Reguli de comportament în mijlocul unei mulțimi speriate

RGULI-DE-COMPORTAMENT-IN-MIJLOCUL-UNEI-MULTIMI-SPERIATE

Am pus articolul ăsta după ce am citit că, după promulgarea legii care interzice funcționarea cluburilor și barurilor în clădiri cu bulină roșie, oamenii au început să dea bulinele jos. Pentru că de ce nu.

După ultimul eveniment din #colectiv, s-a văzut foarte clar că oamenii nu au măcar idei elementare despre ce ar trebui să facă atunci când se află în mijlocul unei mulțimi panicate. Nu vă amăgiți, indiferent cât ați fi de puternici, energia unei mulțimi dezlănțuite vă transformă în zero. Să le și explic pe cele care cred că nu sunt clare.

Respirați profund cu mâinile pe inimă

Respirând profund, respirați mai rar și evitați hyperoxigenarea, respectiv nu vă alimentați starea de panică ce intervine în acel moment.

Puneți-vă copilul pe umeri și partenera în față

Nu, partenera nu o puneți în față ca arabii, drept detector de bombe. Ci astfel o aveți în ochi tot timpul, o puteți proteja de eventuali violenți, nu o pierdeți în haos și nu o lăsați călcată în picioare de cei din urmă.

Evită oamenii cu constituție solidă

Nu vă lăsați amăgiți sau amăgite de faptul că celui mai mare i s-ar face milă de voi și v-ar proteja. În cazul în care viața îi este pusă în pericol, omul intră pe modul instinctual și face orice ca să scape. Ca să aveți idee despre ce vorbesc, în camerele de gazare naziste oamenii mureau în piramide. Jos erau copiii, la mijloc femeile și sus erau bărbații. Pentru că gazul își făcea efectul de jos în sus și cei mai puternici se cățărau pe cei mai slabi, pentru o ultimă gură de viață.

Nu merge împotriva mulțimii

Așa cum ziceam, oricât ai fi de puternic, într-o mulțime îngrozită nu ai nicio șansă. Valul uman va căuta cea mai apropiată ieșire, mergi cu valul, șansele de scăpare sunt mult mai mari.

Menține contactul vizual cu cei din jur

Sunt puțini cei ce te pot ucide în timp ce te privesc în ochi. Menținând contactul vizual, spui că ești o ființă umană ca și el. Inevitabil va încerca să nu îți facă rău.

Bine, toate sfaturile astea sunt utile doar dacă reușiți să nu intrați în panică.
Dacă v-ați panicat…

52 comentarii

 1. #1

  De ce râd oltenii când fulgeră?
  Cred că sunt fotografiaţi :))

  0

 2. Sau strigi cât poți de tare „Alaah Akbaaaaarr!”.
  Și se face automat loc în jurul tău.

  0

  • sigur, că oricine se dă un metru mai încolo scapă de glonţ/explozie… e suficient să fie unul singur care să nu se sperie şi ţi-ai luat-o urât.

   dar ca glumă e bună, chiar dacă e poate un pic prea curând.

   0

  • #5

   +1000.

   0

  • Sau te trezesti automat luat la bataie.

   0

  • Ok, si daca sunt toti islamisti in jurul tau! Hm? Adica esti intr-o tara islamica… ce mai strigi? :)) …

   0

  • Hmmmmmmm!!!!!!

   0

  • #9

   hai că ți-a pus-o Tim…
   cum bă ce strigi?! Jehovah-jireh!

   0

  • #10

   S-au te trezesti si zici ” in pula mea , am intarziat la munca, ce cacat de cosmar am avut”

   0

 3. faza cu privitul in ochi am vazut-o pe bicicleta. Daca te uiti la sofer, el o sa te observe. Daca te uiti in pula cu satelitu….

  0

  • #12

   Eo tot sunt nedumerit cum poți să te uiți în pluă.
   Cu satelitu.

   0

  • Folosesti satelitul pe post pe microscop atunci cand te uiti la pula, ce-i asa greu?

   0

  • #14

   băi Aline, ești sigur că poți să te uiți în pluă de la 2 milimetri?
   băbăiatule, ceva nu e-n regulă…

   0

 4. Lasa-ti? Lasa-ti? Lasa-ti? Lasa-ti? Lasa-ti? Lasa-ti?
  Nu, nu e „tu sa-ti lasi geanta”. E „sa va lasa-ti geanta”. Asta e clar daca citesti dupa virgula.

  0

  • #16

   Și mai clar însă este că vei fi strivit printre primii, strângându-ți cratimele la piept.

   0

  • este lasă-ți geanta

  • #18

   „lasă-ți”, „dați-vă” si „aruncați” în aceeasi frază. Un soi de „cand vrei tu, manca-ti-as gura dumneavoastra”.

