Review-uri din presă când vrei să-ți păstrezi locul de muncă

Săptămâna trecută rămăsese, din inerție, televizorul, pe ceva canal TV, cred că TVR1, unde, la un moment dat, a început o emisiune auto, în care respectivii făceau reviewuri unor mașini. Ca idee, nu știu cine sunt oamenii, nu le-am auzit numele, nu îi recunosc și, cu siguranță nu o să îi mai văd vreodată, deci nu am niciun bias cu nimeni.

Deci oamenii ăia tocmai descoperiseră autoturismele, vă spun.
Toate mașinile prin care au trecut, vreo 3 sau 4, cred, erau minunate. Aveau cea mai bună tehnologie și poate că prețul poate părea mare, dar tehnologia din spate, înglobată în acea bijuterie pe șosea, merită fiecare bănuț.

Serios, au fost cele mai inutile minute din viața mea. Toate mașinile, dar chiar toate mașinile erau minunate? Niciuna nu avea vreo chestie nașpa, vreun stâlp care omoară vizibilitatea, vreo vibrație, vreo poziționare aiurea a unor chestii de interior, ceva nasol la viteză mare sau în derapaj? CHIAR TOATE MAȘINILE SUNT MINUNATE, ATUNCI CÂND LE AI ÎN REVIEW?

După care ieri am văzut nuștiu ce emisiune, tot la TVR, unde făceau reviewuri la chestii IT. Și m-am lămurit că, de fapt, ce înseamnă review la jurnaliști este doar lingușeală jalnică, pentru a primi în continuare produse și, practic, pentru a mai avea loc de muncă. Da, și calculatoarele prezentate erau cele mai bune posibil și poate că prețul poate părea mare, dar e complet justificat de tehnologia înglobată. Serios, au prezentat o cameră IP care costa 2200 de lei, pe baterii, cu stocare pe card intern, drept ceva extrem de mișto, care își merită toți banii, pentru că filmează 720p, nu 720i, ca generațiile anterioare.

Și știți de ce mor de foame reviewuwerii ăștia? Pentru că nu prezintă credibilitate pentru nimeni. Pentru că lor li se trimit doar produsele care trebuie lăudate. Nimeni nu se bazează pe reputația lor, trimițându-le produse în teste adevărate, pentru ca, la final, să poată spune Mașina X a primit calificativele cele mai bune în emisiunea lui Cutare.

Trebuie să fii tâmpit, pentru că râde lumea de tine dacă te lauzi cu așa ceva, când acel cutare laudă la fel și un Logan, și un Fiat, și un Mercedes. Cât timp producătorul nu stă cu frică de ce ai putea găsi și face public, cât timp nu reprezinți nimic, cât timp nimeni nu cumpără acel produs pentru că l-ai testat tu, nu faci decât să fii un simplu nimeni care trăiește de azi pe mâine. Nici măcar carieră nu ai și nu vei fi ținut minte pentru nimic. Eventual vei fi doar cel ce a putut să pupe anal pe absolut toată lumea și să ia bani de la absolut toți.

Din păcate, chestia asta s-a perpetuat și în online, unde bloggerii de tehnologie au îmbătrânit lăudând pe oricine le plătește ceva, indiferent de tehnologie, indiferent dacă e uber sau taxify, cola sau pepsi, iphone sau samsung, emag sau quickmobile. Important e să ai ce să mănânci și să ai reputație de băiat bun la agenții.

De produs, cui îi mai pasă?

A scris și Vali, mai demult.

9 comentarii

 1. #1

  Acu teleshopingul se numeste review :)

  0

 2. #3

  lumea se deșteaptă repede azi și numai pune botu’ la vrăjeala lor
  cât despre tvr, este pe locu’ 20 la telespectatori, adică cel mai mare buget și ultimu’ loc audiență
  tot felu’ de sinecuriști și securiști împuțiți, puși pe pile și relații, care iau o grămadă de bani pentru nimic

  0

 3. #4

  Ce vezi tu pe youtube sau tv nu sunt review-uri, ci prezentari de masini: cum arata farurile, cum arata bordul si bineinteles cat de bine se sta in spate.

  Daca te intereseaza intr-adevar o masina, cel mai bine intri pe forumurile respective, si ai sa gasesti acolo cutii cu dublu ambreiaj de 3 luni in service, motoare rupte, airbag-uri mortale, etc

  0

  • #5
   Arhi

   nu ma intereseaza, nu sunt pasionat, eu doar comentam ceea ce bine ai subliniat, ca sunt prezentari de masini.

 4. #6

  Cand dai de un telefon prost: „Ecranul nu e atat de luminos, pentru ca e optimizat mai mult pentru durata de viata a bateriei. Procesorul este de generatie mai veche, dar este inca unul potent. Android 5.1, e de acum vreo doi-trei ani, dar este un Android inca modern. Nu s-au schimbat foarte multe in generatiile noi. Camera face poze bune, daca are suficienta lumina… poze OK pentru Facebook si Instagram si ceva sharing mobil. Camera de pe fata face poze si ea OK, atat timp cat nu ai vreo asteptare. Oups, s-a descarcat deja bateria. Da, se pare ca avem un sample. Produsul final va avea totusi baterie mai mare. Sau asa cred…”

  0

 5. #7

  Am un prieten cu care mai faceam testdrive-uri video (eu filmam). S-au suparat aia de la reprezentanta pe el cand a zis ca Nissan Juke Nismo pe care o testa are un bot de nici ma-sa nu o place :)) .

  0

 6. #8

  Să înțeleg că ai deschis TV-ul la Buhnici sau vreun om din echipa lui? :))

  0

  • #9
   Arhi

   nu nu, nu era buhnici, ca la ala m-am lamurit demult:))))) telefonul nu are memorie multa, dar e mai mult decat suficienta pentru browsing si facebook.

Citește și...

Aseară FRF a făcut cea mai mișto chestie pe care o puteau face și, având terenul suspendat, au adus 30 000 de copii suporteri la meci. Un moment mișto, mult prea superb de redat în cuvinte. Dar alta e treaba. Știți când scriam eu despre cum eu, dacă merg la stadion, sunt căutat […]

Și dacă tot am scris azi de PNL/PDL, să închidem ziua politică tot cu ei. Azi s-a votat în senat legea alegerilor locale în 2 tururi de scrutin. A fost respinsă cu surle și trâmbițe cu 44-31. De ce? Pentru că aleșii PNL au binevoit să iasă din sală la vot. Mai exact, […]

Vă scriu de pe patul spitalului, sunt în mare suferință, vă rog să aveți milă de data asta, că n-am avut nici hârtie de ciornă, am scris direct așa, pe blog. Vacanță la țară, la Constanța. În mod normal mă duc acolo să mă refac. M-am trezit cu o migrenă de genul feminin. […]