Cum vor reacționa companiile de telefonie mobilă la aplicațiile cu convorbiri gratuite

aznog

Citeam ieri pe net chestii despre aplicația Aznog(android), care, odată instalată, îți permite să suni gratuit la orice număr de telefon, fix sau mobil. Serios, adică de pe numărul tău apelezi numărul prietenei tale din US și o suni gratis.

Da, știu, aveți cu toții minute nelimitate. Dar ce faci atunci când treci granița și roamingul îți dă, din milă, 20 de minute cu țara, între orele 1.33 și 4.12 dimineața, lunea și miercurea?

Sau ce faci dacă ești îndrăgostit lulea de o domnișoară bulgăroaică și vrei să o suni? Sau din state? :mrgreen:
Lăsând gluma la o parte, e clar că în țară deja abonamentele sau cartelele cu sute de minute sau nelimitate sunt la ordinea zilei. Dar roamingul este ÎNTOTDEAUNA o problemă, mai ales că s-a amânat, IARĂȘI, legea aceea care permite să suni în UE la aceleași tarife ca în țară, pentru că piață comună și altele.

Și cam aici voiam să ajung. Știu că, la un moment, prin TOS de la companiile mobile scria că nu ai voie să folosești acest gen de aplicații. Desigur, asta era cu MULȚI ani în urmă. Sper că probabil nu mai sunt și mai sper că legea nu le mai permite să blocheze astfel libertatea utilizatorului.

Pentru că, într-un final, știți la ce e bun Aznog?
Crește competiția la modul major. Nu vei mai putea vinde, ca telefonie mobilă, minute cu 0.14 cenți, deși tu cheltui 0.001 cenți ca să produci acel minut. Pentru că există varianta gratis. Și doar la buzunarul acționarilor.

Deci Aznog, da?

71 comentarii

 1. #1

  Sa inteleg ca aplicatia asta face terminare de minute ? 😀

  0

  • #2

   Si RDS termina apeluri internationale in Viber. Astia termina ambele conexiuni in reteaua lor.

   0

 2. Acu ma joc c’un pretin din UK sa vedem cum se misca 🙂 revin cu status

  0

  • #4

   Suna a gay hotline ce-ai scris tu acolo.

   0

  • #5

   Am instalat in seara asta si am sunat acasa (din Franta spre mobil in Romania) si merge bine prin conexiune „data”. Mersi Arhi pentru recomandare! 😀

   0

 3. De mult asteptam sa se intample asta. Interesanta va fi reactia celor cu telecomunicatiile de la noi.

  0

 4. #7

  Vodapla (cea mai de rahat retea, btw) iti taie accesul la voip cand esti pe date. Pam pam

  0

 5. #8

  Companiile pot sa fata packet inspection si alte smekerii cu care sa blocheze astfel de aplicatii (sau sa le faca inutilizabile prin reducerea benzii), parca era ceva de genul asta acum multi ani cu skype blocat cand telefonul era conectat la internet prin reteaua GSM, nu prin WiFi. Eu inca astept moartea numarului de telefon si a businessului asociat genului asta de comunicatie. Astept ca telefoanele mobile sa nu mai aiba numar, ca sa fie mai clar. Ca idee, multe firme de gen folosesc VoIP pentru transferarea apelurilor in strainatate si apelarea de pe numar local, eu sunt capsunar si de multe ori cand sun in Ro la pret promotional de pe mobil apelatul vede numar ascuns sau numar romanesc.
  Pe de alta parte nimic nu e gratis.

  0

  • #9

   Sa speram ca genul asta de practici anormale nu o sa mai fie aplicat. Si noi la Aznog ne dorim nu neaparat moartea businessului asociat genului asta de comunicare, dar schimbarea sistemului, astfel incat sa devina gratis pentru utilizator si sa nu iti mai faci griji unde suni si la ce tarife, pentru ca e un stres.

   0

  • #10

   Genul asta de meteahna este inca aplicat la VF. Incearca sa suni, din 3g/4g, pe alt numar de telefon in afara unuia din retea, si vezi daca merge :).

