Oh, organele mele. Ale statului meu, adica

Ambasadorul Ungariei: Autonomia e SINGURA SOLUŢIE de compromis, o vom obţine.

Declară el ambasadorul hungariei.
Iar statul rromân nu face nimic, nu îi dă un șut în cur, până la el în panonia. De ce? Nu știu, poate pentru că avem oameni slabi la conducere. În tot eșichierul politic. E suficient să te uiti la Cluj, orașul cu cei mai proști ardeleni (pentru că l-au votat pe boc, nu de alta), unde UDMR areprotocoale încheiate și cu pdl și cu USL, numai să participe la ciolan. Și nimeni nu are nimic împotrivă.

Vă reamintesc că în constituție scrie că rromânia este stat național unitar. Deci ce face bozgorelul nu e declarație politică, ci o chestie lejer ilegală.

59 comentarii

 1. ministerul de externe doarme adanc si cu bulbuci la gura.

  0

 2. #3

  Pai nu era Base „seful” statului roman? Nu i-a urcat el in cap. De-abia asteapta sa faca guvernul roman ceva pentru a-l denunta ca iredentist. Nu crezi?

  0

 3. La o astfel de declaratie, MAE trebuia sa-i ceara macar cateva explicatii.

  Altii (cu coloana vertebrala) l-ar fi dat afara din tara in secunda urmatoare

  0

  • Vezi de nu o mișca PNL sau USL vre-un deget. Ei îs preocupați de alte alea acum.

   0

 4. Jupane Arhi, organele alea de care vorbesti tu au alte griji (in principal, cum sa fure cat mai mult), nu sa conduca. E pur si simplu vorba de ordinea „prioritatilor”, nu de slabiciune 🙁

  0

 5. Tot ne ameninti ca te tirezi afara, sa vezi daca dupa ce ies astia de la USL nu ne tiram cu totii!!!
  Amin!

  0

  • #8

   Io iti zic sa te tirezi fara conditii. Cale batuta si paguba in ciuperci ! Da-mi un semn sa stiu ca esti departe. Pa !

   0

 6. Cand faci o parodie si dupa Dragos Bucur?

  http://www.youtube.com/watch?v=OdYPoYk9dXQ

  0

 7. #10

  Ce se intelege prin autonomie? Lumea se gandeste la independenta cand aude asta, desi cred ca termenii sunt diferiti.

  0

  • #11

   indiferent ce se intelege, este o chestiune exclusiv interna. ambasadorul nu are treaba

   0

 8. #12

  ca au nevoie de unguri deaia nu fac nimic…

  0

 9. #13

  Mah… Yo’s juma ungur… Si cu ce cer aia nu am nici o problema… Problema e ca suntem de kkt. Trebuiau de mult dusi multi la granita panonica… Impinshi din mashina din mers… Aia mor de foame acolo; in afara de lemne, putzina zmeura si multa apa minerala nu prea au altceva… Shi ca o alta chestie… Toata Europa se vrea unita… Ungurii vor autonomie…

  0

 10. UDMR s-a tot dat de colo-colo numai ca sa fie mai mereu la putere, totul pentru interesul ungurilor de prin tara. Nu ne place, dar trebuie sa recunoastem ca e cea mai desteapta formatiune politica de la noi.

  0

 11. #17

  Ilegală unde? Că el se supune legilor din ţara lui. Lasă că noua guvernare a dat ceva palme ungurilor, nepermiţând reînhumarea nu ştiu cui [ştiu, da’ mi-e lene să caut ortografia exactă a numelui] la noi în ţară.
  Acuma, însă, nu-şi mai permit să de palme pentru că şi-i ţin ca scut pentru o eventuală alianţă.

  0

 12. Sa-i chis in freza pe aia

  0

 13. #19

  ma sa stii ca si eu eram revoltat candva de lucrurile astea. Dar te-ntreb asa : nu crezi ca daca ne iau ungurii cu totii vom avea si noi autostrazi, sistem de sanatate, de invatamant etc.. ? plm invatam ungureste dar barem scapam de saracie :))

  0

  • #20

   vlad » nu, nu cred. ei sunt mult mai in cacat decat noi, cu un presedinte nazist si cu legi naziste

   0

  • #21

   da…ca austria cand era tare partidu lui haider. acuma exagerez, ca economic stau mai rau decat austria, normal. da’ criza lor e mai buna cu oamenii decat mai-putin- criza noastra. oricum, nu-i vorba de ungaria, ci de transilvania.