   0

  • nope. E la plural. Toate verbele sunt la plural.

   0

  • #20

   I beg to differ, formularea mentionata aici e Lăsa-ți, deși corect era lăsați. De ce? Pai daca incepe cu persoana a 2-a singular (tu lasă), de ce continuă cu persoana a 2-a plural (dați-vă și aruncați). Chiar si daca se foloseste pronumele de politețe (adica sa te ia cu dumneavoastra), tot cu lăsați, dați-vă și aruncați era corect…

   0

  • #21

   asta mi-a sarit si mie in ochi, oricum ar potrivi-o, nu e corect gramatical. plus niste diacritice n-ar strica, nu stiu de ce se apuca toti agramatii de facut afise.

   0

  • Şi cine e „multumimea” aia?

   0

  • #23

   Asta a fost si pentru mine unul din semnele ca afisul e facut de unii care n-au treaba cu limba romana si probabil nici cu sfaturile pentru situatii limita. Eu n-am inteles-o pe aia cu aruncatul cheilor. Iar daca am cazut, nu ma ghemuiesc ca testoasa decat in ultima instanta, altfel fac tot posibilul sa ma ridic.
   @Arhi: Poate cauti niste sfaturi ale unor experti in psihologia multimii sau in prevenirea dezastrelor si le publici in locul acestui afis. http://www.slideshare.net/OTWSafety/crowd-safety-tips

   0

 5. #24

  Deci daca o vedeta e seminte si alta ii da cadere, sa procedeze ca la ultimul sfat :P

  0

 6. #25

  Se catarau pe cei mai slabi? Pe bune? Nu cumva era vorba de simplul fapt ca in ordinea aia se murea natural…cei mai slabi primii, apoi cei mai strong? Nu…in mod cert unii se catarau pe altii…pentru ca pitong. Gazele veneau de sus si conform oricaror legi tindeau sa ocupe zona superioara a incaperii…deci da. Aveau toate motivele sa se catere spre ele. In plus tavanul era suficient de jos incat sa nu ai nevoie sa te cateri pe ceva pentru a-l putea atinge.

  0

  • fogoros, esti mai prost ca noaptea. gazele, adica zyklon b, erau sub forma de granule si se lasau in incapere, de unde incepeau sa se transforme in gaz. de jos in sus, imbecilule. piramidele de morti sunt certificate de n carti, inclusiv in procesul de la nurenberg, nu vorbesc eu ca sa ma aflu in treaba. e ultimul tau comentariu aici, nu te mai obosi

  • #27

   Eu zic sa faci o excursie de cateva zile la Auschwitz Birkenau sa vezi la fata locului. Cel mai bine e sa te duci in extrasezon, nu costa asa mult si chiar merita. Cu cazare in Cracovia sau Katovice. In 6-7 ore vezi cam tot la Auschwitz si Birkenau. In rest poti sa petreci in Cracovia dupa, daca mai poti. In cel mai bun caz o sa stai cu un pahar, doua, trei ore intregi fara sa zici nimic.

   0

  • „Gazele veneau de sus si conform oricaror legi tindeau sa ocupe zona superioara a incaperii” – nu mai combat restul, dar tu nu ai auzit de gaze mai grele ca aerul? Ce lege spune ca orice gaz se duce sus si doar aerul sta pe jos?? :|

   0

  • #29

   Pentru ca are o parere diferita decat bossul, chiar daca se bazeaza pe nimic si vorbeste poate aiurea nu mai poate sa comenteze sau aveti dispute mai lungi? Daca doar pentru asta e urat ce faci arhi. :-)

   0

  • #30

   Atunci când tragi o băşină, ea urcă de la cur spre tavan, fiind mai caldă (deci mai rarefiată) decât amestecul gazos din cameră. Odată ajunsă pe tavan, băşina se răceşte, densitatea creşte, deci amestecul băsinos coboară spre căile nazale ale sursei. Este absorbită de sursă, reîncălzită şi eliminată pe cur.
   Randamentul acestui ciclu termic este unul destul de scăzut. Deoarece multe dintre moleculele de căcat ale băşinei rămân lipite de tavan. Formând în timp stalactite.
   Pentru mai multe informaţii consultaţi diagrama temperatură – entropie.

   0

  • Nu este nici o lege, ma, care sa spuna ca gazele urca pe tavan. Gazele mai grele ca aerul cum e CO2 coboara si vor aveam o concentratie mai mare in partea de jos a incaperii, pe cand alea mai usoare cum e CO sau HCN urca. In cazul asta e HCN care asa cum zice bossu se degaja de jos in sus si fiind foarte toxice ii afecteaza in primul rand pe aia de jos. Degajarea nu era instantanee, era mai mult ca la pastilele efervescente adica un flux de gaze de jos in sus de cateva minute probabil.

