În Moldova se întâmplă ceva minunat

Zilele astea s-au întâmplat în Moldova niște chestii tare interesante.

Cred că nu mai este străin nimeni de faptul că Moldova a devenit în timp record renumită pentru furtul secolului de un miliard, de faptul că unul dintre tipii a carui nume figurează în dosarul furtului ( Ilan Shor) a devenit mai nou primarul unui oraș din Moldova — (ș)Orhei, de faptul ca până și Ponta recent venit în Moldova pentru a saluta cordial NOUL prim-ministru a rânjit spunând că este siiigur că se vor înțelege de minune, la fel cum s-a înțeles și cu ceilalți TREI care au mai fost de când are el mandatul – prin asta făcând o aluzie fină la faptul că Moldova își schimbă prim-miniștrii mai rapid decât Kardashian iubiții.

Toate astea la un loc + niște mizerie + niște bataie de joc care durează de ceva timp și Moldovenii s-au hotărât că pe 6 ( astăzi), la ora 12, ies la protest. Protest organizat din timp de către platforma civică Dreptate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale ( PMAN).

Și ce să vezi? Prin minune, făcând totală abstracție de protest, deloc legat și total întâmplător se anunță faptul ca tot pe data de 6 septembrie vor fi organizate două concerte mari, atât în Chișinău cât și în șOrhei. La fel de total întâmplător și fără legătură, concertele începeau de la 11 dimineața pentru că – vezi doamne- unele vedetele vor să plece din țară până la sfârșitul zilei.
La fel de total întâmplator, concertele au în spate ca finanțatori câteva nume figurante în dosarul miliardului.
Capete de afiș? James Arthur, Loredana, Ștefan Bănică Jr., Vera Brejneva, Dan Bălan, Pavel Stratan, câteva nume rusești extrem de scumpe care vin pe bani mulți, câteva nume din Moldova care vin pe bani mulți, în fine, lista o pun mai jos.
Machiavelli ar aplauda în slow-motion în timp ce o lacrimă i s-ar prelinge suav pe obraz.
Sa strângi într-un concert picat-din-cer nume mari care de obicei vin de Revelion – și vin câte unul, nu împreună și nu pe 6 septembrie randomly de la 11 dimineața, circ și pâine, miliardul se investește bine.

Ceea ce s-a întâmplat mai departe e caz de predat prin facultăți.

Prin promovarea excesivă a concertelor și încercări bine finanțate de a sabota protestul, oamenii s-au cam trezit.
În loc să fie sabotat protestul, oamenii au sabotat concertele.
Când ultima dată a câștigat dreptatea în fața banilor?
În Moldova asta s-a întamplat astăzi.

Prin intermediul facebook-ului, Moldovenii s-au adresat artiștilor care urmau să concerteze astăzi. Primul care s-a arătat solidar a fost Ștefan Bănică care a refuzat să participe la concert, au urmat Loredana, Vera Brejneva, Dan Balan și alții.
Vorbim de artiști a căror participare era confimată de ceva timp, vorbim de bani mulți și vorbim de o perioada de câteva zile în care fiecare refuz de a participa la concert era privit de fiecare dintre noi drept încă o luptă câștigată.
image

(Aici comunicatul de ieri al  „organizatorilor”, un fel de dar-ce-aveti-cu-noi, este o neînțelegere, nu am mâncat usturoi și gura nu ne pute.)

Nu știu dacă mai există un precedent, nu credeam că suntem în stare — și zic asta cu rușine. Dar uite că am fost.

Astăzi mergem la protest, oamenii din Moldova încearcă să schimbe ceva și avem nevoie mai mult ca nicioadată de toată susținerea posibilă.

Urați-ne succes.

Poză preluată de pe diez.md

24 comentarii

 1. #1

  Bravo!
  Dar şi la Bucureşti se întâmplă ceva minunat. Chiar la primărie. :))))))))))

  0

 2. #2

  Văd că Kirkorov încă e pe listă. I-or fi picat cu tronc moldovenii, dragul de el. #adriandaminescu4ever

  0

 3. Mai pe românește, moldovanii au preferat posibilitatea ( oricât de mică ) s-o vadă pe Berwold la miting decât pe Вера Брежнева la concert.
  pentru comparație, https://www.youtube.com/watch?v=z0rwAWz7K0o
  Nu dați cu reteveiul, am încercat un compliment.

  Dar
  În Galați, lângă blocul în care locuiesc, de la începutul anului funcționează un oficiu al biroului pentru acordarea cetățeniei.

  Zilnic, la ora 7,30 sunt cel puțin 50-60 de moldoveni care vin cu actele, pentru cetățenie.
  Mai tineri, mai bătrâni, îmbrăcați mai bine sau nu, cu telefoane mai scumpe sau mai ieftine, cu bamveuri, cu bamveuri cu numere de bulgaria, cu lada, loganuri sau cu microbuze.

  Nu urlete, nu țipete, nu se îmbrâncesc, nu se scuipă, nu încearcă să vândă țigări trecătorilor. Și nu, bunăciunile ( uăileu! ) nu trag oamenii de mânecă să-i bage după bloc.

  Drept pentru care, nefiind scandal, presa nu îi bagă-n seamă.

  Ne dăm cu bucile de gropile din asfalt pentru 7000 de refugiați sirieni dar pe ăia aproape 10.000 de moldoveni care ( doar la Galați ) au stat anul ăsta în frig când era frig sau în soare, pe călduri de un milion de grade pentru cetățenia română nu îi vede nimeni.

