Partea a II-a. Poporul.

Scris de Vidual Bronco

Faza de mai sus mi-a amintit de cuplul ăla de străini care s-a dus să viziteze Kazachstanul pe biciclete pentru că ei iubeau pe toată lumea și vroiau să demonstreze că oamenii sunt buni.
Și au ajuns acolo și i-au omorât aia cu cuțitele, ca pe niște găini.
Zilele trecute apăruse alt prost la știri, un canadian mutat pe lângă Orăștie, la Sarmisegetuza-și a început să se ia în gură cu niște cetățeni care, beți fiind, se pișau pe un gard.
Evident, i-au rupt ăia coastele.
Să fiu bine înțeles, aici nu discutăm despre cum ar trebui să stea lucrurile într-o țară „ca afară”. Discutăm aici despre realitățile mioritice.
Realitățile mioritice sunt în fapt niște obiceiuri arhaice și tembele, un anumit tip de comportament, în general agresiv, balcanico-oriental și pe alocuri (pe mai multe locuri de fapt) penal.
Sunt unii precum Dan Alexe care își bat pula foarte ok de specificurile locului. Mai era și prostul ăla care a fost la USR și care le spunea cum sunt, dar și-a băgat picioarele.
Deci, dacă nu știi realitățile locului, nu le înțelegi și nici nu vrei să le pricepi – mori ca un prost, și nu mai apuci să le schimbi, sau să schimbi orice, că nu ai cu cine, sunt toți împotriva ta.
Degeaba te superi ca văcarul pe sat. E vocea străzii.
În loc să te duci la o sută de cursuri de social marketing, antrepreneurshit, social media, plimbat badge-ul prin Pipera ca un sclav + un Focus la mâna a doua ca unii dintre bloggerii de mare succes și ținută din România – mai bine asculți Mafia – De Cartier pe repeat vreo 2 luni și sigur ieși un politician mai de succes decât Plicușor Ban.
Sunt niște băieți care au luat mai mult gaz în glandă în ultimul an ca toți agaricii ăia de la Victoriei, cu diferența că ăia sunt obișnuiți să și dea înapoi cu ce apucă.
„Dai în tata, dai în mine, dai în fabrici și uzine”. Nu ca pizdele astea new-age, care pun flori în caschetele curcanilor.
Femeia tocmai a văzut motivul pentru care PSD și PNL câștiga alegerile, și pentru care USR nu va câștiga niciodată, nimic (dacă nu cumva se întâmplă ceva ieșit din comun și ia PNL vreo 30% și le aruncă și celorlalți o coajă pentru a guverna).
Când trăiești pe Luna, nu te vor vota cei de pe Marte.
Sunt chestii de bun simț și care țin de o minimă cunoaștere a lumii din jurul nostru.
Nu mă surprinde cu nimic ceea ce au văzut acolo.
Mă surprinde că USR e surprins.
De fapt, nu mă surprinde nici asta.
Dacă totuși ar trebui să mă screm să mă surprindă ceva, câtuși de mic-ar fi că n-au luat bătaie, sau barem niște înjurături, inclusiv iubitul „muie”.
Că doar „muie PSD” se aplică și electoratului lor.
Nu poți să înjuri un partid întreg și să te aștepți ca cei care votează partidul respectiv să te aplaude când vii să faci pe deșteptul la ei în casă.