   0

 14. #22

  Iti reamintesc ca romanii le-au promis ungurilor din Ardeal autonomie cand s-a realizat unirea din 1918.
  Citeste articolul 3, aliniatul 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Alba_Iulia_Resolution.jpg
  Atat timp cat le-ai promis ceva ar trebui sa te tii de cuvant. De asta si fac pe niznaiu romanii vis-a-vis de declaratiile astea si de UDMR…pt ca stiu ce e scris acolo si ca nu s-au tinut de cuvant.

  0

  • #23

   yasser » cred ca prin dictatul de la viena si restul chestiilor dintre anii 33-45, promisiunea aia s-a anulat, prin ardere si ucidere

   0

  • #24

   Dictatul de la Viena era un dicatat si nu o rezolutie
   DICTÁT, dictate, s. n. Act prin care un stat impune altui stat condiții împotriva voinței acestuia. – Din germ. Diktat.
   Sursa: DEX ’98 (1998)
   REZOLÚȚIE, rezoluții, s. f. 1. Hotărâre luată de un colectiv în urma unor dezbateri.
   In plus dictatul de la Viena a fost impus de Germania si Italia si nu de Ungaria.
   In plus romanii nu fac diferenta intre autonomie si separatism. Un exemplu de langa noi este Serbia. Voievodina este autonoma, Kosovo e separatista…mare diferenta.

   0

  • #25

   yasser » DA, prin impunerea cu forta a resspectivei vointe, se anuleaza acea rezolutie. simplu.

   0

  • #26

   Pai tocmai ce ti-am spus…nu a impus cu forta nimic Ungaria. Dictatul e dat de Germania si Italia. Ungaria nu a impus nimic nimanui.

   0

  • #27

   yasser » sigur. banuiesc ca istoria s-a terminat pentru tine in clasa a 4 a. ce ziceau ei nemtii, cum sdtateau asa, la un foc de tabara. ia sa le dam noi ungurilor transilvania, ma. desi nu o cer, dar asa, ca sa fie. NO SHIT…

   0

  • #28

   Dictatul de la Viena a fost o chestie acceptata de statul roman la acea vreme. Romania tocmai pierduse Basarabia, Franta capitulase si anglia era izolata si bombardata la greu. Germania avea nevoie de Ungaria ca aliat care a cerut in schimbul aliantei Ardealul. Romania ramasa fara aliati s-a reorientat catre Germania care i-a adus aminte de Antanta si de primul razboi mondial cand Romania i-a fost dusman germaniei. Pt a nu fi cucerita total de Germania, Romania a acceptat dictatul si cu gandul la promisiunea lui Hitler ca i se va da inapoi Basarabia. Dupa ce romanii au ajuns la Nistru Hitler i-a promis lui Antonescu in schimbul sprijinului militar pt cucerirea totala a URSS ca ii da inapoi Ardealul si de asta a ajuns Romania la Stalingrad. Polonia spre deosebire de Romania nu a acceptat colaborationismul nici cu rusii nici cu nemtii, a fost cucerita total si la sfarsit in 1945 a fost tara victorioasa nu a platit despagubiri si a intrat in istorie cu fruntea sus.
   Oricum in toata afacerea cu Dictatul singura vinovata e Romania si Germania ca ea a impus toata afacerea. Ungaria doar a profitat.

   0

  • #29

   yasser » corect. ungaria care a cerut ardealul, l-a primit, a omorat romani pana au behait, prin urmare, tratatul din 1918 nu mai era valabil. ura si la gara.

