor mii de oameni tineri in accidente, erori medicale, etc… Ar fi chiar culmea sa ne pregatim toti sicriul odata cu implinirea varstei de 18 ani. Esti major i-ati sicriu. 🙁

  • #36

   Daca mori minor, normal se ocupa ma-ta si tactu sa-ti ia sicriu, nu? Logic.

 15. Deci avantajul bisericilor protestande unde numai ca nu te taxeaza nimeni dar te mai si ajuta daca este nevoie. 🙂

 16. #38

  Ce 1000 de euro, manca-v-as gura voastra. Asta poate pentru astia saraci. La noi, la bogati, sau in general vorbind la bogati, o inmormantare ca lumea, adica ca lumea de tot- sicriu, biserica, loc de veci ca lumea, plus -pomana ca lumea, mancare , bautura ca ;lumea la restaurant sau acasa cine prefera- te duce la vreo 500 de milioane lei vechi

  Da te ingroapa si cu urna, ba, astia de la stiri manaca rahat. Stiu eu de exemplu pe cineva , pe nevasta-sa a incinerat-o si urna aia a bagat-o in pamant, in aia cum dracu ii zice, ca am un lapsus, aia casa aia cum dracu ii zice mă… capelă, nu capelă. Aia mă, zi. Mi-aduc eu aminte. Si pe el o sa-l bage tot la fel. Si-a facut si slujba tot. Cu preot, cu dascal, cu târcovnic, cu tot. Veşnica pomenire tot.

  Cum dracu ii zice mă aia de te bagi, ca o casa mai mare. Ia uite ce lapsus.

  • Criptă, mama lui de lapsus.

  • #40

   NU E CRIPTĂ, boss, am vrut să spun. ALtfel ii spune, futu-i soarele mă-sii…

  • #41

   CVAOU!!! CAVOU . băga-mi-aş …uite că mi-a venit. CAVOU.

  • #42

   CARE CAVOU, ARE mai multe cripte. uN FEL DE CASA. cA LA EGIPTENI. pAI EGIPTENII cand se ingropau, nu se ingropau doar ei, se ingropau cu tot cu sclavi, animale, obiecte. Ditamai piramida

 17. #43

  Veşnica pomenire :))))))))))))))

  http://www.youtube.com/watch?v=ZZnH7uWZ090

 18. #44

  stii ca nenorocitii fac orice pentru bani, nu? fac chiar si slujbe pentru cei care se sinucid

  • #45

   Ramona » daca crezi in cacaturile astea, inseamna ca stii ca sinucigasii se duc pulii de suflet, deci poti sa le faci 100 de slujbe, nu una.

 19. #46

  Din surse jurnalicesti corepunzatoare se poate spune fara tagada ca biserica are firma de baieti destepti din energie. Nu glumesc. Se cheama Sfantul Ilie. Cumpara si vinde energie electrica fara impozite. Parca nu e chiar frumos, nu? Deci oamenii care o baga pe aia cu chemarea catre cele sfinte…..sa se cheme unul pe altul si sa isi faca propria biserica ortodoxa daca sunt cu adevarat credinciosi. Altfel, cat timp preotii sunt platiti de stat eu personal consider ilegal orice ban dat la biserica fara titlu de donatie la cutia milei. Cum ar fi sa aiba si altii tarife pe langa salarii?
  P.S. Cimitirele din toate localitatii…..si toate terenurile pe care inaltii prelati au ridicat inalte vile sunt donatii ale comunitatilor locale……pe care ei le vand la nesfarsit acelorasi comunitati….Bravos natiune. O afacere mai buna decat apa imbuteliata.

 20. #47

  Cand am citit articolul, cautam finalul in care BOR anunta triumfator ca vor scadea preturile la inmormantari, intr-o incercare de a contracara trendul descendent. Apoi am constatat ca…nu.:|

 21. #48

  Din pacate ducem lipsa de jurnalisti de investigatii dar tare as fi fost curios sa incerce cineva sa isi arunce un ochi prin afacerile patriarhiei. As putea sa bag mana in foc ( desi nu este crestinesc ) ca 99% se gasesc pe acolo niste afaceri care n au legatura cu „cele sfinte ” care sunt luate asa sub umbrela pe neveu doar pentru a fi scutite de taxe si impozite. Videanu e prost pentru ca putea sa puna borduri cu cruciulitza in parteneriat cu patriarhia si scapa de taxe.
  Arhi, imi permiti sa mi bag pula in sufletu patriarhiei romane ?

