Reclamele din Romania

Mă uitam inainte la o reclamă la pungulițele de ceva numit La Festa, in care niste femei libere si independente, care aveau afaceri libere și independente, erau scoase din rahat, de fiecare data, de barbati, si am realizat ceva.

Reclamele romanesti sunt discriminatorii.
Și știți de ce? Nu pentru că sunt sexiste. Nu pentru că, câteodată, se abuzează de sexualitate și prostie (vezi reclama cu afoana aia de Ruby, răcnind, cu vocea dogită, Gălăgie, tigrii mei). Nu pentru că femeile sunt, în general, prezentate mai slabe, mai ușurele la mansardă și întotdeauna gata de a fi salvate de un călăreț pe cal roșu, eventual Ferarri. Nu.

Pentru că în reclamele românești nu apar țigani. Și vorbesc extrem de serios. Singurele momente când vezi țigani sunt chestii cu Tamango, eventual sau cu țigani în situații caracteristice țiganilor, țigani dansând, țigani vorbind în gura mare (din fericire, nu și țigani furând), șatră de țigani, copii e țigani cu buricul la vedere, chestii de astea.

În rest, vezi tot timpul ardeleni molcomi care fac mâncare cu făinoșag, olteni iuți și hoți, moldoveni harnici, chestii de astea. Dar printre ei nu vezi NICIODATĂ țigani care să fie oameni simpli, oameni normali, care fac aceleași chestii ca oamenii din jurul lor.

Gândiți-vă la asta și o să realizați că am dreptate. Și o să fiți surprinși că vi se pare atât de normal, încât nici măcar nu e ceva ciudat.
I rest my case.

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

39 comentarii

 1. #1

  Well, seniorul nostru s-a luat de fumat. Chestii bune. Bv, senor!

  Thumb up 39
 2. #2

  cum nu vezi țigani care fac lucruri normale? uite-aici

  Thumb up 2
 3. #3

  Ţiganii nu e români

  Thumb up 28
 4. #5

  Hai c-au fost reclame cu Alex Velea

  Thumb up 93
 5. #6

  ba sunt si tigani doar ca nu ii arata nimeni cu degetul sau sa puna o sageata cu atentie tigan aici. pt ca tiganii sunt universali, sunt si ei peste tot, ardeleni molcomi care fac mâncare cu făinoșag, olteni iuți și hoți, moldoveni harnici etc.

  Thumb up 10
 6. #7

  Pai si de ce ti se pare anormal, pentru ca tiganii nu sunt un public tinta pentru publicitari si nici nu sunt reprezentativi.Cred ca este mai mult chestie de bani si calcule decat de discriminare.

  Thumb up 15
 7. #8

  Nici ungurii nu prea apar in reclamele noastre si e putin anormal. In reclamele alea cu fainosag 20% ar trebui sa fie unguri. Cam cat ficatul din ele

  Thumb up 60
 8. #9

  ” printre ei nu vezi NICIODATĂ țigani care să fie oameni simpli, oameni normali, care fac aceleași chestii ca oamenii din jurul lor.”

  Păi țiganii fac aceleași chestii ca oamenii din jurul lor, doar dacă oamenii din jur sunt tot țigani 🙂

  Voi, ăștia care mergeți la corporații, la munci, câți colegi țigani aveți în birou?

  Thumb up 44
 9. #10

  „nu vezi NICIODATĂ țigani care să fie oameni simpli, oameni normali, care fac aceleași chestii ca oamenii din jurul lor”

  Pai nici in realitate nu vedem, unde e problema?

  Thumb up 24
 10. #11

  Asta e ca mailul intern din multinationala mea in care eram anuntati ca in filiala din Suedia s-a organizat un workshop pentru a recruta femei, deoarece rata femei vs barbati este de 1 la 4, iar ei doreau sa repare aceasta discriminare. Intrebati de mine daca ei chiar au facut discriminarea asta la angajare, au raspuns ca evident ca nu au facut-o, iar cand le-am spus ca abia acum au facut discriminare li s-a rupt filmul, efectiv nu intelegeau. Si asta vorbit cu doua persoane din HR platite cu 4000 de euro in Bucuresti respectiv 7000 euro in Suedia. Oricum, in Suedia mai au antecedente, ca aia au 3 gender cu 3 tipuri de toalete si 47 de gender pe langa male si female. Da, 47 printre care genderul care se declara ce vrea el, cand vrea el, inclusiv post discutie, ca sa te parasca si sa-si scoata avantajul pe motiv de discriminare. Gender fluid se numeste.
  PS: M-am lasat acum mult timp de vizionat TV deoarece am avut doua zile consecutive in care oriunde ma uitam vedeam un gypsy. Daca e ceva de invatat de la ei, jos palaria, dar unde nu e, nu e. De acolo am invatat ca daca vreau sa scot un tigan din casa, sa ma pis pe casa lui, ca ala o abandoneaza. Cica am spurcat-o. Da sa-i spun si lui, ca altfel nu se poate prinde. Sau ca femeia trebuie sa treaca pe strada prin fata barbatului. Sau ea sa-l salute prima. Sau ca romanii sunt gagiu/gadjo – taranoi, prostalai. Fascinant, acum ca ma fac astia prost, ar trebui sa ii iubesc, nu?