A nu se înțelege din diatriba asta că poporul e de neschimbat.
Așa cum sunt românii proști, sunt proștii noștri, și tot cu ei, vrând nevrând, trebuie să ieșim la o combinație acceptabilă pentru toată lumea – doar că trebuie să vorbești pe limba lor, și să nu te simtă că ești fraier, sifon sau papagal.
Nu toți suntem niște pizde tromboniste – a fi inteligent și educat nu exclude toate formele de educație, și sunt foarte mulți care ar fi sărit „pe ei, pe mama lor” la oricare dintre proteste, atunci când și-au luat jandarmii nasul la purtare.
Dar na, pentru asta îți trebuie să și știi ce vrei cu adevărat, că nu poți s-o arzi pacifist și revoluționar concomitent.
Orice prost e plin de păreri până primește primul neveu în bot. Apoi se schimbă lucrurile.
Mai încerca un tocilar cu beșini din astea bicicliste – să-mi explice zilele trecute cât e de iubit USR pe străzile României, și cum își doresc românii să scape de corupți și de penali (aia fiind prioritatea națională, cică), și cum se duce el să stea ca o floare la colțul străzii și vin oamenii să-i strângă mâna și să-l aplaude.
Incredibil, ce tâmpiți.
Și nu, nu există o soluție, nu atâta timp cât USR se declară împotriva oamenilor respectivi (legi precum cea cu VMG, „asistații social” și alte tromboane de dreapta), și în niciun caz să îi ajute cu ceva sau să le ofere măcar o promisiune de mai bine.
Îi doare pe ăia în cur de lupta anticorupție, sau de cealaltă mare realizare a USR în Parlament – legea anti-zgomot.
Dar na, fiecare pasăre piere pe limba ei. Uneori meritat.
Popoarele, fără excepție, au o ideologie de stânga. Nu există vreo nație de antreprenori sau de corporatiști. Toți bogați și plini de besini.
Prin urmare, singurele feluri în care un partid de dreapta poate câștiga alegerile – sunt fie prin populism feroce (realizabile sau realizate ulterior), fie prin minciuni gogonate (iremediabil nerealizabile sau nerealizate).
Din nefericire, cum în România nu avem un partid de stânga, variantele de mai sus își ating scopul prin rotație.
Cu un popor de melteni săraci și analfabeți, care sunt și mândri de ei și de ceea ce sunt (între noi fie vorba, sunt fix pula, dar e dreptul lor) – nu prea poți dialoga în maniera clasică.
Deci soluția pentru ieșirea din rahat ar trebui să fie oarecum (și parțial) cunoscută (dar pentru asta, vom abera pe larg în a treia parte).
PS. Fascismul USR stă în ferocitatea cu care își apără opiniile și în autismul absolut față de nevoile celora cărora li se va milogi peste 2 ani pentru voturi. Nu discutam despre fascismul binecunoscut în Partea I. Și habar n-am cine e Fluture, dar pare băiat.

51 comentarii

 1. Nu știu cine-i omul ăsta, dar scrie fain. Am râs la ”Evident, i-au rupt ăia coastele.”.
  Citisem și eu de ăia doi cu bicicletele: el vegan, ea vegetariană (sau invers?), amândoi cu idealuri de tipul ”vom trăi cu ce ne dă natura” și ”oamenii sunt inerent buni”; și-au lăsat job-urile și mergeau deja de un an prin lume cu bicicletele și postau pe blog poze și povești despre cum îi primeau oamenii cu brațele deschise. Până i-au prins ăia 6 talibani pe ei și pe încă doi și i-au călcat cu jeep-ul, după care au coborât din mașină și au făcut sită din ei cu pumnalele. Pentru că unii oameni pur și simplu așa funcționează: cu petrol și lame de ras, nu cu verdețuri și iubire. Pe locul doi după știrea aia ar fi cea de acum vreo trei ani cu vegana care s-a urcat pe Himalaya ca să dovedească faptul că veganii pot face și ei tot ce pot face mâncătorii de carne. Absolut normal că a crăpat pe munte pentru că nu i-a rezistat sistemul. ”Încercarea moarte are”.

  0

  • #2

   Încercarea moarte n-are dar poti sa mori dintr-o încercare.

   0

  • #3

   Si nici unul dintre voi nu a reținut cum se numea de fapt tara aia în care s-au dus?

   0

  • @MihaiT:

   Si nici unul dintre voi nu a reținut cum se numea de fapt tara aia în care s-au dus?

   …iar asta e chiar atât de important pentru că…?

