În românia, la o operație de rutină, ți se poate fura rinichiul

rinichi

Soră-mea aia mare e moldoveancă. Nu doar că seamănă foarte mult cu moldoveanca de maică-mea dar s-a și măritat în fundul Moldovei, a făcut o căruță de copii și probabil că ar mai fi făcut dar au trebuit să-i extirpeze uterul acum vreo 10 ani așa că aia a fost. S-a dus cu mama la Constanța la cel mai cunoscut ginecolog de pe vremea aia și a operat-o. I-am și zis atunci: păi ce să-ți fac moldoveanco, cin’ te-a pus să fii iepuroaică.
Nu mă înțelegeți greșit, o iubesc că e soră-mea, doar că mie nu mi-a plăcut modul ei de viață. Ne sunăm rar și suntem în relații de pace — ca să zic așa.

Acum vreo două săptămâni, după lungi și îndelungate dureri la coloană s-a dus să-și facă niște analize și i-au recomandat să facă o ecografie. Ajunge ea la ecograf, o întreabă doctorul câteva chestii înainte (aparent neimportante) cum ar fi vârsta, unde stă, câți copii are… Își face și-ăla cruce, într-un fel o compătimește și-și ia gândul de la o un eventual pliculeț (când îți spune pacienta că stă în Pașcani și are 10 copii nu prea mai aștepți mare lucru) pune transductorul pe ea și-ncepe un monolog de-ăla pe care doar Lorin Fortuna Complet și Corect Definit îl pricepe. Lângă el, o asistentă care știa să scrie. După dictare.

– Pacienta acuză dureri în zona lombară, ecogenitate bună, se observă structura lichidiană transsonică, consistență de tip parenchimatos, 在這裡你輸入, modificări, bla-bla-bla, nu e nimic de speriat dar vă recomandăm să faceți o biopsie la chistul de lângă coloană și să faceți niște analize la rinichiul care v-a rămas.
– Cum adicî ăla care ni-o rămas? zice moldoveanca.
– Păi nu vi l-ați scos pe celălalt?
– Nu domnu’ doctor, ieu nu ni-am scos nișiun rinichi.
– Haideți doamnă, poate nu vă mai amintiți dumneavoastră… într-un fel insinuând că deh, poate l-a scos să-și crească droaia de copchii.
– Don’ doctor, ieu nu ni-am scos nișiun rinichi șî n-am avut nișio problemî cu rinichiu, doarî sunt în toati mințâli.

Între noi fie vorba, eu nu garantez 100% că ar fi în toate mințile — că n-ai cum să faci 10 copii întreg la minte fiind — dar asta e altă conversație.
Terifiată de știrea primită s-a apucat să-și caute rezultatele ecografiilor vechi. Cea de dinaintea extirpării uterului chiar menționează starea rinichilor foarte bună. Deșteaptă cum e, s-a apucat să sune pe la cabinetul medicului care i-a făcut ultima operație și-așa a aflat că celebrul doctor Gheorghe Popescu Albota (pilot de curse în curtea spitalului) nu poate răspunde fiind ocupat cu țărâna aerată.

La momentul ăsta nu există decât o sesizare la poliție făcută de familie pentru că ea refuză să se adreseze spitalului, direcției sanitare, poliției sau oricărei autorități fiind speriată de toți și vorbește de conspirații cu doctori care fură organele pacientelor.
Moldoveancă, ce să-i ceri…

48 comentarii

 1. #1

  Frumoasa povestirea dar evident trasa de par.Fake ca sa zic asa.

  0

  0

  • #2

   nu e deloc fake.

   0

   0

  • #3

   Nu stiu cum e la operatia de extirpare a uterului, dar daca nu a avut alte taieturi pe corp (care s-o ingrijoreze, nah, din Moldova) ma gandesc ca doctorul ala chiar a fost ninja sa-i scoata un rinichi printre pricioare … e ca si cum un mecanic auto ar schimba uleiul masinii prin teava de esapament.

   0

   0

  • #4

   fake doctor, cine stie cati din copiii aia sunt ai doctorilor =))

   0

   0

 2. #5

  Ba cu tot respectul, este extrem de fake. Un ginecolog nu are calificarea necesara pentru a extirpa un rinichi. Sau o poate face, dar doar pentru a-l pune pe gratar.

  0

  0

  • #6

   nu e deloc fake, e absolut real. vorbim de o luna despre situatia asta si nu stie ce sa faca. iar argumentul cu ginecologul…really? am intrebat-o pe ginecoloaga care mi-a nascut copiii prin cezariana (ca sa vezi cat de serios e). mi-a explicat ca da, in acest moment, nu ar sti exact ce sa faca, dar cu o practica de cateva saptamani, este destul de usurel de invatat.

