Cât de profitabilă e Schweinhofer Holtzindustrie

Scris de der
Te rog să evaluezi daca îmi acorzi un „guest post”, sau pur și simplu editezi acest mesaj cum crezi tu de cuviință și alegi ce să publici din el și ce nu. Sau poți să îl ignori :).
Întrucât m-a flatat, sincer, remarca ta privitoare la încăpățânare, în același timp revin asupra faptului că eu îmi argumentez opiniile, cât îmi permite și mie iq-ul. Cum acum am mintea ceva mai odihnită (mea culpa), aș dori să testez reacția ta și a cititorilor blogului cu următoarea simplă analiză economică. Fac menținea că nu sunt specialist în finanțe sau economie, sunt inginer și mă pricep ca oricare inginer care se respectă, la cifre.

Subiectul Holzindustrie este mai mereu la modă, din păcate lucrurile care se afirmă referitor la ei fiind grave, persistând în sfera infracțională. În mod cert există oameni care studiază speța cu mult mai atent decât o fac eu, așa ca eu nu voi intra în considerații legate de corectitudinea modului lor de a face afaceri decât foarte succint și doar din punctul meu de vedere, de antreprenor.

În România, covârșitoarea majoritate a afacerilor sunt „reglementate” de către stat. Când spun reglementate, mă refer pe de o parte la faptul că statul intervine și înainte de a se desfășura activitatea antreprenorială propriu-zisă, solicitând de la el însuși de foarte multe ori tot felul de autorizații, avize, permise, etc, șamd, ttyl :). Însă intervine de cele mai multe ori și după ce activitatea a avut loc, prin mecanismele de raportare și de control.

Într-o oarecare măsură e normal să fie așa, lucrurile trebuind făcute cu atenție și, mai mult, oamenii care nu găsesc de lucru la privații cei răi și chitroși trebuie să îngroașe și ei rândul funcționarilor. O spun fără ironie și cu cea mai mare bună-credință, trebuie să li se dea de lucru tuturor. Mă rog, in marja de 5% șomaj maxim.

Pe de altă parte, referindu-mă tot la reglementare, statul intervine în anumite zone economice astfel încât, să spunem, lucrurile să nu degenereze. Adică, mai sintetic, să nu apară efecte (practici abuzive, diverse forme anticoncurențiale, de exemplu monopoluri) nedorite pentru economie și pentru societate. ANCOM-ul, de pildă, le dă peste lăbuțe răilor de la Orange sau Telekom, dacă ne bagă adiționale. ANRE-ul, așijderea, le dă cu fruntea în buric celor de la ENEL sau GDF (mai nou Engie), daca bagă mercaptan pe fire sau curent pe țeava de gaze (ferească sfântul să bage și faza, nu doar nulul).

Și în cazul Hotzindustrie (nu e typo) lucrurile sunt cam la fel, însă nu există o autoritate sub control parlamentar, ci chiar un minister, care reglementează cotele de exploatare în conformitate cu, probabil, nivelul șpăgii care se încasează de către diverși trepăduși.

Bineînțeles că tu știi absolut toate aceste elemente și cî ele nu reprezintă nimic special. Dar.
Cum ziceam în comentariul anterior, antreprenorii nu vizeaza opera caritabila. Nu, pur și simplu identifică niște oportunități pe care le exploatează, cât se poate mai legal, pentru a scoate bani. Ce conteaza că, de pilda, la un moment dat ceva legi se încalcă? Există avocați, procese, judecători, tra la la. Așadar, este rolul statului să se asigure ca propriile-i legi sunt respectate. Ca atare, o primă concluzie, cinică, la postul tău: Holzindustrie Schweighofer funcționează pe principiul „cainii latra, ursul trece”. Mai cinic: nu are nimeni a le reproșa ceva, atâta vreme cât statul se face că nu îi vede dacă și ce fac.

Acum aș vrea totuși să îți atrag atenția la ceea ce eu consider „the bigger picture”, și să te apleci asupra unor elemente finite (cifre, mai exact), de care sunt sigur ca ai habar.
Fac mențiunea că toate cifrele care stau la baza acestei analize sunt cifre oficiale, obținute de pe http://www.mfinante.ro, secțiunea “informații fiscale și bilanțuri”. Într-un cuvânt, dacă ei mint… prefer să fie un disclaimer :).

