Povești despre noua forță politică ce va schimba românia: Famiglia USR Prahova

Articolul acesta este primit pe mail de la un membru USR cu ștate vechi, care este, pur și simplu ultragiat de ceea ce se întâmplă acolo. Nu am modificat nimic din el, nu am alte cunoștințe despre situațiile prezentate și nu îmi asum, în nume personal, nimic din cele scrise.

Famiglia USR Prahova

Barna dă declarații la București că scoate colaboratorii și nepotismele din partid și din sistem, dar filiala din Prahova a USR se umple de ei.

Oarecum, atenția mi-a fost atrasă de un articol1, pe care l-am citit înainte de parlamentarele de atunci adică prin 2016. Așa am aflat că George Marussi, care ieșise atunci senator, e nepotul fostului primar de Ploiești, Gheorghe Marussi (ianuarie 1963 – iunie 1966). Ghe. Marussi e comunist cu ștate vechi, ilegalist2 și cu număr mic pe carnetul roșu (foto 1). Dar George senatorul nu a zis nimic despre asta, când s-a prezentat electoratoratului3. Doar că în prezentarea aia a oferit fără să vrea niște informații interesante.

Înainte de a fi primar, între 1953 și 1954, tovarășul Ghe. Marussi a fost secretar de Prezidiu și apoi locțiitor de secretar, în Marea Adunare Națională (M.A.N.), ”Organul suprem al puterii de stat a Republicii Populare Romane”4. Atribuțiile sale din fișa postului erau specificate clar în Constituția din 1952. Ele nu erau deloc mărunte, ci foarte importante pentru România acelor vremuri. ”Dupa adoptarea legilor de catre Marea Adunare Nationala, ele sunt semnate de Președintele si de Secretarul Prezidiului5.

Reeducarea era echivalentul închisorilor, precum cele din Sighet, Aiud și Pitești, iar represiunea împotriva populației atinsese cote maxime. Alături de Ghe. Marussi, în Prezidiul Marii Adunări Naționale, se regăseau tovarășii: Petru Groza (președinte), Mihail Sadoveanu (vicepreședinte) și Liuba Chișinevschi (membru). Ultima era soția lui Iosif Chișinevschi, comunist de frunte și participant la Congresul al V-lea al PCR din U.R.S.S, în decembrie 1931. Raportul Tismăneanu ne spune că Iosif Chișinevschi „reprezenta stalinismul perfect”, ”fiind devotat necondiționat URSS”6. Așa se hotăra destinul României și se stabilea dreptul la viață al cetățenilor ei.

N-a trecut multă vreme și senatorul George Nicolae Marussi, nepoțelul tov. Ghe. Marussi, s-a căsătorit după regulile castei. Soția, Mădălina Iliescu, e și ea fiică de membru de partid. Tata este nimeni altul decât tov.Constantin Iliescu, cel dintotdeauna director general la PETROSTRAR S.A. Iliescu este un personaj cunoscut, atât în lumea petroliștilor cât și în cea politică de dinainte de ’89, prin fosta ”Casă Albă” a Ploieștiului, fiind bun prieten cu Dumitru Balalia7. Balalia îl cunoaște și el foarte bine pe bunicul Ghe. Marussi, atât din ipostaza de deputat în M.A.N., cât și din aceea de prim secretar al comitetului regional Ploiești.

Pe Constantin Iliescu Revoluția din ‘89 îl găsește la ”Casa Albă”, în structurile PCR. Anterior acestei „performanțe”, Iliescu fusese angajatul I.P.F.E., adică viitorul PETROSTAR pe care avea să-l conducă. Firma avea ca domeniu principal de activitate proiectarea a tot ceea ce era necesar, pe teren, de la gura sondei până la poarta rafinăriei. Un aspect foarte important este că toate firmele care exploatau rețeaua de colectare a petrolului și făceau prelucrarea primară, aveau nevoie de acest proiectant, pentru ca în baza unei retehnologizări fictive, zestrea din aceste conducte să poată fi trecută la pierderi și, în buna tradiție românească, furată.

În acea perioadă, societatea comunistă multilateral dezvoltată se destrăma. Majoritatea românilor erau săraci, salariul mediu fiind undeva la 80-120 dolari/lună, până în 1999. Profitând de asta, tov. Iliescu a propus privatizarea firmei PETROSTAR prin metoda Mebo. (foto 4). Aici a intrat în peisaj tovarășului Cristocea, fost reprezentant CAER pentru Romania pe probleme de petrol. Dar la nici un an după înființarea PETROSTAR, cei doi activiști s-au certat, așa că în 1992, din PETROSTAR se desprinde o nouă firmă numită Consproiect 928

Tov Iliescu, care era directorul general din vremea aceea, organizează un vot între salariați privind viitorul PETROSTAR. Majoritatea respinge privatizarea, dar Iliescu reia votul până când rezultatul iese pe placul său. Că doar contează cine numără. Așa are loc primul furt masiv și se vând rapid, către salariați, aproximativ 100.000 de acțiuni, în condițiile în care patrimoniul firmei era mult subevaluat, în vremea aceea, din cauza inflației și a lipsei comenzilor sustenabile. Pe timpul acela, valuta era concentrată la Bancorex, care a acordat împrumuturi preferențiale și volatile care au dus la falimentarea instituției.

Consiliul de Administrație al PETROSTAR era condus tot de tov. Constantin Iliescu. Așa că se împrumută masiv la Bancorex, pentru mărirea capitalului social. Asta generează o diminuare a influenței acționarilor inițiali, adică salariații. Era vremea lui 1992 când Caritasul era în vogă, piața de capital nu era reglementată, iar delictul de abuz de încredere nici nu exista. Profitând de toate astea, tov. Constantin Iliescu face multe inginerii financiare și ia PETROSTAR pe persoana fizică. Din trecutul lui de tovarăș, Iliescu știa foarte bine că statul român va lăsa banca să dea faliment iar datoriile vor fi șterse.