   0

   0

  • #7

   Scuza-ma, dar se da mare. Transplantul renal, incluzind prelevarea de organ reprezinta suprapecializare pentru chirurgia urologica. Deci nici macar un chirurg urolog nu ar putea face prelevarea pentru un transplant, in ideea ca acel organ sa functioneze la parametrii optimi dupa ce a fost transplantat. Si supraspecializarea nu e chiar un curs de citeva saptamini. Presupune multa teorie si multa practica.
   Ca idee generala, cind se preleveaza organele de la un donator in moarte cerebrala, se face cu echipe separate, in funtie de organele prelevate: pentru ficat echipa separata, pentru rinichi echipa separata, si pentru plamin (acolo unde se face asta) echipa separata. Este posibil ca echipa care face prelevarea de ficat sa poata preleva si pancreasul, dar nu rinichiul.
   Sunt particularitati vasculare, anatomice si de abord care fac diferenta majora.
   Eu vin si intreb altceva: la un alt medic, si o alta echografie a mai facut dupa cea facuta la nenea asta? O alta parere, o alta investighatie (de pilda CT sau RMN)? Intreb pentru ca echografisti sunt multi. Echografisti buni putini.

   0

   0

  • #8

   eu zic doar ce mi s-a spus si mie. despre restul, jenesepa. mai incolo, cand se trezeste ilie, iti raspunde punctual. sper ca realizezi ca nu ma contrazic pe teme medicale cu tine. si sper ca IN PULA MEA o sa intelegi vreodata ca eu nu am cum modera comentariile in mod live si daca intri in moderare, e din cauza unui cuvant scris de tine

   0

   0

  • #9

   Ba, te enervezi degeaba. Deci daca scriu PULA nu intru in moderare, dar daca scriu chirurg urolog da?
   Atunci toate comentarile mele vor fi fix PULA!

   0

   0

  • #10

   Ia ute, ce chestie, si PULA intra in moderare… N-as fi zis….

   0

   0

  • POATE INTRA MAJUSCULELE IN MODERARE

   0

   0

  • nu. pula mea

   0

   0

  • #13

   @Highlander de Kolentaina – nu c-as crede povestea asta, dar un contra argument valid (IMO) e ca atunci cand iti arde de furat organe de pe la altii – nu mai stai s-o faci cu echipe separate, ca la carte. Iei pipota, o pui caserola in care ai mancat la pranz dupa ce ai umplut-o cu gheata si dai fuga la elicopter/client-bogat/* ca sa i-o livrezi.

   0

   0

  • #14

   @Miticosul: Bai, nu mai fiti asa copii, chiar atunci cind o faci pe sest, sa recoltezi un rinichi pentru transplant nu e asa de simplu, rinichiul ala trebuie sa si functioneze la cel transplantat, mai ales daca o faci pe sest, altfel iti cade o caramida in cap sau da o masina peste tine pe strada. Si in lumea interlopa, se lucreaza pe referinte si reputatie mai ales in domeniul asta. Iar daca reputatia se pierde din cauza ta, „angajatorii” isi iau niste masuri de precautie. Plus ca trebuie compatibilitate intre cel dare doneaza si cel care primeste.
   In plus, daca am calculat bine, asta se intimpla prin 2006, iar in 2006 lucrurile in Romania erau ceva mai drastice decit in 1991-2000.

   0

   0

  • #15

   Ti se pare asa imposibil ca in timpul operatiei sa vina un medic urlog supraspecializat si sa faca smecheria ? :))
   Romania e singura tara din lume unde nu exista crima organizata

   0

   0

 3. #16

  Sau, in plm, ca asa e cind scrii dimineata.

  0

  0

 4. #17

  Scuze, te-a suparat comentariul meu?

  0

  0

 5. #19

  1 Aprilie? nu cred asa ceva

  0

  0

 6. #20

  Uterul se acceseaza prin alta parte a corpului fata de rinichi, nu au cum sa te taie pe burta si sa iti scoata rinichiul. Fake.

  0

  0

  • #22

   oh…

   0

   0

  • #23

   Multe invective, epitete şi jigniri se ascund în spatele textului standard „Emisiunea este un pamflet şi trebuie tratată….
   Nu e singura transmise TV autohtonă care este subpusă acestei ditirambe de marketing. Pe toate canalele – chiar potrivită descriere substantivală – existăp asemenea specii de emisiuni de gen care aduc audienţă. Păcat că o parte din această audienţă, deşi dă dovadă de oarece inteligenţă, nu are discernământ.

