Cum obtii cardul de sanatate european daca nu ai venituri

Dupa ce am cautat pe internet, fara succes, cum as putea sa obtin cardul de sanatate european daca nu sunt angajata si nu am avut venituri in ultimele luni, m-am gandit ca poate ii este utila experienta mea cuiva.

Background: fara venituri, domiciliu in Ilfov, medic de familie in Bucuresti. Precizez pentru ca e posibil sa nu se aplice tuturor exact la fel ceea ce urmeaza sa scriu.

 1. mergi la ANAF-ul de care care apartii conform domiciliului, ceri si completezi in dublu exemplar “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” – daca nu stii cum, intreaba, specifica ca nu ai venituri, dar vrei asigurare pentru a obtine cardul de sanatate european. Daca vrei sa platesti pe loc, ti se face o foaie de varsamant si platesti la trezorerie. (la ANAF Ilfov sunt in aceeasi cladire). Nu stiu cum si cat se plateste lunar, eu am platit 1140 lei/ 6 luni pe loc si mi-a spus ca am asigurarea valabila un an, nu mai trebuie sa platesc altceva.
 2. mergi la registratura pentru inregistrarea declaratiei – una ramane la tine
 3. mergi cu foaia de varsamant si plateste la trezorerie, nu pierde chitanta de plata
 4. cu cate doua copii de pe declaratie, dovada platii si CI mergi la Casa de asigurari si, daca domiciliul difera de locul in care e medicul de familie, intai completezi o cerere de adeziune (dublu exemplar) pe care o inregistrezi (sari peste daca nu e cazul)
 5. impreuna cu cererea de adeziune si un rand de copii din cele mai sus mentionate, mergi si te inregistrezi ca asigurat la nesalariati (la casa de asigurari bucuresti, paznicii te indruma oriunde ai nevoie)
 6. dupa ce esti inregistrat ca asigurat, mergi cu al doilea rand de copii (declaratie, CI, dovada de plata) la biroul carduri europene, unde completezi o cerere si predai copiile
 7. stai cuminte acasa si astepti cardul care ajunge in 7 zile teoretic

Sper ca nu am uitat nimic. Have fun.

Dacă vrei să comentezi fără a mai trece prin moderare

49 comentarii

 1. #1

  Cu riscul de a fi sarcastic – dosarul cu sina nu trebuie? Prin Romania anului 2018 unde curge internetu’ si la robinet trebuie 9827451045 de acte traduse, apostilate, timbrate fiscal, copii fara numar…

  Thumb up 21
  • #2

   Cand am emigrat in Germania mi-am tradus o gramada de acte, le-am apostilat, apoi am facut copii legalizate dupa originale si le-am apostilat si pe alea (ca asa a trebuit futu-i ma-sa) iar la final am facut si apostile dupa traduceri. In fine , la un moment dat, dupa jde mii de lei dati pe legalizare, apostilare si traducere si mult timp pierdut pe drumuri am visat ca mi-am apostilat si colectia de reviste Rahan….

   Thumb up 2
  • #3
 2. după ce il obții te ștergi cu el la fund si apoi te speli pe mâini

  Thumb up 16
  • #5

   well, ai fi uimit sa afli ca esti asigurat in UE si, mai mult de atat, sunt firme in UE care iti cer in mod express sa il ai

  • Stai, vorbim de acelasi card? Ala de la stat care nu merge niciodata? Sau e vorba de altceva? Daca e altceva, banuiesc bine ca nu se poate folosi in ro?

   Thumb up 4
  • #7

   nu bai, nu e cardul ala de pe care retragi banii din bancomat, e cardul european de sanatate, e diferit

  • #8

   a fost cerinta de angajare intr-o alta tara. nu e acelasi cu ala national.

   Thumb up 7
  • in Franta vizita la medicul de familie costa 25e .pacientul plateste intreaga suma medicului urmand ca o parte din plata sa o deconteze casa de asigurari unde este inscris .Mult succes cu recuperarea banilor din Ro.

   Thumb up 12
  • #10

   io, am inteles ca ai o frustrare, dar tu pricepi ca uneori e necesar sa ai acel card si ca Franta nu inseamna tot UE-ul?

   Thumb up 8
  • #11

   de ce pe maini si de ce apoi?!

   Thumb up 1
  • #12

   mănânci câcat
   în munchen mi’am făcut un dinte gratuit cu cardu de sanatate european
   altfel mă costa 100 euro

   Thumb up 3
  • #13

   Franta e UE?!

