Dacă nu marci banul, nu mai ești catolic

S-a bătut ieri monedă pe decizia nuștiucărui papistaș din germania, care a decis că nemțoteii care nu plătesc 8% din venitul anual către biserică, nu mai sunt considerați catolici și nu li se oficiază înmormântări, căsătorii și alte ghidușii religioase.

Desigur, toți s-au apucat să îi compare cu preafericiții popi rromâni și cum la noi e mai bine, cum uite, noi nu plătim zeciuială la biserică. Desigur, uitând că de fapt preoții rromâni te jupoaie ca pe ursul dâmbovițean. În fine, nu asta e interesant.

Mie mi se pare o chestie de foarte mare angajament și, dacă s-a aplica în rromânia, dau pariu, îmi tai o mână dacă nu e așa, că scade procentul de ortodocși la mult mai mult de jumătate. Cum, să nu iau eu bere și să plătesc 8% în plus la impozit la popă? ‘rar mama lor a dreacu! Și atunci, vom avea cu adevărat o hartă realistă a populației de ortodocși practicanți și a celor băgați la recensământ sub forma ce? ateu? nu avem, vă trecem ortodox. (în paranteză fie spus, v-am zis cum voia doctorița neonatoloagă să mă treacă ortodox, când l-am înregistrat pe fi-miu, și nu reușea să închidă mandibula când am insistat să mă noteze ATEU?)

Revenind la problema impozitului pentru credință.
Mie mi se pare foarte normal să plătești o taxă de afiliere, când faci parte dintr-un club. Dacă faci parte dintr-un partid, plătești taxa. Nu mai plătești, ești automat exclus. Faci parte dintr-un club exclusivist? Primul lucru pe care îl plătești e taxa. Nu o plătești, nu mai ai acces în club.

Exact la fel și la religii. Vrei să faci parte dintr-o religie? Fabricile astea de închistat creiere trebuie să funcționeze și ele cu ceva. Plătește dreptul de a face parte din ea. Vrei să fii înmormântat cu cântece din religia ta? Plătește, că și ăla care cântă are o familie care, întâmplător, mănâncă. Vrei să te cununi? Marcă banul, din aceleași considerente. Singura chestie unde cred că biserica ar trebui să îl plătească pe tip ar fi botezul. Frate, ți-am adus un membru cotizant, te costă 8%.

În rest, mi se pare absolut corect să plătești.
Se numește taxa de prostie. Sau de viciu.
Utilizatorul alege.

40 comentarii

 1. Si cei care se inchina la Muad’dib sa plateasca pretul apei cumparand cartile lui Herbert? :))

  0

 2. Din cate stiu, cel putin asa e in Finlanda si probabil peste tot in vest, daca se plateste taxa pentru religie, preotul nu mai incaseaza nimic pe nunti/inmormantari/slujbe. Nu e ca la noi ca preotul are salariu de la biserica (in curand neimpozitat), dar ia si bani pe inmormantare, botez si ce mai face el.

  In Finlanda sunt 2 religii de stat, luterana si catolica, si poti sa iti redirectionez 5 (sau 2%) din venit la ei, dar preotii sunt platiti de catre biserica si au salariu fix (oarecum ok, brut e ceva gen 2500 euro pe luna pentru preot 1 si vreo 2000 si un pic pt preot 2, ceea ce nu e exagerat de mult pentru Finlanda, un programator cat de cat incepator intr-un oras mediu, de exemplu, ia cam 2000 pe luna brut).

  Deci mi se pare de bun simt sa platesti impozitul daca vrei sa beneficiezi de serviciile bisericii. Mi se pare nesimtire maxima sa nu platesti nimic la preot, nimic la biserica, dar sa ai pretentia ca preotul sa te cunune (sau cum se cheama) sau sa iti boteze copilul.

  0

  • Andrei » ABSOLUT.