   0

   0

 7. #24

  Pare de-a dreptul „eseniană” povestea. Însă cred că rinichiul nu a fost destinat vreunui transplant. Bănuiesc că din varii motive medicale a fost depistat cu ceva „nereguli”, de unde şi decizia ectomiei.
  Sau poate fi un element de malpraxis – tot ce este posibil in das Land aller Möglichkeiten cum fu românica în ultimii douăj’ şi ceva de ani – şi nu a mai fost menţionat în protocolul intervenţiei chirurgicale. Deh, i-o fi scăpat bisturiul, pensa, tamponul, depărtătorul, clamele chirurgului în actul operaţiei. Sau poate tâlcul povestei are altă desfăşurare. Iar dacă se dovedeşte a fi aşa, rămâi, cum se zice, „mută de uimire”. Şi indignat şi groaznic de ruşinat de mizeria umană a unei părţi din „stirpea halatelor albe”…

  0

  0

  • #25

   „Terifiată de știrea primită s-a apucat să-și caute rezultatele ecografiilor vechi. Cea de dinaintea extirpării uterului chiar menționează starea rinichilor foarte bună. „

   0

   0

  • #26

   Hyper, ipoteza unei manevre gresite intra-operator pare intradevar mult mai plauzibila decit prelevarea unui rinichi pentru a fi vindut in vederea transplantului. Chiar si asa, ma indoiesc ca o echipa de ginecologi ar fi putut face extirparea rinichiului. Eu unul presupun o erorare fie in efectuarea echografiei fie inainte de operatie, fie dupa.

   0

   0

 8. #27

  A trebuit sa caut ironiile pe google ca sa ma prind de ele, dar unele sunt mai enigmatice ca dosarele X.

  0

  0

 9. #28

  O facut tata operatie la rinichi (cancer-tumora bengina) si semnul operatiei e imens : aproape de la coasta de jos pana aproape de subtioara, mai in spate asa…

  0

  0

  • #29

   Da, dar el a verificat daca mai are uter? Poate i-au scos si uterul cand i-au scos rinichiul…

   0

   0

  • #30

   Radule, nu ride, ca noua in facultate un asistent ne-a povestit de un coleg de-al sau, care descria uterul, organ aflat pe linia abdominala mediana atit la barbat cit si la femeie. Deci da, exista doctori care e foarte posibil sa caute uterul si la un barbat, si sa nu-l gaseasca…

   0

   0

  • #31

   Cunoasterea organelor sexuale si impartirea lor pe sexe este foarte limitata in general in cadrul populatiei. Am auzit multe femei injurand cu „da-te-n pula mea”.

   0

   0

  • #32

   Am avut discuția asta, cu femeile care vorbesc de „pula mea”, cu o colegă, destupată la minte. Mi-a replicat că atunci când o femeie zice „băga-mi-aș pula” în loc să fie ciudat / amuzant, s-ar putea ca de fapt să transmită un mesaj discret unui bărbat. Dacă ăla nu se prinde, ghinionul lui… Iar femeia care spune „pula mea” e posibil să fie una foarte posesivă. Cum erea Lorena Bobbitt, ‘mniezo să-l ajute pe Bobby.

   0

   0

 10. #33

  repetati ecografia ?

  am pe cineva in familie cu un rinichi scos si are cicatrice vizibila si dupa 7 ani. si nu e la uter, e vizibila si din fata.

  0

  0

 11. Bănuiesc că respectivul nu a operat singur, nu? Întrebați colegii, nu se poate să nu știe nimeni nimic.
  Știu bine un caz, acum cîțiva ani buni, în Israel pe aeroportul Ben Gurion, de tîmpit s-a sinucis un scoțian (nu-i nici un banc) de tîmpit ce era, s-a spînzurat. Anchetă, alea, alea, au repatriat mortul dar familia a făcut/cerut autopsie în Scoția și au descoperit că mortul era gol de dinăuntru, luaseră evreii toate piesele de schimb.

  0

  0

 12. In Moldova se intampla frecvent asta. Isi scot oamenii cate un rinichi pentru a face loc ficatului.

  0

  0

  • 1. Acum vad ca e scris de Nea Ilie. -10
   2. Acum vad ca pare serioasa treaba. -20
   In cazul asta sorry pentru gluma dar dupa mine varianta cu ginecologul care i-a furat rinichiul este foarte foarte improbabila. In sala de operatie mai intra anestezistul si macar o asistenta. E destul de greu de crezut ca un doctor insfaca pacientul din salon, il baga singur in sala si il opereaza. Riscurile sunt prea mari. Cred ca dufu are dreptate, dumnezeu sa-i dea sanatate ca ne-a lasat aici pdf-ul ala de 144 de pagini.

   0

   0

 13. #38

  Vezi sa nu fi fost rinichi unic congenital, si la ecografiile precedente sa nu isi fi dat seama. Nu ca as pune la indoiala competentele colegilor de la Pascani intr-ale ecografiei… :D

  0

  0

  • #39

   Problema e ca inainte de histerectomie pe echo sunt descrisi ambii rinichi, de asta se leaga ei. Acum, nici Constanta nu da pe afara de echografisti priceputi….