   0

 6. Acu mulți ani zici, ah? Eu nici în acest moment nu pot să folosesc Skype Call pe conexiunea de date mobile. Răspunsul operatorului a fost că trebuie să achit un abonament de vreo 5 euro pentru VOIP. Și am abonament roșu de vreo 25 euro 😐

  0

 7. #16

  Nu inteleg cu ce e mai smechera aplicatia decat apelul prin WhatsApp.
  Mai poti sa suni si prin FB Messenger, dar ala presupune sa ai cont de FB.

  0

 8. #18

  la digi au aplicatia digimobil care face acelasi lucru. mai frumos e ca am folosit-o cand eram in vacanta afara, cand aveam wi-fi sunam gratis in tara.

  0

  • #19

   Problema la digi e ca nu poti primi apel pe aplicatie. Din cate am inteles Orange a dezvoltat o aplicatie WoFi in care poti sa si primesti apeluri. Din pacate in roaming nu este disponibila.

   0

  • #20

   Bestială aplicaţia, am stat o lună în state, vorbeam zilnic la telefon, nici măcar 1 € pentru roaming 🙂

   Bine, la firmă aveam wifi, acasă wifi, iar la restaurante cam peste tot wifi.
   Acum am şi un router netgear 4g aircard portable hotspot, oriudne sunt iau o cartelă de net locală, o ţin în maşină şi adio roaming 🙂

   0

 9. #21

  si cei care au dezvoltat si dezvolta aplicatia cum castiga bani? cum fac ei profit?

  0

  • #22

   de ce ar fi asta treaba mea?

  • @vineri: probabil că peste o săptămână vom vedea un post în care vor fi înfierați nenorociții ăștia care bagă pe gât reclame, „ascultă” convorbiri etc 😀

   0

  • #24

   E clar că tu eşti marfa în toată ecuaţia asta.
   Email, SMS, call etc spam.

   0

  • #25

   PS.
   „- Bună ziua domnu` X! Aveţi idee ce schimbări majore au loc zilele acestea pe piaţa de capital/petrol/aur/forex?”
   „- De unde psd-a mă-tii ai numărul ăsta?”
   „- Dintr-o bază de date publică.”

   Vă sună cunoscut dialogul?

   0

  • #26

   Îți afișează reclama după fiecare doua minute

   0

  • #27

   Sau cand vei vedea la final de luna diverse apeluri/mesaje catre tari bananiere la numere cu suprataxa

   0

  • #28

   Termina apelurile in reteaua lor si primesc bani de la cei care le termina la rate super mici, dar öa multe minute se simte.

   0

 10. #29

  Singurul downside e ca apelul e limitat la 2 minute. Deocamdata. Dezvoltatorii spun ca intentioneaza sa prelungeasca durata apelului in viitor. De ce mi se pare mie ca ei cauta o metoda de a se lega la retelele providerului si sa nu ii dea sistemele de securitate afara dupa 2 min? Dar per total, buna ideea.

  0

  • #30

   Intr-adevar, apelul este limitat la 2 minute, iar una dintre cele mai mari prioritati pentru noi este sa permitem marirea duratei. Deci stai pe faza in urmatoarele saptamani 🙂

   0

  • #31

   In doua minute recit dex-ul unui prieten si el mie … Fetele abia isi spun ce culoare are ultima achizitie

   0

  • #32

   daca ultima achizitie e de culoare neagra…sa vezi atunci povesti

   0

 11. #33

  Si totusi cand pretul la abonament va fi OK toate aplicatiile paralele vor deveni inutile. Dar mai dureaza.
  Eu am abonament la RDS. Inclus aproape orice din Europa gratis. In roaming in Europa super ieftin. Stat 2 saptamani plecat, vorbit fara limite, platait cativa euro.
  In schimb in afara UE inca e nasol….

  0

  • #34

   Preturile la abonamente au devenit mai OK pentru anumite zone, dar cel mai bine sa fie gratis, fara abonament, fara costuri la cartela. Si peste tot, sau aproape peste tot. In plus, e si o chestiune de concept, noi credem ca vorbitul ar trebui trebuie sa devina gratis in 2016, indiferent de tehnologia din spate sau de tara in care suni.