 22. #49

  Am avut o inmormantare prin iunie, desi decedatul avea loc de veci, mi-au sarit din portofel in jur de 3000 Ron, cu gropari, preot, pomeni, sicriu, in sfarsit, toate cele. Nu a existat loc in care sa ma prezint si sa nu dau bani.
  Avand in vedere costurile, venise o ruda cu ideea sa recurgem la incinerare, dar pur si simplu, nu am putut sa imi asum decizia asta.

  • #50

   Ai mă ce dracu, ce-i trei mii de lei? Un telefon samsung. pisamas pe ei.

   când o fi să moară tata, io chem şi lăutari.

 23. OFF TOPIC>> DAU CLIC PE UN POL SUS SI AJUNG PE DIGITAL SPORT 🙂

 24. #55

  Harry are dreptate….jocul lor…regulile lor. eu tot spre incinerare inclin….dar asta doar din simplul motiv ca nu cred in dogma

  • Attila, am zis-o si mai sus:
   atunci cand mori, conteaza mai putin in ce crezi tu, mai important si relevant este in ce cred cei care raman in urma…:-)

 25. pe mine m-a oripilat faza cu monopolul pe simbolurile religioase crestine, in curand nici bijuteriile nu vor putea vinde cruciulite de aur fara avize BOR.

 26. #58

  Uite asa am ajuns sa ma uit pe site-uri de sicrie si incinerari. Si vad asa, la o firma: pachet incinerare simpla: 2138 ron, pachete inmormantare social (include sicriu si transport sicriu acasa, pus in sicriu si transport la locul de veci) 1150 lei, pachet inmormantare ecconomic 1350 ron, cu sicriu ceva mai bunicel.
  Deci tot e mai scumpa incinenrarea, jurnalistii nu s-au documentat corect.
  Eu as vrea sa fiu incinerata, dar nu e treaba mea, fiind moarta pentru mine nu va mai conta, ci mai mult pentru mama, unde sa vina sa ma planga. Asa ca pana la urma cred ca conteaza ce simt rudele si cum vor ele sa respecte si sa comemoreze (sper ca nu-i folosit gresit) persoana pierduta.
  Asta daca mor tanara. Peste vreo 60 de ani cand as muri de batranete, sper sa scapam de datini religioase, si oricum nu cred ca vom mai avea loc de ingropat in pamant.

  • Dacă vrei incinerare sau în general înmormântare ieftină nu te uiți la pachetele ăstora, te duci direct la sursă. O incinerare la crematoriul uman e 800 de lei cu tot cu manipulare. Ți-l pune în brațe crispy cu tot cu urnă și aia-i tot.

 27. meh, pacatosilor, poate nu e stipulat in contract si asta e taxa pe intrare in rai. sau intrarea in rai e o extraoptiune la pachetul Inmormantare Platinum?

 28. #61

  Off-topic: ce este cu A.Freigedank? E dus cu pluta?

  • #62

   Celia » da

  • Nu, e ok azi. Era dus cu pluta când a început să vorbească de muzică clasică la Ateneu și de Mihaela Ursuleasa :))

 29. Arhi, biserica este si a fost cel mai mare business al tuturor timpurilor. De cand s-a inventat a avut doua scopuri de baza: controlul maselor indobitocite si producerea de bani. Si asta in acelasi timp. Nu-i super afacer?
  Si atunci cum sa te mai mire ceva in materie de afaceri bisericesti. Din fericire tehnologia a pus biserica intr-un oarecare con de umbra si i-a taiat aripile in ultimii 50 de ani. Dar asta-i face pe reprezentantii ei sa fie cu atat mai rapace si mai inventivi in a mulge bani de la masele de mai sus.

  • sa ne intelegem, biserica ortodoxa nu face business, in cel mai fericit caz este vorba despre bishnitz ieftin.
   daca vrei sa vezi business adevarat, uita-te la biserica catolica.