   0

 2. #5

  N-am înțeles (aproape) nimic. Domnul Vidual Bronco, misterios-prolix-inenarabil, scrie fix cum vorbește. De fapt, nu vorbește, declamă-tună-fulgeră, făcând ravagii printre comesenii agarici-comparși-ignari . Îi și văd, cu privirile plecate, cu halbele înțepenite în mâini, cu buzele abia înmuiate în spuma berii tremurând imperceptibil – admirație-invidie-frică? Una peste alta, textul ăsta e fix ca pula-n pizdă. Adică, mă înțelegeți, ORIBIL! În continuare, moment vesel cu Proust.

  „C’était l’époque où les gens bien élevés observaient la règle d’être aimables et celle dite des trois adjectifs. Mme de Cambremer les combinait toutes les deux. Un adjectif louangeux ne lui suffisait pas, elle le faisait suivre (après un petit tiret) d’un second, puis (après un deuxième tiret) d’un troisième. Mais ce qui lui était particulier, c’est que, contrairement au but social et littéraire qu’elle se proposait, la succession des trois épithètes revêtait, dans les billets de Mme de Cambremer, l’aspect non d’une progression, mais d’un diminuendo . Mme de Cambremer me dit, dans cette première lettre, qu’elle avait vu Saint–Loup et avait encore plus apprécié que jamais ses qualités «uniques — rares — réelles», et qu’il devait revenir avec un de ses amis (précisément celui qui aimait la belle-fille), et que, si je voulais venir, avec ou sans eux, dîner à Féterne, elle en serait «ravie — heureuse — contente». Peut-être était-ce parce que le désir d’amabilité n’était pas égalé chez elle par la fertilité de l’imagination et la richesse du vocabulaire que cette dame tenait à pousser trois exclamations, n’avait la force de donner dans la deuxième et la troisième qu’un écho affaibli de la première. Qu’il y eût eu seulement un quatrième adjectif, et de l’amabilité initiale il ne serait rien resté. (Sodome et Gomorrhe)

  0

  • #6

   Proust ca Proust, dar de cand pewla-n chizda e ceva oribil!? Vai de noi doamna.

   0

 3. #7

  Sau mai bine zis: Lasă că știe corporatistul din bulă ce e mai bine pentru oamenii normali.

  0

 4. #8

  reiese ca autorul inca spera sa primeasca ”primul neveu in bot”!

  0

 5. #9

  Diatribe împotriva USR, zici că textul e scris de Bajdechi după un bad trip.

  0

 6. #10

  E bine măcar că s-a identificat eroarea care pătează România: USR.

  0

 7. Ete pla.

  Toate partidele mari au baza intr-o clasa sociala, si de acolo intind mana celorlalte clase, cu mai mult sau mai putin succes. Laburistii aveau baza in muncitori, de ex.

  E foarte bine ca USR are baza intr-o clasa sociala de oras etc. Fara baza asta nu poti nici sa existi. Nu ar mai exista cine sa intinda mana, exact ca pana acum.

  0

 8. Care popor boss? Cand spun ca exista mai multe popoare in Romania stiu ce spun.

  Eu am simtit ca fac parte dintr-un popor de care sunt mandru cand i-am dat clasa lui Ponta la alegeri si a iesit Johannis impotriva tuturor. Ala e poporul meu, din care vreau sa fac parte si sunt mandru ca fac parte.

  In rest, cand ma gandesc ca cumva sunt aceeasi natie cu Olguta Vasilescu, ma apuca scarba. Daca s-ar putea cumva rupe legatura cu ea, as face-o.

  0

 9. #23

  Un deja-vu la scrierile lui Geo Bogza. Popor fara demnitate, viitor fara speranta…

  0

 10. #24

  Atunci cand vrei sa pari dur, dar scrii „besini”. Fluture era ok, stia sa scrie si sa-si duca ideea pana la capat.

  0

 11. #25

  Multa lume necajita.

  0

 12. #26

  Eu înțeleg doar că omului i-au dat ăia din USR cu ceva peste nas la un moment dat și acum se răzbună (vorba vine, se răzbună, că nu prea îi bagă nimeni în seamă aberațiile). Nu percep chestiile scrise de el ca pe un fel de lecții, sfaturi etc. pentru un eventual partid de opoziție, ci doar ca un fel de „ba p-a mă-tii” subtil. Nu m-ar mira să aibă ceva afaceri cu statul, iar „agaricii” din piață să-i cam strice ploile. Nu reușesc să înțeleg ce vrea șeful blogului cu el? Diversitate în opinii, trafic, comentarii multe? Le avea și înainte.