   Dragos

   0

  • #35

   Da ba, normal, totul sa fie moka, ca doar de mentenanta si dezvoltarea retelelor mobile se ocupa spiridusii mosului. Pe principiul asta, si energia electrica ar trebui sa fie moka, doar vine de la vant si apa, care e moka, nu?

   0

  • #36

   Ia du-te pana in Turcia

   0

  • #37

   Nelu, ai si n-ai dreptate. Acum preturile mici la unele servicii, gen 500 de minute in retea cu 10E sunt subventionate prin taxarea nesimtita a altor servicii, gen 5E pe Mb in roaming. Adevarul e pe undeva pe la mijloc, daca toti utilizatorii unei retele ar plati minim 30E pe luna, chestie care sa includa 10G de date probabil treaba tot ar fi profitabila pentru operatori si ar putea oferi convorbiri gratis in limite rezonabile.

   0

 12. #38

  Sa-ti dea Sfântul nectarie boka tot ce vrei pentru ca ai scris articolul ăsta.

  Tocmai am vb cu una de la primărie și la sfârșit i-am spus sa verifice telefonul ca nu e normal sa se închidă din doua în doua minute. :))

  0

  • #39

   Adi, suntem nevoiti sa punem aceasta limitare acum, dar avem in plan sa permitem apeluri mai lungi in scurt timp. Daca nectarie boka ne ajuta :)))

   0

  • #40

   Dragoş, nu-i bai.

   Aici unde culeg eu căpșuni pot folosi cartela prepaid Vecton Mobile, care pentru 10e Îți oferă 500 de minute cu România în orice rețea și 1giga de internet. Singurul inconvenient este ca trebuie sa mai ai un dispozitiv după tine.
   Alternative sunt dar trebuiesc descoperite.

   0

 13. #41

  Stiu că, la un moment, prin TOS de la companiile mobile scria că nu ai voie să folosești acest gen de aplicații. Desigur, asta era cu MULȚI ani în urmă.

  Da, da, foarte multi ani!
  Telekom 14.12.2015 – Articolul 9.5 din contractul de servicii prepaid , alineatul viii :

  9.5. Utilizatorul intelege si accepta ca oricare din modurile de utilizare a Serviciilor preplatite
  conform prezentului articol sunt considerate a fi utilizari abuzive si sunt complet interzise
  Utilizatorului:
  […]
  efectuarea de apeluri telefonice prin intermediul Serviciilor de date prin utilizarea de aplicatii de tip
  VoIP (transmitere voce prin intermediul Protocolului Internet) si/sau efectuarea de mesaje scrise
  prin intermediul Serviciilor de date prin utilizarea de aplicatii de tip MoIP (mesaje scrise transmise
  utilizand Protocolul Internet) in conditiile in care nu a achizitionat si activat o extroptiune dedicata.

  Sursa:
  https://media.telekom.ro/images/docs/Legal_docs/Mobile/Conditiile_generale_de_utilizare_a_serviciilor_preplatite_Telekom_Romania_Mobile_14.12.2015.pdf

  0

  • #42

   nu stiu, eu sunt la vodafone si asta am vazut, intr-adevar, acum multi ani

  • #43

   Ok , Vodafone. Se exprima altfel ce-i drept 🙂 . Dar daca citesti printre virgule , slashuri , „sau”-uri si „si”-uri , e tot cam aia.

   Utilizarea cartelelor SIM/serviciilor Vodafone în
   vederea: intermedierii şi/sau transferului de convorbiri telefonice şi/sau date în reţeaua Vodafone şi/
   sau în alte reţele, testării unor echipamente, intermedierii şi/sau transferului de convorbiri telefonice
   naţionale şi internaţionale, folosind ca mediu de propagare internetul şi nu a sistemului GSM/3G/ LTE,
   recomercializării serviciilor Vodafone către terţi furnizori, sunt considerate utilizări abuzive, neautorizate
   şi nu sunt permise în baza termenilor şi condiţiilor prezente.