   Thumb up 0
 3. #14

  Eu am plătit exact cât ai plătit și tu dar pentru un an (acum 2 luni). Aceeași procedura, aceeași suma dar asigurare pt un an. Primit cardul acasă cu întârziere de doar 5 zile bineînțeles :)) Stiu sigur ca scria ca e pt un an asigurarea

  Thumb up 1
  • #15

   exact asta am spus si eu

   Thumb up 5
  • #16

   Ești sigur ca ai citit bine ? Sigur e pe un an? Sigur ai citit bine ? Sau ….

   Thumb up 0
  • #17

   2200 sau 2300 lei costa asigurarea pe un an. Asta in conditiile in care anul trecut am platit sub 1000 lei pe tot anul.

   Thumb up 0
 4. #18

  Le:… E pt 6 luni… Off… Alt drum :)))

  Thumb up 0
 5. Din ce citisem la un moment dat pe site-ul CNAS cardul european este valabil doar pentru ședere temporară de cel mult 6 luni în unul din statele UE/Elvetia, deci nu au putea să locuiești în alt stat, să plătești taxele în România și să folosești acest card pentru o perioadă mai lungă.

  Thumb up 0
 6. #20

  De ce card si nu formularul S1?
  Daca pleci 10 zile e ok cardul dar parca ai platit cam mult pe 10 zile, adica puteai face asig privata.
  Daca ramai acolo ai nevoie de S1.

  Thumb up 1
  • #21

   in primul rand pentru ca asa voia angajatorul, apoi pentru ca inca nu am rezidenta in statul in care voi lucra si pentru ca voi participa la un training care se desfasoara in alte tari decat cea in care voi lucra

   daca am inteles bine, pentru S1 trebuie sa fii somer, student, angajat sau pensionar, ceea ce nu se aplica, pentru ca de aia am spus „persoana fara venituri”

   Thumb up 1
  • #22

   Persoana fara venituri nu e = cu somer ?

   Thumb up 0
  • #23

   somerii nu se presupune ca iau un ajutor de la stat? doar intreb.

   Thumb up 3
  • #24

   @Luna nu.

   Thumb up 1
  • #25

   Nu ma pricep da ma gandesc ca nu poti sa stai 5 ani somer si tot timpul sa iei ajutor de la stat. Eu aveam impresia ca primesti doar cateva luni ajutor si dupa mars la munca
   Pentru mine persoana fara venituri e tot una cu persoana somera

   Thumb up 1
  • #26

   credeam ca esti somer cat iei ajutor de somaj sau cum se cheama ala, care si eu stiam ca se ia o perioada, dupa aceea esti doar o persoana fara venit si atat

   Thumb up 3
  • #27

   somer inseamna.persoana incadrata la ajutor de somaj. the end

  • #28

   A venit sefu si v-a pus la punct. The end! =))

   Thumb up 3
 7. #29

  am si eu card european de asigurari de sanatate (albastru).
  este valabil fix un an de la data emiterii, dupa cum este specificat pe verso, ultima rubrica.

  Thumb up 2
  • #30

   cardul meu european e valabil 4 ani. habar nu aveam ca difera de la o tara la alta. ar trebui sa fie o singura regula penru toata lumea.

   Thumb up 0
 8. #31

  Cum adica nu ai avut venituri?

  Thumb up 4
 9. #35

  Angajatorul va plateste taxele de asigurare de sanatate? Mi se pare ciudat sa fii angajat intr-o alta tara din UE, dar sa nu ai asigurare medicala in acea tara, platita din taxele salariale, etc.

  Thumb up 2
  • #36

   Majoritatea platesc impozite in acele tari (+taxe) dar n-au drept de vot pentru alegerile locale sau nationale din acea tara.

   Asta e mult mia ciudat… si revoltator.

   Thumb up 1
 10. #37

  Merci si felicitari pentru descalcirea hatisului birocratic.
  Nu mi se aplica procedura complicata pentru ca sunt salariat, dar articolul mi-a folosit sa-mi aduc aminte ca trebuie sa ma duc sa imi depun cererea pentru card si sa caut informatiile :)
  Sunt cozi la CASMB la depunerea cererilor?

  Thumb up 2
  • #38

   luni dimineata, putin inainte de deschidere (8:30), erau aproximativ 5 persoane venite pentru cardul european. pe mine m-au trimis pentru inregistrare, etc. asa ca a trebuit sa revin la prima coada dupa vreo ora. a doua oara coada era mai mare, insa nu dureaza mult la fiecare persoana.

   numai sa afli dinainte ce anume iti trebuie :)

   Thumb up 3
 11. #39

  Foarte folositoare aceste informații.
  Mulțumesc mult.