   0

  • Cu mentiunea ca m-am grabit si trebuia sa scriu ca sunt 2 religii oficiale in Finlanda: luterana si ortodoxa (nu catolica). Oricum, asta vroiam sa spun ca e normalitate: biserica nu e caritate, trebuie sa traiasca din ceva, preotii trebuie sa traiasca doar din salarii (si ce bonusuri mai pot prinde daca le mai ramane buget la biserica), iar toate serviciile pe care le fac trebuie sa fie gratuite, in sensul ca ei sa aiba acelasi statut cu functionarii statului.

   0

  • Oare popii pe ce criterii primesc bonus?! Primesc procent din „sale”? Primesc bonus la proiect mare? Daca aduci enoriasi la tine in parohie… si ei aduc pe altii… primesc si ei ceva? Amway, bitch!

   0

 3. Nu stiu pe cine parafrazez acum, dar am citit undeva o fraza de gen: „Adevarata credinta persista in ciuda Bisericii si nu datorita ei…”

  0

 4. #8

  totally agree. chestia asta se intampla de multi ani in vest. DAR, am o dilema: cum se numesc toate scutirile de impozit/tva pe care le are biserica? Cum se numesc toate donatiile alea facute de stat pentru constructia de biserici, manastiri, case de rugaciuni, hoteluri (dada, hoteluri!), bani care la urma urmei – vin tot din buzunarele oamenilor?

  0

 5. Eu zic sa platim totul (mancare, intretinere, benzina, etc.) in procente din venit.
  Traiasca socialismul!

  0

 6. #13

  Foarte tare partea cu botezul!!! Toate religiile ar trebui sa se intreaca in oferte care mai de care mai speciale. Vorba ta: doar incearca sa agate un viitor membru cotizant!!! :)

  0

  • ai reducere 50% daca mai convingi niste parinti(care tre’ sa aduca dovada ca nu erau de religia respectiva; si pt ei reducere, bineinteles).

   0

 7. Crezi ca nu s-au gandit si bisericosii nostri la o astfel de zeciuiala? Dar le e frica sa nu se ajunga la suprataxarea credinciosilor. La cat de business oriented sunt prea cuviosii, cred ca au si cativa analisoto-popi care le-au atras atentia ca solutia nu este cresterea taxelor, masura care poate duce la reducerea incasarilor.
  Prefera sa-ti lase aparenta unor contributii simbolice, pentru ca apoi sa te stranga cu usa cand ai nevoie de ei: un botez, o inmormantare, o nunta … Este simpatic ca au tarife variabile, ca parcagii din Bucuresti, care te evalueaza dupa masina si dupa toale. Asa si popii, daca te vad cu dare de mana, te taxeaza 1000 de lei botezul, dar daca esti amarastean, ti-l lasa la cateva sute …

  0

  • mi se pare normal. tax the rich! inteleg cota unica acolo unde tre’ sa aduci investitori, dar nu la chestii din astea.

   0

 8. #17

  Arhi, ti-ai botezat sau o sa iti botezi fiul ?

  0

 9. #20

  „S-a bătut ieri monedă pe decizia nuștiucărui papistaș din germania, care a decis că nemțoteii care nu plătesc 8% din venitul anual către biserică, nu mai sunt considerați catolici și nu li se oficiază înmormântări, căsătorii și alte ghidușii religioase”

  Pai asta e veche. La evanghelici (care predomina in regiunea unde ne-am aciuat) asa e de cat haaat: nu te obliga sa platesti impozit – adica nu te leaga daca nu platesti – dar nu te cununa. nu-ti boteaza copilul samd.
  Nush, mie mi se pare fair.

  0

 10. Asa este si in Austria, daca te declari catolic 1% din salariu se duce pe biserica altfel nu vine popa la imormantare, botez. Mi se pare foarte corect.