   0

  • #30

   Arhi, nu uita ca proclamare unirii Transilvaniei cu Romania s-a facut la 1 decembrie 1918 si recunoasterea ei s-a facut prin Tratatul de la Trianon(de plang ungurii cand aud de el)la 4 iunie 1920. Intre timp armata romana ocupa orase in Transilvania, se duceau lupte armate prin Apuseni in aprilie 1919, se cucerea Budapesta. Sa nu uitam ca unirea Transilvaniei cu Romania s-a facut inurma unei cuceriri militare. Sunt romana 100% si consider ca Transilvani apartine de drept Romaniei, insa istoria nu e chiar asa cum ne-a invatat pe noi tovarasa la scoala. Dupa incheierea primului razboi mondial Romania a atacat si cucerit Ungaria in urma unui razboi de 1 an http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian%E2%80%93Romanian_war_of_1919

   0

  • #31

   yasser » am inteles, nu are legatura cu ce spui tu. tu justifici anexarea brutala a transilvaniei ca ceva natural, dar consideri ca desi in urma acestei anexari, s-au incalcat legi si tratate si au murit zeci de mii de oameni, romanii ar trebui sa respecte tratatul de la 1918. e bine ca sunt de astia ca tine, care imi aduc aminte de ce vreau sa emigrez

   0

  • #32

   Eu spun asa: Romanii le-au proimis ceva maghiarilor si ar trebui sa se tina de cuvant
   Tu spui ca pt Diktatul de la Viena si pt alte crime savarsite de unguri merita sa nu ne respectam promisiunea
   Eu vin si spun ca daca ungurii au taiat si belit la romani prin 1938-1945 in Transilvania am taiat si noi si am belit unguri in 1919 prin Ungaria…Budapesta chiar.
   Deci nu putem sa spunem ca ei sunt rai si noi buni pt ca am taiat si belit si noi si ei, dar noi le-am promis ceva si Romania s-a format bazandu-se pe promisiunea aia(si pe altele).

   0

  • #33

   yasser » prietene, eu STIU istoria poporuluim rroman. aia reala. ce spui tu e o imbecilitate. adica noi am promis in 1918 ca le fam autonomie. ei in 40 vin si iau cu forta transilvania, ucid, tortureaza, golesc sate rromanesti, cu efecte vizibile acum, iar tu spui ca e normal sa nen tinem de cuvant, ca nu are legatura. pe bune? serios, incepi sa ma enervezi din ce in ce mai tare si cred ca o sa te rog sa te desfasori pe alte bloguri. pe de alta parte, esti unul din cei cu care poti combate inteligent. dileme, dileme…

   0

  • #34

   P.S stiu ca e greu sa accepti ca istoria glorioasa a poporului roman in care noi nu atacam pe nimeni si eram painea lui Dumnezeu e un mare bull shit. Dude, am cucerit militar Ungaria in urma unui razboi si mai venim sa spunem ca ungurii sunt revansarzi si vor razbunare?!

   0

  • #35

   Oare de ce ne-am retras? Am cucerit, aia e.

   0

  • #36

   @yasser:Romania nu atacat ungaria in 1919.Ungaria,prin regimul comunist de atunci,a atacat Romania.Vizita armatei romane la budapesta s-a facut in cadrul contraofensivei ce a urmat dupa ce trupele romane au respins atacul maghiarilor.

   0

  • #37

   @yasser
   România a dat limbi şi neamţului dar şi rusului… mai ales „datorită” fosilei numite Mihai I.

   0

  • #38

   romanii din ardeal au promis autonomie ungurilor. romanii din regat au promis autonomie tuturor ardelenilor. romanii din regat n-au mai dat autonomie ardealului si nici romanii ardeleni n-au mai putut da autonomie ungurilor(si germanilor). iar unirea s-a facut cand armata romana abia intra in ardeal (si nu prin locul cel mai apropiat de alba iulia). primii care au preluat controlul au fost partidele romanilor din ardeal. ca dupa aia, pana in 1920, s-au mai rasculat ungurii din ardeal, au mai incercat sa invadeze transilvania ungurii din ungaria mica, e altceva. unirea nu s-a facut in urma unei cuceriri militare de catre romania mica ci pt ca asa a decis majoritatea populatiei si reprezentantii ei.

