Românii sunt un popor tolerant

ANA-MORODAN-IN-CURUL-GOL-SI-URAT

Zilele astea am umblat pe la fisc și la RAR, ca să înmatriculez mercedesul pe numele propriu. Pe numele propriu, pentru că, dacă e pe numele nevestei, asigurarea RCA devine dublă, din cauza vârstei. Că așa e în tenis, se știe că bătrânii conducători auto sunt mult mai buni decât tinerii sub 30 de ani. Am un vecin care la 70 de ani e capabil să schimbe chiar și în viteza a 3 a. Desigur, plătește asigurarea la sfert față de unul sub 30 de ani.

În fine, divaghez.
Mercedesul are număr de Neamț, că de acolo e cumpărat.
Adevăr vă zic vouă. Nu am fost înjurat toată viața mea de șofer, din 1998 până acum, cât am fost înjurat de când conduc mașina asta cu număr de NT prin București. Atâta iubire pentru mama, atâtea dedicații pentru gura mea, ochi bulbucați și pumni în aer n-a văzut neam de neamțul meu.

Râdeam singur gândindu-mă cum înjură ăia prin mașini Moldovene, mișcă-te, că nu ești la tine la coada vacii. Și am decis să nu mai înjur niciodată când văd vreun moldovean la volan.

Exceptând brăilenii, ei chiar merită.

În altă ordine de idei, la înmatriculare am nevoie de RCA pe numele meu sau e suficient RCA-ul tipului care mi-a vândut mașina?

78 comentarii

 1. #1

  RCA pe numele tau. Ar merge un link profitshare catre un emagazin cunoscut, RCA in vederea inmatricularii

  0

  0

  • #2

   Si pe numele lui, si valabil minim 6 luni de la momentul prezentarii dosarului.

   0

   0

  • #3

   De ce RCA cand poti vinde aer.

   0

   0

 2. #4

  Salut! Ai nevoie de asigurare pe numele tau. Se face fara numarul masinii, pe seria de sasiu. Pana inmatriculezi masina poti circula cu RCA-ul fostului proprietar, dar fair-play ar fi sa faci cum am zis mai sus, apoi mergi la brokerul la care ai facut asigurarea si ii zici sa iti treaca si numarul nou pe polita. O zi faina sa ai!

  0

  0

 3. #5

  Rca pe numele tau in vederea inmatricularii.

  0

  0

 4. RCA pe serie sasiu. Pe numele tau nu ai cum inca, pe numele fostului arunci cu bani pe care nu-i vei recupera.

  0

  0

  • #7

   fostul are rca valabil pana in decembrie…

  • #8

   Fostul isi poate recupera diferenta, daca doreste.

   0

   0

  • #9

   Dupa cum au mai spus si altii, RCA-ul in vederea inmatricularii se face pe numele noului proprietar (pentru intocmirea RCA-ului se solicita copii dupa toate documentele necesare inmatricularii: fisa de inmatriculare, contract de vanzare-cumparare… cam tot ce e in dosarul pentru inmatriculare). Numarul nou se completeaza pe polita ulterior, dupa obtinerea dovezii de inmatriculare sau a talonului.
   Vechiul proprietar poate sa-si recupereze prima de asigurare pentru toate lunile ramase intregi pana la expirarea politei (daca are RCA-ul pana in decembrie, isi poate recupera banii pentru lunile aprilie – decembrie).

   0

   0

  • #10

   Da de ce nu mergi tu pana in decembri cu masina asa daca e pe numele lui valabil rca-ul?
   Zic si eu care nu am mai inmatriculat masini ca imi e lene, am fiscal fiscal la mine la finante si numerele fostului si asta e….

   0

   0

  • #11

   pierd rarul

  • #12

   @Bluehand – Poate nu e nesimtit ca altii. Din cauza astora ca tine o multime de fosti proprietari primesc in continuare amenzi pentru depasirea vitezei sau neplata rovinietei.

   0

   0

  • #13

   bluehand, printre altele pentru ca legea spune foarte clar ca din momentul perfectarii CVC ai la dispozitie 30 zile sa inmatriculezi masina la politie pe numele noului proprietar. si da, si pentru ca nu toti sunt nesimtiti, asa cum ti s-a explicat si mai sus.

   0

   0

 5. #14

  Salut. RCA în vederea înmatriculării pe minim 6 luni, evident pe numele care se face înmatricularea. Sper să îți fie de folos. Oricum, să umbli personal, nu merge cu formele care oferă serviciul de înmatriculare ca au să te jecmănească

  0

  0

 6. #15

  Pe numele tau!