Privatizarea firmei a fost realizată prin înșelarea încrederii oamenilor. Inițial au fost emise acțiuni, FPS 40% și FPP restul. Apoi cele 40% rămase la FPS vor fi răscumpărate de cei care vor deveni acționari majoritari. Acțiunile salariaților au fost răscumpărate de tov. Iliescu prin tot felul de presiuni și propuneri prin care oamenii erau amenințați că rămân fără serviciu. Politica salarială era dusa așa încât oamenii sa nu aibă suficienți bani.

De câte ori salariații erau nevoiți să își vândă cupoanele, familia Iliescu avea mereu cele mai bune explicații, ba că știa mai bine ce să facă cu ele, ba că oricum are majoritatea cupoanelor și influențează orice decizie a PETROSTAR și că salariații nu contează. Prin șantajul ăsta economic, acționarii au ajuns să piardă tot în favoarea familiei Iliescu. Tov Iliescu nu s-a oprit aici și a aplicat o metodă mult mai dură, inventarea unor motive de culpă profesională angajaților și amenințarea cu desfacerea contractului de muncă. Oamenii speriați cedau acțiunile pentru a putea sa își mai păstreze locul de muncă, fie și pentru un timp scurt.

În 1994, după ce a preluat în întregime a PETROSTAR, Iliescu și-a instalat soția în funcția de manager. Actualul senator George Marussicare tocmai termina Universitatea de Petrol și Gaze în 1993. Imediat după asta, s-a angajat la firma socrului9 unde a făcut devenit rapid un carierist de succes: în trei ani a trecut de la inginer tehnolog la ”primul contact cu firma Petrolite” căreia PETROSTARUL i-a făcut intrarea în România. În 2008, după ce Petrolite este cumpărată de Baker Hughes, George Marussi e trecut rapid pe funcția director şi reprezentant legal pentru România. Useristul George Marussi nu a reușit mai nimic pe plan politic. Ba a mai făcut și partidul de râs când a fost întrebat de Digi 24 la emisiunea ”România furată”, ce lege a votat și a zis că “nu știe”.10 Asta nu l-a clătinat din funcția pe care o deține de președinte al filialei județene USR Prahova. Am aflat din întâmplare11. Asta m-a făcut să caut să văd daca Marussi mai deține și alte funcții în partidul ăsta și am aflat că e membru și în conducerea centrală a partidului adica la Biroul Național al USR și se mai ocupă și de Secretariatul General al partidului. Un mic baron local, momentan în opoziție a cărui fiică este membră a USR București iar fratele s-a înscris la filiala Câmpina.

Soția senatorului, Mădălina, a fost și ea prin două partide, odată PNL și apoi PLUS, partidul lui Cioloș. În vara asta, Mădălina a fost adusă de sotul ei în USR Ploiești și s-a înscris repede pe lista de propuneri pentru consilieri locali. Ea a ajuns si coordonator de traininguri pentru ceilalți consilieri de pe listă. La fel ca soțul ei, Mădălina Marussi a lucrat și ea numai în locuri favorizate adică la Inspet, Conpet, cu salariu foarte mare. Asta am aflat-o din declarațiile de avere. De ceva timp s-a mutat la firma Bocard, prin influența soțului și a tatălui ei, dar și cu ajutorul administratorului firmei, Adrian Nicolae.

Poziția ocupată de ea este de ”pipe line”, chiar dacă specializarea sa e în tehnologia prelucrării petrolului. Adică trebuie să realizeze proiecte de interconectare între diverse exploatări și stații petroliere. Activitatea ei este de fapt realizarea de PUG-uri si PUZ-uri la comandă, cu dedicație, pentru a permite exproprieri, iar țelul este să ajungă consilier local în Ploiești ca să facă parte din comisia care va favoriza lucrurile astea.

Un personal important în caracatița USR de Prahova este Felix Bulearcă. Felix a absolvit și el UPG și a fost coleg de generație cu George Marussi. După numai doi ani la schelă la Băicoi, Felix a ajuns să lucreze la început de 1990 în M.A.I., la pompieri. Asta s-a întâmplat cu ajutorul lui taică-său Petre Bulearcă. Petre s-a pensionat în 1989, cu gradul de locotenent colonel din cadrul Inspectoratului Județean Prahova, Serviciul 1, Biroul 112. Tovarășul Petre Bulearcă nu a fost altceva decât un securist care s-a ocupat cu îngrădirea drepturilor și libertăților omului, adică a bătut oameni, i-a amenințat, i-a torturat și i-a închis.

Așa spun atribuțiile din fișa postului tovarăsului Petre Bulearcă: ”verifica starea de spirit a populației, audierea și colportarea știrilor transmise de posturi de radio reacționare, comentarii ostile la adresa orânduirii socialiste din țara noastră”, ”măsura avertizării” (foto 5) sau ”racolarea de informatori”.13

Felix Bulearcă a făcut carieră în M.A.I., ca purtător de cuvânt la ISU Prahova. În scurt timp a ajuns lucrător în minister, dar și la Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România (ASPR). Poate nu știți dar asociația asta e cea care a luat bani, inclusiv de la Colectiv14 (foto 6). După tristul eveniment, la numai câteva luni, Felix Bulearcă s-a pensionat la o vârsta la care alții nici nu visează. El și-a găsit o nouă pasiune, politica și a intrat în USR Ploiești. Și aici i-a mers foarte bine. La scurt timp, soția lui Felix a preluat contabilitatea USR România, la recomandarea membrului în Biroul Național al USR adică George Marussi.

În scurt timp, Adela Bulearcă a devenit membru USR Ploiești iar Felix Bulearcă a ajuns rapid vicepreședinte al USR Prahova și pe listele de candidați ale consilierilor județeni ai USR pentru 2020. Ca o ironie, Felix a fost și coordonatorul campaniei Oameni Noi în Politică15.