  0

 11. Eu as vrea sa ma ingroape cu un sobor de preoti … cel putin vreo 10 si de confesiuni diverse :) ca sa am companie, sa nu ma plictisesc si sa am cu cine dezbate despre biserica si credinta pe lumea cealalta :)

  0

 12. Doar cateva cifre, apropo de stirea cu cetatenii nemti care refuza sa mai plateasca tribut bisericii catolice si sint exclusi din clubul excusivist:

  Biserica catolica din Germania incasaseaza din impozitele pe confesiune (cei 8 % din salar) ca. 8,5 miliarde EUR anual.
  Insa pe langa aceste sume, mai incaseaza de la statul german inca ca. 14,5 miliarde euro anual din diverse subventii acordate bisericilor: http://www.spart-euch-die-kirche.de/images/tabellesubventionen.jpg
  si atentie, lista subventilor directe nici macar nu este completa.
  experti din interiorul bisericii catolice vorbesc de 20 miliarde EUR subventii directe din partea statului!!!
  din pacate biserica catolica nu este nici macar obligata sa comunice cum cheltuie si pe ce cheltuie banii primiti ca si subventii.
  finantele bisercii catolice nu sint transparente si prin urmare aproape imposibil de track-uit pentru statul german.

  in germania exista in jur de 80.000 de institutii religioase care inregistreaza venituri, (din donatii, subventii, chirii, dividende etc…), venituri care nu se impoziteaza.
  averea bisericii catolice in Germania este evaluata la ca. 400 miliarde de EUR (adica de mai mult de 3 ori PIBul Romaniei pe anul 2011).

  prin urmare toti cetatenii germani, chiar daca nu mai platesc taxa de club exclusivist in mod direct si voluntar, o fac totusi in mod indirect, pentru ca o parte buna a banilor din impozitele lor pleaca ca si subventii la biserica catolica.

  in concluzie, pentru faptul ca un cetatean renunta sa plateasca ca. 1/3 din tributul pentru biserica, este exclus din clubul exclusivist, pierzand toate drepturile lui.

  in mod normal, ar fi un subiect de scandal de proportii, pentru ca este vorba despre un abuz, se pare insa ca nemtzalaii astia sint insa foarte relaxati cu privire la aceasta nedreptate care li se face…
  sa le fie de bine!

  0

 13. Niste corecturi:
  – Kirchensteuer (taxa asta de biserica) este 8 sau 9% din valoarea impozitului pe venit, nu din venitul brut. Impozitul pe venit in sine e o chestie extrem de complicata, da’ sa zicem ca ajunge in medie la un 25-30%, deci taxa asta e 8 sau 9% din 25%, adica un ~2-3% din venitul brut.
  – Taxa nu se aplica doar de catre catolici, ci si de catre protestanti (de diverse tipuri) si de evrei (se cheama Kultussteuer); la unii se colecteaza de catre stat (si se vireaza apoi bisericii), la altii se colecteaza direct de catre biserica

  Faza cea mai distractiva – dar luati-o cu titlu de anecdota – ii priveste pe strainii care se declara non-religiosi (ca sa evite taxa), in ideea ca la ei acasa nu tre’ sa plateasca nimic si ii rezolva popa pe gratis. Se pare ca exista anumite canale de comunicatie intre biserici (e.g. cea catolica din Germania cu cea catolica din Polonia) si daca tu, ca polonez rezident in Germania, te declari non-religios, o sa ai o surpriza cand o sa te duci la popa sa te impartaseasca acasa in Polonia…

  0

  • Adi, da, sint corecte corecturile tale. mersi de precizari.
   si da, biserica catolica din tari diferite comunica foarte bine intre ele.
   cand am ajuns in germania, ina anii 80, adica inca de pe vremea comunista in romania, biserica catolica din germania stia totul despre mine: la ce biserica am fost botezat, la ce varsta am absolvit „Kommunion-ul” si „Firmung-ul” (sorry nu stiu sa traduc termenii astia) …
   am primit automat statutul de catolic si am fost automat repartizat unei parohii. primii care ne-au zis bun venit in Germania au fost preotii.
   secu e apa de ploaie…:-))

   0

 14. #26

  Moarte preotilor… si tiganilor! … si bozgorilor! … si lu basescu!