   Pagina 16:
   https://www.vodafone.ro/libs/documents/digital_asset/v153058.pdf?v

   0

  • #44

   well…

  • #45

   Deci asteptam momentul in care un utilizator Telekom va fi penalizat pentru ca utilizeaza Skype, Viber, Whatsapp, FB ? 😀

   0

  • #46

   Nu am inteles exact cum interpretezi tu ce scrie la Vodafone in TOS dar nu are legatura cu userul normal ci cu ai care folosesc abonamente in scop comercial.

   Insa cei in cauza nu au nici o treaba cu asa ceva. Ei fac perring in CIXuri cu alti operatori la tarifuri locale si termina apeluri in reteau lor. Operatorul tau iti da oricum minute in retele locale, insa ei platesc bani pentru acele minute, doar ca ieftin. Tie iti mananca din minutele locale.

   0

  • #47

   Motivul prntru care pot termina la ei in retea ambele conexiuni e din cauza ca operatorii mari de telefonie au implementat VoLTE si momentan e o gaura legala in conexiune pe care nu cred ca au interes financiar sa o acopere.

   0

  • #48

   @George: Ca om care a lucrat 7 ani in telecom eu stiu ce zici tu , doar ca prezenta atator si/sau „,” dupa semnul de enumeratie (:) , permite lejer interpretarea in felul asta:

   Utilizarea serviciilor Vodafone in
   vederea: transferului de convorbiri telefonice
   naţionale şi internaţionale, folosind ca mediu de propagare internetul şi nu a sistemului GSM/3G/ LTE, sunt considerate utilizări abuzive, neautorizate
   şi nu sunt permise în baza termenilor şi condiţiilor prezente.

   Si mai stiu si ca am Vodafone si folosesv whatsap skype si acum si chestia asta ( multumesc de informatie) si nu cred ca ma blocheaza acum Vodafone.

   Dar in anul de gratie 2009 sau 2008 ( nu mai tin minte exact) foloseam ocazional si internetul astora de la vodafone (hotspot) sau lucrez si faceam multe teste ( apeluri) pe VoIP. Nu cred ca pentru mine , insa o perioada au blocat portul 5060 si pachetele SIP , motiv pentru care a trebuit sa recurg la VPN s alte chestii. Lucru pe care l-ar putea face foarte usor si acum daca nu le-ar conveni .

   Insa, sa fim seriosi. Nu stiu cat costa abonamentul meu la telefon ca nu mi-l platesc eu , dar tinand cont ca am 3 giga de internet lunar , 1 giga in roaming ue si 128 mega in roaming oriunde in lume, banuiesc ca se platesc deja destui bani la vodafone pentru serviciile oferite si probabil nu vor fi atat de afectati de aplictia asta. Iteresul lor e sa incaseze niste bani , fie ca e pentru megabytes fie ca minute .
   Oricum „switchul” a fost facut deja si lumea foloseste mai mult internet decat minute , orice ar vrea operatorii, sau nu.

   Cu privire la apelurile internationale lucrurile sta in felul urmator. Operatorii locali profita desigur, dar nu fantastic , pentru ca cea mai mai mare parte din cost o reprezinta interconectarea , adica taxa catre operatorul terminal de unde suni ( daca ei folosesc conexiuni voip pana la destiatie) , sau in caz contrar ( casic) taxa pentru a deschide circuit de voce prin toate retelele tranzitate.

   Profitul operatorlor locali pe partea de apeluri internationale se refera la apelurile care intra in reteaua lor , practic se termina in Romania, si care survin ca apeluri internationale pe care ei „le incarca” „corespunzator”. Insa si aici au cam pierdut demult batalia si e greu sa poata face ceva , deoarece majoritatea apelurilor de felul asta ( si vorbesc de alea traficate in mod absolut legal) folosesc un alt operator national de telefonie ( VoIP) ca „bridge” , iar acesta se interconecteaza cu Vodafone ( sau ceilalti operatori), in baza tarifelor locale . Pe vremuri operatorii de telecom au incercat sa-i saboteze pe operatorii mici si noi de astfel de servicii oferindule tarife de interconectare locala foarte scumpe sau intarziind acordurile , dar din fericire exista ANCOM si presupun ca si-au luat spaga sau ceva ca si-au facut treaba si au reglementat parca si tarifele maximale de interconectare locala.

