Muste pe numarul de inmatriculare al istoriei

Guest post de Blog de Bucurestean
Pe scurt: preşedintele interimar al Moldovei a venit la Bucureşti, însoţit de membri ai guvernului moldovean. Şi a vorbit ieri în faţă parlamentarilor români. Mihai Ghimpu a atins aproape toate subiectele sensibile din relaţiile dintre cele două ţări.

Coloana vertebrală a politicii moldoveneşti va fi integrarea în UE, cu ajutorul României. Aşa că se intenţionează implementarea acquis-ul comunitar – care e deja tradus în română . Şi n-avem nevoie de traduceri din limba română , a zis preşedintele moldovean.

Între cele două ţări nu e loc de sârmă ghimpată, dar nici nu mai e vremea podurilor de flori. O platformă informaţională e ceea ce va strânge relaţiile dintre noi, a spus Mihai Ghimpu. Iar TVR şi Radio România Actualităţi vor fi difuzate pe tot teritoriul ţării vecine. Întărirea relaţiile comerciale, relaxarea regimul vizelor, micul trafic de frontieră şi alte subiecte au fost aduse în discuţie în faţa parlamentarilor români şi ai unor miniştri moldoveni cu nume româneşti.

În principiu aţi fi putut citi toate astea în presă. Mi-e teamă însă că presarii trimişi la parlament pentru a asculta discursul erau proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţii şi li s-a părut irelevant speech-ul unuia care este doar preşedinte interimar. Sau nu ştiau unde e ţara asta, Moldova. Sau erau cei ce redactează de obicei rubrica sportivă.

Pentru că ai lor colegi maturi aveau chestii grele pe ţeavă. Ce-a mai zis Boc, ce mai face ta-su lu’ Boc, trece noru şi noi rămânem tot cu chioru’, alea, alea. Iar şefii de redacţie au considerat azi că: poliţistul poloist care face trafic de droguri e subiect de prima pagină, Geoană şi Voiculescu vor să-i bage în faţă la ghişeu pe seniorii de peste 70 de ani şi astfel ies şi ei bine la gazetă, două eleve nu ştiu ce porcării fac şi au plecat pe drumul gloriei, o vedetă înşeală altă vedetă dansatoare şi sunt de interes maxim.

Discursul preşedintelui Moldovei? Pagină 3, poate 4. Şi titluri similare: „gardul de sârmă ghimpată a fost desfiinţat”. Atât.

Care e problema? Păi noi, opinarzii de profesie, suntem ăia care avem, n-avem treabă suntem de pază la fruntarii. Zice Marko Bela ceva? Aha, vor ungurii să ne fure Transilvania. Bulgarii ne sunt şi ei datori cu o bucată din Cadrilater iar ucrainienii ne-au luat o parte a Bucovinei. Şi asta nu ne lasă să dormim, să trăim liniştiţi, stăm inflamaţi pe forumuri şi-i înjurăm pe duşmani.

Dar Moldova? Ei ai cui sunt? Ai ruşilor? Ai ucrainienilor? Când ne uităm pe harta României Mari nu regăsim ţinutul acesta? Ne plictisesc, ne e ruşine cu ei? Sunt prea săraci, sunt prea mafioţi, femeile de acolo sunt prea imorale pentru noi?

Nu cred. Cred că suntem prea tâmpiţi să înţelegem că trăim un moment istoric. Dacă nu e nimeni să ne mestece şi să ne servească în gură o explicaţie, nu putem singuri s-o facem. Suntem nişte muşte strivite pe numărul de înmatriculare al istoriei.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

32 comentarii

 1. Ar fi bine dacă am fi niște muște strivite de numărul de înmatriculare a istoriei căci nu, nu suntem. Și da, sunt complet de acord. Momentul este unul istoric, care ar fi trebuit să fie pe prima pagină a tuturor ziarelor care se consideră quality.