  0

 13. #27

  Analiza pe text am facut la postul anterior punct cu punct.

  O problema cu extrema stanga este aceea ca sunt buni la emotii: eu ma iau parte in parte cu jandarmii, eu imi iubesc bunicii. Eu vreau sa fie bine si restul clar vor sa fie rau. Si cam atat. Pentru gandit iti trebuie intelect si intelectuali de stanga nu mai sunt de gasit de la Lucretiu Patrascanu incoace.

  Acum facem sinteza: USR nu e bun pentru ca nu e alt PSD.
  Groza-Dej-Ceausescu-Iliescu-Nastase-Basescu-Geoana-Ponta-Dragnea- Dan Barna?! fml

  Daca ar trebui sa conving pe cineva sa traga USR spre dreapta i-as arata textul de mai sus.

  Baietasi d’astia de plangeau de mila saracilor si amaratilor si de fapt erau doar niste smardoi cu complexe de inferioritate am mai avut. Au scris oameni mai educati analize si au argumentat mai bine decat poate fi facut intr-un comentariu. Sunt o droaie de partide care plang: vai, sarmanii fara sa continue ca e si vina partidelor respective si a membrilor lor.

  Sa luam PNL drept exemplu. PNL e fratele mai mic de furaciune al PSD si care viseaza cand o sa fie mare sa fie ca PSD.
  ALDE – Tariceanu e mai vechi in politica decat Nastase. Picau fratii lui Lehman, dar lui Tari ii duduia economia in cap.
  Care este motto-ul PSD? Vrem sa furam, daca zice cineva altceva clar e fascist.
  Si USR e fascist, fascist d’ala rau cu spume si tatuat cu 666. Extrema stanga atat a invatat la fara frecventa.

  O greseala ar fi ca USR sa devina de stanga. Ce ar discuta, explica, analiza ziua, noaptea ar darama A3.

  USR trebuie sa explice doar atat: ce facem, facem pentru viitorul copiilor si ai vostri si ai nostri. Fara furat. Spitale fara infectii – Colectiv au trecut 3 ani?. Educatie sa poti sa te angajezi. Infrastructura. Fara pensii speciale ca sa nu avem dureri de cap pe viitor cu pensiile normale ale alora care chiar au muncit.
  Astea sunt regurile. Atat. Discutia intre clasele sociale o sa aiba loc acasa in famile: bunici, parinti, copii.

  Poporul nu e nici mai bun, nici mai rau ca in alte parti.
  Oamenii luati unul cate unul: da.

  0

  • #28

   USR ar trebui să explice ce ?
   Că in afară de urla nu face absolut nimic

   0

  • #29

   nu e vorba doar de explicat, e vorba de limbajul pe care il folosesti.
   Basescu vorbea simplu si l-au votat.

   0

 14. #30

  boul baltii de autor n-are treaba deloc cu geografia, in primul rand americanii aia prosti au fost omorati in Tadjikistan, Kazahstan cred ca e cel mai sigur si poate cel mai dezvoltat -stan, n-au teroristi prin munti si au cele mai bune masuri anti-teroristi din zona (ceea ce normal, nu e mare lucru sau foarte greu de facut, dar oricum e ceva).

  Un articol despre americani si despre zona de asie centrala (care nu e chiar asa nesigura cum se crede): https://www.washingtonpost.com/lifestyle/travel/were-the-american-cyclists-killed-in-tajikistan-naive-for-traveling-there/2018/08/14/f8212ca8-9b36-11e8-b60b-1c897f17e185_story.html?noredirect=on&utm_term=.1c470d61f525

  0

 15. Stiti ce e mai trist, dupa toate cele intamplate, tot PSD va castiga viitoarele alegeri..

  0

  • #33

   ”totusi este trist in lume” si nimic nu ai a spune!

