Pensia privata obigatorie

Stiti ca, daca aveti sub 35 de ani, trebuie sa va faceti pensie separata. Adica sunteti obligat sa dati 2% din veniturile voastre unei societati. Adica veti umple conturile respectivelor societati cu banii vostri. Acele societati va vor lua banii si ii vor investi in fonduri de investitii, imbogatindu-se la maxim.
Partea frumoasa nu e asta.
Ci aia in care trebuie sa platiti comision de administrare al respectivilor bani catre firma. Deci:
1. Sunteti obligati sa dati banii.
2. Nu dispuneti de ei decat la pensie.
3. Veti aduce in pragul averilor de miliarde pe posesorii respectivelor firme.

Rezultanta?
TREBUIE SA PLATESTI TAXA CA SA IL FACI PE UNUL BOGAT!
Unde altundeva decat in romania poti gasi asa ceva?

13 comentarii

 1. Dar asta nu se intampla in toate tarile din UE? Correct me if i’m wrong

  0

 2. ba da, numai ca acolo e optionala, plus ca rezultatele fondurilor sunt mult mai mari.

  0

 3. Din pacate nu cunosc detalii despre legea respectiva si sincer sa fiu nici nu ma intereseaza (sa ii imbogatesc pe altii) atata timp cat pot si eu sa fac economii si sa investesc DIRECT in diverse fonduri sau actiuni cotate la bursa… dar as vrea sa ii vad pe baietii cu ochi albastri ca vin si ma aresteaza ca nu mi-am facut pensie privata :) Care stiti…e vreo pedeapsa daca nu iti faci pensie privata?

  0

 4. te repartizeaza automat.

  0

 5. mai trebuie sa si muncesc ca sa ma poata repartiza :)

  0

 6. #6

  asta cu pensiile e depasita .s-a incercat copierea peste tot in europa a celebrului 401k din sua.singura diferenta e ca aici e optional.adica daca vreau ca 5 luni din an sa imi ia bani din salariu imi ia daca nu nu. si partea frumoasa e ca ei iti ofera diferite beneficii.de la pt fiecare dolar pus noi iti dam 3-4-5-6 ori iti ofera dobanda in jurul a 8% ceea ce e incredibil de mult. nu cunosc foarte multe detalii despre planul de pensii private din romania dar tot ceea ce aud e ….facut praf.

  0

 7. Nu dai 2% in plus, ci din cei pe care oricum ii dadeai la stat.

  0

 8. tocmai i`am imbogatit pe aia de la allianz tiriac. la anu` imi voi face asigurare pe viata si ma voi asigura contra mortii prin vulcan, tsunami si mai ales frica mea cea mai mare, prin meteorit/asteroid sau daca`mi pica cerul in cap.

  0

 9. #9

  @aiurea are drepatate.
  Tu nu TREBUIE sa dai 2%, TREBUIE sa alegi unde sa verse satul cei 2%.
  Celebrii 2% din salar sunt o parte din ceea ce statul iti lua pentru viitoarea pensie.

  Compararea randamentelor fondurilor cum ai facut-o?
  Teoretic, statul roman va vira primii bani, fondurilor de pensii, in aprilie 2008.

  Asa stiu eu.

  0

 10. Ionut, e chestie de semantica. Eu sunt obligat sa dau din veniturile mele niste bani, fara sa fiu intrebat daca vreau sau nu. Indiferent unde i-as da. Iar daca nu imi manifest optiunea, mi-o manifesta statul, unde vrea el, cica aleatoriu.

  0

 11. #11

  De acord cu tine.
  In cazul acesta poate mutam polemica in zona „statul, si ce (nu) face el pentru cetatean”.
  Din pacate, din cate stiu eu, toate statele iau fara sa intrebe niste bani pentru contributii sociale.

  0

 12. absolut. dar acelasi stat iti permite tie, cetatean, sa faci ce vrei cu banii tai. poate cel mult sa iti spuna ca exista posibilitatea. nu sa te oblige sa dai bani unor particulari. care e legatura dintre statul roman si banci sau firme de asigurari? de ce sunt eu obligat sa cotizez la o firma de genul? oare ptr ca in guvern sunt actionari la asirom, ing si allianz?

  0

 13. #13

  „dar acelasi stat iti permite tie, cetatean, sa faci ce vrei cu banii tai” ai perfecta drepate si aici.
  Tehnic cei 2% nu sunt banii tai.
  Eu inteleg prin „banii mei” tot ce-mi permite statul sa pastrez dupa retinerea „darilor”.

  Da, statul roman a decis sa dea din banii LUI colectati de la tine, ceva unor „specialisti” in inmultirea banilor. Toate acestea in scopul de a ne fi noua mai bine, financiar. Pentru ca daca fondurile isi fac treaba bine, valoarea pensiei ar trebui sa creasca.

  Si mai este ceva. Teoretic statul nu a facut nimic fara voia noastra. Parlamentul, cel care a emis legea, este alcatuit din reprezentantii nostri ai „poporului”.

  Parerea mea.

  0

Citește și...

Comenta cineva la un moment dat că o femeie în jeanși și tricou are sex appeal cât o mătură. Femeia, continua omul meu, e femeie doar când poartă toculeț și rochițe. Ha! Maddame în pantofiori și fustiț cățărându-se pe elicopter. S-ar bucura inginerii de proiect, săracii, că singura cucoană pe care o văd e […]