  Pentru că o astfel de vizită, o astfel de viziune, un astfel de viitor comun este ceea ce va repara o istorie neagră, negociată de de Ribbentrop și Molotov, de Hitler și Stalin.

  Desigur, așa ceva este insesizabil la București și jurnaliștii, mari oameni, mari caractere, au chestii mai bune de făcut decât să fie de față la scrierea istoriei. Ei nu mai relatează astfel de scrieri, ci doar scrierile de pe niște hârtiuțe numite generic bancnote.

  De aceea am și încetat să mai citesc presa. O fac doar ocazional, din plictiseală. Și da, presa își sapă singură groapa, așa cum îi șade bine oricărui condamnat la moarte.

  Domnul Ghimpu a făcut mai mult pentru popor decât toți predecesorii lui la un loc. Și cred că va mai face cel puțin încă o dată pe atât.

 2. Autorul e un ziarist care face o mea culpa comuna? Altfel nu inteleg afirmatia aia cu mustele de pe tablita de inmatriculare pusa la finalul unei fraze in care se arata dezgustat de faptul ca o anumita stire apare doar pe pagina 3-4 din ziare.
  Dragoste cu forta nu se poate. Atit timp cit o mare parte din romanii de dincoace de Prut si o si mai mare parte din cei de dincolo de Prut nu doresc deocamdata ca Moldova sa se uneasca cu Romania, o stire de genul vizitei lui Ghimpu nu e altceva decit un subiect de paina 3 sau 4. Cine e interesat, ajunge la ea, cine nu, ramine dar la pagina cu Botezatu caftind-o pe Bianca.

 3. #3

  mircea, mai e un aspect, atit timp cit o mare parte din „romanii” de dincolo de Prut isi dau cu cărămida de romani doar pentru paşapoarte dar rămân aprigi apărători ai statalităţii cu moldovenismul lor, nici nu poate fi altceva decât un subiect de pagina 3 sau 4.
  mi se rupe la chestii de astea
  Nu am văzut nici momentul cel istoric, nu s-a adus vorba de nici pe departe de vreo unire (totdeauna am avut o senzaţie de păcăleală vis-a-vis de, şi nu s-a confirmat contrariul)

 4. băi frate ce frumos a spus-o. bravo BdB! nota 10 pentru postare! cred că nici nu prea se vor îngesui comentatorii tăi măi arhi să mai comenteze, le plac doar postări aşa ca pentru urechi mai reci. apropos, nici tu nu prea te-ai rupt să scrii cîte ceva despre vizita dlui Ghimpu la Bucureşti.

 5. #5

  Eu n-am sa inteleg niciodata cum romanilor nu le crapa obrazul de rusine pt ca am pierdut/cedat Basarabia .
  Nu intru in controverse inter regilonale caci dorinta de a demonsta suprematia unei zone X sau Z face obiceiul prostilor si atunci ii las pe ei sa se ocupe de treaba asta .

  Sotul meu nu este roman si la una dintre vizitele in Ro eu ii explicam :
  Eu : ” Uite, zona asta se numeste Moldova ”
  El : „Republica Moldova ??”
  Eu : ” NU, doar Moldova ! ”
  EL ( complet debusolat ) ” Stai putin ….zona asta se numeste Moldova si tara cu care se invecineaza …Republica Moldova ?? Asta-i cea mai caraghioasa chestie pe care am auzit-o vreodata …”

  Apoi i-am explicat cum noi, fiind un popor de o deosebita intelepciune am considerat la un mom dat c-am putea sa ne prostituam un pic cedand Basarabia . Si , in timp , chiar sa ne mandrim cu asta , asa cum sta bine oricarui popor de mare cinste .

  Eu ii consider ca basarabeni ROMANI , pt asa si sunt, iar regimul vizelor intre Romania si R. Moldova mi se pare ceva extrem de josnic .