   0

  • #39

   @arhi nu vorbi de anulari, ca poate-i nula si unirea dupa logica asta

   0

  • #40

   Daca as fi chinez, deci total dezinteresat de problema, as vedea-o asa: romanii din Transilvania alaturi de sasi si svabi proclama unirea cu Romania. Un gurii din Transilvania nu sunt de acord. Asta se intampla in 1918 la 1 decembrie. Razboiul se incheiase de 19 zile deci nu se negociase nimic cu Ungaria…practic avem aceeasi situatie de astazi din Kosovo…declarare unilaterala a separarii. Aliatii trimit Ungariei pe 28 februarie o notificare prin care le cereau sa ii lase pe romani sa intre in Transilvania cu armata pana la o anumita linie, guvernul maghiar nu doreste sa isi asume separarea Transilvaniei si demisioneaza. Vine la putere Bela Kun care din lipsa de aliati(aliatii din razboi erau pe butuci, invinsi si dezinteresati de soarta Ungariei) isi declara statul ca fiind comunist(cu gandul ca ii poate atrage de partea lui pe bolsevicii din URSS).
   Romanii folosesc prilejul pt a face lobby sa intre cu armata in Ungaria si sa dea jos de la putere regimul comunist chipurile ca acestia sa nu capete putere si mai mare in Europa.
   Amenintat de vest prin ultimatumuri de parasire a Transilvaniei si de romani prin inmultirea fortelor din Transilvania, Kun isi aduna si el o armata pt apararea integritatii tarii(cine nu ar fi facut asa pt o bucata de teritoriu pe care o detinuse sub diverse forme aprox 1000 de ani?!)
   Avansul armatei romane este oprit pt o scurta vreme cand armata maghiara ataca in Apuseni dupa care restul razboiului armata romana castiga lupta dupa lupta pana in Budapesta.
   Da se poate spune ca Ungaria a atacat prima, insa a atacat o forta de ocupatie(din punctul lor de vedere).
   Sa nu uitam ca declaratia de unire a fost un act unilateral a romanilor din Transilvania la fel ca cel al albanezilor din Kosovo si posibil la fel ca unul viitor a secuilor din Harghita si Covasna. Unirea nu s-a recunoscut decat in 1920 la Trianon. Deci nu s-a stabilita la o conferinta de pace ca Transilvania trebuie sa se uneasca cu Romania si apoi sa se intample asta ci Transilvania unilateral s-a unit cu Romania si apoi conferinta de pace a recunoscut asta.
   Pt unguri a fost o cucerire militara cu aprobarea tacita a Frantei, Angliei si SUA.
   Toate actiunile Romaniei de atunci au fost un succes istoric pt tara noastra, dar pt unguri e altceva. Cine nu intelege drama lor de atunci nu poate intelege nici drama noastra din 1940, sau cine intelege drama dictatului nu are cum sa fie impasibil la drama ungurilor din 1918-1920.
   Cu alte cuvinte nici noi nu suntem mai buni ca ei, nici ei nu sunt mai buni ca noi si fiecare tara si-a urmarit propriul interes si asa face si acum.

   0

  • #41

   @yasser
   cu deosebirea ca kosovo s-a despartit de iugoslavia/serbia-muntenegru/serbia, care a fost/au fost/sunt/este un stat recunoscut de toata lumea. ungaria aia de care s-a despartit transilvania nu prea era in aceeasi situatie, era tot un stat independent nou. da, si kosovo, cand si-a declarat independenta, si-a declarat-o fata de serbia, si recunosc ca nu stiu daca serbia e continuatorul oficial al iugoslaviei(dar cred ca e, nu-mi amintesc sa fi fost necesar ca serbia sa fie recunoscuta de alte tari cand a mai ramas numai ea din toata iugoslavia; a preluat automat locurile in organizatiile internationale,ambasadele etc. ale iugoslaviei si serbiei-muntenegrului ). dar ungaria si austria sigur nu au fost continuatoare oficiale ale imperiului austro-ungar. ce e clar e ca granitele serbiei au fost recunoscute initial de toata lumea, in timp ce cele ale regatului ungariei, din cadrul austro-ungariei, ramas dintr-o data de capul lui dupa dizolvarea imperiului, nu au fost recunoscute de nimeni inainte sa se separe de el slovacia, transilvania, voivodina, croatia si rutenia.

   0

 15. Ca ardelean, când te uiți ce rahat e pe la bucurrești te gam gândești la autonomie, orideunde ar veni…

  0

  • #43

   asta dacă nu te uiţi şi la rahatul de la Budapesta.