   0

  • #34

   Cum suntem un popor cam sarac cu duhul, probabil peste 50 de ani va castiga Frontul Pentru Eliberarea Palestinei, care ne va promite cate o vacabtavgratuita la Marea Rosie.

   0

 16. #35

  Eu am citit “poponarul” si am citit pana m-am plictisitc asteptand sa citesc despre un poponar care face ceva pe la proteste. :-??

  0

 17. #36

  „Plicusor Dan”
  Hai mori cu muma ta impreuna.

  0

 18. #38

  Ana Morodan a participat si ea pe 10 august la proteste, nu in Bucuresti, in Ardeal dar a fost alaturi de cei gazati punand o poza pe facebook in rochie Dior neagra.

  Cu dragoste, empatie, compasiune si umor vom razbi in lupta asta iar PSD-ul va fi istorie! Doar aveti un picutza rabdare sa se activeze si Luminita „Hidroencefalita” Balaban.

  0

 19. #40

  Cateas pua ta nepoate… In primele cateva randuri ai sarit de la biciclisti taiati in Kazakhstan si Canadieni pisandu-se pe garduri la realitatile mioritice, Dan Alexe si USR, la vacari si la cursuri de social marketing, corporatisti de Pipera si Ford Focus.

  Coaie, invatati sa formulati o idee si sa asezati un text in pagina :( … E scandal mare in stilul tau de scris, autorule, nivel de clasa a 5-a, elev cu media generala 6 la romana .

  0

 20. #41

  Din nou stiulul cu care scrie ma duce cu gandul ca este vorba de mirel palada. Si poate ma insel referitor persoana, caracterul este fix acelasi. Un om care impune pareri cu pumnul ii face pe altii fascisti.

  0

 21. #42

  Mai era mai demult un partid PNTcd, care a facut CDR, cu PNL, apoi a mai fost si PD. Mai exista PD?
  Nu e destul sa nu fii PSD. Eu nu mai votez niciodata pe careva pt ca nu e PSD. De fapt, nu mai votez niciodata, dar, daca as vota, teoretic, nu as vota niciodata niste insi pentru ca se prezinta ca fiind „aia ce nu is PSD”.
  Toate se termina intr-o zi.

  0

  • #43

   deci optezi sa votezi indirect cu psd. sunt si bostani in psd care vor sa introduca votul obligatoriu.

   0

  • #44

   Greșit. Prostia, în special în România, e înterminabilă.

   0

  • #45

   Inca o printesa. Greseala voastra este ca priviti PSD-ul ca un partid. Celelalte pot fi numite partide, cu corupti, cu incompetenti, cu cativa mai buni, cu program cu lalala. PSD este un grup infractional, o organizatie mafiota ca Yakuza, Cosa Nostra si altele. Diferenta este ca psd-istii sunt niste borfasi fara onoare spre deosebire de ceilalti cu traditie, o ‘NDragneta mai de la tara.
   Sunt altfel pentru ca si tara e altfel. Borfasii nu trebuie sa fie foarte competenti cand ai 4 milioane de maimute care voteaza niste grafice in powerpoint.
   In Romania nu votezi un partid printeselor, votezi impotriva astora -https://en.wikipedia.org/wiki/Mafia_state

   0

 22. #46

  Intr-un fel nu e departe de stilul domnului care scria decat doar cu CAPS prin comentarii.

  0

 23. #47

  Amuzant ca in haloimesul ala de idei ar fi si cateva observatii corecte, dar sa-ti tragi o tesla-n oaie daca nu sunt ingropate de-un fatalism si-un dispret autosuficient de-ti vine sa-l pui pe-un ponton si sa-l dai mai incolo pe Apa Sambetei asa…
  .
  Io cred ca astia doi carpatini cu blog si-au pus de un experiment cu alde noi.
  Imi permit un sfat: Bre, inainte sa mai dati drumu la de-astia pe intarnet, asigurati-va dracu ca si-au luat Xanaxu, ca au copulat cu vreo femela, ca au fost la spiter sa-i taie sub limba sa scoata veninu’, la baba la le dezlege cununiile. Leacuri d-astea balcanice.
  Nu de alta da’ intre Fluture Truismel, Depresel Flagelatel si Almanahel Injuratel uiti ca mai rasare soarele maine dimineata….

