România a blocat pe moment accesul Serbiei la UE

Asta în pofida celor care comentau în deplină cunoștință de cauză la mine pe blog, cum că nu e adevărat și că e de bine și că e normal să le luăm apărarea fraților noștri din Serbia.

Opps?! Ia uite ce declară frații noștri din Serbia.

„Nimeni nu are dreptul să le ceară vlahilor să se declare români”, a afirmat preşedintele Consiliului Naţional al Vlahilor din Serbia Radisa Dragojevic.

România „nu poate da ultimatumuri Serbiei” pe această problemă din două motive: pentru că vlahii nu sunt lipsiţi de drepturi cetăţeneşti în Serbia şi pentru că ţara recunoaşte atât vlahii, cât şi românii minorităţi etnice.
Indiferent de orice asemănare, acestea sunt două minorităţi naţionale autohtone. Românii consideră România patria lor. Vlahii consideră Serbia patria lor. Noi nu avem obiecţii, nicio bază să apelăm la România, nici România nu are nicio bază să facă vreo cerere în numele nostru”, a subliniat Dragojevic.

Ţara vecină, a continuat Dragojevic, a cerut ca vlahii să fie şterşi ca o opţiune înainte de ultimul recensământ al populaţiei, cu alte cuvinte, pentru a-i lega pe toţi membrii comunităţii vlahe să se declare fie români, fie „vlahi-români”. Cu toate acestea, potrivit lui Dragojevic, „vlahii nu au fost gata să accepte aşa ceva”.
Dragojevic a remarcat de asemenea că facţiunea pro-românească, „încercând să facă română comunitatea vlahă”, a fost mică, formată din patru din 23 de membri ai Consiliului Naţional al Vlahilor.

Asta așa ca idee, să știm și noi despre ce vorbim.
E interesant totuși cum, atunci când apar cerințe de-ale ungurilor, toată lumea sare cu elan la jugulara lor (pe bună dreptate, dealtfel) dar consideră absolut normal ca rromânii din alte țări să aibă același comportament.

37 comentarii

 1. Dacă îi recunoaște de ce nu îi lasă să aibă școli? Sau îi obligă să își pună nume sârbești? Am mai zis-o, sârbii sunt destul de îndeletniciți la uniformizarea etnică. Naționalismul e în floare și nu prea e loc de minorități.
  Oricum, astfel de presiuni trebuiau făcute din partea UE, ca întotdeauna, nu din partea noastră, a părului de la cur.

  0

 2. Mihai, cel ce declara cele de mai sus e unul din \romanii\ napastuiti, care tradus zice ca il doare in cur de rromania si ca ei nu sunt rromani

  0

  • Si pe tine, declarativ cel putin, te doar in cur de Romania ca ii spui rromania..si cu rr si cu litera mica…acum ce sa credem?!

   0

  • pai da, dar nu toti sunt de parerea lui. daca o parte zic ca nu sunt romani, restul vlahilor nu conteaza?

   0

 3. suntem vlahi si vorbim limba vlaha

  romani si vorbim romana

  moldoveni si vorbim limba moldoveana

  noroc cu masonii ca au pus umarul la Unire, ca altfel azi mai eram vreo 2-3 popoare si mai vorbeam 2-3 limbi, desi erau aceleasi…

  0

 4. Surprinzator, o tara ca Romania blocheaza accesul Serbiei la UE. Surprinzator e ca Serbia nu era inca un UE.

  0

 5. Deci in Serbia sunt 2 tipuri de romani…unii care au fost inglobati in teritoriul sarba in 1918 si astia se declara romani, altii au trait de sute de ani pe teritoriul sarba, inca de pe vremea cand sarbii insisi traiau de fapt in teritoriu otoman si astia se declara vlahi. Sarbii au dat ziare, scoli, biserici in limba romana doar celor care se declara romani. Vlahilor nu le-au dat nimic, ii obliga sa invete sarba la scoala si aici ma refer la limba, ii obliga sa isi boteze copiii cu nume sarbesti, nu au dreptul la ziare si alte mijloace de informare in limba lor ba chiar le-au creat un alfabet artificial cu litere chirilice.
  Problema sarbilor este urmatoarea : romani=vlahi din toate punctele de vedere ale civilizatiei si limbii…sarbii sustin ca sunt de fapt doua popoare distincte desi au aceeasi limba, aceleasi obiceiuri, etc.
  Hai sa sustinem si noi ca secuii nu sunt unguri si deci nu au voie sa aiba scoli si biserici in maghiara si ca nemtii nu sunt germani si sa procedam asisderea. De asemeni mai putem face asta si cu lipovenii care nu sunt rusi ci cu totul alt popor.
  Sarbii cu astfel de abortdari nu au ce cauta in UE, iar presiunile pe care le fac occidentalii la adresa romanilor se datoreaza fricii ca in caz de nebagare a Serbiei in UE aceasta va lasa Rusia sa isi faca baze militare pe teritoriul ei.
  In alta ordine de idei, Romania este tara UE si NATO de 3 ori mai mare ca suprafata decat Serbia si de 4 ori mai mare ca populatie…in conditiile astea sarbii trebuie sa ne roage frumos sa fim prieteni cu ei si nu noi sa facem asta. Putina demnitate si coloana vertebrala nu strica niciodata.
  Imi sunt simpatici sarbii dar mai simpatici imi sunt romanii din Serbia

  0

  • romanii din voivodina sunt banateni si mandri ca sunt romani. oltenii aia de vlahi s-au lasat asimilati :D pe langa asta, se vede ca imperiul austro ungar respecta mai mult alte etnii decat cele maghiara si germana decat respecta regatul sarbesc minoritatile.