SIB Expert Consulting SRL e deținută de soții Bulearcă, în procent de 45% Felix și 55% Adela. Pe lângă contabilitatea USR National, firma a pătruns și în zona fondurilor UE. În 2017 a câștigat un contract prin atribuire directă, cu Asociația ARES’EL. Valoarea lui a fost de 163,7 euro. Contractele fără licitației au curs după aceea: servicii de contabilitate, afișe, pliante, tricouri, broșuri, prelucrare imagini. Valoarea lor a fost de 95.828 euro în numai patru luni (vezi foto 7)

Filiala Prahova-Ploiești a USR nu e lipsită nici de familii dar nici de nepotisme. Aici a ajuns și consilierul președintelui Barna, Mihai Sandu. La numai 29 de ani, Sandu are o carieră bogată în spinare: Administrația Prezidențială, Ministerul de Externe, Parlamentul României (de două ori), președinte de ONG cultural-științific ”Spirala Cunoașterii”, coordonator de echipă de proiecte în cadrul Fondului Internațional pentru Cooperare și Parteneriat al Mării Negre, consilier parlamentar al deputatului și președintelui USR Dan Barna, Secretariatul General al USR cu jumătate de normă dar și vicepreședinte al filialei USR de Prahova (foto 8).

Ascensiunea rapidă a tânărului Sandu Mihai, care a avut ca pornire vârsta de 22 de ani se datorează mamei sale al cărei nume este diferit de al fiului. Mama se numește Alexandrina Andronescu și deține firma SANTOP STAR SRL. Profilul este de lucrări și servicii topo cadastrale, iar între 2010 și 2018, a beneficiat de 125 de contracte prin atribuire directă, cu o valoare totală de 482.756 euro16. Toate astea în diferite comune prahovene: Aluniș, Boldești Grădiștea, Brazi, Bucov, Ceptura, Cocorăștii Mislii, Dumbrava, Izvoarele, Rîfov, Valea Călugărească. La ele se adaugă și Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație. Nu a contat partidul de la putere. Firma a mers bine indiferent de mandatele PSD sau PNL. Primăriile PSD au dat 167.700 euro, iar cele PNL vreo 315.056 mii euro (Foto 9).

Pentru ca filialele Ploiești și Prahova să nu fie „puse în pericol”, George Marussi și susținătorii săi au fixat un filtru de selectare a membrilor. Famiglia e înmulțită cu ajutorul angajaților din firmele din domeniul petrolier. În felul ăsta baronizarea e completă și majoritatea e asigurată!

Exemplele sunt multe: Magdalena Trofin, angajată la Baker Hughes, fost director George Marussi. Ea a fost promovată ani de zile în toate structurile de conducere ale filialei județene și locale, dând dovadă de un angajament rar întâlnit. Cristian Apostol președinte de filială la Păulești. Angajat tot la Baker Hughes, s-a înscris pe listele partidului și aspira la funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova sau măcar consilier județean. Cristian Luca a fost angajat PETROSTAR (firma socrului senatorului tov. Iliescu Constantin), Inspet și Conpet. Și el e interesat de o candidatură la funcția de președinte de Consiliu Județean sau consilier județean. Cristinel Ionuț Purice angajat tot la Baker Hughes. Este membru la filiala Tîrgșoru Vechi. Purice a vrut doar în Comisia de Arbitraj la USR Prahova. Mihai Stanciu angajat la PETROSTAR. Este membru în Biroul Local Ploiești. Cătălin Mihai lucrează tot în domeniu petrolier. Este rudă cu familia Erbașu și membru in biroul local al USR Ploiești.

Cam așa arată USR Prahova cu ”oamenii noi”, ăia care ”n-au făcut politică niciodată.” O “famiglie” de excepție cu adepți cărora li s-au promis funcții de primari, consilieri, parlamentari. Cu cine mai salvăm noi România în cazul ăsta?

5 Constituția Republicii Populare Romane 1952, Art. 37

6 Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Raportul Tismăneanu, pag. 650, http://old.presidency.ro/static/rapoarte/Raport_final_CPADCR.pdf

7 Dumitru Balalia (1911-1993), membru al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, ulterior Partidului Comunist Român. Deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile 1952 – 1975. Prim-secretar al comitetului regional Ploieşti până în 1968.

8 Cristocea avea sa moară peste câțiva ani, iar fiica dumnealui va moșteni Consproiect 92

13 Idem., pag 3 și urm

64 comentarii

 1. #1

  Pentru ca problema sunt oamenii in tara asta, nu partidele.. multi care ocolesc sau evita legea fara sa isi dea seama iar apoi se disculpa cu fapte bune facute, in opinia lor. Dar si daca ii trosnim si pe astia, sunt de acord cu toleranta 0, dar cine are timp si finante ca sa supravegheze tot de la 0? 🙂

  13

 2. Sunt multi cu o istorie nu foarte onorabila in spate si din pacate ai nevoie de ei pentru a avea sanse reale de a castiga ceva, lucru valabil in toata lumea nu doar romania. Problemele mele cu neo-partidele de genul care promit schimbarea mult asteptata e ca sunt ipocriti si haotici dar si faptul ca nu au proiecte concrete sau macar realizabile intr-un mandat. As vrea sa vad proiecte care: incurajeaza dezvoltarea si infintarea de IMM-uri, aduc sistemul de sanatate mai aproape de cel european, schimba cancerul numit ministerul invatamantului, imbunatatesc relatia dintre cetatean si intitutile statului. Ar fi proiecte realizabile intr-un mandat dar aparent e mai importanta restructurarea bucuresti-ilfov.

  13

  • #3

   Da da, ai nevoie de toti repetentii guralivi si pilosi sa-i aprobe pe Caramitru si Barna. Toti curati, toti fara afaceti cu statul, si propulsati direct in functii de conducere. Astia sa faca proiectele, sau cine? Majoritatea competenta si tacuta? Aia sunt compromisi daca raman tacuti in fata fripturistilor.

   Felicitari autorului!

   21

  • #4

   @gc, tu spui urmatorul lucru: „Sunt multi cu o istorie nu foarte onorabila in spate si din pacate ai nevoie de ei pentru a avea sanse reale de a castiga ceva”.
   Scuza-ma, dar fraza asta e total incompatibila cu ce ma asteptam sa fie politica si ce-mi doresc eu de la un partid nou ca USR. Sau oricare altul din romania asta atat de futizata de psd.
   Permite-mi sa fiu extrem de dezamagit de USR in momentul asta.
   Cum crezi ca m-as putea duce la vot si sa-i votez pe astia si apoi sa ma uit in oglinda sau, mai rau, in ochii copilei mele si sa zic „am facut ce trebuia”?
   Si nu, nu mai vreau sa votez „raul cel mai mic”.