După numărul de angajați, compania Holzindustrie Schweighofer e considerată o companie mare. O companie care, în medie, angajează direct 2000 de oameni (și de aici un întreg lanț). Ca ea, probabil că mai sunt alte câteva zeci în toată țara. Mă gandesc la Vodafone, mă gandesc la Dacia, la Petrom, la BCR, la Ford, ăstia cu Metro, Carrefour, miticii de la Mega Image, etc. Repet, niste zeci de firme mari (vreo 55-60 cu numar de angajați din 4 sau 5 cifre). Ca fază, cu doar 0.14% din salariații din România, Vodafone, Apa Nova și Schweighofer produc 0.7% din PIB.

Ei, bine! Cu acești angajați, în domeniul în care activează prin „grațoa divină” a statului, Holzindustrie Schweighofer reușeste să dea lecții de antreprenoriat și de economie, pe considerentul de țară babuină, unor companii precum Vodafone (dar modelul e la fel și la competiție). Fun fact: Vodafone este la ora actuală mai puțin profitabilă chiar și decât firma care, la propriu, îți cară ție căcații la Glina. Asta ar fi, într-un fel, a doua concluzie a acestui mic exposee (care s-ar fi putut intitula și “drumul căcaților către Glina”).

Pe undeva, cum văd eu lucrurile, înapoierea în care persistă țărișoara asta a noastra, perfect ilustrată de articolul tău cu pelerinajele, este, de asemeni, absolut vizibilă când te gândești că o companie ca Vodafone (repet, și Orange sau Telekom merg pe același model), care își bazează produsul (pentru cârcotași – serviciul) pe înalte tehnologii (știi foarte bine ce și mai ales cât RnD presupune asta, nu mai insist) si are 10-11 milioane de clienți, este în urma „serviciului comunitar” de apă și canal oferit unei treimi, maximum, din clientii Vodafone, costul preponderent al Apa Nova, că la ei mă refer, fiind generat de energia electrică, invenție de circa 100-120 de ani.

Aș dori să nu se ănțeleagă că mi-ar fi milă de VF, Orange, Telekom, Digi, UPC, insert high tech industry here, în condițiile în care, de pildă, Vodafone și Orange aveau profit de 1.1 miliarde de Euro în 2006. 3.5 milioane de Euro zilnic. Da, e o cifră.

Așa, ca o a treia concluzie, ce să mai vorbim de iscusința statului în a taxa „recoltarea” (vezi activitatea pe care o practică Holzindustrie, sau Petrom, sau concesionarii diverselor alte resurse naturale)?? Ne vindem prost în primul rând calitativ, apoi cantitativ. Companiile acestea au venit în România pentru a face bani, le-a mers și le merge bine, IKEA, scaune cu douăj de lei, 4G în budă la Pucioasa, semnal pe vârful Omu. Și ne plângem că banii nu se duc la medici și la profesori.
Ca să bat și cuiul final în coșciugul acestei lungi elucubrații, repet, nu avem de ce să fim supărați pe antreprenori atâta vreme cât cei care sunt împuterniciți cu administrarea integrală a acestor chestiuni se uită, bolând, în altă parte.
Și da, am scris statul cu s mic în mod special.

Atașez niște cifre, publice, atat pentru cei care manifestă mai mult interes cât și pentru cei care îmi vor lipi pe frunte un mare și justificat tldr.

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

41 comentarii

 1. #1

  Poate face cineva un cuprins sa citesc și eu

  • Am citit prima frază din fiecare paragraf și am aflat ce vrea să zică.