   0

 6. #10

  da, Radisa Dragojevic e un nume a draq de romanesc. si e si normal ca omu lupta pentru drepturile romanilor de acolo. ca si cum popescu vasile gheorghe i-ar reprezenta pe ungurii din romania. parca tot pe acolo erau unii care spuneau ca romanii se trag de fapt din sarbi. las-o.

  0

 7. Nu stiu de ce, dar simt ca Stefan has a point. :)

  0

 8. Tara … si Base se piaptana. Sa-si vada dracului de populatia romana din interiorul tarii, sa vada de problemele romanilor din judetele maghiarizate, sa termine mizeria aia de alianta cu ilegalul partid UDMR si sa-i scoata de pe scena politica, sa il acuze si judece pe Tokes (sau cum s-o scrie) pentru ceea ce spune si face impotriva romanilor… si abia dupa aia sa emita pretentii si sa se amestece in interesele altor tari! Noi n -am terminat de dat cu matura la noi acasa, dar ne uitam la praful de pe pervazul vecinilor.

  0

  • #13

   sa zici judete maghiarizate e ca si cum ai zice ca argesul, de exemplu, e judet romanizat.

   0

 9. #14

  Pentru conformitate , romanii au scoli in Vojvodina, au o gramada de drepturi, satele romanesti au placute bilingve, si-au pastrat numele romanesti.Chiar am destui cunoscuti pe acolo si mi-au spus foarte clar ca nu prea-i simpatizeaza pe romanasii din timoc care au fost asimiliati fara prea mari probleme de sarbi.

  0

 10. #16

  Pentru informare: http://www.adevarul.ro/international/europa/Romanii_din_Timoc-infiltrati_de_sarbi_0_327567824.html

  Tipul asta numai interesele vlahilor nu le apara…

  0

 11. Apropo, la recensamantul din 2011 a existat posibilitatea pentru secui sa se declare secui, sau au fost asimilati ungurilor? Ca erau printre ei unii care nu voiau sa fie pusi in aceeasi oala, asa cum vlahul asta nu vrea sa fie pus in oala cu romanii.

  0

  • #18

   au putut sa se declare, dar la rezultatele publicate sunt inclusi la unguri. ca aromanii la romani. in cel mai bun caz in unele comunicate, rar, o sa scrie ca numarul ungurilor este de x, din care x s-au declarat secui(de obicei cateva sute).

   0

 12. #19

  Ţi se pare că [Radisa Dragojevic] este nume de român? Aşa pot să fac şi eu o asociaţie a ungurilor năpăstuiţi din Balta Albă şi să zic mue lu’ Orban. A venit un idiot care a zis o tâmpenie. Cred că tb. să ne întrebăm, în primul rând, cine este individul respectiv?

  0

  • #20

   Gagiul asta e primar intr-un oras sarbesc din partea SPS (partidul Socialist din Serbia), acelasi partid cu cel al carui presedinte a fost Slobodan Milosevici si continuatorul partidului comunist din Yugoslavia si care e recunosc ca fiind de facto partidul nationalist al sarbilor.
   E ca si cand presedinte al UDMR ar ajunge Ludovic Orban…ca tot era taica-su ungur…nu ar conta ca el ar fi deputat al unui partid national roman nu?!

   0

 13. #21

  Media lungimii penisului la romani este mica datorita tuturor „fratilor” nostrii din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic. (nah, hai ca tatari o-ti fi putini) :)

  0

 14. E destul de greu de dat cu părerea de la Bucureşti sau altundeva despre fenomenul în cauză. Bine, greu nu este, dar nici prea corect ;) Ideea e ca problema e un pic mai complicată acolo, este o comunitate răsfirată de peste 300 de mii de oameni, vlahi, romani, vlahi-români, plus diverse mixturi, că nu te opreşte nimeni să îţi iei nevastă rumâncă dacă eşti sârb sau aiurea. Este destul de clar şi dovedit istoric că s-au efectuat schimbări forţate de naţionalitate (nu este o acuză, toate ţările din zona asta a Europei am procedat asemenea şi vom mai încerca vreme de mulţi ani de acum încolo). Cine a trecut vreodată graniţa şi cunoaşte români în zonă, poate mai bine să discearnă care este situaţiunea, nu este cazul să îi înjurăm, chiar este o problemă serioasă acolo care poate fi rezolvată cu un pic de voinţă şi diplomaţie. În fond este un lucru normal, sârbii oficial vor să intre în UE, noi cerem la schimb ceva, poate mult, poate puţin, şi până la urmă se va ajunge la un troc, fiţi pe pace.