 30. #66

  ma numesc gheorghe olteanu si sunt un anonim jegos

 31. #67

  Ce plm atata inmormantari, ia cadavrul, arunca-l in mare, intr-o prapastie sau dai foc. Cui ii pasa? Dupa ce mori, te pisi pe el de corp, te mananca viermii si in Belu si in spatele casei, si in cosciug de 1500 lei si intr-un sac de plastic.

  • le pasa celor care sint crestini ortodocsi de exemplu.
   pentru crestini in general inmormantarea este foarte importanta pentru trecerea sufletului in rai. ca si credincios nu te joci cu asa ceva.
   e un must have….

  • #69

   defapt, inmormintarea n-are nicio treaba cu trecerea sufletului in rai. asta tine exclusiv de credinta mortului, nu de ritualurile ulterioare.

 32. #70

  Partea amuzanta ca sunt ateu. Partea si mai amuzanta cand jumatate din familia mea este atee. Partea cea mai amuzanta cand vom fi incinerati fara preot.

  • #71

   da, o sa rida lumea, distractie, focuri de arma, alcool, porn… sa tot mori…

 33. #72

  Dupa ce ai murit ce mai conteaza ce se intampla… Ma distrez la culme cand vad cate unii care isi fac cavou in forma de casuta cu termopan, gardut, alee, statui… mai au sa traga si net si se pot muta direct

 34. #73

  Incinerare fara popa! Si gata!

 35. #75

  si eu cu cine tre sa vorbesc daca vreau sa-mi fie donate organele dupe ce mor?

 36. Va rog… stiu ca sunt cam obosit acum pe final de luna si de saptamana… dar totusi… e o gluma, nu?

 37. Tare ciudat ca incinerarea e privita ca un sacrilegiu, avand in vedere ca la inceputuri mortii erau arsi. Era dealtfel si mult mai igienic decat sa-i ingropi si ulterior sa bei apa din raurile de pe-alaturi (vezi cum a inceput holera).
  Cat despre ML-uri… sunt invechite. GL-ul e la putere.

 38. #79

  A. Freigedank cum esti tu ? mi te imaginez un fel de george constanza….:)))))

  • #80

   E mult mai tanar decat George. Daca e membru in Orchestra Romana de Tineret, inseamna ca are 20 si ceva de ani, 30 maxim. Sau poate a invatat mai greu meserie :p

 39. #81

  ce mi ar place sa ma duc la o cantare dasta sfanta,cum mortii ei se numeste cu nu stiu ce ocazie,cand se strang umflatii aia imbracati in aur,da sa fie multi,crema lor si sa arunc cateva molotoave,dupa care cateva galeti de cacat.

  orice am spune si oricat i am denigra,dintrun anumit punct de veder sunt de admirat.triburile astea de slinosi intitulati popi.bai nene profita ei de proistia romanului?la cel mai subtil rafinat si jegos mod?in plm ii dau clasa lu` diaconescu.

  deci,tot respectul.

  freigedank,dupa ce aduci tu lautari la mormantu` lu tactu eu vin si ma pis pe el.pe mormant.nu te superi nu?

  • #82

   ucigasul de asasnini:

   Iesi dracu d-aici mă, mie mi-ar fi ruşine în locul tău să mai scot capu, după câtă bătaie ţi-ai luat. :))) Zi la lume aici, ce-i păţit acum 2 zile. IZmană te-a ţinut şi eu ţi-am dat 2 palme peste faţă :))) Te-am umilit.

  • #83

   Vezi ca daca mai esti tare in gura ti-o mai iei o data.

  • #84

   @ Cu Stelica , sau fara? :))

 40. #85

  La ţigani chiar e un obicei să joace pe mormâňtul celui îngropat. Dar până atunci, a venit in vizită Rihana. Negresa aia cu umbrela, o sţiti. :))))))))))))))

  http://www.trilulilu.ro/video-muzica/rihanna-danseaza-pe-manele

 41. Mai da pe la visurat ca el are o adevarata saga cu bor(atii) ‘zdii…

 42. „ultima inițiativă care impune consiliilor orășenești să nu permită decât cimitire BOR, interzicând cimitirele private” – pana mea, si daca nu am nicio religie si nu ma intereseaza sa imi faca slujba religioasa, insa din diverse motive nu vreau incinerare. Vreau inmormantare fara preot, ca nu ei au inventat sapatul unei gropi si bagatul mortului acolo. Then what? Nu se poate?

