Nir Refuah, MRM: scopul nostru de a face bani și mulțumi clientul triumfă în fața decentei

nir refuah

Ieri, la Digital Marketing Forum, NIR REFUAH, General Manager and Chief Techonology Officer, MRM Romania a povestit despre noua lor idee de campanii cu bani puțini, aceea de hijacking a campaniilor altora, pe bani mai mulți. Mai exact, parodierea sau interferenta cu alte campanii. Exemplul fiind ceva cu conștientizarea problemei cancerului la sân la femei, acțiunea fiind cea de a lipi ribbonul acela roz în pieptul tuturor personajelor din diversele reclame stradale. Nu am înțeles exact dacă și la tv, mi-e puțin neclar mecanismul.

Cineva din sală l-a întrebat pe speaker dacă nu cumva se pune o problemă de moralitate, acest lucru fiind cumva borderline cu legalitatea.
Iar răspunsul a fost, consider eu, destul de ciudat.
Cumva că, fiind vorba despre o acțiune bună, în slujba facerii de bine, el se simte bine și împăcat cu ce face.

Cred că nu e chiar cea mai fericită abordare, dacă e să mă întrebi pe mine. Același lucru se întâmplă și în online. Spam despre teatre, cinematografe, spitale cu diverse chestii. La întrebarea De ce ești în lista de spam, ți se răspunde că e pentru o cauză bună și că ar trebui să înțeleg acest lucru.

Atunci hai să fim toți Robini Hood. Hai să furăm sărmanul profit al Petromului, care plânge cu lacrimi de sânge că nu a avut în românia decât 500 000 000 de euro profit, față de 1 miliard, anul trecut și să îl dăm săracilor. E pentru o cauză bună. Hai să lipim autocolante cu cetin.ro pe mașinile tuturor celor de la MRM. E pentru o cauză bună, datorită awarenessului respectiv, copiii mei vor câștiga accesul la servicii medicale de calitate și hrană mai bună.

Hai să…etc.
Dar nu mai bine am fi noi umani, decenti si legali? Nu mai bine am încerca să facem lucrurile corect pentru toată lumea și să nu încercăm să profităm de munca și banii altora, motivând că e pentru o cauză bună?

Nu mai bine i-am cere clientului să vină cu bani, dacă dorește expunere și să nu hijackuim reclamele cu Ghiță Ciobanul, pe banii altora?
Nu sunt un puritan, nu sunt emoționat la gândul că alții vor falimenta datorită riboanelor sau ale #distracțiilorcubaniputini. Nu.

Dar dacă mâine vine cineva și lipește pe reclama la Vodafone un sticker Orange? Că e pentru o cauză bună. Sau orice altă reclamă, cu oricare alți jucători din piață. Practic, toată lumea va aștepta ca celălalt să facă o investiție, pentru a putea să agațe de ea un ciucuraș și să o declare invenția anului.

Între timp, Teddy Dumitrescu zice niște chestii interesante, care, dacă are cum să le probeze, ne vor ajuta să trăim vremuri foarte interesante. Dacă nu…la vita e merda.

teddy dumitrescu elena udrea

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

27 comentarii

 1. #1

  Sincer mi se pare o prostie cu ziua… cancer, saracului, abuzului etc. Ramanem fara zile, singura zi relevanta e cea a pamantului, ca daca asta se duce pe penis ne ducem si noi cu el. Revenind la subiect, astia merita exilati pe luna, ideile lor sunt pline de prostie si nu trebuie facute cunoscute.

  Thumb up 0
 2. nici nu stiu daca e musai vorba de corectitudine. Dar, daca vine un bulache de troll, iti demonteaza cauza cu argumente.
  D-aia ma oftica si cei care au cauze apropiate de inima mea, dar care folosesc niste mizerii de argumente, si, cand le atragi atentia ca sunt mizerii, iti raspund la fel „e pentru o cauza buna”.
  Moment in care imi scot domnu penis in fata cauzei lor si le zic ca o cauza buna este sa fiu baut..si ca domnu penis nu se bea singur.