 2. Si tocmai vazusem una pe Etno TV parca. Un fel de manea nationalista, incepe cu Moldova n-a fost a mea etc. Mai incolo zice ca romani veniti acasa n-o lasati pe mana strainilor. Ma gandeam: ai de pla noastra daca inca mai merge cu asemenea mizerii ieftine! 🙂 Pai doar baietii astia ca ex, fura cu buna stiinta din partea pesedoilor. Ca daca astia ar fi vrut sa-i opreasca ar fi putut de mult 😉 Dar nah, suna mai bine si e mai romantic sa o dai pe kkturi cu uite cum n-avem noroc, n-am cucerit pe nimeni, dar altii ne fut zen-ul/feng-shui-ul.
  Ah era sa uit: muie bai tampitilor, astia care faceti asemenea gunoaie maneliste, la astia care difuzeaza asemenea rahat si tuturor boilor care pun botul.

 3. Am asa un sentiment ca astia nu se streseaza cu salariile soferilor de pe camioanele de lemne

 4. Am citit cateva randuri,dupa care m-a pierdut.Vorbea de schweighofer industrie(e gresit si titlul si descrierea) dupa care a dat-o in orange,vodafone,omv,metro,bcr si altele.Ce legatura au una cu alta?
  Daca te raportezi doar la profit net/cifra de afaceri poti sa faci o analiza,dar mult diferentiata.In mare,profitul NET al unei companii mari sau foarte mari,ar trebui sa se situeze undeva intre 5 si 7 la suta.Ce e sub sau peste este defect managerial din punct de vedere economic.
  Cum naiba sa compari o companie ce produce masa lemnoasa cu o banca?Pai activele si pasivele sunt diferite in ecuatie.Iar din grafice nu se intelege daca e vorba de profit net sau brut.Si mai nou se face profitul pe cap de angajat?Intreb pentru un prieten

  • Pedro,

   Din toate comentariile la care se puteau da raspunsuri, l-am ales pe al tau pentru ca vroiam sa te rog sa-i spui prietenului tau ca e idiot.

   1, numele companiei e corect – prietenul care nu a inteles are motive justificate.
   2, articolul era despre cat de dezechilibrat este sistemul si cum afecteaza aceste dezechilibre mediul economic, prietenul tau ar fi trebuit sa priceapa asta.
   3, absolut rational, orice profit depaseste 5% din cifra de afaceri este defect managerial.
   4, masa lemnoasa se produce de catre mama natura, nu de catre o firma. ca ei o prelucreaza, e alt ceva.
   5, nu se face mai nou, se face mai de demult, se cheama profitabilitate per angajat.
   6, daca vroiai sa imi arati ca ai citit atent, puteai sa imi atragi atentia ca graficele nu sunt corelate cu valorile din tabele. my bad.
   7, toate cifrele sunt luate din site-ul Ministerului de Finante, pe ultimii 6 ani.
   8, desigur, tu stiind clar cum e cu OMV-ul, asta fiindca ai trecut pe la toate statiile lor si ai verificat bonurile pe care scrie omv petrom marketing srl, dar nu ti s-a parut decat ca seamana si atat.

   Sper ca prietenul tau va dormi lamurit.

  • I-am zis.Si nu s-a suparat.
   titlul articolului : https://cetin.ro/profitabila-schweinhofer-holtzindustrie
   Astia care se ocupa cu lemnul au ceva contracte cu diversi,fie stat ,fie privati ,si transforma masa lemnoasa in cherestea si altele.
   Pot sa fac pariu pe cat vrei tu,ca OMV Romania nu are mai mult de 5 benzinarii.Am lucrat foarte mult cu ei si stiu despre ce vorbesc.Am si un prieten care are in fransiza OMV intr-un oras din nordul tarii.
   Este irelevant sa vorbesti despre profitabilitatea pe cap de angajat atata timp cat vorbim de chestiuni diferite:productie,prestari servicii sau servicii.Iti repet,compari mere cu pere.Atata timp cat nu vorbim despre un monopol,nu ai cum sa compari asa ceva.
   Cifrele or fi luate de pe site-ul MF,dar comparatia lor nu isi are locul acolo.Chiar as vrea sa ne explici rationamentul pentru care ai ales pentru comparatie Schweighofer,OMV,Apa Nova,Vodafone cand fiecare se ocupa cu altceva.