  • #89

   @ Alexandra, in zona asta foarte evoluata a lumii ( Estul Europei ) , Dumnezeu inseamna ortodoxism. In general, zona asta e renumita pentru puzderia de oameni destepti . Toate tarile din zona o duc atat de bine, in toate domeniile; cu siguranta, detinem adevarul absolut si cand vine vorba de religie. Deci, NU ! Nu se poate. Daca vrei neaparat sa scapi de slujba religioasa, trebuie sa te sinucizi 🙂 Chiar si asa, tot se gaseste un superstitios sa isi bata zece cruci inainte sa te vare-n groapa.

 43. In curand o sa fim obligati sa platim abonament si la Trinitas …

 44. #91

  foarte bine. nici nu am nevoie de slujba.

  ia mai lasati-ma ba cu cacaturile voastre. auzi tu prostie, cica daca mori in biserica ajungi in rai… sa te umfle rasul nu alta.

  si daca mor pe wc unde ajung?… ti-ai drq

  sa va ridicati la cer sloboziti de pinguini

  • #92

   @ mirel, daca mori pe wc, ajungi in cacat. Se stie de pe vremea lui Newton.

 45. #93

  Ce prostie mai e si asta, ma? Dupa ce am avut ghinionul sa ma nasc roman , in Romania, m-am mai nascut si ortodox! Inteleg ca Universul imparte darurile la nastere ” by default ” , dar in halul asta? Roman si ortodox simultan? Bai , Universule, ia marș in… A mai incercat sa dreaga busuiocul: Ca ia de-aici o gropita in barbie, niste ochi caprui, un 12-13 centimetri nesculata, dar degeaba! Roman si ortodox, Universule, deci maaaars ! Astea doua sunt handicapuri, pe care le port fara vina mea. In cel mult 2 ani sper sa rezolv definitiv problema cu roman in Romania. Iar pe cea legata de ortodoxie aleg sa o ignor. Sunt doar EU, un simplu om. De ce sa port etichete de roman si ortodox pe care nu le-am ales niciodata? Iar moartea poate sa vina oricand, chiar si in timp ce scriu mesajul asta. E ceva atat de banal; tot Universul decide cand si cum se intampla. Din ce motiv as strange bani pentru asa ceva? Am murit, sa vina politia, sa ma duca la morga si gata. Problema rezolvata! Daca nu ma ridica nimeni de la morga, se descurca ei pana la urma. Doar cu asa ceva se ocupa. Iar daca face vreunul prostia sa ma ridice, inseamna ca nu mi-a ascultat dorinta si sfatul. Atunci, nu mai e responsabilitatea mea. E prost, sa plateasca la popi !

  • Danicorban, eu sint catolic pe acte, mie imi este mai rusine de practicile catolice decat de cele ortodoxe.
   Si daca as fi credincios as alege sa fiu ortodox…
   Sint nascut in Timisoara, am invatat si studiat in Germania, am cetatenia germana, dar am ales sa traiesc in orasul meu natal.
   Este adevarat, sint foarte des in Germania, insa acasa ma simt in Timisoara.

