Moartea unui comis-voiajor

„Eram cel mai mare din grupul nostru. Nu sunt neapărat rasist, dar era clar că rasa mea, genele mele, aveau acel jenesecua dominant, un fel de mascul alfa printre alti masculi. Până și Stăpânul, șeful nostru ce ne dădea pâinea noastră cea de toate zilele, mă respecta mai mult decât pe ceilalți și îmi acorda mai multă atenție decât lor.

Aveam o viață liniștită, încercam să nu ies niciodată din grupul ce îmi oferea confort, liniște și încredere. Mesele zilnice împreună, hârjoneală pe seară, mai un fluierat după o gagică bună, zilele mele erau liniștite, poate chiar monotone pentru unii, dar plăcute pentru mine.

Până în fatidica zi în care Stăpânul ne-a forțat să primi în grup încă 3 străini. Din păcate pentru mine, străinii erau de același calibru ca și mine. Mari, bine făcuți și, ce era cel mai important, erau uniți împreună, ca un bloc compact împotriva noastră, a celor vechi.

Și așa a plecat confortul din vechiul nostru grup. La masă ne certam tot timpul, seara nu mai era distractivă, pentru că noii colegi erau violenți și agresau pe oricine le intra în raza vizuală, gagicile bune nici măcar nu mai treceau prin zona noastră, pentru că le era teamă de urmările unui contact cu clanul Violenților.

Am încercat într-o seară să intru în ei și să îi pun la respect, dar nu erau genul care să se sperie la o amenințare. Dimpotrivă, m-am trezit încolțit într-un colț al bârlogului unde ne duceam zilele, speriat de moarte, cu 3 mutre fioroase ce îmi promiteau numai suferință dacă mă mai ameste printre ei.

Atunci am înțeles că nu voi mai putea rezista mult timp în gașcă și că am de ales, ori lupt până la final, ori fug și încerc să îmi refac viața în altă parte, într-un alt grup.
Seara aceasta ar fi trebuit să fie decisivă pentru mine, am crezut că eram pregătit, că pot face față.

Dar am greșit. M-au atacat brusc, dintr-o coastă, fără să am timp să ripostez. Doi dintre ei m-au ținut, în timp ce al 3 lea a venit în forță și, din lovitură, a rupt fizic o bucată din mine. După care nu am mai putut face nimic. Am primit lovituri peste lovituri, fără ca nimeni să vadă și să audă.

Acum e bine. Nu mă mai doare nimic, doar îmi este somn, din ce în ce mai somn. Aș vrea să nu adorm, pentru că știu că dacă închid ochii și nu mă mai mișc, nu îi voi mai deschide niciodată. Dar tentația de a aluneca dincolo e prea mare.

Ah, ce răcoare plăcută mă înconjoară… și totul în jurul meu e alb și sunt dus fără efort spre o lumină albă, ce mă prinde și îmi alină rănile, ca un balsam.
Vin…”

Așa grăit-a cel mai vechi scalar din acvariul meu, scalar ce și-a dat obștescul sfârșit omorât de ceilalți scalari, aduși noi în acvariu.
He took the ride to the porcelain express…

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

31 comentarii

 1. #1

  Artistic… :D

 2. #2

  Pana la ultima fraza ma tot gandeam ”despre ce vorbeste? ”:)

 3. La inceput ma gandeam la niste pasari intr-o colivie. Un fel de Legend of the Guardians :)

 4. #4

  A intrat in Schengen?

 5. #5

  Si esti ocupat cu inmormantarea?

 6. Numai la pesti nu magandeam, ai castigat de data asta.

 7. #7

  Ai scalari? Ce tare, nu stiam. Am 2 acasa si la firma aveam 5 pana acum o saptamana cand cel mai slab din grup a cedat dupa 2 ani de suravietuire ascuns pe dupa plante.

  • #8

   „Doi dintre ei m-au ținut” – ce lupta murdara ! :D

 8. #9

  Daca tot iti mai cumperi scalari din astia http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRt205qGSsRrV9q9s-zYGIA-evpxK3IB30sc-NmfHzu-GnwRdg9Pw

  trebuie sa-ti spun ca vanzatorul tau nu se prea pricepe la pesti

 9. #10

  da tu cati scalari incerci sa inghesui intr-un pahar de apa?