   Si vad ca toata lumea moare de dragul lemnului taiat si vandut ilegal in Romania,cand mai degraba ar trebui sa ne ocupe chestia aia cu OMV: Pai activele lor sunt 50 de Miliarde RON si un profit net de 4.86 miliarde ron.Daca ne uitam bine in urma,statul roman(adica idiotul) a vandut activele Petrom pentru 700 de milioane de euro.La momentul acela,Petrom asigura cam 10% din PIB.Astia de la OMV nu au facut altceva decat sa schimbe sigla,sa ia resursele naturale pana la epuizare si sa faca profit.La un profit NET de 1.1miliarde de euro anual,cu siguranta cel putin jumatate este externalizat anual.Dar stiu,lemnu e baza in tara asta

  • Pedro,

   Se vede ca prietenul tau e mai inteligent decat pare la prima vedere si ca, cu mai multa atentie, are sanse sa se primeneasca.
   Nu stiu cu ce te ocupi tu, dar daca ai sta sa te uiti un pic in cifre, in mod cert ai putea afla mai multe chestii. Cred ca, de fapt, de asta s-au si inventat cifrele, sa explice anumite lucruri. Sau, ma rog, numerele.

   Ti s-ar putea parea trivial ca se fac comparatii interdisciplinare. Ei bine, nu e deloc trivial. Ia exemplul unui investitor: unde crezi ca va investi? In telecom, unde rentabilitatea este mai redusa decat in exploatare lemnoasa? Sau, poate, in serviciile de apa/canal, care sunt obiectul unor concesiuni pe minimum 25 (daca nu 49) de ani? Profitabilitatea pe angajat defineste inclusiv cat de intensiv depinde o anumita activitate de factorul uman, care poate fi destul de critic – vezi articolul cu soferii de camion.

   Explicatia mea era gandita (da, e corect termenul) ca sa ilustreze cat de putina valoare se acorda in Romania muncii care depinde de inteligenta, educatie, cercetare, fata de chestii care se fac efectiv apasand pe un buton sau manuind un fierastrau. Nu trivializez muncile acestea sau valoarea lor, dar e aberant sa pretinzi ca un muncitor la tevi, canale sau taiat copaci implica aceleasi resurse ca cele necesare uuin inginer.

   In comparatia mea erau trei companii: Vodafone, o companie construita in Romania cu investitii uriase, de care tu si altii de pe aici nu au habar, fara suparare, si care au implicat in 20 de ani de existenta niste resurse pe care, repet, doar metaforic am putut sa le ilustrez prin constructia „4G pe buda”; Apa Nova, ca tot vorbeam de buda, o companie pe care tu o platesti sa iti ia apa de ploaie (nu mai zic de restul) si Holzindustrie Schweighofer care achizitioneaza, in conditii incerte, masa lemnoasa pentru a o vinde sub forma de cherestea sau ce mai stiu eu ce lemne fasonate. Daca tie ti se pare ca o companie care investeste zeci de miliarde in zeci de ani si castiga un cacat nu are ce sa caute intr-o comparatie cu o companie care speculeaza un monopol si care e suspicionata ca incalca legea, ce sa zic, e OK.

   In ceea ce priveste faptul ca Romania a renuntat la OMV in conditii de „praful de pe toba”, iti dau perfecta dreptate. Iti promit sa intru in detalii, cu permisiunea lui Cetin, intr-un articol viitor. Pana atunci, doar atat: in cazul companiilor petroliere integrate (extractie, procesare, distributie) procentul evocat de tine, 5-7% e chiar destul de precis, aplicat insa pe cifra lor de afaceri se transforma intr-o cifra de nivel hohoho! Si, ca de obicei, la faza asta tot statul iese pagubit, insa nu-si pierde abilitatea de a-si difuza dauna catre populatie, prin intermediul a 3 taxe directe: acciza, TVA si impozit.

   Sa ai o seara buna!