  • #95

   @Hari Si eu sunt credincios. Nu am ales, dar asa am devenit. Cred intr-o oranduire supraomeneasca e tuturor evenimentelor. Cred in umilinta speciei umane in fata energiei universale. Dar nu cred in religie. Si evit sa spun „Cred in Dumnezeu” . Pentru ca rezonanta termenului „Dumnezeu” este subjugata la nivel ecleziastic. Este un termen prin care nu pot sa imi exprim credinta, ci doar religia ( pe care o desconsider )
   Ma bucur pentru tine ca vezi in Timisoara „o casa” . Poate ca este un oras romanesc atipic. Nu stiu, am stat doar cateva zile , nu am reusit sa cunosc oamenii in amanunt. Mi-au atras atentia doar cele aprox. 20 de MIG-uri lasate sa rugineasca pe campul de langa aeroport. Eu nu vad in Romania „o casa” . Vad in Romania o femeie cu rochia rupta, batuta, violata si abandonata la marginea centurii, langa un caine strivit de tir. Din gura ii curge sange, are ochii vineti, dar trasaturi frumoase. Probabil o femeie frumoasa si respectata, inainte sa fie abuzata de toti tiristii. Pot sa ma uit la ea duios, indurerat, chiar inecat in lacrimi. Pot incerca sa ii cos clitorisul la loc , la fel cum pot incerca sa resuscitez un cadavru in putrefactie. Nu e vina mea. Nu eu am facut-o „capra” in ultimii 22 de ani. Pot doar sa o plang , sa imi vad de drum si sa o sterg din amintire.

  • Danicorban, Timisoara este un oras in care se imbina foarte placut spiritul balcanic cu cel occidental (de tip central european). Stilul de viata deschis, boem si nonconformist, se imbina perfect cu disciplina si modul de viata responsabil…

   Pentru mine Romania este o femeie care nu si-a pierdut din farmecul ei, dar este o femeie care trece prin vremuri grele si zbuciumate si care nu stie ce i se intimpla. Dezorientarea si decadenta spirituala este tipica unei tari in tranzitie, in care se ciocnesc lumi si sisteme de valori diferite.
   Romania este inca in plina tranzitie, de la societatea auto-aprovizionala (din pacate nu gasesc un termen potrivit pentru Selbstversorger sau in engleza self-sufficient) la societatea de consum!

   Stii cum este relatia ta cu Romania?
   Ca si a unui copil care nu se mai poate intelege cu parintii lui si care a ajuns sa-i fie rusine cu ei, pentru ca sint inapoiati, incuiati intelectual si pentru ca nu-i intelege nevoiele si nu dau doi bani pe ele. Un copil care viseaza sa plece cat mai repede de acasa, ca sa scape de mizerie, de toate lipsurile pe plan material si emotional…
   Un copil care a crescut mult peste parintii sai, care nu il mai inteleg si nu stiu cum sa se comporte cu el. Un copil care nu se mai poate identifica cu parintii lui.
   Aceasta este din pacate tragedia multor romani care nu-si mai suporta radacinile, ba chiar ajung sa le fie rusine de ele si sa plece peste hotare.

   Nu te condamn. Pot sa inteleg prin ce treci, si ce simti pentru tara ta natala.
   Si parintii mei au trecut prin aceleasi sentimente la sfirsitul anilor 70, cand au decis sa plece in Germania. Eu am fost prea mic atunci, pentru mine a fost o ruptura destul de mare plecarea din tara.
   Eu m-am intors in Timisoara in anul 1995, la 25 de ani. Si am stiut de la inceput, ca Timisoara este orasul in care vreau sa traiesc. Mi-a fost dor de acest oras, de oamenii de aici. M-am reintilnit cu mine.

   Nu-mi place ce se intimpla in Romania in acest moment, din pacate nici nu vad perspective prea bune in viitorul apropiat.
   Ce pot spune insa este ca-mi iubesc tara asa cum imi iubesc parintii: NECONDITIONAT.
   In germana exista un termen, se numeste „meine Heimat”. Romania este „meine Heimat” Meine Heimat nu se poate traduce in romana. Echivalentul ar fi „patria mea” sau „casa mea”. Dar nu exprima nici pe departe semnificatia lui „meine Heimat”.
   „Meine Heimat” exprima mai degraba un atasament fata de locul unde te-ai nascut si de care apartii cu trup si suflet…
   Pentru mine este Timisoara.

 46. #97

  Tule muma-n cur azi si maine x(

 47. :)) e misto treaba.eu zic sa il puna pe gigi becali patriarh.macar vechiul patriarh avea o fata de om mai bland, mai evlaios, mai cumpatat.probabil ca de aceea a si murit pe masa de operatie si nu a mers la akh.

 48. #99

  Presimt ca BOR va pune curand monopol si pe brandul ¨MosCraciun¨.