  Și chiar sunt curios ce-ar face CSAT-ul dacă o mie sau o sută de mii de moldoveni ar veni cu corturile în Gara de Nord, spunând că nu mai pot trăi în republica ( mi-e greu să-i zic țară ) lor. Zău, chiar dacă printre ei ar fi 1% agenți FSB, un copil de trei ani se poate îneca și-n Prut.

  0

  • #6

   Sau cautati via gra tot pe youtube ca s-o vedeti mai tinerica 🙂

   0

  • #7

   Iulie 2012, Bucuresti:
   -> Am fost azi sa-mi schimb buletinul (in Bucuresti) si era o coada (mai precis „a mob”, sa scriu in engleza) de tigani si cetateni moldoveni care voiau sa aiba acte de Romania.
   Tiganii erau „proprietarii”, moldovenii erau „clientii”.
   Punctul culminant a fost cand o tiganca din aia de 150 de kile a spus „azi nu pot lua (in spatiu) decat doi.”
   Oare cat primeste un borâtan de la un moldovean pentru un buletin de Romania?
   Faza amuzanta a fost cand eu, cu limba mea de Vaslui, am fost confundat cu un moldovean de peste Prut, si nimeni nu stia cui apartin.
   Cand am intrebat „Dar cari e ultimu’ la coada oăi?” toti se uitau de parca eram cel mai mare prost: coada nu avea nici o ordine.
   Nimeni nu-mi spunea nimic, unii nu stiau nici macar romana.
   Am vazut de la ghiseu iesind o tanti politist si i-am spus: „Doamna, eu am venit sa-mi schimb buletinul ca expira in cateva luni. Am totul pregatit: cererile completate, actele xeroxate, timbrele cumparate, nu trebuie decat sa las dosarul. As vrea sa stau la coada, am intrebat care e ultimul, toti se uita la mine si nimeni nu-mi da nici un raspuns. Care e ultimul la coada, se dau numere de ordine?”
   Femeia mi-a luat dosarul, s-a uitat pe el, a intrat in birou si dupa un minut a iesit si a spus: „Dumneavoastra sunteti urmatorul”.

   La 10 minute dupa asta am plecat din sediu, urmand sa vin „joia viitoare” sa iau buletinul.
   In spatele meu, marea de moldoveni si tigani continuau sa se imparta pe caprarii, intr-o ordine numai de ei stiuta…

   0

  • #8

   Frumoasa pledoaria pentru moldoveni. Pacat ca ai bagat in acelasi text si linkul ala cu bunaciunea. Nu stiu cati reusesc sa treaca mai departe.

   0

  • Riiiight…si in Moldova e ca in SIria, sau cum?

   0

 4. #10

  Da’ fata care si-a luat anul trecut cetatenia pe interes nu canta?

  0

 5. Urmăresc pe internet transmisiunea de la protest. E frumos ce se întîmplă la Chișinău. Ar fi și mai frumos dacă mitingul ar aduce niște schimbări. E greu însă, foarte greu.

  Am scris mai multe aici
  http://www.andreialbu.com/republica-moldova-intre-proteste-impotriva-guvernarii-si-mega-concertele-oligarhilor.html

  0

 6. #14

  Bravo moldovenilor! Intreresanta totusi lipsa de acoperire a evenimentului in presa romaneasca.

  0

  • #15

   O sa apara cu intarziere.
   Mai interesant e cum li s-a intrerupt transmisiunea posturilor care filmeaza live din PMAN la noi si cum sunt voci care spun ca sunt maxim 9000 de omeni aici.

 7. #16

  Ma, da’ cum il cheama pe smenarul ala moldovean, unu’ care la 35 de ani e super-presedinte de banca, si la 24 de ani era inginer-sef-jmeker pe la caile ferate, el facand facultate de limbi straine? Un grasan, care acum e fugit in Rusia, cred… ce lapsus am!
  Cum il cheama, ma?
  Ca ma intrebam cum de e asa competent… s-a golit Moldova de ingineri, de unul care face facultate „umana” e pus sef peste inginerii (?) de la caile ferate moldovene? 🙂

  0

  • #17

   Renato Usatii. Un nenorocit spion rus.

   0

  • #18

   renato usatii ..e fugar di rusia acum e primar de balti (al 2 lea ca marime dupa chisinau)

   0

  • #20

   au reusit moldovenii sa adune toate curvele din Romania intr-un singur loc.

   0

 8. Neamul SHORmarestilor pe la orhei, se pare

  0

 9. #22

  Si, in final, Alexandra Stan a cantat? Nu de alta, dar este o mare aparatoare a sensibilitatii umane si artistice, a dragostei si iubirii intre popoare etc 🙂

  0

 10. #23

  #mihai – Da Alexanda Stan a cantat, la fel si Alex Velea, Antonia,Delia,Morandi, Marcel Pavel

  0

 11. Da a cantat, Alexandra Stan,Antonia.Alex Velea,Delia,Morandi,Marcel pavel

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Ce incredibil, declanșatorul mișcării #metoo a ajuns la o înțelegere de 25 de milioane cu reclamanții săi. Și uite-așa se demonstrează două chestii interesante. Prima ar fi că femeile care s-au trezit pipăite brusc de HW voiau bani și nimic mai mult, adică un fel de prostituție prin tribunal. O femeie CU […]

Pentru că vă tot întrebați unde umblu și vai, cum îmi permit să nu scriu chestii, pentru entertainul maselor, uite umblu prin lume. Iar decembrie e luna mea liberă, în care scriu ce vreau eu, când vreau eu, dacă vreau eu.