  0

 15. Parerea mea este ca la nivel politic suntem idioti in frunte cu marinarul sef si acolitii lui. Noi nu suntem in stare sa aparam drepturile romanilor din Covasna si Harghita, doar le dam ministere importante bozgorilor dar ne bagam peste alte tari si cerem sa li se respecte drepturile celor care locuiesc acolo si sunt de etnie romana; pe care daca ii intrebi de patria mama…

  0

  • „bozgorii” aia sunt cetateni romani ca si tine. Mai usor cu nationalismul asta din spatele monitorului, ca nu cred ca prea multi din acesti „vadimi” ar fugi la lupta sa apere integritatea teritoriala sau orice altceva ce afecteaza natiunea.

   On topic: Sarbii nu au ce face acum decat sa suga un pic de la noi, sa lase capul in jos si sa ne cante in struna. Si nici suparati nu or sa fie dupa asta, ca ne numaram intre aia 5 care au spus NU la Kosovo.

   0

 16. #25

  valahul Dragojevici –> las-o-n pula mea
  vlah sau valah inseamna roman

  0

 17. @exvpa: Te-ai simtit lezat? Eu am avut coleg de pluton ungur, care era un om de nota 20. In fiecare padure sunt uscaturi, eu vorbesc despre cei care te vad pe tine, ca un paria in propria tara. Spre deosebire de multi, eu cand am depus juramantul chiar am crezut si cred in frazele alea pe care le-am rostit atunci. In afara de asta, in meseria actuala nu ma intereseaza nationalitatea, orientarile sau ceea ce a facut un om, pentru a-i salva viata/bunurile/familia etc. Poate ca omul ala nu da doi bani pe mine, dar acest lucru nu ma abate de a-mi face treaba.
  Spune-mi si mie, te rog, cum te simti cand ungurii din tara noastra, vor sa-si contituiasca propria lor ‘tara’? chiar avem nevoie de enclave acum?

  0

  • Tu ai spus ca nu exista padure fara uscaturi, asta nu inseamna ca toti ungurii vor autonomie. Crede-ma ca nici aia de conduc UDMR nu vor autonomie cu adevarat, ca sunt constienti ca o sug ca o traseista dupa aia… e doar cancan. Nu tine la minoritatea maghiara sa le promita salarii mari si pomeni de la stat, le promit si ei ce pot.

   0

  • #28

   autonomie nu inseamna sa-ti constitui propria tara. sicilia, trentino alto adige, sardinia si friuli-venezia giulia din italia nu-s independente, sunt autonome. intelegeti dracului vreodata ca autonomie nu-i ca aia de la laptop. nu-i tot aia cu independenta, fraierilor.

   0

 18. Serbia in UE: ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample…

  0

 19. Ştiţi de ce au plecat Turcii din Serbia, da? Pentru că nu au mai suportat cântecele sârbeşti de vitejie!

  În altă ordine de idei, sârbii printre puţinele popoare care sărbătoresc epopeic o mare înfrângere – bătălia de la Kosovo Polie – unde Baiazid Ilderim le-a scos untul, pe la 1400. După care spre 1900, când au început să iasă de sub dominaţia turcilor, principalii actori ai luptelor de eliberare (de gherilă, iniţial) au fost armânii (vlahii, pentru conformitate), atât în Serbia cât şi în alte ţări balcanice.

  0

  • #31

   asta-i alta chestie, ca tarile balcanice ii numesc oficial la gramada vlahi pe toti romanii si aromanii de la sud de dunare, desi vlahii din timoc sunt daco-romani, ca noi.

   0

 20. Romania a facut bine ceea ce a facut.
  Asta arata ca si Romania are oua cand vrea, nu doar sta in genunchi la altii.

  0

 21. #33

  Daca intra Serbia in UE, cred ca n-o sa mai fim noi cei mai huliti „frati” din UE.

  0

 22. Ca asa este in fotbal. Arbitrajul…

  0

 23. #36

  Romania a obtinut ce a vrut. Punct pt Romania.

  0

 24. #37

  Mah frate da ce va mai datz totz cu parerile ( ca la fotbal sau ca la Dacii ..) da habar navetz de REALITATEA din zona Timocului: Unii din oamenii ce traiesc acolo isi zic RUMUNJI si vorbesc grai oltenesc, dar sunt fideli statului Serbija, ca doar acolo traiesc de sute de ani (spalati la creier deci de sute de ani). Sarbii as niste nationalisti innascuti si vor sa nu existe altceva decat sarbi pe la ei prin ograda si calare pe betii rumunji sai faca vlahi ca de sunt romani se schimba situatia.

  0

Citește și...

Tata a fost mare golan. A făcut liceul de fizică nucleară pe platforma de la Măgurele, de unde, pentru că a fugit de la școală de două ori când au venit să-l recruteze cu japca pentru UTC și pentru că a venit de câteva ori beat pulbere la cursuri, l-au dat afară din […]