  • Ultimul tau comentariu e mult mai bun decat articolul in sine.Parerea mea este ca reactionezi mai bine la nervi decat daca stai sa le gandesti.
   Banuiesc ca asta a fost si ideea articolului tau,sa creeze o polemica pozitiva
   „Explicatia mea era gandita (da, e corect termenul) ca sa ilustreze cat de putina valoare se acorda in Romania muncii care depinde de inteligenta, educatie, cercetare, fata de chestii care se fac efectiv apasand pe un buton sau manuind un fierastrau. Nu trivializez muncile acestea sau valoarea lor, dar e aberant sa pretinzi ca un muncitor la tevi, canale sau taiat copaci implica aceleasi resurse ca cele necesare uuin inginer.”
   Dupa cum am comentat mai devreme,spuneam ca sistemul comunist era mult mai bun din punct de vedere al meseriilor si al remuneratiilor acestora.Un partid,nou sau vechi,exact cu asta ar trebui sa se ocupe.Degeaba avem atatea milioane de absolventi de facultati.Spre exemplu,fratele meu a terminat arhitectura,cu master si doctorat.Salariul primit dupa terminarea celor +25 de ani de scoala = 1500lei.Dupa modificarea legii a ajuns la 3300 lei.Si tot e foarte putin,pentru ca 99 la suta din populatie nu ar putea sa faca ce face el.
   Ti-as spune cu ce ma ocup eu,dar am lucrat in atatea domenii si atatea scoli care in mod normal nu ajuta la nimic,incat as plictisi pe toata lumea.Pot spune doar ca dupa lungi chinuri de salarii minime pe economie in cartea de munca,cu salarii neprimite pe cateva luni,pe munci de 12-15 ore pe zi,am ajuns la un nivel de „fuck you”(pentru cei care au vazut The Gambler)

 5. Ca idee, la profit per angajat probabil Vodafone sta chiar mai rau, pentru ca face si outsourcing, avand oameni care lucreaza pentru ei full time care nu apar in numarul de angajati.
  Profitabilitatea per angajat in cadere la toti mie mi se pare ingrijoratoare insa, ca indicator general.

 6. Ce înseamnă chitros? În romana veche,chitra însemna lămâie.

 7. #16

  Dupa ce am comentat am recitit pe alocuri.Nu te supara pe mine,dar analiza ta nu are nici o legatura cu realitatea.Corporatiile alea de care vorbesti tu acolo mai au si fransize,adica ei nu au ‘jdemii de angajati,ca nici nu ar fi profitabil,iar ei vor puhoi de bani.De exemplu,OMV are doar 4 sau 5 benzinarii,restul sunt fransize.Si ma gandesc ca in acelasi sens lucreaza si Schweighofer,ca doar nu or plati ei atatia bani la buget pentru pensie,cas si altele.Daca vrei sa faci o analiza corecta ar trebui sa te raportezi la Ministerul de Finante,plus ca ar trebui luata o perioada de minim 4 ani,sa vezi exact ce mai externalizeaza firmele astea,ce datorii fictive mai au si asa ai o idee mai aproape de adevar cu ce inseamna profitul net al unei companii de genul asta.

  • #17

   Pedro,
   1. OMV are toate benzinariile ( fizic, ii apartin lui OMV Petrom Marketing), doar operarea se face de catre dealeri. Incepand cu 2006 nici OMV nici Petrom nu mai au nici o franciza, ultima a fost a lui Umbrarescu de pe DN2.
   2. OMV ( recte Petrom) plateste salariile angajatilor din statiile operate de catre dealeri, cu toate angaralele lor, in comisionul pe care i-l platesc dealelilor, impreuna cu echipamentele ( imbracamintea, incaltamintea). E adevarat, la un nivel de salarizare foarte mic ( un pic mai mult decat salariul minim pe economie). Ei sunt angajatori indirecti.

 8. Scuze, dar tot ce am retinut eu este ca am 4G pe buda si ca se bat nu stiu ce cuie.

 9. #19

  Bai, si io sunt injiner, dar nu-mi trece prin minte sa compar profitabilitatea unei industrii oarecum extractive cu cea a comunicatiilor. Daca vrei sa demonstrezi ca Hanss e hot, nu e cel mai bun aargument.

  Vezi, d-aia apar bancuri cu noi si cu privirea inteligenta. Plm, numai cand te gandesti cat costa un injiner d-asta la Vodafone si cat costa un manuitor de drujba la ailalti.

  La europeni n-am gasit statistici dar peste ocean tot astia sunt cei mai profitabili. Bine, pe primele locuri la profitabilitate pe angajat e healthcare-ul la americani, dar stim ca ei sunt mai speciali. Companiile de comunicatii de-abia prind un loc pe la coada lui top 500.