  Basarabenii au inceput sa-si faca o impresie total gresita despre cum gandesc romanii despre ei de cand s-a extins moda net-ului si tot felul de giboni si gibonese au avut ocazia sa-si exprime ideile savante despre cat de meritosi sunt ei ca locuiesc in zona arienilor si cat de inferiori sunt altii din alte zone .

 6. amen.
  ma tot intrebam despre problema asta, despre cum oamenii aia is romani si noi nu parem sa ne dam seama, dar despre cum nu stiu dusteru’ lui basescu e mai relevant.
  sincer, de-asta citesc blogu’ asta, si cateva altele. pentru ca sunt intr-un moment al scurtei mele vieti in care nu am timp si energie sa citesc/vizionez presa mainstream, ci mai degraba reviste de nisa si de specialitate care nu prea vorbesc de asa ceva.
  thanks arhi&blog de bucurestean.

 7. #7

  Eu ii consider ca basarabeni ROMANI …
  Si ei nu se considera ..mai mult de jumătate
  Tot mie sa-mi crape ceva ? :)

 8. în ciuda limbii și istoriei comune (exceptând ultimele două secole, perioada interbelică fiind doar un intermezzo) o uniune politică este puțin probabilă în contextul actual. dacă în România consensul cu privire la unire are fi cvasi-general, nu știu cum stau lucrurile în această privință în Republica Moldova…

 9. #9

  Eu cred că regimul vizelor este impus atât de U.E. cât şi de SHENGEN (la care v-om adera în curând) …
  Oare va fi ales dl Ghimpu preşedinte ! Iar dacă nu , acel altcineva va continua aceiaşi politică ?!

  • #10

   regimul vizelor e obligatoriu, atata timp cat suntem membru UE. asta e, nu ai ce sa faci

 10. stii ce e trist? istoria merge cu viteza, musca mai misca si ea… rezulta un impact. noi suntem doar viermi calcati de roata… (a se inlocui viermi cu orice altceva se gaseste mort si inert in drumul rotii)

 11. #12

  Cel mai practic pas ar fi fost unirea, s-a popularizat exact ce nu trebuia, independenta şi bleah bleah-urile cu ajutoare, trebuie sa se mai ridice un par, sa se mai facă vreun drum, vreo societate de înfrăţire multilateral dezvoltata atât pe verticala cât pe orizontala, sa se creeze instituţii şi institute de romanism ..aiureli şi complicaţii maxime când soluţia este la un pas, noi trebuie neapărat sa complicam.
  La fel merge şi acum.
  Chestiunea cu ajutoarele tine o runda, doua, trei ..permanent nu tine, provoacă efect invers, spunea cineva ca multi romani nu îndrăgesc ..e un aspect de ce, de asistaţi sociali nu e lipsa, e urat si ca aspect si ca practica si de cine se practica, s-o faci permanent ptr Moldova….hmm hm hm, no way, toată populaţia ii va urî, tocmai ca trăiesc al dracului de bine şi ei, nu are cum ieşi bine

 12. #13

  Imi place de Ghimpu. Din pacate, e doar interimar si va fi probabil inlocuit cu Lupu, care e un fel de compromis mizerabil intre moldovenii comunisti si noua coalitie de la putere. Ghimpu, insa, chiar nu se fereste: dupa atatia ani de frica, e inaltator sa vezi un oficial moldovean cum se lupta pentru limba romana, pentru predarea istoriei romane, pentru schimbarea unei stari de fapt impuse de stalinismul anilor 50.

  Nu, nu ne vom uni acum. Dar e bine sa le fim aproape, sa-i ajutam macar in lucrurile fundamentale, in regasirea unor valori comune, sa-i sprijinim in rezolvarea unor chestiuni la care putem pune umarul.

