Negaţia, vârful tehnicii birocratice rromâneşti

În fotografia de mai jos este o Negaţie de la primăria sectorului 2.
Ce este negaţia? Negaţia este actul prin care tu, cetăţean locuitor al sectorului 3, dovedeşti la primăria de reşedinţă că nu ai depus în mod fraudulent, la primăria sectorului 2, cerere pentru acordarea de alocaţie sau trusou sau pizda ma-sii.

Lăsăm la o parte faptul că primăria ar trebui să verifice ea chestia asta din start, fără să fie nevoie să te pună pe tine să te plimbi la CELĂLALT sediu al primăriei sectorului 2, de unde să faci rost de o hârtie pe care sunt 3 semnături distincte.

Doar că tu, viteaz cetăţean al sectorului 3 NU AI POSIBILITATEA FIZICĂ de a depune acea cerere. Pentru că nu exişti în registrele de la sectorul 2. Pentru că ai buletin de sectorul 3. Pentru că strada unde domiciliezi e în sectorul 3.

Aşa că mai plătim minim o funcţionară, care să îţi zvârle hârtia respectivă prin geamul unui ghişeu clasic poziţionat, la maxim 1 metru înalţime, suficient cât să te cocoşezi umil în faţa doamnei.

Am întrebat-o şi eu pe respectiva doamnă, dacă nu am cum FIZIC să depun acea cerere, de ce mi se cere mie să fac dovada că nu sunt hoţ?

Pentru că aşa e procedura! mi s-a şuierat, delicat şi prietenos, aşa cum ar trebui să fie orice funcţionar public.

Simplu, nu?


Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

20 comentarii

 1. Cineva spunea….traim in romania si asta ne ocupa tot timpul.Cam da …..aceasta este romania .Pierzi o saptama dintr-o luna daca vrei sa fii cetatean model in tara asta

 2. #2

  pierzi o viata, nu o saptamana:)

 3. Corect! Daca asa e procedura atunci asa faci, da? Nu conteaza ca nu merge, ca nu se poate sau altele.

 4. Bre, da’ sunt 6 sectoare (pana-l fuk si pe Voluntari al 7-lea!), asa ca daca te-ai inscris fraudulos la alea?!? Sau la Constanta?!? Cocarlatii din Vale?!? Paris sau Montreal?!? Pai de la toate tre’ negatie, ca sa primesti alocaţie sau trusou sau pizda ma-sii!!!

 5. Macar ti-a suierat delicat :))

 6. #6

  Vezi daca nu te stii certa ca moi? E mai mare nebunie la asigurarile de sanatate, unde nu s-a auzit de baze de date si de alte lucrusoare utile care nu te pun pe drumuri de la 6 dimineata

 7. Functionarii publici,ce sa-i ceri.
  Daca v-ati uitat la stiri la ora 17 functionarii publici din galati ,in loc de adeverinte aveau pomelnice.
  Concluzie: Emigram?

 8. @arhi Au semnat doi directori generali si un sef de serviciu. Hartie importanta, nu gluma.

 9. Of. Imi pare rau ca trebuie sa treci prin asta. Aceste lucruri sunt alea care nu iti dau voie sa iti vezi in continuare de sentimentul de fericire ca ai devenit tata (apropos, felicitari pentru cea mica, este absolut adorabila!!!!:*). Iti sugerez sa te inarmezi cu multa rabdare daca iti doresti sa primesti si alocatie, si ajutor pentru mamica si trusou. E o intreaga umblatura, iar negatia aia o sa iti expire dupa 30 de zile. Cel mai probabil ca o sa poti depune celelalte acte abia dupa ce sotia ta o sa intre in concediu de maternitate (caci, daca nu ma insel acum inca nu este) si … pot sa continui (nu, nu continuu) cu sfaturile. Dar, if you need a piece of advice, poti oricand sa ma ciocanesti pe mess! :).

 10. #11

  Ce aiureala :)))

  Si totusi, dincolo de atitudinea cucoanei… sa stii ca si prin alte parti birocratia e teribila. As putea scrie o carte deja despre birocratia germana… despre cum primesti o scrisoare prin care esti anuntat ca vei primi o scrisoare (!!!), astepti si peste 3 saptamani vine o scrisoare prin care ti se spune ca nu te-ai conformat solicitarii din scrisoarea trimisa de ei… despre care ai fost anuntat ca va veni… dar pe care tu nu ai primit-o :)))
  Si, cu marinimie, primesti un nou deadline ca sa te conformezi. 😀

  Lasa, astea-s fleacuri, nu te mai enerva din toate. E important sa fii zen, pentru Aisha 🙂

 11. #12

  ..si sa nu dea ‘al de Sus sa nu ai pix la tine..”serenity-iiiiiiiiiiiiii”