   20

  • #5

   USR-ul (si nu numai ci oricine intra in politica cu intentii onorabile) a ajuns in acest punct si acum (sau cu ceva timp in urma) au descoperit ca politica e de kkt. Acum noi credem ca ei trebuie sa se pastreze curati si imaculati si le cerem sau avem pretentia sa puna mana pe kkt-ul ala, dar sa il prinda de partea curata sa nu se murdareasca!
   Recunosc ca mi’ar placea sa vad un partid sau personaj politic, curat ca lacrima, ca intra in politica si cand iese sa fie la fel de imaculat.
   Pe de alta parte, e clar ca partidele care s’au tot perindat pe la ciolan, nu mai sunt nici intr-un caz curate, poate nici nu au fost vreodata, eu nu vreau sa mai votez nici PSD si nici PNL (si nici partidul lui Ponta), ma gandeam la USR sau Plus dar.. citesc/aud/aflu chestii si pur si simplu nu mai stiu pe cine sa votez (inteleg ca manipularea este la cote maxime in tara asta si nimeni nu rateaza sansa sa mai arunce/improaste cu fecale in tot ce misca in jurul lor).
   Pai daca nu votam, nici macar, raul cel mai mic (asa cum il vede si intelege fiecare) ce ne ramane de facut?
   Eu vreau sa votez dar nu stiu ce!

   10

 3. #6

  Vechea poveste,la vremuri noi tot noi,nu știu dacă există partid fără plaga asta.

  10

 4. #7

  Sa tot stai cu orele la cozi prin cele străinătați…

  10

 5. #8
  SkizZ

  Parca tot la ei e o tipa care a castigat zeci de milioane de euro din studii de fezabilitate…?

  7

  • #9

   La ei sunt multi care su castigat din proiecte pe bani europeni. Cred ca Proiectele astea pe bani europeni sunt cele care iti aduc cel mai usor si sigur niste bani.

   3

 6. #10

  Habar nu am dacă cele scrise sunt adevărate, sau in ce proporție. Bănuiesc că sunt adevărate în proporție de spre 100%, ceea ce este extrem de grav și USR ar trebui să vină cu o explicație pentru că subiectul se va rostogoli in presă și e foarte bine că lumea poate astfel afla despre o asemenea șerpărie.
  DAR:
  1. Dacă îl cunoști personal pe autor, Cetin, atunci mai jos doar aberez.
  2. Dacă nu îl cunoști, și e doar primită pe poșta redacției, atunci aș prefera să îl bag concomitent în pm și pe „membrul USR cu state vechi” pentru că o asemenea compunere nu are cum sa fie scrisă de un civil. Ce avem mai sus este o lucrătură profesionistă a unui serviciu de informații cu acces la o bibliotecă întreagă de dosare ale dușmanilor. A nu se uita că vorbim de Prahova, fieful securiștilor Guiță, al clanului de securiști și hoți Cosma etc. Acolo este o bătălie incredibilă pe resurse din petrol și mai sus este ceea ce pare a fi o păruială între niște mafioți rivali. Adică sunt convins că poate fi adevărat, sunt enervat când sunt luat de prost cu dezvăluiri candide din partea unui bun samaritean, atât.
  PS: Am fost membru USR, m-am retras din motive personale. Încă îi susțin că încă mi se par „răul mai mic” și cred că, în șerpăria generala din Romania, totuși în USR sunt procentual mult mai mulți oameni bine intenționați decât în alte partide, adică majoritatea covârșitoare sunt ca mine, idealiști care vor sa schimbe ceva, iar jigodii ca mai sus doar minoritari. De-aia ar și trebui dați afară.

  38

  • #11

   Nu e cine stie ce mare munca la textul ala. Ar putea fi scris pe contributors punct ro* unde nu ai nevoie de nici o calificare. Daca esti localnic în Prahova si nu stai în casa toata ziua poti foarte usor sa torni un text de ala în câteva ore de munca.

   Oricum, problema majora din ce e descris (ma rog, parerea mea, asta mi-a sarit mie în ochi) e cât de aproape sunt smenarii aia de Barna si conducerea USR. Unul e în secretariatul general, altul la biroul national sau cum îi zice, toti în legatura directa cu sefia partidului. Adica nu sunt niste necunoscuti care s-au „infiltrat” prin partid, asa la periferie, sunt acolo cu binecuvântarea sefimii.

   Mai e si faptul ca Prahova – petrol – nevasta lu barna – OMV… dar ma rog.

   edit: *sau ma rog, scris de un membru usere cu ceva conturi de reglat, multime care se poate intersecta si cu aia de publicator pe contributors 🙂

   6

 7. #12

  „Strigați ‘La Familia’ care sunteți cu mine,
  Dușmanii mor, că noi ne descurcăm mai bine.”

  Ce se sapă ăia acolo în USR, se mănâncă între ei ca câinii… „E foame de bani, e foame de bani, băieți…”

  Adevărul e că strada, societatea civilă, nu au avut nicăieri și niciodată în istoria omenirii o platformă, o alternativă, nu au venit cu absolut nimic în afară de „muie”, „să i se taie capul”, furci și topoare, vânătoare de vrăjitoare. Tot „eșalonul 2” a asigurat tranziția de la vechile structuri de putere la „noua” orânduire, indiferent că era faraonul Egiptului, regele Franței, o Banana Republic din Africa sau Europa de Est. Ce a vrut eșalonul 2, aia s-a făcut, nu ce a vrut strada. În 2019 strada este, la nivel de organizare și mentalitate, fix aceeași adunătură de țărani ieșiți noaptea cu torțe, furci și crucifixuri să omoare vârcolacii ca acum 500 de ani.

