Scris de Ciprian C.

Cum mi-am găsit job în altă țară:

  1. Accesați Linkedin, intrați la secțiunea www.linkedin.com/jobs/career-interests/ și vă modificați statusul conform dorinței.
  2. Căutați joburi din domeniul în care vreți să activați și folosiți cerințele să vă modificați experiența. Toate căutările angajatorilor au loc pe baza de cuvinte cheie, nici un angajator cu care am avut interviu anul trecut nu mi-a citit CV-ul complet.  In plus recruterii nu înțeleg cu adevărat specificațiile tehnice, echipamentele. CV-ul soției a fost trimis de umplutură (i s-a specificat de la început ca nu are profilul căutat, ca nu are competențele căutate), surpriză: a fost cea mai potrivită ținând cont de experiența ei. Lucrase deja cu soluții asemănătoare, cunoștea o parte din echipamente, însă firma de recrutare nu a înțeles corect ce trebuie să caute.
  3. Încercați să găsiți firme mari de recrutare și să intrați în baza lor de date.
  4. Setați-vă alerte și aplicați la joburile noi apărute, contează să aveți experiența interviurilor via Skype/telefon.  Nu se compară ca sonorizare, este mai greu să creezi o dinamică cu cealaltă persoană.
  5. Încercați și pe www.glassdoor.nl/index.htm
  6. Nu cedați! Eu am avut interviuri tot anul 2018, am primit oferta negociată în noiembrie, șotia a avut unul singur în decembrie, înainte sa plecăm, și l-a luat.
  7. Nu strica activarea profilului profesional Linkedin. Puteți să vedeți care sunt cuvintele cheie după care se caută pentru un anumit job.

In timpul negocierilor, încercați să obțineți și un ajutor de relocare: cazare în prima lună, transport bagaje etc… Oricât de mic este foarte util la început.

Particular pentru Olanda, când negociați salariul luați în considerare faptul că ei au un bonus anual de vacanta de 8% din salariul brut (înainte de taxe). Clarificați de la început dacă oferta conține sau nu acest bonus.

Totodată negociați și posibilitatea aplicării pentru 30% rulling. Este o facilitate pentru expați. În primi 8 ani taxele se vor aplica doar la 70% din salariu. E important sa aplicați de la început, iar aplicația să fie corect făcută (aveți o singura șansă, cererea poate fi respinsa din cauza dosarului incomplet). O să aveți nevoie de o adeverință de la angajator din ultimii 2 ani. Trebuie sa precizeze unde v-ați desfășurat activitatea, adresa sediului (Există o limită de 200km până la garnița cu Olanda. Daca ați lucrat sub această distanță nu mai puteți primi acest ajutor).

 

Procedură emigrare Olanda

Presupunem că aveți oferta de angajare semnată. Aveți nevoie de 2 lucruri: cazare și BSN. Ordinea logică este următoarea: găsiți cazarea, apoi vă programați la primăria orașului de care aparțineți pentru înregistrare.

  1. Chirie: www.funda.nl

Intrați pe Google Maps. Căutați sediul noului loc de muncă și începeți să testați diverse moduri de transport: pe jos, bicicletă, tren, mașină. Dacă aveți copil situația se complică un pic. După ce găsiți cazarea începeți să căutați grădiniță/școală. Ca să va faceți o idee, litrul de benzină este in jur de 1.6 euro, iar cel de motorina 1.3. Pentru tren puteți vedea aici preturile www.ns.nl/ sau aici pentru transportul public 9292.nl/

Am dat emailuri la 20-30 de anunțuri, fiind luna decembrie, am primit doar câteva răspunsuri. Eu lucrez in Haga, soția în Rotterdam. Am căutat cazare la început, în Haga, apoi in Delft, până la urmă am ajuns să stăm în Rotterdam. Noi am reușit să închiriem remote doar pentru că le-am trimis contractele de muncă și ne-au verificat la angajatori. In principiu ei își doresc să vă cunoască înainte de a închiria.

  1. Programare pentru BSN (www.iamexpat.nl/expat-info/official-issues/registration-netherlands)

In funcție de orașul în care o sa locuiți, trebuie să accesați pagina primăriei și să vă faceți programare online pentru BSN (se mai cheamă și ”First registration”). Foarte important: faceți o programare pentru fiecare membru al familiei.

Recomandarea mea pentru a obține mai repede numărul de înregistrare, programați-vă în Haga pentru RNI (BSN temporar pentru persoane care lucrează mai puțin de 4 luni). Cei din Haga au posibilitatea programării online. (de exemplu Rotterdam, unde m-am înregistrat eu, au doar programare telefonică, la care îți răspunde un robot in olandeză, m-am programat cu ajutorul personalului de la primărie).

Pentru RNI aveți nevoie doar de contractul închiriere (sau o declarație că vă ia un prieten în spațiu plus acordul proprietarului) și buletin/pașaport. După obținerea RNI-ului aveți timp 4 luni sa vă faceți programare la primăria unde o să stați pe o perioada mai lungă de timp pentru a vă transfera.

