Plagiat si cascaval

Ce se intampla in minunata tara in care ne caznim zilele, daca ai succes in ceva?

Desigur, iti sar sobolanii in cap si incep sa isi aroge merite si sa explice cum de fapt, fara ei, nimic din viata ta nu se intampla sau nu isi avea sensul.

De ce zic asta? Pentru ca, imediat dupa ce a castigat Palm D’Or la Cannes, Mungiu e acuzat de un sobolan roman, ca de fapt scenariul castigator e plagiat dupa un scenariu de-al sobolanului.

Si cand apare aceasta contestatie? Exact dupa ce acest scenariu a fost castigator. Nu inainte cu o zi, sau o saptamana. Nu. Ci in ziua in care se sarbatorea evenimentul. Motivul? Nu stia despre ce e vorba in film.

Si de ce ar fi acel scenariu plagiat? Pentru ca trateaza problema avorturilor din perioada comunista, domnule. Deci daca Karl May a scris despre Winnetou, Fenimore Cooper trebuia sa se inchida la el in casa si sa isi puna cenusa in cap, pentru ca acest scenariu fusese scris deja, nu? Iar George Lucas nu mai trebuia sa faca Star Wars, pentru ca deja se facuse Star Trek.

Sobolanule, ai simtit in nari mirosul cascavalului si ai vrea sa papi si tu putin? Cand o sa inveti, romanule, ca trebuie sa muncesti ca sa ai succes, nu doar sa musti de cur pe cineva, in speranta ca vei fi bagat in seama si tu.

[tags]mungiu, cannes, palm d’or[/tags]

3 comentarii

  1. hai ca nici tipul nu s0a exprimat bine, dar si tu cam exagerezi….ce am inteles eu: scenariul nu ar fi copiat, doar ca lu mungiu i-a venit brusc ideea sa faca un film cu avorturi dupa ce a jurizat un concurs pe care l-a castigat tipul asta. daca lucrurile s-au intamplat exact cum zice asta, mie mi s-ar fi parut moral sa-l sune si sa-i spuna ce are de gand sa faca, eventual sa-i treaca pe afis „o idee de…..”, nu neaparat pt ca a fost primul care a avut ideea cu avorturile, ci pt ca daca nu participa la concurs acum mugiu ar fi vazut franta de acasa. tie nu ti s-a intamplat niciodata la serviciu, ca intr-o discutie cu un sef(coleg) sa-i dai o idee, iar el sa se duca la un sef mai mare si sa zica:”uitati ce idee mi-a venit!”. nu spun ca sobolanu are dreptate, dar trebuie sa ne gandim si ca ar putea avea. si cum bine spunea cineva (nu mai stiu cine si unde): nu stii ce sa crezi, atat acuzatiile dampulea cat si furtul sunt chestii la ordinea zilei in romania

    0

  2. eu nu zic ca ala nu a plagiat. poate ca da, poate ca nu. Ideea e: de ce a sarit sobolanul ca ars de-abia dupa ce s-au decernat premiile? A?

    0

  3. pai poate ca chiar nu stia despre ce va fi filmul….din cate am inteles a fost proiectat in premiera.

    0

Citește și...

Un pian are 88 clape. Clapele acționează niște ciocănele pentru a lovi corzi care vibrează cu frecvențe între 27Hz (prima clapă) și 4.186 Hz (ultima clapă). La fiecare octavă, frecvențele se dublează. Dacă vă jucați un pic cu sunetele unui pian, o să vedeți că aveți o zonă de confort a sunetului, care […]