   Lasand asta la o parte ce deja spune george cu parteneriatele CIX , exista si servicii mai putin legitime care ofera optiuni de interconectare preluand apelurile de voip din internet si facand ei singuri injectia in reteaua de destinatie . Ultimele 2 chestii reprezinta suportul pentru aplicatiile de voip de pe smartfoane care ofera minute incepute VoIP si terminate in PSTN sau GSM la pret infim.

   Motiv pentru care , daca operatorii s-ar simti lezati asta ar face si acum, ar bloca traficul trimis de aplicatiile cu pricina , sau transmisia de voip , insa cred ca toti consuma oricum destule servicii , internet / traffic si platim suficient incat sa nu merite o asemenea politica.

   0

 14. #49

  Ai vazut in roaming cat costa 1 mb ? merge varianta daca gasesti un wifi moka la un hotel, terasa, plaja, etc…dar cred ca orice program de chat are si voce, WhatsApp are de exemplu.

  0

 15. #50

  Si update-uri windows, antivirus si altele, de cand nu s-au mai facut pe acel PC in care ai intodus stick-ul? Cat ai stat tu pe FB, bănuiesc ca asta s-a cam întâmplat…

  0

 16. #51

  Mare rahat și aznog ăsta. Treabă mare era să poți să-ți suni gagica și ea să nu trebuiască să aibe telefon. 🙂

  0

 17. #52

  Da, e normal. Orange Cloud 10Gb nu are nici o legatura cu conexiunea ta la Facebook. E o zicala cu domnia si prostia…

  0

 18. #53

  Google voice nu exista in romanica?

  0

 19. #54

  why u use ‘abonament’ ? I no use ‘abonament’ I no pay extra.

  0

 20. #55

  Si cand suni pe de mobil in tari mai exotice se aude deja ca porcul, cu aplicatiile ce suna spre numere de mobil/fix asta e problema: calitatea.

  In rest, Operatorii s-au prins de ceva timp ca pot sa scoata bani ca si carrier. Ca degeaba ai tu 10 aplicatii daca n-ai net pe telefon. Si cine-ti da net? Ca sa vezi: operatorul. Aia cu WiFi-urile publice s-o ziceti la parinti, sunt rare si merg prost.

  0

 21. am testat, merge foarte bine, din a doua, dar a mers bine. sa ma astept sa primesc mesaje non stop de la diversi dubiosi cu cizme Ugg si saci de vidat de-acum incolo?

  0

 22. #57

  una peste alta, mie imi spune „Couldn’t login to our servers” . android 4.1.2 Jelly Bean

  0

 23. O porcarie. Eu vreau sa scap de posibilitatea ca cineva sa ma sune pentru ca in majoritatea timpului nu am pofta sa intretin conversatii la telefon iar ei incearca sa faca si mai simpla/ieftina telefonia.
  Acum necioplitii ma suna pe Facebook. Daca ai ceva de vorbit cu mine, trimite-mi mai nene un mail si raspund eu cand am chef. Pot sa si ma cac in timpul acela!

  0

  • #59

   Sigur, ca esti o persoana f cunoscuta si te agaseaza milioanele de fani.

   0

 24. #60

  Lucrez in VOIP de 10 ani de zile (International calling). Am propus la un momentdat sa facem si noi asta, sa dam la moca de pe android, mi s-a zis ca sunt nebun si nu stiu eu sa fac bussiness.

  0

  • #61

   Te inteleg. Daca vrei sa vorbim mai multe, da-mi un semn

   0

 25. #62

  cum sa reactioneze? la fel cum au facut-o acum 10 ani, dupa ce a aparut conference-call de la yahoo, apoi msn/*: au facut un pic gat, ca e ilegal, au reclamant la nu-stiu-ce-autoritate, si dupa ce-au terminat de facut gat, au dat la liber. 🙂

  0

 26. #63

  Din Belgia în Belgia nu merge. Către România…. oricare 🙂
  #Aznog

  0

  • #64

   Belgia si olanda nu sunt printre alea 20 de tari in care poti suna. Am incercat si a mers ok cu Anglia

   0

 27. #65

  Imi place ca pe iOS nu au app. Asta nu miroase tare bine. Pe iOS nu au acces la IMSI, asta inseamna ca pe appul de Android acceseaza IMSI. Deci au acces la locatie, pot intercepta SMSuri si apeluri si o gramada de vulnerabilitati pe SS7.