  • #20

   De ce ai compara un ”injiner” cu un taietor de drujba? Un taietor de drujba s-ar putea sa coste mai mult decat un spilcuit dintr-un magazin la strada. Un sef de atelier, la fel, s-ar putea sa coste mai mult decat ”injinerul”. Eu sunt de parere ca o industrie poate fi mai profitabila decat alta. Numai in Romania toate lumea viseaza la avioane si super tehnologie cand, de fapt, poate ar fi mult mai profitabil la nivel personal sa vanda gogosi sau sa taie lemne, ca sa fiu in ton cu subiectul.

  • #21

   Orice activitate ai desfasura, nu vad cum un taietor de lemne te-ar putea costa mai scump decat un inginer. Din orice punct de vedere, de la salariu si pana la echipamentul de lucru. Activitatea principala a Vodafone sunt comunicatiile si pentru asta foloseste ingineri specializati nu vanzatori spilcuiti. Io stiu ca vizibil e vanzatorul, dar o intreaga armata de ingineri mangaie semnalul la antena din back office. Plus ca e bataie pe astia, cumnata-mea era arvunita din anul II de Vodafone. S-a distrat vreo trei ani dupa terminarea facultatii plimbandu-se de la Vodafone la Orange pentru 100 de euro in plus. Dupa care a obtinut o suma astronomica din punctul nostru de vedere peste hotare si dusa a fost.

 10. Mare adevar graieste articolul asta si cine l-a scris! Eu nu am vazut picior de austriac prin padurile noastre, cu drujba in mana, punand jos copacii. Tot romanii nostri taie ca-n codru si statu vegheaza sa se taie cat mai mult. Intrebarea care se pune este ce facem noi pwlimea in aceste conditii? Stam si ne uitam sau ne mobilizam si noi un pic?!

 11. #23

  Achiesez puternic. Si eu m-am saturat sa aud de strainii cei rai, care ne-au furat intreprinderile si uzinele, ne culeg medicii si olimpicii, ne cumpara pamanturile si… aaa, am un lapsus, mai era ceva cu femeile.
  Ignorand complet si cealalta fata a banutului. Si anume ca n-ar putea face nimic de capul lor, fara complicitatea activa a unor romani verzi, vii, destepti si crestin-ortodocsi din mosi-stramosi. N-am vazut straini carand noaptea, in spate, peste granita, intreprinderi. Le-au fost date pe nimic de catre niste romanasi care, conform fisei postului, parca aveau alta treaba. La fel cu pamantul stramosesc stropit cu sangele inaintasilor bla-bla, mai intai e vandut de aceiasi romanasi pana la a fi cumparat de straini (si e bine, pentru ca, in caz de zavera, e posibil sa fie mult mai interesati sa-si apere proprietatile, nu ca noi in aug. ’39 si iun. ’40).
  Nu poti da vina pe straini pentru toate defectele noastre. Da, sunt cinici pentru ca profita de ele la maximum. Dar cine n-ar face-o, in locul lor? Noi?

 12. #24

  Si sigur din cauza ca fura… Ca se stie, lemnul furat apare in contabilitate la profit 🙂

  Cred ca am spus de vreo mie de ori pana acum: Schweighofer are nevoie de lemn si cumpara de unde gaseste. Nu taie, nu transporta – doar cumpara. Nu vad absolut pe nimeni isterizandu-se ca nu se gaseste o modalitate viabila sa se stopeze taiatul ilegal. Daca maine dispare Schweighofer – apar altii ( mai sunt – stati linistiti; unii chiar la noi in tara – da nu-i stie nimeni ca toti sunt ocupati cu raul supre : Schweighofer) si problema ramane.

 13. #25

  Nu știu cum a calculat profit cumulat de 1.3 miliarde. Poate se referea la cifra de afaceri, care deja ii alta poveste. Compara mere cu pere. Probabil doar la firmele astea a găsit date până în 2016.
  Eu as remarca mai degrabă scăderea profitului din 2014 încoace. Ani cu creștere economică dar și cu venirea psd la putere. Lucru care s-ar traduce prin creșterea evaziunii.