  Vezi, n-am zis „sa imi suga pula”. Sunt un om bun 😀

  Thumb up 0
 3. Ce fel de euro este „mio Euro”? Mio, adică ai mei, sau cum?

  Thumb up 0
  • Am apăsat aiurea și a plecat postarea neterminată.
   Pe scurt, în numele chestiei astea cu scopul scuză mijloacele s-au făcut cele mai mari atrocități din ultimi 200 de ani.
   Iar acest NIR REFUAH (!) văd din poza cu el că pune în practică, altfel de ce ar purta într-o poză oficială șapcă NIKE?

   Thumb up 0
  • coroporatistul million

   Thumb up 0
  • #9

   Omu’ poate vrea sa se dea rotund ca ar sti oaresce Germana. „Mio” ar insemna „milioane”.

   Thumb up 0
 4. #10

  Ai sa-mi bag… credeam ca e Manafu in poza.

  Thumb up 0
  • #11

   De fapt e Manafu. Care e ideea cu poza lui Manafu pe panoul ala unde scrie alt nume?

   Thumb up 0
  • #12

   In poza e Manafu, iar Nir Refuah e tipul din dreapta (blurry, aplecat)… Care e faza?

   Thumb up 0
  • A făcut hijacking cu numele lui la poza lui Manafu.

   Thumb up 0
  • #14

   Deci Manafu e evreu? Asta explica multe

   Thumb up 0
 5. Stau și mă întreb ce a cerut Udrea de alea enșpe milioane.
  Și sunt curios să știu cu ce mi-ar fi crescut pipota mie și altora, peierz ăf mani, dacă ar fi câștigat nenea nedreptățitul, care = sunt convins = avea un proiect mai tare decât coiul drept al lui Putin.
  Mai exact, ce ar fi promovat mai cul, mai bine, mai pizdos și mai cinstit?

  Thumb up 0
 6. #16

  Fiind pentru o cauza buna, se mai numeste viol sau nu?

  Thumb up 0
 7. Deci ce zice omu ca face se numeste vandalism. E atit de simplu.
  La fel se numeste si pusul de mustati diversilor pe panourile electorale.

  Thumb up 0
 8. #18

  Mai conteaza si cine judeca bunatatea din cauza…

  Thumb up 0
 9. Persoana care a pus intrebarea cu moralitatea era tocmai din echipa de marketing Vodafone. Si intrebarea (pusa mai PR-istic) se traducea: „Pe mine m-ai intrebat daca iti dau voie sa iti pui ribbonul pe munca mea?”

  Thumb up 0
  • #20

   si marele creativ a raspuns ca un nesimtit ca nu-i pasa

   Thumb up 0
 10. #21

  asta cu hijacking e gandita de un megabulangiu pe care il fute o megalene sa faca ceva mai mult de atat. ca in bancul ala cu rusii si americanii. vopsesc rusii luna in rosu si la sfarsit vin americanii si scriu coca-cola pe ea.

  Thumb up 0
 11. #22

  Manafu e spion ! daca l-o chema pe adevaratul lui nume asa. 😀

  Thumb up 0
 12. uite ba, delfinii..

  Thumb up 0
 13. #24

  Ce legatura are moralitatea cu legalitatea?

  Thumb up 0
 14. va sugerez sa va interesati ce s-a intamplat cu hashtagul ##whyistayed (parca) . Era o discutie despre violenta domestica si de ce femeile o suporta cand o companie de pizza congelata (prin a sa agentie) are tweetul #WyIStayed Because He Hadcpizza.

  Thumb up 0
  • because she had no balls she needed them balls.. cat despre pizza, pizza&porn

   Thumb up 0
 15. Eroare de gandire morala: scopul scuza mijloacele.

  Dar n-ai ce sa le ceri; ei sunt creativi, nu le au cu gandirea asta de etica 😀

  Thumb up 0