  12

 8. #13

  USR-ul (si nu numai ci oricine intra in politica cu intentii onorabile) a ajuns in acest punct si acum (sau cu ceva timp in urma) au descoperit ca politica e de kkt. Acum noi credem ca ei trebuie sa se pastreze curati si imaculati si le cerem sau avem pretentia sa puna mana pe kkt-ul ala, dar sa il prinda de partea curata sa nu se murdareasca!
  Recunosc ca mi’ar placea sa vad un partid sau personaj politic, curat ca lacrima, ca intra in politica si cand iese sa fie la fel de imaculat.
  Pe de alta parte, e clar ca partidele care s’au tot perindat pe la ciolan, nu mai sunt nici intr-un caz curate, poate nici nu au fost vreodata, eu nu vreau sa mai votez nici PSD si nici PNL (si nici partidul lui Ponta), ma gandeam la USR sau Plus dar.. citesc/aud/aflu chestii si pur si simplu nu mai stiu pe cine sa votez (inteleg ca manipularea este la cote maxime in tara asta si nimeni nu rateaza sansa sa mai arunce/improaste cu fecale in tot ce misca in jurul lor).
  Pai daca nu votam, nici macar, raul cel mai mic (asa cum il vede si intelege fiecare) ce ne ramane de facut?
  Eu vreau sa votez dar nu stiu ce!

  2

 9. #14

  Am citit pe diagonala dar n-am prea înțeles. Tataie al unuia era comunist, taică-so altuia era polițist…. Ăștia de acum au fost dovediți sau măcar anchetați pt. ilegalități, au făcut școlile la mișto sau care sunt nasoalele?

  16

  • #15

   nepotisme si faptul ca si-au facut averile cu sprijinul familiei cu istoric securist

   8

  • #16

   Citeste mai de pe la mijloc. Eu înteleg ca e invers: sunt niste smenari cu pile apropiati de Barna si de conducere, si astia se întâmpla sa fie si copii de securisti/nomenclaturisti etc.

   3

  • #17

   Pai din ce vad eu, lucrurile stau asa: de cate ori vreun rahat de la PSD isi impinge odraslele la inaintare, le sustine direct sau indirect, le plaseaza prin funcții, etc. devin grup infracțional. Ăștia de la USR fac acelasi lucru, dar … „care sunt nasoalele”?
   Dacă cineva din PSD dă contracte cu statul unui apropiat, ruda sau nu, e caz de corupție. La ăștia de la USR nu se aplica, sau cum?

   4

  • #18
   Arhi

   se pare ca nu

 10. #19

  Am citit ditamai articolul si tot nu reusesc sa inteleg ce vreti sa transmiteți. Care e problema cu oamenii ăștia?

  7

 11. Dezamagitor. Si o sa explic de ce.

  Inteleg mecanismul prin care cei care au ajuns la mai multe resurse intr-o localitate ajung in clasa conducatoare a localitatii.

  Dar USR trebuia sa fie vehicolul prin care o noua generatie, care pana recent era ocupata sa isi rezolve problemele fundamentale – familie, cariera, casa, masina etc – intra in politica, dupa ce si le-a +- rezolvat.

  De aia ca as vota cu ochii inchisi pe cineva care si-a facut o cariera decenta la privat. Nu numai pentru el, ci pentru ceilalti ca el care ar putea sa intre in politica, si care daca sunt suficient de multi pot dezvolta solutii mai potrivite pentru societate.

  7

  • #21

   Buna ziua, numele meu este Cristian Apostol, si sunt unul din cei „infierati” in acest pseudo-articol. Sunt membru USR din Aprilie 2019 si singura mea problema, din ce vad aici, este ca ii fac concurenta interna deputatului de Prahova dan radulescu pentru pozitia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. Faptul ca mi-am exprimat aceasta intentie, a necesitat aceasta dezvaluire de presa care nu respecta GDPR (face referire la firma unde lucrez) dar si faptul ca sunt vinovat ca in urma cu peste 3 ani am fost coleg de servici cu actualul senator de Prahova. Vorbiti de „oameni noi” ca ii dorim in politica, da, eu sunt un om nou, nu am facut politica pana la USR, dar metehnele PSD se pare ca au fost adoptate si de catre unii deputati USR care incearca sa blocheze oameni ca mine sa candideze intern. Ideea este sa nu candideze nimeni contra lor! Din acest motiv, platesc astfel de „dezvaluiri” ! Din momentul cand am venit in USR, impreuna cu colegii mei am creat o organizatie puternica, DOAR cu oameni noi, oameni integrii, in comuna Paulesti, unde am castigat alegerile Europarlamentare cu cel mai bun scor din Prahova. Nu am facut asta pentru mine ci pentru a reda cetatenilor o viziune, aceea de partid integru si corect. Am fost dur cu oamenii care nu muncesc in partid, l-am numit „steril” pe actualul deputat dan de Prahova (nu reuseste sa duca un proiect la capat doar multa imagine in presa), care incearca sa pacaleasca legea -prin intelegeri tacite cu primarul Ploiestiului la limita traficului de influenta, din aceasta cauza numele meu este pus in acest pseudo-articol.
   Stimate domnule ziarist, personal va invit oricand doriti, sa vedeti realitatea unui partid integru si sa nu va mai bazati pe spusele unui „influent” membru, chiar as dori sa adresati acestuia o invitatie la dezbatere publica de fata cu presa despre aceste „dezvaluiri” dar si despre candidatura la postul de presedinte al CJ Prahova. In incheiere, as dori sa adresati aceasta invitatie, foarte rapid avand in vedere posibilele alegeri anticipate unde cu siguranta membrul „influent” care a scris articolul, se va gasi si pe acele liste drept candidat.

   22

  • In primul rand felicitari pentru replica foarte rapida.

   5

  • #23

   Cred ca se impune o anchetă jurnalistică de amploare asupra implicării firmei Baker Hughes in politica (a se citi USR). Si obligatoriu, managementului extern trebuie sa i se solicite un punct de vedere oficial. Sa se verifice contractele cu statul si daca s-a facut lobby politic pentru aceasta firma. Sa se verifice atent daca a sponsorizat, direct sau indirect, cu masca sau fara, activitatile politice ale USR sau ale firmelor din sfera lor de influenta.