  Thumb up 14
  • #12

   Ai inteles gresit, nu te face nimeni prost sau taranoi. Inseamna strain, ne-tigan. Pentru tiganii de la noi inseamna roman. A fost si un film si era vorba de un francez https://www.imdb.com/title/tt0122082/mediaviewer/rm896547072

   Thumb up 4
  • #13

   Ce-i drept, sînt trei tipuri de toalete în Sue, de bărbați, de femei și tipul „oricine intră unde-i liber și la revedere”. Alea de tipul trei sînt cele mai faine, nu mai stau ca proastele cinșpe muieri la coadă, în timp ce alături, la bărbați, suflă vîntul.

   Thumb up 3
  • #14

   E cum zice Big1

   Thumb up 1
 11. #15

  Asa, si daca nu sunt tigani, ce? Publicul tinta nu sunt ei, cum au mai zis cei dinaintea mea. Sunt oameni working, middle-class de etnie romana(majoritatea). Nu vezi nici unguri, nici asiatici, nici arabi in reclame. Care e problema?

  Thumb up 5
 12. #16

  ultima care imi amintesc era la altex parca, strigau fiare vechi din caruta; oricum de cativa ani 9 din 10 reclame sunt foarte anoste.

  Thumb up 4
 13. #17

  Pentru că țâganu nu cumpără.
  Țâganu ia….

  Thumb up 49
 14. #18

  Nu vedem pădurea din cauza copacilor. Păi la câţi ţigani văd că sunt invitaţi printr-o grămadă de emisiuni de monden, în care îşi etalează toate alea, în niciun caz nu par a fi discriminaţi. Politically corectnessu’ ne omoră, în rest toate sunt reglate şi echitabile…

  Thumb up 16
 15. #19

  Hmmm … cine credeti ca e in reclamele alea cu alifie pentru ciuperca piciorului?!

  Thumb up 2
 16. #20

  Să n-ai afte-n gură!!!

  Thumb up 3
 17. #24

  țigani în situații normale?
  țiganii fură, cerșesc, păcălesc
  plus că sunt retardați
  nu se uită nimeni la reclama cu țigani ducând o viață normală pentru că nu sunt

  Thumb up 8
 18. #25

  First world problems. Eu sunt sătul până peste cap de țigani la TV, maneliști idioți jurați la diverse emisiuni de „talent”, dobitoci care bat femei și se înjură/scuipă ca la ușa cortului, diaconescu, gelu vișan, turcescu, zavoranu și alți suboameni de teapa ăstora.
  Mai mult chiar nu e nevoie.

  Thumb up 13
 19. #26

  i-au chemat la auditii dar erau ocupati pe o strada prin Moldova parca si era un politist printre ei pe post de arbitru.

  Thumb up 12
 20. #27

  Pentru ca tiganii sunt foarte cunoscuti tati! Nu mai au nevoie de reclame! Exista cineva pe lumea asta sa nu fi auzit de ei!? Asta chiar daca nu au tara lor. De romani sun sigur ca multi nu au auzit. Faina natia asta. Mai nou in tot grupul exista o corcitura cu tigani. Femeile ies faine, putin mulatre! :))

  PS. Sunt roman 100%…sper!

  Thumb up 7
  • #28

   „Mai nou în tot grupul” te referi la ce anume?

   Thumb up 0
  • #29

   Grup de prieteni sau cunostinte

   Thumb up 0
  • #30

   Schimbă grupul în cazul de față

   Thumb up 0
 21. #32

  Manca-ți-aș, io am înțeles un lucru: românii nu ie corecți, da’ nici țiganii nu ie oameni!

  Thumb up 4
 22. #33

  „moldoveni harnici” …
  https://i.imgur.com/dwvkx.gif

  Thumb up 1
  • #34

   Poate strîngeau strugurii sa faca vin altfel nu stiu de unde atâta hărnicie.

   Thumb up 1
 23. #35

  Se fac reclame cu tigani. Numai ca dupa aia nu se mai gasesc camerele de filmare!

  Thumb up 6
 24. Ce ți-au făcut in vacanța? Ești pe legale ?

  Thumb up 2
 25. …si dupa aia vine un destept, sa-i zicem „Progresistul American Tipic”, obliga pe toata lumea sa faca jumatate din reclame cu tigani, si dupa aia spune: „iata, exista reclame cu tigani, inseamna ca tiganii o duc bine la noi, s-au integrat. Am rezolvat toata problema, hai sa ma felicit singur ce destept sunt.”

  cand o sa se integreze atunci o sa apara spontan reclame cu tigani, la fel cum au aparut in america reclame cu asiatice.

  Thumb up 2
 26. #38

  Dar Ruby ce-i :D?

  Thumb up 1
 27. #39

  ce reclame ma exaspereaza pe mine momentan. cocalarul ala din avion „luati cu fainosag”. cocalarii aia de isi trimit noroc cu avionul. si monumentul ala de corectitudine politica cu bosorogul bogat care ia masa cu blonda sexy.

  Thumb up 1