 14. #26

  Ce ai scris tu acolo, a sintetizat cu mult inaintea ta SOV intr-un video pe youtube: intariti-va Statul!

  • serios, dai referinte aici din cel mai mare smenar gainar de dupa revolutie?

 15. #28

  Si mai e o treaba: e greu sa afli (daca nu ai acces la raportul financiar intern) profitabilitatea pe plan local a unei subsidiare a unei corporatii. Datorita transfer price-urilor si datorita faptului ca unele multinationale isi marcheaza profitul intr-un stat paradis fiscal (cum e Luxemburg in cazul Vodafone), profitul raportat de subsidiara locala e de regula mai mic decat ceea ce produce ea de fapt. Si asta se intampla conform legislatiei locale si europene in vigoare, nefiind vorba de fraudare aici (ma rog, se lupta si UE, si guvernul Dragnea sa impoziteze la CA).

 16. #29

  Nu ei sunt de vina. Ei sunt o corporatie ce vrea sa faca profit legal. Statul Roman ar trebui sa impuna cote de export. E simplu. Nu se exporta mai mult de 2 busteni pe luna. 🙂 Limitezi exportul de materie prima. Si ai terminat cu ei urgent. Sau se apuca sa faca si mobila si aia ar fi avantajos ca ar lucra 4000 de oameni poate in industria lor. In fine, sunt si multe exagerari referitoare la activitatea lor.

  • cand cumperi lemn furat, stiind ca e furat, nu e profit legal

  • #31

   Normal ca stiu ca este SI lemn furat. Dar cum il identifici? Ai zeci de furnizori care livreaza cu factura. Cum stii cat este furat? 10% – 20%? Refuz sa cred ca sunt firme ce vand lemn 100% furat. Cum le-ai face? Iti iau 60% din ce propui ca restul stiu eu pe surse ca este furat? Chair crezi ca astia nu se acopera? Cumpara lemn la negru fara hartii? Eu pariez ca iti justifica cu hartii si ultimul metru cub de la ei din curte. Ce este pana la ei in schimb…

  • #32

   Nu se exporta busteni – cherestea . Si nu doar export – vand si in tara destul de mult. Apropo – pe principiul asta – de ce cumparati cherestea de la Schweighofer 😀

 17. Boss diferenta e de CONCURENTA pe piata pe care actionezi. Pe telecom ai 3 jucatori f mari si un pudel national ce musca si el. Pe lemn austtiecii sunt singurul mamut din piata. De Apanova nu mai zic, sunt monopol local.

 18. >cand cumperi lemn furat, stiind ca e furat, nu e profit legal

  Poate stiu ca e furat asa, la nivel de discutie si „toata lumea stie”. E firma privata si are o singura obligatie, sa faca profit pentru investitori respectand legea. Nu inteleg de ce isi iau atat de multa mie cand cel care ar trebui sa fie la primire e statul, nu ei.

 19. #35

  da. are dreptate mai putin ca uita ca daca majoritatea fura nu e normal ca si tu sa furi. plus e prostie ce zice ca a scazut profitul Vodafone, a scazut pe hartie.
  omite un punct essential. companiile mari care au angajati in numar de 4-5 cifre au altfel de abordari, nu poti compara o companie care are cateva zeci sa cateva sute cu una care are cateva mii sau zeci de mii. aia negociaza la alt nivel spaga cu statul si manarelile.

  • #36

   revin, a zis bine, vina nu e doar a firmei. dar sunt curios daca la nivel ue nu exista un corp care sa controleze ilegalitatile firmelor ce fac profit prin diferite tari si sa le penalizele prin toate tarile member ue, dupa exemplu, faci rau la ei, o platesti peste tot ca sa te inveti minte 🙂

 20. #37

  Am inteles ca matale esti politehnist, ca si mine, dar exprimarea este cam ambigua. Duda este ca noi, „politehnistii”, am fost „dresati” pentru o chestie concreta: „eficienta”. Noi nu ne pricepem la poezie, ci doar la cifre si constructii de orice fel (daca ne pricepem si d’alde astea). Disperarea este ca deasupra noastra, a politehnistilor, finantistilor, economistilor, medicilor, poetilor, sculptorilor, sculerilor-matriteri sau strungarilor, troneaza…politicienii. Indivizi ratati in toate meseriile si aburcati in functii de decizie si de „drept de viata si de moarte” asupra hastora care mai au un dram de minte. E cumplit!

