Mulți dintre voi știu că am fost pompier și că vești de genul acesta mă înnegurează cumplit. Un om, un pompier, a murit în timp ce stingea un incendiu. Și-a dat viața pentru că, cel mai probabil, un țărănete a uitat un reșou în priză, a fumat în pat sau a lăsat aragazul aprins, cauzele cele mai probabile ale unui foc.

Știți cum se verifică în românia, la un incendiu, dacă o butelie explodează sau nu? V-ați gândi că în anul 2015 se trimite un roboțel ceva, cu o cameră de termoviziune, care să verifice temperatura bombei și să se decidă ce e de făcut de la o distanță sigură.

Ați fi crezut greșit. Se pune apă pe ea, pur și simplu. Dacă explodează la contactul cu apa, bine, dacă nu, nu mai explodează, că deja s-a răcit. Problema e că trebuie ca cineva, un om, să intre imediat și să o scoată afară, pentru că altfel se încălzește din nou. Și e posibil să greșești, e posibil ca de fapt butelia să nu fi fost răcită, e posibil să îți explodeze în brațe și să mori. Erou, desigur, dar mort complet.

Am făcut multe lucruri care îți fac pielea de găină pe tine, la pompieri. Am scos hălci de carne ce altădată erau oameni, din mașini transformate în ghemotoace de fiare. Am șters creieri umani de pe roțile mașinii de pompieri. Am cules bucăți de om la explozia acelui avion de la Balotești. Am scos babe coapte în casă, la foc mic, cărora li se decojea carnea de pe oase, lăsând un miros superb de friptură de porc. Am stins incendii la unități militare, cu gloanțele din lăzile de muniții șuierând pe lângă urechi.

Dar cel mai frică mi-a fost de fiecare dată când ieșeam cu o butelie în brațe. Iar în zona gării de est și foișorul de foc, unde am fost eu, tot prostul avea o butelie. Ba mai și sărea la bătaie, dacă cumva nu i-o salvai cum trebuie. Nevasta putea să ardă, dacă era. Dar butelia era neprețuită.

Din păcate, după 20 de ani, în continuare oamenii își riscă viața aiurea, deși ar putea să o facă în niște limite rezonabile. Se așteaptă minuni de la niște oameni plătiți cu 1620 de lei pe lună, neoferind nimic în schimb. La televizor sunt cuvinte sforăitoare, mai iese Gabriel Oprea sau Arafat să spună chestii despre recunoștință și altele.

Între timp, oamenii mor, copii rămân fără tată, lumea merge înainte și mai înjură, din când în când, vreo mașină de pompieri din trafic, pentru că se grăbește și merge pe linia de tramvai.

Ultima_misiune__Plutonierul_adjutant_Marius_Daniel_Fripis_a_murit_in_timpul_unei_interventii_1