  Instalati IMSI-Catcher/SnoopSnitch pe android cand folositi servici de genul asta. Naspa iOSul asta, te tot apara fara sa vrei…

  0

  • #66

   Ce legatura are imsi cu ¨o gramada de vulnerabilitati pe SS7¨? ss7 e o tehnologie punct la punct unde tu ca utilizator cu un telefon in mana folosind radio si/ sau ip nu ajungi?

   0

 28. Îmi scapă ceva? Skype?
  Dacă nu au un algoritm nou și super bun pt compresie, nu văd cu ce îs alții mai ok decât Skype.
  Vorbeam în Africa prin Skype, unde era pe la 30$ câteva sute de mega de trafic, deci cred că oriunde e mai ieftin și mai bun.
  Plus că un tel era cu iOS și altul cu Android 🙂

  0

  • #68

   iti scapa lipsa internetului si apelarea pe numar de telefon

  • #69

   E foarte buna compresia, Opus e chiar mai ok decat G.xxx folosit in SS7.
   E problema arhitectura infrastructurii IP vs TDM si bridgeul dintre ele. TCP/IP nu a fost gandit pentru stream de voce precum TDM. Plus ca protocolul prin care se transporta packetele de date over IP e unul de cacao (RTP) si ca sa transcodezi streamuri de voce de pe RTP pe TDM ai nevoie de DSPuri care mai introduc si ele probleme pe langa faptul ca treci prin prea multe hopuri. SMSul si retelele TDM o sa mai stea o vreme prin zona. Pana leaga toata Africa, Oceania etc. la backbone care sa suporte intregul trafic de voce pe VoLTE/VoIP mai trec niste ani multi. Pai Opus papa 6kbitps, deci minutul pe Skype sa zicem ca papa undeva la 50KB. 120$ GB cat e prin Africa, asta inseamna ca te cost 0,006 $ minutul pe Skype. Hai sa zicem ca nu compresa la 6kbitps si o facea la 16 sau 32. Asta inseamna 0,016 $ sau 0,032 $ minutul in roaming, tot e mai bine decat preturile lor, dar infrastrctura lor de date nu ar suporta traficul de voce facut integral pe IP.

   0

 29. #70

  În Franța, la SFR, e mai ieftin să suni în Sua sau Africa comparat cu apelul unui număr din Europa de Est.

  0

  • #71

   Si din Romania e mai ieftin sa suni la mama naibii pe alt continent (SUA) sau pe insulele occidentale ale Europei (Marea Britanie sau Irlanda) decat in Europa de Est (sunt preturi mari spre Georgia, spre exemplu, de pe abonamentul meu).

   Distanta nu conteaza intotdeauna, se pare. 🙁

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Daca v-a trecut prin cap ca, de Craciun, sa faceti cadou celor dragi un PC sau un laptop, inseamna ca vreti sa il oferiti si cu o cheie de Windows originala. Asa ca prietenii nostri de la goodoffer24 au pregatit acea oferta speciala pe care o astepta toata lumea inainte de finalul […]

Am încercat ieri să merg la cumpărături la Auchan, că e mai aproape de casă, ceva lejer și era să rămân blocat în trafic. Cred că și acum zăceam undeva, pe o stradă, tânjind să ies la libertate, la aer, la viață. Sfat: Carrefour are una din cele mai mișto chestii. Aplicația lor, […]

M-am uitat ieri sau alaltăieri la unul din ultimele episoade din Southpark, în care cable guys se revoltau împotriva serviciilor de streaming. Bine, cred că e o reclamă deloc mascată la DIsney+, că l-au menționat de 100 de ori, plus cât de mult place The Mandalorian tuturor. Azi, de curiozitate, am apăsat iconița […]