Dar daca salariul minim ar fi doar orientativ?

Unul din cinci angajatori și-a construit bugetul pentru 2019 pe salariul minim. Guvernul nu se consultă cu mediul de afaceri atunci când ia o decizie cu impact economic, scrie Hoțnews.

Citeam așa, cu o lacrimă în ochi și un nod în gât, despre cum guvernul distruge mediul de afaceri, care nu își mai poate face planuri pe termen lung, bazate pe salariul minim. După care am avut o revelație stendhaliană, mi-am șters lacrima, am calmat sânișorii, și m-am gândit:

Dar cum ar fi dacă, nu știu, printr-un miracol de Crăciun, cumva, mediul ăsta de afaceri nu și-ar mai construi bugetele astea pe sărăcia oamenilor și ar lua salariul minim doar ca ceva orientativ, pentru plata impozitelor?

Cum ar fi dacă fabricile de textile nu ar mai angaja sclave cu 800 de lei pe lună, ținându-le cu pamperși pe ele, sub atenta oblăduire a statului? Cum ar fi dacă agențiile de publicitate nu ar mai angaja juniori cu 1400 de lei și i-ar ține așa până își pierd speranța și își dau demisia, timp în care manevrează bugete de zeci de mii de euro pe cont? Cum ar fi dacă companiile nu ar mai haiduci cu tineri fără experiență, ținându-i pe salarii de subzistență și program de minim 12 ore pe zi?

Nu, serios, cum ar fi? Adică, înțeleg, trebuie să asigurăm profitabilitatea companiei, marje de profit și alte de astea, dar cum ar fi dacă nu am mai face marjele astea din salariile celor care muncesc pentru noi? Cum ar fi dacă salariul unui angajat nu ar fi mai mic decât chiria pe care trebuie să o plătească? Cum ar fi dacă copiii lor nu ar trebui să mănânce cartofi cu pâine, pentru ca să crească marja de profitabilitate a agenției?

Pentru că atunci am avea și femei angajate în confecții, care să nu stea doar încuiate înăuntru, în timp ce se pișă în pamperși, atunci nu ne-am mai plânge la oricine ne ascultă că nu mai sunt oameni buni în agenții și rotațiile sunt mari și tot așa.

Pe bune, cum ar fi dacă oamenii ar fi mulțumiți de viața pe care o trăiesc și nu ar trebui să se raporteze la coșul minim stabilit de dragnea?

43 comentarii

 1. #1

  Foarte, foarte corect ai expus situatia ! Sunt extrem de putine companiile/domeniile/orasele in care se plateste decent din prima angajare, nu dupa 10 ani. In rest, salarii de mizerie (cu exceptiile notabile de la bugetari unde salariile in general au crescut in ultimul an).

  0

 2. ”de la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa nevoi”!

  0

 3. psd-ul a promis ca imediat ce vine la guvernare elimina impozitarea salariilor pana la 2000 de lei!
  imediat ce au venit, au eliminat taxarea pensiilor speciale!

  0

 4. Pai… Daca o companie angajează un proaspăt absolvent, are ceva scutiri de taxe parca. Sunt unii care au un obicei sa angajeze absolvenți, sa nu le mărească salariul și aia sa își de-a singuri demisia după ce prind ceva experiență, că nu poți trăi cu 1200 de lei când ai și chirie, cheltuieli și poate vrei și tu o pereche de blugi noi. Și firmele scăpa ușor, angajează altul pe salariu minim, cu scutiri de taxe. Ar fi mișto o lege să împiedice rulajul asta. Cum e sa vina șeful să îți spună că nu sunt bani pentru măriri, că firma merge prost, dar tu sa vezi că el tocmai și-a achiziționat un X5 nou, mașina de servici, luat în leasing? Problema e și la oameni, că acceptă toate astea.