   6

  • #24

   Domnule Apostol, nu e nicio incalcare a vreunui drept aici sau a vreunei norme. Nu mai invocati fara motiv GDPR, unde lucrati dumneavoastra este o informatie care este publica si poate fi regasita de catre oricine pe linkedin.

   1

 12. #25

  Deci, tu ai primit pe mail un text.
  Nu știi nimic despre el.
  Nu ai verificat nimic, doar l-ai publicat așa.
  Singura mea întrebare e : lei sau euro?
  S-a umplut netul de tonomate.
  Rușine!

  38

  • #26
   Arhi

   esti bou, sugi pula de nazist. mersi ca ai trecut pe aici.

 13. #27

  Concret, avem 3 optiuni mari la alegerile ce urmeaza: PSD, PNL sau USR. Despre primele 2 ne-am lamurit in ultimii 20 de ani cum functioneaza. Pana acum USR n-a avut ocazia sa demonstreze nimic (cu 5% nu puteau sa influenteze nimic real). Eu zic sa preia ei batonul pentru 4 ani, sa ne lamurim despre fapte, fara propaganda negativa pre-electorala. Unul dintre pilonii care sprijina democratia e alternanta la putere. Ca alegatori, noi asta putem sa facem

  11

 14. Când povesteam eu astea, ziceați că sunt pesedist, dar uite că vă plesnește realitatea peste nas 🙂 În fine, ceea ce m-a speriat pe mine la ăștia mici nu e că campionii pieței libere stau mufați la țâța statului și nu pot trăi fără vreo sinecură…
  Altceva este îngrijorător pentru ce vor face ei dacă, din întâmplare, vor ajunge la putere. Niciuna din fermele de troli de până acum, a lui Năstase, a lui Băse, a Lenuței nu au fost atât de violente și agresive. Copilandrii ăștia copiază integral violența mișcării legionare.
  În rest, o să fie mișto când își vor vedea valoarea fără voturile de la STS 😉

  11

  • #29
   Arhi

   stai bre, cine a zis ca esti pesedist? incurci siturile, baiatul meu:)))

  • tu probabil nu intelegi in ce consta violenta miscarii legionare :O Aberatiile pe tema x y z sunt nazisti/legionari is in top 3 penibilitati actuale.

   O sa scriu un articol pe tema asta.

   3

  • #31

   atunci sa votam toti cu psd! pare cea mai buna varianta daca bunicul unul senator usr o fost primar comunist, mai mult n-am citit ca nu pare a fi scrisa de un om normal la cap.
   iar tovarașu banu ori nu este pesedist ori i-a placut să-l lingă pe dragnea.

   2

  • #32

   @le big0ne, ai legatura!
   Comentariu din 28.08 la art. „Science Fiction: O femeie de pe facebook a acceptat opinia altcuiva”:
   „Fatalismul mioritic e genetic. Deocamdata usr nu a fost nici macar 5 minute la guvernare („la putere” ar trebui sa dispara din limbajul nostru de educati) asa ca habar n-ai cat de corupti pot fi si in plus te bazezi pe angajatii unui magazin care nu sunt chiar elita tarii.
   Fii si tu mai optimist, Eu am 46 si inca sunt pentru ca am vazut pentru perioade foarte scurte de timp, din pacate, ca atunci cand sunt oamenii potriviti se mai pot face lucruri. Pe ceilalti ii stim asa ca alegerea pare mai simpla pentru mine la oferta actuala.
   Daca-i gambling marca si tu unde ai sansele mai mari. Daca astepti garantii o sa mori nervos.”

   2

  • #33

   Mai repet ce am mai spus la Cetin pe blog. Astia inca nu au ajuns la butoane (majoritate in parlament, primarii castigate, sefi prin institutii publice/firme de stat etc.) si deja se fac de cacao. Partidul celor curati.
   Barna este un copil in politica. Nu vrea sa se maturizeze. Astazi declara una, maine isi da seama ca a gresit si schimba declaratiile, reinterpretand tot ce a decartat cu o zi inainte. Pana mai ieri sustinea cu tarie ca nu vrea la guvernare inainte de alegerile parlamentare, acum s-a razgandit. Vrea sa intarim relatiile cu stiti voi bine cine, si a doua zi spune trebuie sa avem relatii importante cu Nato, UE si SUA. Lista poate continua.

   6

  • Marin,
   Nu te mai agita atat ca am priceput din prima. Probabil crezi ca ai scris o analiza monumentala dar in esenta sunt niste prostioare si niste sclifoseli de fata mare. Mai e unul mai sus care nu se mai poate privi in oglinda daca voteaza usr-ul. Va explic din nou ca mai raman 2 variante:
   I. votati psd/pnl-pdl, doar ca despre astia pot sa va scriu 10000 de articole muuuuult mai grave decat asta si ce mai aveti voi in punguta. Foloseste-ti neuronii si compara
   II. nu votezi ceea ce inseamna ca-ti imparti votul intre psd/pnl/usr proportional. Inteligent, nu? Dupa asta altfel te poti privi in oglinda.
   Si sa nu uit … si ludovic s-a razgandit cu motiunea. O va depune „în cel mai potrivit moment”, dupa ce va urmari cu atentie impreuna cu iohannis. Andreea, ai legatura

   6

 15. #35

  meh… truism. singurii dispusi sa lupte pentru a ajunge sus sunt cei dispusi sa se murdareasca. si daca sunt dispusi sa se murdareasca, inseamna ca s-au murdarit deja.

  6

  • #36

   mai degraba cei care nu mai au ce onoare sau masca sa protejeze fate de public… ca daca este murdar, este si tinut sub ascultare cu dosarelul

   1

 16. #37

  citind raspunsurile, iti dai seama inca o data ca avem conducerea pe care o meritam… oamenii „nu inteleg” ce acuze li se aduc acestor hoti noi, pentru ca pentru ei ceea ce fac astia este normalitate

  11

 17. #38

  Cum toți sunt la fel și cum noi (ăia bunii) nu candidăm, avem o singură soluție: sa-i tot schimbăm. La 4 ani alții. Așa vor realiza că puterea e efemeră sau, dacă vor să fie realși, să facă ceva bun pentru țară. Altfel, așa cum am zis, alții !!!