 12. #13

  Hihiihi! Stai sa vezi ce distractiv o sa fie cand iti vei depune 4 dosare pentru a primi banii cuveniti cresterii copilului: un dosar pentru trusou, unul pentru prima de nastere, un dosar pentru alocatia copilului si inca un dosar pentru indemnizatia de crestere a copilului.
  Ah, nu toate dosarele se depun la aceeasi institutie si cand sunt in aceeasi cladire, evident ca nu se depun toate la acelasi ghiseu!
  Curaj, mai e de indurat!
  Vezi ca tre’ sa depui dupa 40 de zile de lauzie, ca pana atunci mananci si platesti facturi din economii. Poti depune in termen de 6 luni de la nasterea copilului, dar statul inceteaza sa-ti dea banii dupa ce bebe a implinit 2 ani. Adica te-a fraierit de cativa banuti, desi ai platit impozite si cotizatii!
  Ah, mai e ceva: ii vrei curand? In ce tara traiesti? Hmmm… nu, tot din dobanda de la banca dupa ce ai castigat la Loto tre’ sa traiesti, pentru ca statul (mda, am scris intentionat cu litera mica de 2 ori) ti-i da/ transfera pe card dupa vreo 3 luni. Si stii de ce? Pentru ca nu functionara care ti-a primit dosarul ti-l verifica, ci un alt Gigi care are program de la 8 la 4, iar vinerea e zi scurta de aliniere spre Valea Prahovei.
  Spune si tu la toata lumea: cine vrea copil, tre’ sa economiseasca bine cu minim un an inainte!

 13. 😀 funny.:)))

 14. Negatia la noi in romania e cel mai usor de semnat act :), fara griji si fara batai de cap

 15. #16

  Nu ai observat ca la orice ghiseu d’ala la care te cocosezi, orice intrebare ai pune primul raspuns incepe cu NU, adica: nu stiu, nu cred ca se poate, etc, deci prima e negatia…Daca ceri ceva (pix, coala, orice )- NU! bineinteles ca nu avem. faza tare e ca am intrebat o functionara de la fisc daca respira si mi-a raspuns repede ca nu stie dar se intereseaza 🙂
  Off: la Navodari se repara gropile din asfalt cu PAMANT!; am scris corect, pamant- ce zici?

 16. caterinca…

 17. #18

  1. SI MAI „interesant” este cand te duci sa soliciti actul A, pt asta iti este cerut sa anexezi cereriii documentul B (care se obtine din ALTA parte), si cand ajungi in acea „alta parte” iti este comunicat ca pt eliberarea documentului B trebuie sa depui – alaturi de cerere – si documentul A (cel pt a carui obtinere a inceput toata tevatura).
  2. Eu „am gasit leacul” ghiseelor alora care se intentioneaza a fi umilitoare pt solicitant: ma adresez functionarului pe un ton normal FARA SA MA APLEC (am inaltimea de 185 cm), si refuz sa ma misc din fata ghiseului pana nu imi este rezolvata problema (atat cat se poate rezolva „la fata locului”); de obicei primesc raspunsul ca nu intelege CE anume spun, si ma ofer ca – daca functionarul asa doreste – sa strig, pt ca sa auda (am o voce de stentor); TOT de obicei – refuza, pt a nu perturba activitatea tuturor ghiseelor (sau initial accepta si cand constata ce haos se produce – isi schimba rapid parerea). Uneori devine chiar hilar cand vezi cum se „contorsioneaza” functionarul pt a-si aduce EL urechea in dreptul deschzaturii ghiseului ca sa inteleaga ce ii spun eu „de la inaltime” pe ton normal. (Daca intervin terte persoane, cerandu-mi sa ma aplec, le sugerez sa se ploconeasca ELE in fata functionarului pt a-i transmite acestuia (in calitate de intermediari) ceea ce am eu de spus, caci eu nu intentionez sa ma ploconesc unui functionar platit (si) din banii mei. Se razgandesc…)

 18. Of. Este de recunoscut faptul ca statul roman cere acte peste acte, doveditoare si rasdoveditoare pentru a intocmi un(ul sau mai multe) dosare(e). Totusi, daca esti o tara atent la documentele care sunt puse pe peretii holului primariei, chiar nu e greu sa faci dosarele alea bine. Si da, problema cu depusul actelor se poate rezolva in aceeasi zi, in aceeasi camera -recunosc la doua ghisee diferite. Tocmai ce am rezolvat o mini problema de acest gen, si totul s-a sfarsit in regula. In legatura cu banii… Din ce s-a spus la depunerea dosarelor, eu am inteles ca banutii (adica si cei din urma, aia din prima luna de cand mamica a nascut pana la luna respectiva, adica TOTI) se vor primi, si se primesc aproximativ la 45 de zile dupa depunerea dosarelor. E cam multicel dar…asta e. SFAT: orice document ai cere de la banca, sau de la angajator..cere-l in cel putin 3 exemplare. Nu copiii, exemplare ;).

 19. da. am scris copiii in loc de copii. tuta mi-s doamne si analfabeta. inapoi la clasa a 3-a cu mine. 🙂