  • #11

   4 in 120 dã kile

  • #12

   din poze aveam impresia ca-i mai mic, pe undeva pe la 60l.
   in fine… luata de undeva de pe un forum de specialitate

   ~ pentru pesti pana la 5 cm -> 1,5 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un neon [4 cm] are nevoie de 1,5×4=6 litri)

   ~ pentru pesti de 5 – 9 cm -> 2 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un xipho [6 cm] are nevoie de 2×6=12 litri)

   ~ pentru pesti de 9 – 13 cm -> 3 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un ancistrus [10 cm] are nevoie de 3×10=30 de litri)

   ~ pentru pesti peste 14 cm -> 4 litri de apa/cm de lungime. (ex.: un astronotus [35 cm] are nevoie de 4×35=140 de litri )

   scalarii se incadreaza la ultima categorie.

 10. #13

  in primavara cand mai ies la peste iti prind o regina d-aia mai mica. E in aceeasi familie cu piranha, dar cam cat un scalar. Nu o sa stie ce i-a lovit. Desigurt o sa moara toti pestii, dar comis-voiajorul Lowman trebuie razbunat!

  • #14

   Asta e cum ai vopsi un canibal in alb si l-ai angaja intr-o multinationala?

  • #15

   @zicatorul – inteleg ca n-ai lucrat niciodata intr-o multinationala… nu e nevoie de canibal, aia oricum se mananca intre ei :)

 11. #16

  E posibil ca vina sa fie a ta.
  Daca uneori citesti cu voce tare unele din articolele tale, e posibil ca pestii sa fie stresati si atacul lor sa fie o simpla refulare maniaco-depresiva.

 12. #17

  Este originar din apele Amazonului din America de Sud unde traiesc in bancuri mari, dar in captivitate sa nu tineti multi pentru ca au nevoie de mult spatiu, va recomand un acvariu de 250 litri in care sa tineti 6-7 pesti (care cresc foarte mari – 15 cm lungime si 25 cm inaltime, speciile voalate chiar si mai mult). Daca nu le oferiti suficent spatiu cand se maturizeaza, masculii sunt teritoriali si se lupta pana la moarte. Inaltimea acvariului este foarte importanta, deci recomand o inaltime de minim 60 cm (limita maxima- cat mai inalt), este absolut necesar un capac pentru ca scalarul sare din acvariu.

 13. #18

  I-a dat de la julit…

 14. #20

  De care era „vin”ul :)?

 15. #22

  Stii sa inmultesti un vector cu un scalar? :P :))

  • #23

   Trebuie sa fii mecanic cu maini fine ca sa poti face asa ceva.

 16. #24

  ti am zis c o sa urmeze scene de groaza :)

 17. #25

  Ai gresit de la bun inceput cand ai mai adaugat 3 dintr-o data, in loc sa iei cate unul la interval de o luna.
  Pe urma ai gresit ca nu i-ai despartit si returnat pe aia agresivi.
  Genul asta de nepasare duce la caini si pisici abandonate.

 18. #26

  Eu chiar imi imaginam un tip inalt si blond si musculos.
  Saracu’ pestic.

 19. #27

  :))
  Ce de oameni perpicace pe aici!
  Eu mi-am dat seama ca e vorba de articol cu pesti in el de cand am vazut-o pe aia din „Nemo” cu pestele-n punga.

  • #28

   adica dupa ce ai citit tot articolul?

  • #29

   Moromete se uita intai la poze, pe urma citeste :)

  • #30

   Corecție: Morom3t3 se uită doar la poze. De citit îi citește altcineva.

  • #31

   Ezact, Corbule!

   Iar de citit. citesc articolul in zig-zag. Mie-mi trebuie doar 3-4 propozitii ca sa-mi dau seama despre ce e vorba in articol.

   Comentariile le citesc in amanunt ca fac mai mult decat articolul.

   Pacat ca nu e aici un sistem ca pe Hotnews, dau clic pe „Comentariile mele” si vad care a mai raspuns la ce-am scris eu.

   @semeketh: vezi ca la inceputul articolului(restrans) apare poza in partea stanga.

Citește și...

În imaginile de mai jos, filmate de colega Iulia la Munchen, sunt excepții, da? MAE, adică securistul de Meleșcanu, a decis că votul s-a desfășurat bine și normal peste tot, cu mici excepții care, în principal, se datorează votanților. Asta deși erau cozi kilometrice la toate secțiile de votare iar angajații, SALARIAȚI […]

După fiecare moment de alegeri din ultimii ani, caut antena 3 ca să pot savura lacrimile și zvârcolelile tututor gunoierilor din platou. Astăzi am savurat fața de mort al lui Tăriceanu, complet distrus de tot ce s-a întâmplat și ușor abulic. Bine, probabil va intra în parlament, ora la care scriu asta e […]