Un router fain, WebDav și niște Plex

Routerul fain este acesta, adică Ubiquiti Amplifi. L-am primit de la colegul claudiu, pentru test, dar cred că o să îl păstrez pe mai departe. Arată excelent, se setează din 3 clickuri, și asta nu e o exagerare, este o încântare pentru folosirea într-o casă normală, de către cineva care nu vrea să își bată capul cu setări complexe, ci, pur și simplu, vrea să îi meargă șmecheria.

Singurul lucru negativ pe care îl am de spus este că interfața web din browser nu funcționează, setezi tipul de rețea, dai next și își face refresh în același loc. Observ că e o problemă generală la ele, din ce citesc pe internet, posibil să fie rezolvată la un nou update. Oricum, tot ce ai nevoie este în aplicația de telefon cu care îl setezi și de pe care umbli, la nevoie. În rest, rețea full peste tot în casă, viteză de aproape 1GB pe cablu, iar mai jos e viteză obținută pe telefon, viteză pe care o consider relativ mulțumitoare.

Referitor la problema mea cu VPN-ul și faptul că windows alegea să nu se conecteze la VPN-ul L2TP instalat pe NAS-ul Synology, rezolvarea conectării a fost că trebuia să las, pur și simplu, VPN-ul din Windows să se conecteze pe automat și să nu îi dau eu setarea tipului de VPN la care să se conecteze. Ajută mult dacă folosiți DDNS de la RDS, pentru că subdomeniile oferite de synology merg ca ochiul mortului. Adică încet. (o altă bubă a Amplifi-ului, nu suportă DDNS, trebuie să îl setezi pe NAS)

Doar că degeaba am rezolvat această problemă pentru că, acum câteva update-uri, Plex a decis că închide Remote Accesul, dacă PC-ul e conectat la un VPN, din motive de așa zisă securitate. Așa că degeaba aveam mapat totul în Plex, pentru că plex decidea cu de la sine putere că nu am voie să mă conectez la mine, din afara rețelei mamă.

Soluția a fost instalarea Webdav pe Synology, deschiderea porturilor aferente în router, instalarea lui NetDrive3, care mapează locațiile externe drept locuri din rețea și cam asta a fost, totul merge smooth și relaxat.

21 comentarii

 1. #1

  ai timp sa te ocupi de astea, sir…

  0

 2. #2

  routerul de la digi costa 5 lei pe luna un regim de inchiriere,scoate aproape de 800 mbs pe cablu in jur de 450 pe wifi si nu necesita nici alea 3 clickuri pentru setare

  0

 3. #5

  Ce e fain la routerul asta e ca-si trage update-urile singur si-ti afiseaza pe ecranul lui ca e disponibil un nou update si cand ai timp poti sa apesi butonulnde install ca sa-l aplice.
  Alte chestie faina e ca poti seta retea separata de guest pe wireless astfel incat daca vine careva la tine si are nevoie de net sa nu trebuiasca sa-i dai parola.

  0

  • #6
   Arhi

   si reteaua e valabila cat ii spui tu sa fie

  • #7

   Sa, corect, uitasem se optiunea asta..

   0

 4. #8

  ” În rest, rețea full peste tot în casă, ” – defineste casa… Ca eu am TpLink C9 ( m-am luat dupa tine) si nu prea e full in toata casa…

  0

 5. #10

  Habar nu aveam ca Ubiquity s-a apucat sa faca si niste routere pentru oameni normali. Mai acum niste 3-4 ani, satul de repeatere si alte prostii prin casa ca sa am WiFi decent peste tot, mi-am luat un EdgeRouter PoE 5, care scoate curent prin firele de retea, 3 access point-uri din alea care se pun in tavan si am viteze de 4k+ in casa peste tot la un pret mai mic decat magaoaie de 1500 lei+ de la ASUS. Dar tuamne, pentru un novice care totusi mai stie ce e ala NAT si VLAN, OS-ul ala e criminal. E mai ok acum, l-au facut mai user friendly, dar acum 3 ani nici macar un wizard decent pentru setat conexiunea RDS nu avea. Nici acum nu recomand nimanui. Sa setezi un VPN server pe el e o adevarata aventura.
  E imbucurator ca Ubiquity a inceput sa faca si chestii mai normale. Ca hardware, nu am auzit pe nimeni sa se fi stricat ceva, iar setup-ul meu merge de 3 ani 24/24 7/7 fara probleme.
  P.S. Bloc din 82, plin de fier. Fiecare camera e propria ei cusca Faraday.

  0

  • #11
   Arhi

   sa-mi fie rusine, dar pana la asta nici nu auzisem de Ubiquiti…

  • #12

   Nici nu trebuia. OS-ul eu spun ca e oribil, dar pentru cine butoneaza toata ziua si stie CISCO & shit e viata usoara. Ubiquity erau orientati spre retelistica small business/horeca daca ai o firmulita cu 15 calculatoare cumparai Ubiquity nu HP/CISCO/insert echipament de 3000$ bucata.
   La fel avea si CISCO o devizie de consumer, nu mai stiu cum se numea, dar au vandut-o. Vad ca Ubiquity face pe dos. Oarecum normal, au knowhow, au soft, doar il scaleaza un pic in jos. Kudos to them.

   0

  • #13
   Arhi

   acum interfanta este foarte simpla si orientata spre usability, e evident ca se concentreaza pe consumatorii non specialisti

  • #14

   Ei n-ai auzit de ubiquiti. Ți-am zis eu de el acum mai bine de 1 an pe irc când te plângeai de wifi în casă.

   0

  • #15
   Arhi

   da, ca eu tin minte toate prostiile:))

 6. #16

  Bravo, boss! Ai depasit planul cincinal. Vad minim 2 degete in fiecare poza.

  0

 7. #18

  IP in poza ?

  0

 8. #20

  RDS are DDNS . Activezi din portalul lor.

  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Acum mulți ani, una din șmecheriile din comerț era să îți cântărească hârtia care ți-o puneau pe cântar, la mezeluri sau unde te duceai. Primeai un ditamai cartonul gros, de puteai izola de bombe irakul, care cântărea 200 de grame, după care mâncarea și, uite-așa, primeai hârtie la preț de salam de Sibiu, […]

Cât am stat cu nevastă-mea pe la Polizu, am căutat chestii de mâncare pe la tarabele alea de pe Buzești, supranumite stretfood, cu mâncare minunată, gătită de oameni deosebiți. Băbăeț, vă spun sincer, mai multe bășini decât la pastramagiii ăia care își câștigau pâinea vânzând chifle oamenilor nu am văzut de multă vreme. […]