 13. chiar ca suntem niste muste strivite pe placuta de inmatriculare…

 14. @ Isoda: sotul tau e cam slabut si la geografie si la istorie. Ca n-a stiut ca Moldova e si republica independenta si provincie istorica a Romaniei, treaca – mearga. Dar sa sustina ca e cea mai caraghioasa chestie de care a auzit, spune totul despre cit de aprofundate cunostite are. Probabil sotul tau nu a auzit nici de Prusia Orientala. Cum se face ca o provincie cu asa un nume, Ostpreussen, e de fapt o enclava ruseasca in UE? Si cu un nume nou, parca si mai frumos: Kaliningrad. Nu e Republica Moldova cea mai anacronica pata de culoare pe harta politica a Europei.

 15. Moldova pentru Europa este ce este Irak pentru Orient….un punct de strapungere intr-un spatiu controlabil.

 16. #17

  Nu mi se pare ca ar fi zis ceva domnul Ghimpu despre unirea cu Romania, prea ati sarit unii. Adevarul este ca in timp se cimenteaza niste idei in constiinta oamenilor si au ajuns si ei sa aiba tara lor, adica Republica Moldova si o unire cu Romania nu mi se pare un lucru benefic din punct de vedere social, daramite economic.
  Cand omul acela a spus: „Între cele două ţări nu e loc de sârmă ghimpată, dar nici nu mai e vremea podurilor de flori.” voua vi s-a parut ca a zis ca vrea sa se uneasca cu Romania? Spune doar ca relatiile trebuie sa fie cele normale si specifice unor state vecine care au un trecut comun. Trecutul e trecut, nu mai plangeti dupa teritoriile pierdute ca oamenii aia au invatat sa-si accepte soarta (ma rog, poate nu), dar e ceea ce au acum.

 17. bleah…misto titlu insa

 18. V-aţi gândit cam ce efort economic ar trebui să depună România pentru integrarea republicii Moldova? Şi nemţilor le-a fost greu după reunificare, cu toate că sunt super putere. Noi împrumutăm bani să plătim salarii şi pensii, dar vrem să scriem istorie. Istoria este scrisă de marile puteri mondiale, iar noi nu putem decât să ne supunem lor din păcate. Dacă ei au decis că nu va fi unire, aşa va rămâne.

 19. #20

  @ Mircea

  Probabil ca tu trebuie sa fii in cunostinta de cauza inainte de a-ti da cu parerea , ce crezi ??

  Toata lumea stie ca Repubilica Moldova este independenta , nu e nevoie de savanti ca tine sa-i informeze ,nu toata lumea stie insa ca exista si o provincie in Romania cu acelasi nume .
  Si da , situatia e caraghioasa si deloc onorabila pt noi, romanii . si pt istoria noastra de bravi eroi .

  Ca o noutate pt voi toti care va credeti superiori moldovenilor de peste Prut va anunt ca in Vestul Europei si nu numai, acestia sunt MULT mai bine vazuti decat romanii . Romanii sunt doar tigani si ATAT .
  Hai, succesuri la toata lumea !!!

 20. #21

  @Dan Lee, e fals
  „V-aţi gândit cam ce efort economic ar trebui să depună România pentru integrarea republicii Moldova? Şi nemţilor le-a fost greu după reunificare, cu toate că sunt super putere.
  Noi împrumutăm bani să plătim salarii şi pensii, dar vrem să scriem istorie. ”
  Stii cum se face acum ? cel mai rau posibil „Noi împrumutăm bani să plătim salarii şi pensii” da, dar mai adunam şi asistaţi, din greu, de acolo. Unde locuiesc au intrat într-o luna chiar in imposibilitate de plata la pensionari tocmai din cauza ..lor, când primesc paşapoarte au dreptul sa ia pensii de aici deşi n-au cotizat nimic, te întrebi cum de li se da, li se da după …studii :) pensiile le sunt calculate la cât ia unul cu studiile respective aici. atât, nu trebuie sa aiba cotizaţii.
  Nu suntem deja pe copca ?
  Trebuie unirea aia neapărat, nu neapărat din simţăminte ne trebuie si cotizanţi, nu doar beneficiari, altfel ne vom duce mult mai rău pe copca, ptr ca ei cresc si vor creste necontenit, li s-a şi promis de altfel, şi în învăţământ e la fel,n-ai cu ce asigura dar faci chete enorme ptr ei, tot la mine nişte francezi plătesc intr-un sat cheltuielile necesare ptr ca doi copii sa poată merge la scoală in oras fiind cale lunga trebuie sa stea cu chirie (din vreo 21) ăilalţi pauza n-ar statul bani (adică ptr alţii are ?) nu e ok, e foarte naspa dacă nu se face unirea.