   0

 7. Nu vad nicaieri recomandarea de purtare preventiva a chilotilor/pantalonilor maro.

  0

 8. #33

  si mai e aia cu „toata lumea sa se lase in genunchi, sa ne rugam” si zbang fugi peste ei si scapi

  0

 9. fyi,

  Am numarat zilele trecute in cate secunde urca pe scara rulanta 100 de oameni din statia de metrou, la victoriei.
  In doua zile diferite in doua situatii diferite, cand vine un singur tren si oamenii urca mai nestresati,
  si cand vin doua trenuri pline si oamenii se agita si se imbulzesc la scara,

  Rezultatul a fost :

  50 de secunde cand nu este agitatie
  60 de secunde cand se imbulzesc,

  viteza scarii fiind la fel singurul motiv sunt oamenii,
  Cand se imbulzesc dureaza mai mult evacuarea.

  0

  • #35

   Asta cu scara rulanta e o alta problema care inca nu e invatata in Romania si ar trebui aplicata pentru fluidizare. Ca regula generala de bun simt cel care urca -coboara pe scara rulanta este bine sa se pozitioneze pe partea dreapta (daca ai copil il lasi pe treapta imediat urmatoare din spatele tau pentru a-l ajuta la terminarea scarii rulante si il tii de mana). Sir indian. In stanga ta trebuie sa lasi culoar liber pentru cei care se grabesc la urcare – coborare. In felul asta nici nu s-ar mai crea busculade.
   La o multime speriata nici nu ar trebui folosite scarile rulante.

   0

 10. #36

  Nu functioneaza RSS-ul!

  0

 11. #37

  Domnu’ Dan(Sova) e adus cu mandat la DNA si voua va arde de teroristi. Baaaa, treceti pe langa lucrurile esentiale, pierzandu-va timpul cu detalii!

  0

 12. As mai putea adauga …
  X) Intotdeauna fii atent la imprejurari, la oameni. Simturile sa fie ultra alerte cand esti intr-o multime.

  Y) Niciodata nu trebuie sa fii in mijloc. In general cauta sa stai mai pe margine, astfel ca daca gloata o ia razna sa incerci sa iesi fara prejudicii.

  Z) N-ai ce cauta cu sotia/copilul la manifestatii. Daca totusi esti cu ei, ocoleste multimea sau baga-te intr-o scara de bloc pana trece. E mai safe asa.

  0

 13. #40

  Lăsațivățivăți dădețivățivăți nu mă interesează. Io nu mai pot să dau plus…sau minus. Sefule trebuie să plătim undeva? :)

  0

 14. #41

  Mircea,am inteles! Dar nu este posibil sa pastrezi exresia „a pune botu” doar ptr.cei pe care ii crițici?…iar retardul este o boala,Doamne fereste,nu merge sa insultam pe cei suferinzi!

  0

 15. Mircea Badea puge sula, si cu guru si cu cura…

  0

  • Mircea, te rog io sa scrii la tine pe pagina de fb ce am scris, da? Sa intre lumea sa ma injure si pe mine, te rog io. Altfel moare dom’ profesor, am zis.

   0

  • #44

   Urmezi.

   0

  • @moartea: fara indoiala, toti urmam. Pana atunci, insa, ajuta-l pe Mircea, pare ca se cam ineaca :)

   0

 16. #46

  Cine a venit aici de la Bircea Madea de pe fb masa-i …

  0

 17. Mda….. bune sfaturi.Chestia e ca daca te-ai panicat nu te mai ajuta cu nimic.Si panica e inevitabila in asemenea situatii.

  0

 18. #49

  Mergea ca titlu si Reguli de comportament – Black Friday

  0

 19. #50

  Cu fularul si geanta sa zicem, dar de ce sa arunci cheile din buzunar ?

  0

  • pentru ca metalul se incalzeste rapid si te arde. plasticul se topeste etc

 20. #52

  Asta cu nu merge impotriva valului poate fi mortala pentru ca turma de prosti te poate arunca in foc sau in prapastie fara jena. Vezi ca prostii nu stiu unde sa mearga, omoara-i pe cei care iti stau in cale. Sunt morti oricum.

  0

Citește și...

Persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 6 ani, prevede un proiect de lege introdus acum în Parlament, ca senator, […]

Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că nu s-a schimbat nimic după tragedia din Caracal, astfel că dacă Alexandra Măceșanu ar suna din nou la 112, situația s-ar repeta, la două luni de când nu a fost salvată. „Nu s-a schimbat nimic. Nu contează cât e tura, că e de […]