   0

   0

  • #40

   Nici pe mine nu ma da atentia afara din casa. Comentariul meu de mai sus era absolut ne-necesar….

   0

   0

  • In Pascani sunt ecografe de alea vandute de hexipharma.

   0

   0

 14. #42

  Am si eu o fantezie. Tanti asta are peste o suta de kile? Am niste amintiri pe care aproape le-am uitat cu o tanti de genu.

  0

  0

 15. #43

  si nu putea intre timp sa fi facut o pielonefrita si rinichiul sa i se fi micsorat si fibrozat astfel incat sa devina greu de identificat la ecografie? e mult mai plauzibil. macar de ar fi fost operatia de acum 10 ani la un spital unde se fac transplanturi renale. asa, e mult prea exagerata povestea cu furtul de organ.

  0

  0

 16. #44

  In sprijinul afirmatiilor mele de mai sus si ale altor colegi voi lasa asta aici (de aici http://www.umft.ro/data_files/documente-atasate-sectiuni/2212/curs_20eco_20ro.pdf) :

  a) Rinichiul unic congenital nu este o entitate foarte rară. Diagnosticul se pune ecografic prin
  lipsa vizualizării unui rinichi. De obicei rinichiul unic este mai mare (peste 12 cm în axul lung),
  dar morfologic normal. Confirmarea absenţei unui rinichi se va face şi cu ajutorul urografiei intra-venoase şi/sau CT abdominal (paranteza mea: desi nu prea mai face nimeni urografie cu substanta de contrast in epoca CT si a RMN, e totusi valoroasa, aducind indicii asupra functionalitatii rinichiului), întrucât un rinichi mic congenital (adica din nastere) sau pielonefritic (dupa o boala ce afecteaza rinichiul) poate să nu fie evidenţiat ecografic, întrucât are ecogenitate asemănătoare cu a ţesuturilor din jur (adica nu faci diferenta intre el si tesuturile din jur). Prezenţa secreţiei chiar slabe la urografie va identifica rinichiul mic. De asemenea urografia sau CT-ul pot evidenția un eventual rinichi ectopic, a cărui existență poate fi suspicionată ecografic prin evidențierea ecografică a unei structuri de tip renal în alt loc decât loja renală, cel mai frecvent în pelvis.

  Deci, sfatul meu catre nea Ilie ar fi sa mai mearga cu sora si la alt medic, eventual mai priceput in ale echografiei, sau sa mai faca si alte investigatii (CT/RMN?urografie), inainte sa se repeada sa tipe ca ginecololgul i-a furat rinichiul sorei lui.

  0

  0

  • #45

   Surorii….

   0

   0

  • #46

   Lasă-mă că sunt în TIM MODE — cafeaua n-a lovit încă…
   Eu când am zis că e moldoveancă n-am zis degeaba, dar chiar a fost la încă un examen ecografic la o altă clinică. RMN n-a făcut. Știu, vorbim de 3 săptămâni cu ea să se ducă și la un RMN, ea o ține pe-a ei. Cică operația aia de extirparea uterului a fost mai complexă. Adică a trebuit să-i refacă și nu-știu-ce țesut de la vreo 3 cezariene anterioare. Eu nu știu ce să cred, habar n-am ce e adevărat și chiar și fără povestea asta eu nu am încredere totală în ecografii.

 17. #47

  tot pt. dureri insuportabile de coloana am ajuns sa fac un RMN si sa aflu ca am rinichii uniti nu stiu cum, „in forma de potcoava” scrie pe buletinul rmn; cica se intampla rar, se confunda cu existenta unuia singur, dau dureri de coloana lombara frecvent si niciun alt simptom…Poate ecografia nu e suficienta pt. concluzia asta…

  0

  0

 18. Pascani e in Iasi. Daca era in alt judet sint convins ca sotul ar fi luat problema in miini si ar fi verificat numarul rinichilor doamnei…

  0

  0

Citește și...

Din surse extrem de sigure, aseară, la concert, domnul Jovi a fost execrabil și a cântat de mai bine nu cânta, toată lumea a fost fericită când a ieșit de pe scenă și a cântat formația. Acum, sincer, și domnul Bon are o vârstă, destul de venerabilă. La viața lui nu a fost […]

Sursa foto Am citit acest minunat articol, care pune extrem de bine problema. Citiți-l ți voi, după care răspundeți la întrebare. Voi știți ce veți face la vârsta la care oamenii, astăzi, ies la pensie? Realitatea este că, împreună cu bunul meu prieten Paul, noi discutam despre pensie de acum 15 […]