 21. mi-aţi adus aminte de finalul piesei „mesaj pentru Europa” de Paraziţii..

 22. O tara, cu cat are natalitatea, suprafata si resursele mai mari, cu atat este mai puternica. Cum o tot spun de cativa ani, sub aripa UE, Romania va deveni din nou dodoloata! povestile cu Germania care a fost epuizata de unire sunt pentru imbecili-creduli. Germania a devenit muuult mai puternica in urma unirii. Apropo de superioritatea noastra calpa, am fost dincolo de Prut, acum o luna; pe sute de kilometri n-am vazut bucatica de pamant nelucrata! ;)

 23. @ Isolda: Honey, io n-am informat pe nimeni ca republica Moldova e independenta, ci tu l-ai informat pe al tau sot ca exista si o provincie in Romania cu acelasi nume. Lucru pe care un om cu o cit-de-cit cultura generala trebuia sa-l stie. Si da, sint convins ca daca nu te pricepi la o chestie e mai bine sa taci, decit sa te faci de ris. Tu ai reusit si sa te faci pe tine de ris, si sa-l faci si pe sotul tau.

 24. #25

  tizul, in teorie totul e frumos.
  dacă aveți impresia ca moldovenii ard de nerăbdare pentru unire, ca din cauza asta cer cetățenii, sau pentru ca se simt romani, o sa aveți mari surprize.
  Cand nu a fost interdicția la graniță nici pasarea moldoveneasca nu cerea cetățenia, totul a pornit după ce s-au trezit izolați, vazand bara pusa pe ieșire li s-a trezit brusc sentimentul ca sunt romani, e dreptul lor la cetățenie, vrem unire.
  Dupa ce se va da va fi un pic de durere in cot, poate de jena, de altceva chiar nu au, deja nu se mai aude nimic, din ce în ce mai puțin, nici ca vrem unire, s-au rezolvat, de fapt se aude, suntem independenți, doua tari același popor, ei, v-am tras-o ?
  Unde e situația cu cât suprafața e mai mare cu atât suntem mai puternici ? A spus cineva vreodată ca asta e scopul?, s-a mers cu subterfugii, ca suntem frați etc.
  Scopul a fost sa adune capital, nu sa se unească, in plus o mare parte din ce e acolo vom întreține noi, s-au scos foarte mișto si independenți și întreținuți in mare parte, doar suntem frați.
  De fapt s-a și spus voalat (patriotic și înălțător) ca tot independenți vor fi.
  Fraierii de aici care încă mai cred povesti o sa voteze pe ideea ca poate poate (crezând poveștile celor de aici ca asta le este scopul de a fi reîntregiți, dar nu e), fraierii de acolo o sa voteze (pe oricine) pentru a li se da, căci li se va da, tot în același scop o sa fie prostiți (dau speranța ca exista posibilitatea de a ne vom reîntregi, dar nu ala e scopul din moment ce spun ca tot independenți, dar frati, trebuie sa ne ajutam …haida de) si ete asa treburile merg de minune, si ptr unii si ptr alții.
  S-am încălecat pe-o șea … marele prost va fi romanul, bun platnic și întreținător la toti.
  Ce tara mare si puternica vom avea, de n-o s-o putem duce

 25. @mircea- ia zi repede, din ce provincii e formata Ungaria? Dar Serbia? Bulgaria? Ucraina? Cam cati culti din Romanika crezi ca stiu?

