Mi-am amintit recent indignarea unui comentator că am folosit într-unul dintre articole, în scopul unei descărcări umoristice, cuvântul “pula”. O doamnă, remarca omul meu, nu folosește asemenea cuvinte și basta. 

Voi știți că iau în serios ceea ce îmi spuneți, chiar dacă pe moment vă mai iau la perpules. Cred că dacă deschizi bine ochii și urechile, ai de învățat ceva de la oricine. Habar n-aveți cât street smarts am învățat de la cocalarii de la mine de pe strasse (am crescut într-un cartier proletar, la o stradă distanță de țigănie – good times), doar pentru că n-am ars-o în flatulențe intelectuale cu ei. Chestia asta avea să mă ajute mai târziu în viața de bancher, unde e tot plin de cocalari, dar cu ifose de designer. Dar divaghez. 

Comentariul cu pricina mi-a deschis apetitul pentru introspecție. M-am tot gândit la vulgaritate în ultima vreme, și la ipostazele ei, mai ales citind unele comentarii la evenimente recente – scrise într-o limbă literară demnă de manualele de limba română. 

 – Doamna care o ardea superior către părinții unui puști mort, că sunt principalii vinovați pentru moartea copilului.

– Domnii care fac bășcălie grosieră pe baza reformei sistemului de pensii – Covid2019.

– Mulți domni: Dă-i în mm pe pensionari, să crape, așa le trebuie, tot au votat PSDul în ultimii 30 de ani.

– Un domn: Copiii nevaccinați pot să crape liniștiți, se numește selecție naturală. Părinții tâmpiți nu au dreptul să își transmită genele mai departe. 

– Alt domn: Ce idee bună ca statul să facă o inspecție cuplurilor care vor să aibe copii, să vadă dacă își pot permite să crească un copil!

– Niște domni și doamne: Toți țiganii merită să fie făcuți săpun.

– O doamnă: Femeile – aceste zeițe complexe ale Creației, care nu sunt apreciate cum se cuvine de porcii de bărbați.

– Un domn: Lorena Lupu nu e bună de pulă, deci nu are dreptul să aibă păreri.

Îmi aduc aminte cu drag și de domnii și doamnele care au făcut mobbing agresiv asupra unei colege de serviciu, care avea nesimțirea să fie mai capabilă decât ei. Desigur, doar cu expresii literare.

Dar, la naiba! Nu cumva să folosim cuvinte vulgare, ca să nu lezăm sensibilitățile stilistice ale nobililor emițători de panseuri fine din onlineul românesc.

Vulgaritatea nu se împiedică de forma cuvintelor, de declinări și conjugări. Este poate, asta, dar e și altceva, mult mai profund, care desfigurează iremediabil sufletul omenesc. Vă spun cu mâna pe inimă, răzeșii mei: pe lângă vulgaritatea reală, în fapte și intenții, pe care o văd în jurul meu în ultimii ani, o pulă cinstită din gura unei femei* a ajuns să mi se pară de-a dreptul cathartică. 

*Hă. Numai tu te-ai gândit la gluma aia. Numai tu. Hăhă.