  6

 18. #39

  1. De cand este ok sa judecam niste oameni pentru faptele parintilor/bunicilor/unchilor/matusilor?
  2. Intamplarea face sa il cunosc de foarte mult timp pe Mihai Sandu, unul din cei mentionati mai sus. Vina lui este ca are doar 29 de ani si ca firma (atentia, firma, nu persoana) mamei lui a castigat in 9 ani aproape 500000 de euro (mai putin de 5000 de euro/luna) livrand servicii primariilor? Penibil. Macar de ar fi livrat servicii proaste sau fictive, asa poate as fi inteles… Altfel, Mihai a fost unul din cei mai activi si implicati oameni in oricare din „joburile” care apar in cv-ul lui din articol. Da, l-au ajutat parintii la 20+ de ani, cand altii o ardeau prin call centere in timpul facultatii ca sa castige bani de bere, dar nu toti ne nastem cu sanse egale in viata. Tocmai asta probabil ca a fost norocul lui, ca a reusit sa faca foarte multe pana la 29 de ani si a acumulat foarte multe in timpul asta. Ca in orice domeniu, conteaza experienta on the job, nu anii de experienta, pentru ca in 5 ani poti sa inveti cat altii in 15.

  Nu ii sunosc pe ceilalti despre care se vorbeste in articol, dar tare ma indoiesc ca totul este prezentat transparent si complet. Imi pare ca cine ti-a trimis articolul are de fapt alte interese.

  6

  • #40
   Arhi

   asa, ba chirila, firma, nu? care e complet siferita de persoana? du-te ba de-aici cu prosteala ta. e a 2 a oara cand incepi cu prosteala de asta. la 3, o sa te emani in alte zone

  • #41

   era doar ideea ca banii aia nu sunt multi pentru o firma cu mai mult de 1 angajat. m-am uitat acum pe listafirme si a avut in medie 8 angajati in fiecare an in perioada 2010-2018.
   daca-mi zici care ar fi prosteala mea, ma eman singur in alte zone

   9

  • #42

   @costin: „livrand servicii primariilor” – ce inseamna asta in R? Ca banii-s multi sau putini e frectie. Iar pct-ul tau 1 e o manipulare ordinara. Stim cu totii f bine cum copiii/nepotii celor din Secu/PCR au ajuns si ajung la butoane. Cum pizda ma-sii, bre? Cum ma-sa baiatul lui Bombonel e sus, la caimac? Cum pizda ma-sii un imbecil ca Geoana s-a perindat prin pozitii de high-level? Sau Ponta – un ciocoi mai tinerel da’ sarpe no pb sa fie vezi-Doamne-avocat/masterate/plagiate si iara pe sus pe-acolo. Cine e socru-su’? Sau filiera atator altii, Varanu’ etc etc. Deci iar intreb: cum pizda ma-sii urmasii kktilor secu/pcr is acolo sus, indiferent de numele partidului?

   8

  • #43
   Arhi

   pentru ca sunt oameni buni si cinstiti, pe care ii cunoaste costin

  • #44

   Exact. Prefer sa ma încred mai mult în experienta mea cu anumite persoane decât într-un articol nesemnat, cu autor necunoscut, aruncat pe net. Nu va cer sa credeți și voi ca mine, doar ca mi s-a părut corect din partea mea sa îmi exprim punctul de vedere pe subiectul ăsta.

   Eu nu as avea nici o problema nici cu băiatu lu bombonel, fata varanului sau chiar cu ponta, dacă ar fi/ar fi fost competenți. Cum ziceam mai sus, din păcate nu toți ne naștem cu aceeași șansă în viata. Că sunt foarte multe cazuri de genul Andrei Caramitru, care este un retardat și e ținut acolo pentru nume probabil, e un fapt. Dar ăsta e dovedit retardat. Nu trebuie însă să îi credem pe toți retardati/vinovați înainte de a și face ceva nasol.
   Un exemplu bun e colegul/prietenul lui Cetin, Vali Petcu. Are vreo vina ca e fi-su lu tac-su?

   2

  • #45

   @Bo$$: Eu cre’ca (virgula) costin asta troleaza la greu. Pt ca nu pot sa cred ca romanii is asa idioti. Ce plamea ar avea de-a face cum/ce scrie Vali cu parintii/bunicii lui?!? Absolut futere de imbecil, auzi – experienta LUI cu anumite persoane! 🙂 LOL Uai de noi sarakii, cum sa nu-l credem noi pe anonimul costin?!? 🙂
   Sper ca nu e pe bune, nu putem fi noi romanii atata de cretini…

   3

  • #46

   Adica baiatul asta e un fel de Ivanka Trump…

   0

 19. #47

  Faptul ca astia n-au neaparat legatura cu faptele parintilor si bunicilor si unchilor si etc. e o treaba. Dar cum PLM s-au strans toti la USR si PLUS? De parca fondeaza acolo o noua securitate. Asta e ciudat!
  Si faptul ca imediat dupa ce au ajuns in „structuri” s-au dedat deja la borcanul cu dulceata al contractelor cu statul, imi face scarba. Culmea e ca i-am votat pe serpii astia in 2016.

  9

  • #48
   Arhi

   are legatura. pentru ca legaturile părinților i au propulsat la borcanul cu miere

  • Nu știu de unde concluzia că s-au strâns toți în aceste 2 partide noi – mi se pare una destul de comică. Adică în PSD, PNL nu a ajuns niciunul? Hahahaaa

   2

 20. Vestea buna este ca in Prahova sunt si alte variante, clanul Cosma de la PSD sau Miss Roberta Anastase tanara sperm speranta a lui Basescu din partea PNL. Doamne ajuta

  12

 21. #51

  of cate dezamagiri si inimi frante. chiar aveti sperante ca democratia inseamna putere pentru popor.