 21. #38

  Acum, HS nu e nici firma de telefonie, nu are nici cheltuielile de marketing ale unei firme de telecom si nici redeventa nu plateste pe lemn (din pacate..). Cam o treime din lemn il ia din import, de la rusi/ucrainieni (traiasca padurile de pe langa Cernobil) si cam 80% din productie merge la export. Ce face austriacul asta si nu reuseste nici un alt gater mai mic sau mai mare din Romania este sa foloseasca si sa rentabilizeze prin procese tehnologice mai avansate fiecare aschie dintr-un bustean. Produsul finit cu valoare adaugata mai mare sa zicem ca il vinde catre Asia, ulterior din ce ramane mai baga cate o cherestea, un lambriu, un placaj si, la final ramane rumegusul pentru peleti. Procesul asta il face foarte rentabil, plateste masa lemnoasa (cea mai mare parte doar molid) cel mai bine in piata, ca atare a dus si pretul foarte sus la lemn.

  Acuma, prin lista de prelucratori masa lemnoasa din Ro mai regasim si cate un arab (locul doi dupa Holz), care fireste, cu mijloace tehnologice mai primitive si cu o piata limitata pentru ce prelucreaza el acolo se vede dintr-o data nevoit sa plateasca pe lemn mai mult decat iar permite productivitatea. Ce face arabul mai departe? Ce face si Ikea (cel mai mare proprietar de padure din Ro). Lobby.

  Intre timp Romsilva are cam cu 10% mai putini angajati decat in 90 peste o jumatate din padurile de atunci.

 22. Analiza cu profit pe angajat e gresita, maine prin absurd daca am bani dechid o firma de constructii, inchriez un spatiu de birouri, angajez 1-2 „office manager” ca nu mai sunt secretare, 1-2 vanzatori, care sa caute lucrari, 2 project manageri, 2-3 ingineri si pentru executie angajarez sub-contractori specializati pe instalatii, acoperisuri, fundatii….. voi avea profit record comparat cu cei care fac installlatii pentru ca au o gramada de oameni care sa sape santuri, sa sudeze tevi,…….uite asa cu mai putin de 10 oameni pot avea cifra de afaceri de cateva milioane de euro pe an, apoi legat de profit firma din Romania poate fi doar o franciza care trebuie sa platesca anual taxe de francica la o firma din paradis fiscal care s-ar putea sa fie tot pe numele meu. VOD nu face nici un R&D, sunt alte firme care fac echipamente, apoi altii care le testeaza, apoi altii care le instaleaza si le fac mentenanta, VOD doar vinde servicii si ofera suport pentru clienti.

  • pai, in adevar prin absurd, ca o asemenea afacere, rentabila de altfel, presupune un skillset care e vizibil ca iti lipseste.

   dar, chiar si prin absurdul absurdului, ce ar fi in neregula? desi ti-ai dat raspunsul singur, ti-l evidentiez eu: afacerea ta cu 10 angajati, ar fi, prin iscusinta ta (reducem la absurd) si a celor 10 angajati, cu mult mai profitabila ca a unor instalatori.

   era un banc cu Bula, care-l intreba pe ta-su care-i diferenta intre teorie si practica, si care se incheia asa: in teorie avem 3000$, in practica avem 3 curve.

   referitor la faza cu r&d-ul la vodafone, frizezi penibilul. eu spuneam ca serviciile lor se bazeaza pe ani si ani de cercetare in educatie si in industrie, ca ei cumpara echipamente care au sute de mii de ore de proiectare in spate, cumulat, per om care lucreaza peentru a le „inventa”, dar probabil ca dupa tine nici asta nu e un criteriu de evaluare a valorii.

   precis parchezi fix in scara blocului.

 23. #41

  „…suspicionata ca incalca legea…

  SUSPICIONATA?!?
  wtf…