Pentru BSN aveți nevoie de certificate de naștere și căsătorie cu apostilă. Apostila se obține în aceeași zi dacă depuneți documentele la prefectura orașului unde v-ați născut. Documentele pot fi depuse și de alte rude apropiate (frați, surori, socrii) b.prefectura.mai.gov.ro/apostila/biroul-apostila-program/

Dacă aveți certificat de naștere model vechi, faceți cerere pentru schimbarea lui. Depuneți cererea la primăria unde v-ați născut pentru a obține documentul în 24 de ore.

Documentele noi sunt traduse in franceză și engleză, nu mai trebuie traduse, cele vechi au nevoie de traducere legalizată și apostilă.

BSN/RNI îl folosiți pentru a obține un cont bancar, pentru a vă putea primi salariul, pentru a vă face asigurare medicală, pentru pensie, etc.

În cazul meu, am avut programare în Haga pentru RNI (mi-a făcut-o cineva de la firma de recrutare, dar a uitat să specifice diferența RNI/BSN). Am ajuns acolo cu o parte din documente, eu m-am dus pentru BSN cu contractul de închiriere pe Rotterdam, la primăria din Haga. Evident că nu am rezolvat.

Am făcut programare telefonică pentru BSN in Rotterdam, le-am precizat faptul că suntem 3 membrii în familie, au zis ca este ok o singură programare. Evident că am ajuns acolo și nu a fost  ok. I-am explicat că la telefon colega ei ne-a asigurat că putem toți 3 cu o programare și ea mi-a explicat că este biroul ei și timpul ei. Au 20 de minute alocate pentru fiecare persoană. Acela este planul, să nu îl stricăm.

  1. Cont bancar

Mergeți cu contractul de muncă și foaia de la primărie cu BSN-ul la banca unde vreți să vă deschideți cont. Eu am optat tot pentru portocalii, celelalte bănci mari de aici sunt ABN Amro si Rabobank. În 5 zile primești mai multe scrisori: card, pin, cont online, parola cont online…

Contul bancar poate fi deschis și în baza contractului de muncă aflat in desfășurare sau doar având BSN. Ideal este să le aveți pe ambele atunci când deschideți contul. Vă vor cere un număr de telefon local.

Este foarte util Revolut, dar trebuie să aveți și cash la voi. Aici au anumite magazine sau locații unde cardurile normale Visa/Mastercard/Maestro, nu funcționează. De la bancă primiți un card pe care aveți trecut IBAN-ul. Nu este un card cum suntem obișnuiți în România de debit/credit.

  1. DigiD

După obținerea BSN-ului aplicați și pentru DigiD www.digid.nl/.

Cu ajutorul acestuia vă autentificați online când vreți să faceți diverse plăți către stat sau pentru asigurarea de sănătate sau pentru diverse deduceri de taxe (ajutor pentru grădiniță).

  1. Asigurarea de sănătate www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx

Intrați pe site, introduceți datele si alegeți o asigurare. Prețul de bază pornește de la 100 de euro de persoană pe lună (copii sunt automat asigurați pe una din asigurările părinților, până la 18 ani). Eu mi-am făcut la NN, 118 euro/luna.

În funcție de riscul pe care îl alegeți puteți plăti o sumă mai mică lunar. Prin risc se înțelege suma pe care vă permiteți să o plătiți din buzunar înainte să apelați la asigurare. Conform legii in acest moment suma este de 384 de euro. Veți plăti primii 384 de euro anual pentru medicamente sau diverse investigații, după acest prag costul este decontat de asigurare.

  1. Medic de familie

După ce ați primit cardul de la firma de asigurare și polița puteți aplica pentru medicul de familie. Recomandarea generală este să căutați unul în zona unde locuiți. Noi am căutat pe Google. Majoritatea au site. Te înscrii online, ulterior daca mai au loc îți cer documentele necesare pentru înregistrare. Ideal este sa aveți un medic cat mai aproape de unde locuiți, si eventual să vorbească engleza. Cuvânt după care căutați ”huisartsenpraktijk”.

  1. Grădinița

Un subiect sensibil și dureros. Prețul afișat este pe oră, dar se plătește toată luna, nu contează dacă lipsește. Diferența constă într-un preț mai mic pe oră, dacă optezi pentru programe mai lungi.

Nu știu exact cauza pentru care am găsit foarte greu o grădiniță disponibilă de L-V, presupun că pe aici au cumva joburi care nu implică un program full time, am mai aflat ca alții muncesc 9 ore pe zi și au vineri liber (pentru cei cu program de 36 de ore pe săptămâna) sau o vineri la 2 săptămâni (pentru cei cu 40). Cel mai probabil o zi stă mama, o alta tata și mai rămân 3 de acoperit pentru grădiniță.