  Oamenii se impart in gaini si vulturi. Orice naste din vultur gaini mananca. si poti sa inveti o gaina sa zboare dar niciodata nu va fi vultur. e atat de simplu.

  evident ca orice partid care capata o anumita influenta va fi ocupat de oameni cu aptitudini de lideri care le au de acasa ca asa au invatat sa fie sefi, sau pentru ascultatorii de manele, bossi! cea mai mare concentrare de skilluri de bossi vor fi in familiile fostilor bossi. toate trainingurile din lume in coporatiile unde dau unii cu sapa nu vor face din ei lideri.

  3

  • #52

   Care vulturi si gaini mai omule? Parintii astora au fost tortionari: bagau la puscarie, torturau si poate si ucideau! Ce gaini nene? Ce leadeship? Ce fumezi?

   5

  • Pe Iordache il bagi la vulturi? In orice societate normala era cel mult un maistru, ambalator de carnati, frizer, de astea. Aici a lins in cur, a tinut capul plecat in fata tuturor (sefi, infractori, orice gunoi mai era prin caracal) pana i-a venit randul. Limbric e animalul potrivit.

   5

 22. #54

  cred ca mai degraba la intersectia celor doua lumi… in afara aparitiei unui geniu in leadership in familia mosiereasca, cutumele si mentalitatea lor ii va face sa dea fail in afara sferei lor de expertiza… iar cei din corporatii ajung mult prea des sa dea ascultare celor care au banul (pana si Jobs a fost dat afara de la propria firma pana la urma)… dar aducand cele doua lumi impreuna vei descoperi o pleiada de lideri

  1

 23. #55

  Am ajuns ca cetateanul turmentat 🙂
  De PMP ce parere aveti? Lasandu-l deoparte pe Basescu.

  2

 24. #57

  Plictisitor… Poate o fi fost relevant mai spre sfarsit, dar n-am reușit să ajung acolo. De ce? Păi bunicii mei au fost unul legionar infocat și altul militar de carieră, decorat la est la Stalingrad si la vest langa Praga.
  Clar că ei au umplut ceva gropi comune, da’ eu n-am omorât pe nimeni și nici nu cred că o s-o fac… Deci despre ce vorbeam?

  9

 25. #58

  Inca astept publicarea comentariilor, dnule Cetin Ametcea. Faptul ca cenzurati comentariile care nu sustin delatiunea, nu face decat sa-mi confirme ca puneti serios umarul la campania murdara dusa in favoarea „catindatului”, a „ultragiatului”, „cu state vechi in USR”- sintagma asta suna atat de lemnos…

  0

  • #59
   Arhi

   cand vii si ceri chestii, pasarica, nu vii semnand ion popescu. ia ti anonimatul si baga-ti-l in cur. eu scriu si semnez in nume propriu, cu chipul la vedere. tu esti un sobolan jegos care se ascunde pe internet, dar dorește valente onorabile de la ceilalti. asa ca muie, domnule ppoponescu, multumesc ca ati trecut pe la noi

 26. #60

  O reactie corecta, misogina, dar corecta, desi am ales aceleasi conditii ca si semnatarul scrisorii: anonimat, lansat niste teorii… V-ati dat singur raspunsul la situatia aceasta. Din pacate, toata povestea creeaza deservicii: 1. USR-ului, ca partid in ansamblu – sunt atacati din toate partile, daca se mai ataca si intre ei…
  2. semnatarului scrisorii, care nu stiu cine este si nici nu ma intereseaza. Exact ca dvs. vor reactiona si sustinatorii USR sau cei care citesc, la demersul acestui om, deoarece si ei asteapta oameni asumati, care ies curajosi „cu chipul la vedere”, nu „care se ascund pe internet, dar dorind valente onorabile de la ceilalti”. In alta ordine de idei, sunteti influencer, cu multa experienta in social media (va stiu de pe la inceputurile dvs); ei sunt politicieni tineri, care au deja niste cariere in spate, dar… fara experienta politica. Cu siguranta vor mai gresi, ajutati-i sa tina drumul drept, sa creasca si sa se maturizeze politic! Cand veti face lucrul acesta, voi veni si va voi felicita la drumul mare, in mod cat se poate de asumat 🙂 Pana atunci, va doresc intelepciune si inspiratie!

  1

  • #61

   Care e misoginia??

   Chestia asta cu „sunt tineri si gresesc” e foarte valabila, dar nu când e smenuiala si nepotism. Ca n-ai nevoie de experienta în politica sa nu fii smenar. Daca esti, esti, daca nu, nu.

   1

 27. #62

  Vorbim despre onestitate. Tu o ai, esti constient de ce au facut si nu ascunzi asta.

  Ei se ascund, spun ca oricum parintii, bunicii au fost comunisti buni, contractele cu statul sunt atribuite pe valoare.
  Evident e doar o intamplare ca de exemplu Marussi a concediat angajati USR abuziv. Angajati care au castigat in instanta apoi.

  3

 28. #63

  Dezamăgitor.

  Chiar nu găsea USRul oameni „noi” care sa nu fie fii sau nepoți de foști nomenclaturiști, securiști (posibil turnători)?! Intervenția omului de la USR mi se pare useless. O înțeleg, trebuia cumva să apare filiala, dar ce rămâne e că o parte din”oamenii noi” sunt, fapt, puii oamenilor vechi, cu funcții mari înainte de ’89.

  Mda,din păcate, pare că se conturează o nouă…dezamagire. Și iar trebuie ales răul cel mai mic, acum dintre PNL și USR.

  2

 29. #64

  Cea mai mare dezamăgire e că cei din PLUS fac aceleași greșeli ca USR. Alianța asta e de căcat. Aș fi preferat un partid PLUS mic, care să se lupte la alegeri locale, să căștige niște comune, niște orașe mici, niște sectoare din București poate. Nu hei-rup-ul ăsta direct la prezidențiale, parlamentare etc. Ca să ai șanse la ce vor ei, e nevoie de asocierea asta cu USR. Și atunci de ce ne-am mai înscris în PLUS, când puteam să ne înscriem direct în USR?

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Opinii, impresii, care ce si-a luat, oferte bune sau fake, totul, ca de obicei. La 00.30 pcgarage era functional bine mersi. A INCEPUT.