  0

 15. #29

  In DE, cel putin 30% din cei ce lucreaza nu platesc taxe bisericii (se declara atei cu toate ca nu e chiar asa, pur si simplu sunt zgarciti :D). Iar daca vrei sa platesti taxe nu poti daca nu esti de o anumita confesiune. Daca iti declari religia ortodoxa nu esti taxat cu nimic (asta pentru ca nu prea pot controla baietii ce se intampla cu banii respectivi, banuiesc).

  0

 16. Este un lucru foarte normal sa platesti aceste cotizatii, asa cum platesti la sistemul de sanatate (tot un fel de sanatate e si asta pentru unii). Eu sunt pentru – DA, sa se bage si la noi…
  …DAR, sa mai prind pe urma vreun ninja d-ala auriu ca cere vreun ban la nunti-botezuri-cumetrii ca-l dau in gat la DNA.

  0

 17. o mare parte din fritzelii germani sunt protestanti.

  relaxeaza-te ca nu se lasa germania prostita asa usor de papa.

  nu degeaba Martin Luther s-a nascut la ei

  0

 18. Ce GHIUL de curva are pe deget.

  0

  • albinutzo, lasa ghiulul, nu vezi ce chip si privire de mephisto are?
   eu asa mi-l imaginez pe mephistopheles din Faust…:-))

   0

  • hary, albinuta » bai, fratia neuronului, ala e inelul papal, cel ce se toarna la intronare si se sparge in 4 la moartea papei. e simbolul puterii, e SIGILIUL papal, voiati sa fie un inelush de logodna?:)))

   0

  • arhi, maiestria ta, stiu ce simbolizeaza ghiulul acela, eu m-am legat de expresia papei, de chipul lui …

   „Ich bin der Geist der stets verneint
   Und das mit Recht; denn alles was entsteht
   Ist wert daß es zu Grunde geht
   Drum besser wär’s daß nichts entstünde
   So ist denn alles was ihr Sünde
   Zerstörung, kurz das Böse nennt
   Mein eigentliches Element…”

   0

  • hary » pai de aia am si pus poza, ca seamana cu un diavol. sau cu palpatine, din star wars:))

   0

  • arhi, nu cu un diavol seamana Ratzinger, ci cu mephisto. mephisto din faust nu este diavoloul, el face parte din creatia lui dumnezeu, el simbolizeaza acea latura al fiintei umane care neaga totul.
   daca vrei asa, el simbolizeaza latura materialista a lumii noastre.
   Ratzinger pentru mine este un tip extrem de inteligent care a fentat si santajat pe toti din biserica catolica, si care probabil chiar a facut un pariu cu dumnezeu…
   poza pe care ai aleso este senzationala.

   0

 19. pai, noi chiar platim pentru biserica si cu toate astea platim si suplimentar in buzunarele largi ale popilor….crezi ca va disparea acest „obicei” ? ca si la doctori platim si oficial si neoficial…

  0

Citește și...

-M, de sub acoperișul tău iese fum! Mult! E roz! Nu, vecină-mea nu fumase nimic (în ziua aia). Domnul inimii mele făcea auditul energetic al casei noastre. Spoiler: n-a trecut testul. Ne mutasem de doi ani într-o casă nouă și nu eram tocmai mulțumiți de confort. Problema nu era că înghețam în izmene, […]

Scris de Joyanna Zilele trecute mergeam pe strada iar in fata mea era un tip vizibil disperat. Plingea si murmura „5000 de euro! 5000 de euro!” Era clar ce pierduse. Mi-a fost mila de el. As fi vrut sa il ajut cumva, dar nu as fi putut in nici un mod: 5000 de […]