Așadar am avut surpriza să primi multe mesaje de genul ”avem liber dimineața luni și miercuri, și toata ziua joi și vineri” de la grădinițe. Pentru că prețurile sunt foarte mari ești categoric mai câștigat să petreci timp cu copilul decât să îl trimiți la grădiniță.

Amândoi avem program full-time așa că am avut un stres până am primit confirmarea de la o grădiniță că au un loc de disponibil toata săptămâna de dimineață până seara.

Nota de plată: începând de la 1900 de euro lunar, o grădiniță olandeză normală. Statul are o facilitate pentru părinții care nu au de ales și în funcție de venit, program de lucru și costul grădiniței, îți oferă un ajutor (în cazul nostru este în jur de 600 de euro).

Pentru grădiniță folosiți termenul ”kinderopvang” când căutați pe Google.

  1. Scoală

Poate începe de la 4 ani (este gratis, deci DA ☺), obligatoriu de la 5 ani. Înscrierile încep la 3 ani. Are prioritate la școlile din cartier. Soția a studiat sistemul de învățământ. A căutat pe site-ul ministerului educației. Copilul nu poate lipsi nemotivat de la școală, doar în caz că este bolnav. Se poate cere o scutire de la scoală, dar se aproba foarte greu, trebuie ceruta in avans
Site-ul inspectoratului: www.zoekscholen.onderwijsinspectie.nl/

Alt site util (o harta cu scoli, puteți vedea rezultatele copiilor, cum s-au împărțit în următorul nivel) www.scholenopdekaart.nl/

Programul este până in jur de 14-15 in funcție de scoală, apoi merge la after-school. Preturile încep de la 900 euro pe luna. Si aici beneficiați de ajutor din partea statului in funcție de numărul de ore lucrate de părinți, salarii. Pentru mai multe detalii căutați BSO pe google.

  1. Mașină

Aveți dreptul să circulați cu numerele din România timp de 6 luni de zile după înregistrare apoi trebuie să înmatriculați mașina. Pentru a nu plăti taxa de primă înmatriculare (BPM) puteți aplica pentru o excepție ÎNAINTE de expirarea celor 6 luni e zile. Excepția se aplică dacă mașina a fost înmatriculată pe numele vostru în ultimii 2 ani.

Cerere excepție de la taxa de prima înmatriculare www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/vrijstelling_bpm__vrijstelling_bpm_bij_verhuizing

www.iamexpat.nl/read-and-discuss/expat-page/articles/how-to-bring-your-car-to-the-netherlands

Apoi aplicați pentru înmatricularea mașinii (nu am urmat încă acest proces revin cu detalii după finalizare)

Înmatriculare în Olanda

www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/invoeren/verhuizen-naar-nederland-en-uw-voertuig-meenemen

După înmatriculare aveți nevoie de asigurare. Pentru a vă păstra clasa de Bonus-Malus faceți o cerere in România. Faceți cererea înainte să plecați din țară. Veți primi un certificat în limba engleză cu istoricul de daune.

www.aida.info.ro/Assets/baar/certificat/cerere-certificat-daunalitate-aida-info-ro.pdf

Cererea se trimite la adresa certificat@aida.info.ro

Mai multe detalii aici www.aida.info.ro/certificat-daunalitate

Pentru a folosi mașina se platește o taxă în funcție de zona unde locuiți, tipul mașinii/emisii și greutate.

Calculator oficial taxă mașină (taxă calculată pe 3 luni)

www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/hulpmiddel-motorrijtuigenbelasting-berekenen

Calculator asigurare auto

Căutați o mașină înmatriculată în Olanda, cu caracteristici asemănătoare cu cea pe care o aveți (eu am folosit site-ul www.autoscout24.nl)

Apoi va duceți pe site-ul www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx introduceți numărul de înmatriculare, datele voastre și o să aveți o estimare de preț.

După înmatriculare vă întoarceți în România să radiați mașina sau faceți o împuternicire înainte să plecați (încă nu înțeleg cum va decurge acest proces. Dacă fac împuternicire și trimit actele nu mai pot să folosesc mașina până le primesc înapoi. Nu poți ieși din țară cu numere roșii)

Eu mi-am pus cauciucuri all-season înainte să plec (Micheline CrossClimate razvanbb.ro/review-anvelope-michelin-crossclimate/). Nu prea au zăpadă pe aici, dar o să vreau să merg la schi in Germania/Austria și era prea complicat să umblu cu 2 seturi.

  1. Alocație copil

200 de euro pe 3 luni, trebuie să faceți cerere pentru sistare în România și apoi să aplicați (online) în Olanda.

  1. TAXE anuale

Taxe municipale (în funcție de primărie): exemplul Rotterdam 297 euro pe an www.rotterdam.nl/loket/rioolheffing/

Taxe pentru gunoi (în funcție de numărul de persoane din apartament/casă) www.rotterdam.nl/loket/afvalstoffenheffing/index.xml

Taxe pentru apa www.waternet.nl/en/service-and-contact/water-authority-tax/water-authority-tax-rates/

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.