  0

 24. #48

  Se pare ca avem aici un nou Fluture.

  0

 25. #49

  tatare, da-mi banii inapoi!

  0

 26. #51

  Mi-a placut povestea cu Smardioasa. Am fost acolo acum vreo 5 ani, nevoit, sa vada soacra-mea targul, sa cumpere rosii, gen. E la 15km de Alexandria. Am ramas interzis. Saracie am vazut si vad peste tot, dar ce era acolo e comoara nationala. E capsula timpului in aer liber. Timpul s-a oprit in loc in 1990. Nu pot garanta, dar am o impresie ca se gaseau de vanzare si scobitori folosite la un cap si hartie igienica folosita pe o parte. Oamenii vindeau orice chestie gaseau prin curte, pentru supravietuire. Produsele agricole erau mediocre, de unde calitate daca oamenii aia nu stiu nici macar sa munceasca pamantul? Au uitat tot in perioada comunismului, stiu doar sa stea pe cur la umbra, cat sa treaca zapuseala zilei de vara, apoi pe seara mai vad ei ce si cum. O pomana in sat e un eveniment crucial, pentru ca se poate umple burta cu mancare pentru doua zile.

  Cel mai aprig antrepenor vindea la targ gogosi cu branza si inca ceva din coca ranceda. Am cumparat cu 1 leu o chestie si izul de branza imputita m-a izbit de la distanta si am dat-o unui copil murdar si descult, ce statea zgait sa primeasca. Ba i-am mai luat una si am vazut o licarire de recunostinta in ochii lui.

  Cineva vindea o bicla Ucraina ruginita si total nefunctionala, probabil scoasa de pe fundul vreunui lac, era pentru colectionari dispusi la restaurare. Altul avea intinse pe niste folii piese recuperate din masini dezmembrate, cel mai probabil din rable de Dacii si Oltcit ruginite. Exista si un tv pe lampi intr-un colt, poate vreun colectionar era dispus sa dea 50 de lei pe el.

  Un tigan vindea niste sigurante ceramice uriase, din alea folosite la transformatoare 6kV/220v, de sute de amperi. L-am intrebat de unde le-a furat, care sat a ramas fara curent in dimineata aia. Mi-a aruncat o privire surprinsa si oarecum manioasa, s-a uitat la camera pe care o aveam in mana, si-a imaginat ca asunt reporter sau ceva, n-a zis nimic, dar cand m-am intors disparuse.

  Un nene vindea un transformator de sudura facut de el. Parea ingrijit lucrat, cu secundarul din bara de cupru manual bobinata cu izolatie de panza varnis, evident furata de undeva, ca in comert nu gasesti bara de cupru de 6x3mm. Cerea 500 de lei pe el, cred ca era cel mai scump produs din tot targul si era oarecum celebru, se adunasera toti agaricii sa comenteze ce ar putea ei sa sudeze cu traful ala „marfa”. Era si o pompa submersibila folosita, vanzatorul dadea garantii ca merge brici, o vindea pentru ca nu mai avea nevoie de ea.

  Imaginea dezolanta a saraciei si disperarii nu poate fi contracarata decat de nepasarea vizibila a acelor oameni, dezumanizati de lipsa lor de interes fata de ei insisi. Nu cred ca se mai poate face ceva pentru ei, sunt condamnati sa dispara, pentru ca adusi prin absurd intr-o lume normala, ar fi total nefunctionali.

  0

Citește și...

Comenta cineva la un moment dat că o femeie în jeanși și tricou are sex appeal cât o mătură. Femeia, continua omul meu, e femeie doar când poartă toculeț și rochițe. Ha! Maddame în pantofiori și fustiț cățărându-se pe elicopter. S-ar bucura inginerii de proiect, săracii, că singura cucoană pe care o văd e […]