   0

  • da, sau sofia, praga, berlin, rroma, madrid, paris, londra etc.

   0

  • #45

   @Daniel: Ca ardeleni ce sunteti voi ati votat cu Funar desi omul nu era stabil? Ati votat. L-ati sustinut cand facea spume la gura impotriva ungurilor? L-ati sustinut (prin vot). Ia declarati-va voi autonomi, luati-va jucariile si plecati undeva unde nu e cacat ca la Bucuresti.

   0

  • Pai daca v-ati lua ardelenii din Bucuresti, n-ar mai fi atat cacat.

   0

  • @punKreas stai să-și sufle mucii

   0

  • #48

   @anatati
   lasati-ne dracu si cu budapesta si cu bucurestiul.

   0

  • #49

   @florin samareanu
   clujenii tind sa aiba un procent mai mare de idioti decat restul ardelenilor 😀

   0

 16. Ambasadorul n-a declarat „o vom obtine”. Iar autonomia poate fi facuta in nenumarate feluri, bune sau rele, romanii din zona aia ar putea fi privilegiati ( de ex. sa fie obligatoriu un anumit procent de angajati romani). bineinteles cu revizuirea constitutiei, daca e cazul. Oricum , acum, de facto, e mai rau decat autonomia pentru romanii de-acolo.

  0

  • #51

   Luci » in ziar scrie ca a declarat O VOM OBTINE. tu pe ce te bazezi cand spui ca nu a spus asa?

   0

  • Am vazut si eu ce scrie la ziare, asa au dat ei titlul, insa in articol unde il citeaza nu apare.

   0

  • #53

   @Luci
   Tu presupui că se poate revizui Constituţia armonizată cu tratatele UE prin adăugarea unui articol ori alineat discriminatoriu? Mai ai din astea?

   0

 17. #55

  eu zic ca singura solutie e sa declaram razboi germaniei si sa ne predam. asta sa nu mai pierdem timp aiurea cu falimenturi, fmi-uri, euro, summit-uri si alte prostii…

  0

 18. #56

  „Autonomia este împotriva separatismului. Separatismul este antonimul autonomiei. Autonomia este singura soluţie de compromis, singura soluţie sănătoasă şi logică între suveranitatea României şi dreptul de autoguvernare a minorităţii maghiare. Din acest punct de vedere, sunt absolut împotriva revanşismului şi a pretenţiilor teritoriale din partea Ungariei.”
  Asta e un fragment din declaratie.
  Nu sunt ungur, nu le tin partea, dar nu le tin partea nici celor care inflameaza spiritele dezinteresat. Oricum, opinia mea e ca, pentru a progresa, umanitatea trebuie sa treaca de starea asta de cafteala intre triburi. „Imagine there’s no country… Nothing to kill or die for, and no religion, too.”

  0

 19. suntem prea mici ca sa intelegem de ce kkt, cei care ne conduc nu ai sange-n instalatie si sa-i linisteasca pe agitatorii astia.

  probabil ca sunt intelegeri mult mai mari la nivel politic si la nivel economic.
  noooo, acum, rrumanii is curve (nu curvari) si se vor aciui acolo unde bate puma mai tare.

  0

 20. La rromi nu da bine sa le zici tigani … da la unguri e de bine sa le zici bozgori … oare nu folosim unitati de masura duble ?

  0

 21. #59

  hai ma ca toti suntem cetateni europeni

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]

Am încercat ieri să merg la cumpărături la Auchan, că e mai aproape de casă, ceva lejer și era să rămân blocat în trafic. Cred că și acum zăceam undeva, pe o stradă, tânjind să ies la libertate, la aer, la viață. Sfat: Carrefour are una din cele mai mișto chestii. Aplicația lor, […]

M-am uitat ieri sau alaltăieri la unul din ultimele episoade din Southpark, în care cable guys se revoltau împotriva serviciilor de streaming. Bine, cred că e o reclamă deloc mascată la DIsney+, că l-au menționat de 100 de ori, plus cât de mult place The Mandalorian tuturor. Azi, de curiozitate, am apăsat iconița […]