  @mish mashu-ri- cine a scris ca cineva, de oricare parte a Prutului arde de nerabdare sa se uneasca? Daca maine dai independenta Ardealului sau Banatului nici intr-o suta de ani n-o sa-i vezi plangand dupe Romanika, si nici sudul ori Moldova cea provincie romaneasca n-o sa-si faca harakiri plangand dupe ei… Scriu doar ca ne vom uni cu moldovanii fara sa fim intrebati, supt aripa mUE, fiindca deja Romanika e judetu’ sarac al Aiuropei (ma-nprastii de ras cand citesc despre Romanika- stat suveran!!! :-)))) ). Unirea n-o fac neaparat denumirile ci posibilitatea de contact si convietuire. In clipa cand Moldova va intra in UE granita va deveni caduca, asa cum este intre noi si Ungaria & Bulgaria…

 26. #27

  cu ce anume se va schimba situaţia ?
  Vei avea acelaşi număr mare întreţinuţi (romanii cei independenţi fiind tot „romani” cu drepturi, mult prea mare pentru o singura ţară).
  Te va sponsoriza cineva cu zecile de ani?

 27. #28

  @ Mircea

  Omule , tu crezi ca daca ti-ai afisat un avatar cu un geniu asta te ridica la acelasi nivel ???
  In primul rand te-ai trezit dandu-ti cu parerea ca-n papusoi , fara sa ma cunosti si mai ales fara sa-l cunosti pe sotul meu .
  Si da, oricand de incredibil ti s-ar parea in vestul Europei NIMANUI nu-i pasa de provinciile din Romania si din nicio alta tara din EST .
  pt ei oricum zona Est este un fel de zona ZOMBIE si li se complet falafaie de ea .
  Deci se cam exclude din manualele lor atat din cele de geografie cat si din cele de istorie si in general , din viata lor de zi cu zi.
  Cat despre sotul meu ….stay chill ca nu-i ajungi nici la degetul mic , cu avatarul lui Einstein cu tot .
  In plus , el a vizitat deja jumatate din planeta si aproape toate tarile estice fost comuniste .
  Dar nu stia ca exista o provincie in Ro numita Moldova . Iti dai seama cat poate fi de prost ?? doh…..

  aaaaa ca sa nu mai spun cat de inculti poti fi cei din Australia ori Noua Zeelanda caci nu stiu nici macar unde-i Romania ( tara extrem de importanta , dealtfel ) pe harta .

 28. @Isolda: hai sa terminam discutia asta.

 29. #30

  bravo radule pt articol. Fac cinste maine cu o sticla de vin

 30. „””Cred că suntem prea tâmpiţi să înţelegem că trăim un moment istoric. Dacă nu e nimeni să ne mestece şi să ne servească în gură o explicaţie, nu putem singuri s-o facem. Suntem nişte muşte strivite pe numărul de înmatriculare al istoriei.”””

  ii greu…. asa o fost de la inceput sh asa va fi mereu :)

 31. #32

  E cu dus întors, dacă vezi doamne ar dispărea nişte bani pe acolo romanii n-ar avea tupeu sa comenteze nimic din moment ce sunt declarate acte patriotice. biznis al alt nivel

Citește și...

Știți, atunci când sfârșitul e aproape, șobolanii sunt primii care părăsesc locația. Inundații, incendii, vapoare scufundate, primii care pleacă sunt șobolanii. Se pare că domnia PSD e aproape, pentru că cel mai căcăcios șobolan din barca securistă, domnul jurnalist Mircea Badea, a cotit barca brusc: Ușor diferit față de limba zemoasă de aici, […]

Vă spun, am râs cu hohote la chestia asta, este incredibil câtă muncă au depus cei de la Joe pentru clipul acesta. Incredibil de bine făcut, excelența la un nivel dumnezeiesc. Rar mă entuziasmez așa de mult la un clip, mai ales că nu sunt un fan al clipurilor video pe net. […]