Nu dragă, nu ești negru, ești rogvaiv

Jucătorul francez Florent Sinama Pongolle a scris pe Twitter că i s-au adus la cunoştinţă declaraţiile pe care patronul FC Steaua, Gigi Becali, le-a făcut la adresa sa, şi a menţionat că dacă acesta a spus despre el că este „negru”, atunci instanţele fotbalistice trebuie să acţioneze.

Nu, dragă Florent Sinama Pongolle, nu ești negru. Ești roz. Nu roz, ești alb. Ba nu alb, ești chiar strălucitor.
Corectitudinea asta politică e de toată jena. Nu, nu poți să spui despre un negru că e negru. Omul nu e negru. E afro-american, s-a înțeles? Ce dacă culoarea pielii sale e neagră. NU E NEGRU! Să se ia măsuri!

Desigur, un negru poate să îmi spună alb, sau unui chinez gălbejit, fără ca asta să fie o problemă. Pentru că el e negru.
Pardon, afro-american.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

29 comentarii

 1. problema e ca a spus „nu il transfer ca e negru” adica mi se pare clar ura rasiala!

  Daca spunea Florent este negru. nu ar fi fost nicio problema….dar a spus „nu il transfer ca e negru”

  forurile fotbalistice ar trebui sa se sesizeze impotriva cavaleurului cruciat.

  Thumb up 0
  • #2

   vasile constantin » nu a zis asta, a zis ca nu a auzit niciodata de el, stie doar ca e negru

   Thumb up 0
  • #3

   L-ai auzit tu cand a spus ca nu-l transfera ca e negru…? Nu de alta, dar eu l-am auzit cand vorbea de el si a spus exact asta: „nu stiu mare lucru despre el, nu stiu nici cum il cheama exact, stiu doar ca e negru”…

   Thumb up 0
  • am cautat pe google ca nu am auzit persoanl de poveste si am gasit un articol unde gigi becali era citat cu „nu il iau pentru ca e negru” .daca nu a spus asta retrag comentariu si ii fut in gura pe jurnalistii care scriu ce viseaza noaptea

   Thumb up 0
  • #5

   si care-i problema, poate vreu sa am echipa 100% alba, sau 100% neagra.. nu mi se pare discriminare sa zici ca nu il accepti daca tu chiar ai o idee despre cum vrei sau nu vrei sa fie echipa ta, poate vrei ca toti sa fie de 190, atunci se mai pune acelasi accent pe discriminare?.. daca vrei ca varful sa fie un jamaican(am vazut ca fug bine astia) atunci mai e discriminare..?

   Thumb up 0
  • #7

   vasile constantin » ziare com sunt niste gunoaie care traiesc din furt

   Thumb up 0
  • #8

   Ergo, esti usor pe langa: intamplarea face ca eu am 1,90m si niciodata nu am auzit ca altii asemenea mie sa fie omorati / tinuti in sclavie / violati etc doar pentru ca aveau 1,90. Pe de alta parte, legenda zice ca asta li s-a intamplat celor de culoare timp de sute / mii de ani… ceea ce, oarecum firesc, i-a facut extrem de sensibili la treaba asta. Deci, da. Chinezii pot fi galbejiti, noi putem fi alba ca zapada etc, dar un om de culoare e de culoare, nu negru – si da, poate ca ei exagereaza in ceea ce priveste chestia asta, dar albii au exagerat mult mai mult timp in mult mai multe privinte.

   Thumb up 0
  • jordane, aici dadusi cu ciocanu in gard de sar ulucile sa vada cine e violentu

   Thumb up 0
  • @jordan
   s-au trezit unii sa dicteze ce termeni sunt in regula sa fie folositi in romana in privinta raselor, din neant, fara nici o baza. unii ca tine. doar daca-i zicea cioara, maimuta sau negrotei era urat in romana. negru e ca black in engleza, adica political-correct(nu numai afro-american e political-correct, si numai pt ca daca vrei sa te referi la toti negrii, tre’ sa le zici cumva; si ”subsaharieni” ar fi o denumire prea orientata spre geografie) . tocmai, in engleza ”coloured” sau ”of colo(u)r” e destul de rasist, desi probabil mai mult pt ca e un termen arhaic.

   Thumb up 0
  • pe de alta parte, francezii-s francezi. n-au statistici oficiale cu cine-i noir, blanc si cine nu, ca englezii sau americanii. pt ca le interzice constitutia

   Thumb up 0
 2. Afro-american e doar pentru america de nord, acolo unde sinan pasa asta nu a pus piciorul. Si nu, nu e negru. E maro inchis!

  Thumb up 0
 3. #14

  Pai stai putin, chiar toti negrii astia is afro americani?
  Ca la noi sunt cu kila si de prin germania, franta sau uk, aia toti is „afro-americani”? Afro europeni? Cum se zice politically correct la negrii astia europeni nenea?
  Mne fute-i si culoarea lor…

  Thumb up 0
  • In batrana europa le spune rromi nu afroamericani.

   Thumb up 0
  • #16

   Sa mori tu, conasule? Hai sa vedem:
   – EN: gypsy (sau gipsy)
   – IT: zingaro
   – ES: gitano
   – HU: cigány
   – FR: tsigane, gitan
   – DE: Zigeuner
   – RU: цыган

   – RO: rrom??

   Deci „batrana europa” le spune TIGANI, cu adaptarile specifice limbii, dar fonetica este prea departe de „rrom”, oricum am da-o 🙂

   Thumb up 0
  • #17

   Alex » rrom le spunem conform ordinului UE, dat undeva prin 1992. e un cuvant inventat de un idiot, baronul nu stiu cum, care a conditionat aderarea la CE si UE de adoptarea denumirii respective

   Thumb up 0
 4. #18

  dak zicea ca nu angajiaza ciuara iera mai bine? 🙂

  Thumb up 0
 5. #19

  Un negru intra cu un papagal pe un umar intr-un bar. Barmanul vazandu-l il intreaba:
  -Ma da fain ii, de unde-l ai?
  La care papagalul:
  -Din Africa. Mai sunt milioane…

  Thumb up 0
 6. #22

  afro americani merge doar la aia din america. asta cred ca e franco-african

  Thumb up 0
  • #23

   tehnic vorbind, afro americani merge doar la aia din africa care sunt in america.

   Thumb up 0
 7. Oricum stie toata lumea ca rasa ariana e cea mai buna la fotbal si meriita sa domine planeta.

  Thumb up 0
 8. Bine ca nu e cioara :))!!

  Thumb up 0
 9. #27

  Trebuia sa zica „de culoare” ! No, si intrebarea urmatoare ce culoare are ? ;-))))

  Thumb up 0
 10. becali e prost.eu cred ca a vrut sa zica ca nu aduce un negru la echipa pentru ca vrea o echipa formata din cei mai buni romani cum de mult timp se lauda ca face.daca zicea ca e si homosexual era mai grav.

  Thumb up 0
 11. Totusi, inseamna ca nea Gigi, s-a exprimat destul de frumos, a fost in toane bune 🙂

  Thumb up 0