Na-ti-o NATO

Pe mine ma munceste azi o chestie legata de NATO. Stiu ca in ultimul timp s-a obisnuit lumea ca Adriana Pasaretea, dar e cazul sa discutam si o chestie serioasa.
Ce inseamna o alianta militara? Inseamna o alianta a catorva state, impotriva altor state, care teoretic ar dezvolta amenintari impotriva celor aliate. Exemple recente: Tripla alianta, Mica Antanta, Alianta D.A..
No, ce este NATO? Aceasta alianta s-a dezvoltatca o contrabalansare a Pactului de la Varsovia, unde erau gramada bagate tarile comuniste, luptand ca unul impotriva vestului acaparator.

Dupa loviturile de stat din 1989 si 1990, Pactul de la Varsovia s-a dus dracului, pentru ca nu mai existau membrii sai. Dar NATO in schimb, exista bine mersi, in ea coexistand tarile din fostul bloc sovietic si cele din vest. Toate tarile mici se grabesc sa se bage sub umbrela NATO, sperand la o mare si minunata protectie.
Lucru care duce la eventuale coexistari contra naturii. Cum ar fi sarbii si albanezii in aceeasi alianta. Sau Moldova cu Transnistria. Sau Grecia cu Cipru Si atunci, aceasta alianta impotriva cui functioneaza? Daca jumatate din statele de pe glob sunt bagate in ea, iar jumatate din membri au dispute istorice unul cu celalalt, cine va apara pe cine in clipa in care aceste dispute vor da in foc? Cine va garanta securitatea cui? E clar ca membrii NATO, fara SUA, nu se ridica nici toti la gramada, la nivelul RUsiei. Iar SUA, istoria a aratat-o de nenumarate ori, nu intervine in conflicte decat daca ii convin ei, niciodata nu va urma o alianta doar pentr ca si-a pus semnatura pe un tratat.
Deci, cui ii foloseste NATO?

[tags]nato[/tags]

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

1 comentariu

 1. De ce pui intrebari retorice carora, in textul enuntului le chiar dai raspunsulul ?
  Af cors, Marelui Licurici.
  Mai exact industriei lui de armament care trebuia sa mananca o painika la modul constant; se investesc bani in cercetare si productie, se cere ca banii sa se recupereze prin vanzare. Plus ca salariatzii trebuie sa primeasca cecurile lunare din care sa-si achite riguros dobanzile pe la bani ca doar de aia sunt societate de consum.
  Ca doar nu’s romanii dinainte de ’89 sa produca pe stoc.
  Far’ de NATO si far’ de joaca de-a razboiul, fara cate un conflict micutz pe ici-colo, traficantul de arme legal -care este onor guvernul- ar ramane fara obiectul de activitate.
  Pana la urma, grija de NATO te freaca din cauza ca se gandesc rusnacii sa-si repozitioneze rachetilii spre tzarishoara noastra sau doar n-ai chef sa colonizeze soldatzoii americani de la Kogalniceanu giudetzul Constanta fothand cu drag si spor la autohtone ?

Citește și...

Sunt un tip foarte răbdător și un adept de-al lui Sun Tzu, care te sfătuiește să păzești malul râului, ca să admiri cadavrul dușmanului tău cum trece. Recunosc, am admirat multe. Online, desigur. Nu îmi place să mă uit la seriale care nu s-au terminat, pentru că urăsc să rămân în limbo, așteptând […]

Atunci când politicienii noștri vor păți așa ceva, nu coregrafii șmechere în piață, după care să ne lăudăm ce mișto a fost. PE NET! Dar momentan nu se va întâmpla așa ceva. Momentan încă suntem bine, încă proporția de bine hrăniți versus rupți în cur e bună. Trebuie să înceapă să plece corporațiile […]