  0

  0

 7. #16

  Rca în vederea înmatriculării pe numele tău, pe 6 sau 12 luni, polița este valabilă fără număr de înmatriculare până la reînnoirea ei; nu este necesar să soliciți adăugarea numărului de înmatriculare pr aceasta. Treaba cu circulatul pe polița vânzătorului este ușor riscantă, te poți trezi că acesta a solicitat returnarea diferenței de primă pentru lunile rămase întregi și în caz de vreun incident până la înmatricularea pe numele tău o iei în barbă pentru că nu ai RCA. Pentru siguranță la câteva zile după achiziție, îți emiți poliță în vederea înmatriculării pe numele tău și în 30 de zile înmatriculezi auto.

  0

  0

 8. #17

  Daca nu stiam ca e A-Klasse second as fi zis sa-l pui numele soacrei sau sa intrebi golanii din parlament cum sa scapi de DNA, Anaf..
  Pentru ca stiu ca e A-klasse te sfatuiesc sa-l pui pe numele soacrei sau sa intrebi golanii din piata auto cu se face sa scapi de RCA mare.
  Daca nu aveam habar de ce marca si model vorbim, io te-as fi sfatuit sa-l pui pe numele soacrei unui bulgar sau intreaba golanii de pe blog cum sa scapi de prima taxa.

  0

  0

 9. #18

  Nu știu dar urmăresc cu interes subiectul

  0

  0

 10. #19

  „Și am decis să nu mai înjur niciodată când văd vreun moldovean la volan. Exceptând brăilenii, ei chiar merită” – cu mentiunea ca Braila nu este in Moldova

  0

  0

  • #20

   De ce spun asta toti moldovenii din Braila?

   0

   0

  • #21

   De-ai dracu’ si de ambitiosi ce sunt. Eu sunt moldovean din Pitesti, nascut si crescut aici :)

   0

   0

  • pentru că ajunge „crivăț-ul” (și) la brăila… :mrgreen:

   0

   0

  • #23

   sa ma pupati in braila

   0

   0

 11. #24

  Cetinee,
  informata lumea pe aici, zici ca te citesc numa samsarii de masini!
  Recomand ca RCA-ul in vederea inmatricularii sa il faci pe 6 luni, nu pe 12.
  Vezi ca nu poti cere transferul clasei tale Bonus Malus pe „mertan”, RCA-ul o sa plece de la B0.
  Transferul e posibil doar cand vinzi masina veche, nu si cand cumperi a 2-a masina.
  La modul general, asta e o porcarie, pentru ca teoretic soferul e acelasi.
  In cazul tau particular, e corect asa, soferul fiind de fapt Doamna ( are sub 30??? :):) )

  0

  0

  • #25

   @Anton ceea ce spui tu este… putin diferit de realitate.
   „Vezi ca nu poti cere transferul clasei tale Bonus Malus pe “mertan”, RCA-ul o sa plece de la B0.” Sigur ca nu-l poate cere, clasa bonus/malus este stabilita pentru masina asigurata, in functie daunele cauzate intr-o anumita perioada de referinta.
   Clasa bonus/malus nu este transferabila.

   0

   0

  • #26

   ceea ce e o tampenie. masina asigurata are acum BM 12.daca asigurarea e pe masina, de ce pleaca de la 0, cat timp nu s-a platit nicio dauna pe masina timp de minim 6 ani? daca e pe sofer, de ce pleaca de la 0, in functie de cat e de noua masina?

  • #27

   „Sistemul bonus-malus reprezintă un sistem prin care asiguratii pot beneficia de reduceri sau majorari ale primei de asigurare, in cazul in care inregistreaza sau nu daune pe politele RCA incheiate.”
   Se poate transfera clasa B/M (Scuze, Anton!): „În cazul în care vindeţi un vehicul şi cumpăraţi altul nou, puteţi solicita asigurătorului dumneavoastră RCA trecerea bonusului de pe vechiul vehicul pe cel nou, acest lucru putându-se realiza în condiţiile în care prezentaţi documente justificative.”
   http://www.asfromania.ro/component/content/article/78-root-ro/protectia-consumatorilor/1067-bonus-malus

   0

   0

  • #28

   Draga Cami,
   Uite ca se poate. Am B14, normal ca m-a interesat sa ma interesez cum mi-l pastrez, cand am schimbat masina. Sigur, nu toata lumea stie asta, crezand ca B/M-ul nu este transferabil, dar na.. vorba aia: ti se da, nu ti se baga si in traista.
   Pe de alta parte nu se poate „dubla” catre alte masini din proprietate. Probabil ca au luat in considerare putinele cazuri in care soferul celei de-a 2 masini nu e intotdeauna tot proprietarul ( vezi cazul lui Cetin)