  Thumb up 2
 12. #40

  1- nu poti sa ai medic de familie daca nu esti asigurat

  2- cardul european e valabil 6 luni

  3- din experienta mea astia prin tari cu apa calda au proceduri pt cazul in care nu ai „cardul european” si nu il poti obtine (sau nu vrei). just ask about it.
  3a- intr-o situatie m-au pus sa imi fac asigurare temporara in tara respectiva (50e/6 luni)
  3b- in alta situatie mi-au spus ca e ok o asigurare particulara cum sunt asigurarile de calatorie/munca in strainatate (cam 200 lei pentru cateva luni)

  pentru HR-ul lor sau cine a cerut e mai usor daca ai cardul european, dar nu e sfarsitul lumii daca nu-l ai, cei care vin din afara UE nu au cum sa aiba un astfel de card.

  posibil ca pentru tine ar fi fost mai ieftin sa insisti sa le spui ca nu ai si nu poti obtine cardul european (si cu mai putin stat la cozi si rugat de diversi functionari din romanistan sa te invete cum completezi cele coispe pagini ale formularului fara care nu se poate elibera)

  bonus, nici nu plateai 1100 lei sa incurajezi sistemul de sanate romanesc.

  Thumb up 3
  • #41

   1. poti. conteaza unde ai avut ultima inregistrare.
   2. da, si?
   3.4.5 etc esti foarte roman. dar de ce sa fac CE MI SE CERE IN MOD EXPLICIT cand as putea veni cu orice cacat de scuza sa nu, pentru ca sunt un roman verde

  • #42

   2. este valabil 12 luni, mai documenteaza-te-n plm:
   http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html

   macar ai un card din asta sa citesti de pe el?

   Thumb up 0
 13. #43

  Cardul European (EHIC) se foloseste numai in cazuri de urgenta si numai in EU. Daca emigrezi cu un job, unele tari iti vor cere expres sa ai acest card cand pasesti la ei in tara, altfel nu poti face actele de inregistrare.
  Poti aplica pt EHIC chiar daca esti somer, dar iti platesti niste taxe ca in procedura de mai sus sau daca esti angajat poti sa il ceri gratis. Fiecare tara din EU are acelasi card dar perioada de valabilitate difera.
  Si nu platesti nimic in orice tara daca ai vreo urgenta si folosti acest card, at least in theory.
  Formularul S1 sau E106 se optine din tara de bastina (e valabil pt studenti, angajati care au contract si isi platesc taxele in tara de bastina dar sunt relocati de companie in alta tara din EU, pensionari) si cu el poti obtine asistenta medicala nu numai in cazuri de urgenta.
  Oricum pt siguranta ta ar fi bine sa ai la tine acest card penca-i gratis si daca calatoresti si ai vreo urgenta, nu-i a buna sa platesti o consultatie cu 200 eur in cel mai bun caz.

  Thumb up 2
 14. #44

  nu e niciun workaround. firma angajatoare vrea sa fii asigurat dim momentul in care pasesti in tara, lucru pe care nu il poate face pana nu semnezi un contract de munca. de aceea exista cardul eueopean de sanatate. simplu.

 15. #45

  Am o intrebare , cati ani e valabil cardul, daca cineva e asigurat in Romania ( contract de munca ) ?

  Thumb up 0
 16. #46

  auzi, daca nu ai toate datele problemei, pentru ce pisici ne povestesti tu despre cum e in germania? ai dreptate, in cazul tau asa s-a intamplat, dar nu e general valabil.

  nu era cerut vreun sfat in articol, era doar un articol de informare.

  Thumb up 0
 17. #47

  Asa e, daca tot stau in Germania, de ce pisici va spun cum ar trebui facut? Stergeti-mi va rog comentariile.

  Thumb up 1
 18. #49

  fara sa doresc a epata, in anglia am completat un formular online care a durat cred ca vreo 3 minute si in 5 zile a venit acasa.
  Este o diferenta ca sunt angajat permanent dar ma uit la toti pasii aia si nu i as face .. m ar apuca nervii si mi as baga ceva n el de card.. il iau dupa mine cand plec dar parca nu i vad rostul.. am cutreierat toata europa si in afara de vreo diaree chiar.. parca e degeaba.

  Thumb up 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.