   0

   0

  • #29

   Draga Anton,
   In cazul tau (ai vandut masina si ti-ai transferat clasa B/M pe asigurarea masinii noi) s-a putut face transferul (avand B14 pe vechiul RCA era clar ca nu ai avut daune, cel putin in ultimii 7 ani).
   Cazul prezentat in articol este diferit de al tau (nu cred ca se poate transfera clasa B/M de pe polita fostului proprietar, pe asigurarea noului proprietar).
   Cat despre mai multe autovehicule si un singur proprietar, asa zic si cei de la ASF: „În situaţia în care o persoană fizică ori juridică deţine în propietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul în parte.”
   Lucrurile se vor mai schimba: exista un proiect de lege RCA transmis de ASF- Parlamentului.

   0

   0

  • #30

   Draga Cami,
   Ai subinteles gresit.
   Vorbesc de transferul clasei BM de pe Megane-ul Cetinului pe bolidul Duamnei ( ambele in proprietatea distinsului domn).
   Cum spanac sa transferi BM-ul de la un sofer la altul? :)))

   0

   0

  • #31

   Pai nu tu spuneai ca nu se „dubleaza” clasa BM? Cum ridichi sa transfere clasa BM de pe „megan” pe „mertan”, fiind proprietarul ambelor?
   Si ASF-ul spune ca nu se poate.

   0

   0

  • #32

   Cami, incepi sa imi devii foarte simpatica.
   Ia hai sa iti silabisesc ce zicea baiatul in primul comentariu:

   „Vezi ca nu poti cere transferul clasei TALE Bonus Malus pe “mertan”, RCA-ul o sa plece de la B0.
   Transferul e posibil DOAR cand vinzi masina veche, NU SI cand cumperi a 2-a masina.”

   I dare you to reply back!!
   I double dare you!!! :)

   0

   0

  • #33

   Foarte utila informatia cu transferul clasei BM (de la masina vanduta la cea noua), nu multa lume are cunostinta de ea.
   Nu retinusem din comentariul tau initial precizarea:”Transferul e posibil doar cand vinzi masina veche, nu si cand cumperi a 2-a masina.” Greseala mea!
   Cetin, insa adresase o alta intrebare in articol, si nu despre transferul clasei BM, care nici nu se aplica in cazul lui.
   Regret sincer implicarea mea in discutie.

   0

   0

  • #34

   de ce, maică, să regreti?

  • #35

   Nu-si avea rostul interventia mea la comentariu.
   A oferit Anton niste informatii care, in cazul prezentat de tine, nu au aplicabilitate (referitoare la transferul clasei B/M), insa merita a fi stiute. A naibii sensibila! …Si-n loc sa-mi vad de ceaiul din cana, m-apuc de abuzat tastatura. Nu bun, nu bun!

   0

   0

 12. #36

  Hmm…sotia ta are sub 30 de ani? Era majora cand v-ati luat? Ca tu pari la fel de batran ca Tutankhamun :D.

  0

  0

  • #37

   la 30 e bătrâna, are 25

   0

   0

  • #38

   @Vlad: Al dracului, nici cu numere de AG nu prea ma claxoneaza lumea. Sa fie oare pentru ca nu ma bag aiurea ca un animal? ;-)

   0

   0

  • #39

   OK, comentariul meu nu trebuia sa fie aici… :))

   0

   0

 13. #40

  Haha, nu cred ca am fost claxonat nici macar o data cat am avut numere de BR pe masina :))

  0

  0

  • #41

   „BREAKING NEWS: Focuri de armă în Capitală. Poliţiştii au făcut uz de armă pentru a opri un şmecher cu Mercedes.”
   Nu esti tu sau tu esti oare?

   0

   0

  • #42

   Tu ai fost injurat in liniste,printre dinti :))

   0

   0

  • #43

   @Parampam – Oricum nu ai fi înțeles nimic…

   0

   0

  • #44

   @Vlad: Al dracului, nici cu numere de AG nu prea ma claxoneaza lumea. Sa fie oare pentru ca nu ma bag aiurea ca un animal?

   0

   0

 14. #45

  Bullshit. Am circulat cu numere de IS vreo 8 ani. Nimeni nu a facut vreodata scheme aiurea doar pt ca aveam alt numar.
  Dar na poate ma integrasem prea bine in trafic:)

  0

  0

 15. #46

  Poti sa mai incerci un experiment: monteaza „lamaia” incepatorului pe geam. Sa vezi de abia atunci cate claxoane o sa iei. Cand aveam pe masina lamaile pentru consoarta am realizat asta. Drept urmare le-am scos si am lasat-o sa mearga fara…..

  0

  0

 16. Conduc cu numere de BC in Bucuresti de vreo 7-8 ani. Si foarte rar, spre deloc am patit ce zici tu acolo… Posibil sa se creada ca BC vine de la Bucuresti City ..

  0

  0

 17. #49

  Fa-ti din prima RCA pe 12 luni. Nu pe 6, ca din cate stiu la RCA pe 6 luni nu primesti bonusul ala, malus-falus sau cum se cheama…
  Se face, dupa cum ti-au spus 99% dintre antecomentatori, dupa seria de sasiu. Daca vrei sa te simti tu linistit, poti trece dupa inmatriculare pe la brokerul de asigurari sa iti scrie si numarul de inmatriculare, dar nu cred ca e obligatoriu. Eu am circulat linistit 12 luni cu RCA doar cu seria de sasiu.

  0

  0

  • #50

   Vorbim de inmatriculare definitiva, da?

   0

   0

  • #51

   Din seria „nu crede tot ce vezi pe internet este si comentariul lui Eugen.
   La RCA pe 6 luni urci o clasa BM, la 12 luni urci 2 clase.

   0

   0

  • #52

   Dimpotrivă. La primul RCA ai BM 0 indiferent pe cât timp îl faci. La RCA-ul următor primești 1 dacă-l faci pe 6 luni, 2 dacă-l faci pe 12 luni, indiferent pe câte luni ai avut RCA-ul anterior. Deci dacă-ți faci RCA-ul la înmatriculare 12 luni, pierzi 6 luni.

   0

   0

  • #53

   Eu acum realizez ca aveti dreptate. M-am uitat in cont la Emag si vad ca pe a doua polita de 1 an pe aceeasi masina am B2.
   Nici nu mai stiu care a fost logica atunci… a, se zvonea, ca intotdeauna pe la sfarsitul anului, ca politele RCA se vor scumpi semnificativ.

   0

   0

 18. #54

  Dragul meu… se pare ca tu ai fost injurat din cauza numarului de „NT” nu din cauza de moldoveni…trust me on this…s-o dus buhu astora pana la Bucuresti…
  In afara de conducatorii de AG n-am vazut in viata mea conducatori mai agresivi si mai prosti…
  Si stiu ce zic pentru ca nu e zi sa nu imi taie calea vreo 2 de astia in plimbari prin BC la majestuosul si unicul mall din zona…

  0

  0

  • #55

   Arges, Neamt, Alba, Braila, Prahova, Bucuresti, vreo 2 judete din Oltenia, dar nu-mi amintesc care (parca Olt si Dolj), si de astea imi amintesc eu, nesofer, asa rapid din varii si diverse discutii.
   Exista totusi vreun judet/zona care sa nu concureze pt locul I in topul „cei mai cretini soferi”? Exista vreun judet pt care sa nu comenteze nimeni aici ” ba, aia din… sunt cei mai cretini”?
   Ca eu m-am cam saturat de etichete d-astea.

   0

   0

  • #56

   Din punctul meu de vedere, deoarece era sa pup un stalp odata si sa fiu la propiu dat afara de pe sosea de vreo 3 ori de isteti cu nr. de NT, da sunt cei mai cretini soferi din cate cunosc eu…

   0

   0

  • #57

   @Ady
   nu, toate sunt pe locul 1. In orice judet din Romania te-ai afla, lumea o sa-ti spuna ca soferii dintr-un judet vecin sunt cei mai idioti.

   0

   0

  • #58

   Aha, deci toata lumea are o problema cu tot restul lumii. M-am linistit.
   @Cetin, incearca si masini cu numere de alte judete. Vezi ce reactii obtii. :)

   0

   0

  • #59

   Cred ca nu i-ati intalnit pe cei cu numar de GR. Mai ales daca sunt reprezentati de un harb de duba cu vreo 20 de amici inghesuiti in ea…un absolut deliciu.

   0

   0

  • #60

   Cei de GL îi detronează și pe PH și pe GR. Sunt cu o clasa peste. La mare distanță îi urmează DB.

   0

   0

 19. #61

  Cele mai multe injuraturi cu ‘ moldovianca imputita’ si ‘ moldovianca driaculi’ mi le-am luat in deplasarile efectuate in minunatul oras Galati. Masina era de firma… Cu nr de Sv….

  0

  0

  • #62

   gizas ce e si in Galatiul ala…toti is smecheri, toti te claxoneaza, zici ca jumate din cetateni au facut afaceri cu tabla de la sidex. oh, wait…

   0

   0

 20. Asta pentru ca ai doar numarul de Moldova, nu si blazonul. Ia pune tu o bărdiţă pe bord, si mai discutam…

  0

  0

 21. #65

  Confirm! Sa vezi ce fain e cand masina personala e de NT si aia de serviciu e de B.
  Zici ca-s posedat cand intru-n moldoveanca, altfel nu se explica toate claxoanele si injuraturile.

  0

  0

 22. #66

  Galati approves this post!!!

  0

  0

 23. #67

  RCA pe numele tau, clar !
  Cand faci polita, trebuie sa prezinti, buletinul si fisa de inmatriculare din care reiese ca fostul proprietar a scos-o de la el, de la impozit si ca tu, la randul tau, ai bagat-o la sectorul in care locuiesti.
  Trebuie sa mergi la RAR sa ii faci Identificarea. Programare pe net, iti recomand Voluntari. Te prezinti acolo cu, Cartea masinii, talonul, Buletinul, Programarea si o cerere pe care ti-o dau ei la poarta sa o completezi cat stai vreo ora la coada.
  La ANAF dureaza cam 15 zile. Actele pentru depunere dosar le ie de la orice birou din ala care face acte auto. Tot ei iti fac dosarul, copiile, etc.
  Dupa ce le ai pe toate, platesti la CEC(neaparat la CEC, nu la Posta) taxa de inmatriculare si cea de talon, undeva in jur de 950 lei total.
  Pe urma iti faci dosarul tot ca un birou de acte, ca e cel mai simplu, stiu ei sa le puna in ordine, sa nu mai stai acolo sa le rasfoiasca ala. La inmatriculare mergi si cu numerele vechi.

  0

  0

  • #68

   Scuze, vroiam sa spun 95 lei, taxele la CEC.

   0

   0

  • #69

   tocmai voiam sa te intreb cu ce masini umbli tu, ca eu stiam ca e vreo 100 de lei:))

  • #70

   stiu eu ce taxe platesc astia cu bugatti si maybach…?

  • #71

   Haha, nu are legatura masina cu taxa aia. :)))

   0

   0

 24. #72

  „Și am decis să nu mai înjur niciodată când văd vreun moldovean la volan.”

  Ca fapt divers, cum ai de gand sa identifici moldovenii la volan? Ca dupa numarul de la masina nu e neaparat sigur, chiat tu ai observant.

  0

  0

 25. RCA-ul „in vederea inmatricularii” adica doar cu seria sasiului, fara numar de inmatriculare e valabil doar pe teritoriul Romaniei. Cartea verde aferenta are taiate toate tarile. Eu astept sa-mi vina talonul (am adeverinta in locul lui) si apoi o sa-l sun pe agentul de asigurari sa-mi emita o alta polita, cu numarul trecut pe ea si carte verde valabila afara. Nu c-as pleca cu papucul in concediu, desi clar incap mai multe bagaje… dar de mers la cumparaturi la Virset si la Szeged e numa’ bun.

  0

  0

  • Bine moshule, numai sa fii atent sa-ti pui si prajina in papuc, ca ridica acus ungurii gardul si o sa fie cam greu de escaladat cu sacosele pline de oua si carnati.

   0

   0

 26. #76

  Ooo sa vezi ce ma distrez eu cu număr de BT…

  0

  0

 27. #78

  Ma, nu stiu asta cu RCA-ul, dar 1. daca ai vrut nevasta tanara, scoate banul, 2. ce sa-ti fac daca nu ti-ai luat masina din Ardeal?

  0

  0

Citește și...

Scris de Robert Agachi Un vis, o dorință, o singură inimă. 22 de jucători incleștați într-o luptă fratricidă. Fotbalul transcende epoci și unește destine.Bună seara stimați spectatori, suntem Miron Costin și Grigore Ureche și vă invităm sa urmariți impreună cu noi cronica finalei Cupei Pașalâcul dintre echipele Moldova și Țara Românească, ce are […]

După faza de mai sus, apare asta. Evident, mă-nțelegi, nu ai cum să întinezi valorile unui festival de asemenea anvergură muzicală, unde muzica de laptop rupe artistico-auditiv nevoia de cultură a plebeilor dezlănțuiți în tina primordială în care se bălăcesc. EC, gardianul revoluției culturale române. Între timp, lumea a cântat ACM, s-a […]