  0

  • Într-o dimineaţă, când Bulă tocmai ce venea pe jos la muncă, îşi vede şeful în parcarea instituţiei, coborând dintr-o limuzină de top, nou-nouţă.
   – E foarte tare maşina asta, şefu!, îi strigă Bulă.
   Şeful se apropie, îi pune o mână pe umăr şi îi spune:
   – Ei bine, dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program… anul viitor o să îmi iau una şi mai tare!

   0

 5. #6

  Subscriu 100%

  0

 6. „daca salariul minim ar fi doar orientativ”
  raspunsul? S-ar da si mai mic :D

  0

 7. #8

  Pentru asta ar trebui să avem o economie sănătoasă, un cadru legislativ care să nu se schimbe după cum bate vântul astfel încât patronii de IMM- uri să nu trăiască cu spectrul falimentului deasupra capului și să fie în stare să-și previzioneze activitatea pe vreo 5 ani minim, nu să încerce să tragă tare și să-și „scoată” cât mai mult cu minim de cheltuieli pe termen foarte scurt. Când aduci enșpe mii de modificări la codul fiscal doar în juma de an după alte enșpe mii făcute cu un an înainte, e cam greu să-i spui patronului să mute focusul pe angajați. E cam ultima lui problemă, pe model „merge și-așa cât o mai merge”.
  Ar trebui să mai și producem chestii în așa fel încât marile firme să nu ne considere doar o țară semi-bananieră cu forță de muncă ieftină și piață de desfacere pentru mizeriile aduse din import.

  0

 8. #9

  salariul, indiferent ca e minim sau nu, nu e dupa cum vrea angajatorul. Adica ce te opreste pe tine acum, sa iti faci o fabrica de textile si sa le dai 2000 eur? Stiu fabrici care dau salariul asta. DAR, muncitorii respectivi lucreaza fiecare cu echipamente de +50000 eur. (fara sa luam in considerare si educatia).Si au productivitate, calitate, produsele se vand scump. Pentru cei cca 2 mil de muncitori cu salar minim ar trebui cineva (aka patronii) sa aiba din start, cel putin 100 miliarde eur. Bani gheata sau acces la credit (care si ala trebe garantat, macar in anumite procente). Altfel spus, te superi ca nu sunt in economia noastra, acum, imediat banii astia – pe care ii putem numi „capital”. Banii astia ar putea sa vina, ca investitie externa, daca ar fi acum, azi, un mediu ideal de afaceri si o populatie educata cat de cat. Varianta cealalta, ar fi sa se formeze acest capital treptat, adaugand in fiecare an ce ramane in buzunar patronului, adica profitul rezultat dupa plata taxelor. Asta daca are sufiecienta incredere ca e mai bine pt el sa investeasca in continuare in firma lui in loc sa ii cheltuie pe o masina noua. Din nou, e necesar un mediu de afaceri pozitiv. Dar sa zicem ca toti patronii au asta in minte si investesc tot, inapoi in firma. Prin 2015, firmele din Romania au avut in total 8 miliarde eur profit. Asta, tradus in investitie de capital, ar insemna ca este capital pentru ca in 2016 sa castige 2000 eur/luna : 160.000 romani. Capitalul asta trebuie investit la fiecare 4 ani. Estimativ, ai un maxim de 600.000 de romani care ar putea sa castige 2000 eur, asta in conditiile in care nimeni altcineva nu beneficiaza de acest capital/nici un alt loc de munca. Creditul nu il luam in considerare acum, pentru ca in Romania, nu exista practic. Firmele au luat credite de sub 1 miliard eur (bani de biscuiti). Asta se traduce in support pt operatiuni curente, nu pt investitii. Tot calculul e facut folosind premisa ca se doreste un salar de 2000 eur, incluzand toate cheltuielile si ca e necesar doar 50.000 eur capital pentru fiecare job. Ca estimare, pt un job in SUA e estimat un necesar de 280.000$/angajat, dar si media salariului e un pic mai mare.

  0

  • #10

   Sa fim seriosi, ar trebui sa se plece de la premisa ca se mareste salariul minim cand se fac bugete.
   Salariul minim reprezinta un venit aproape 100% garantat pentru bugetul de stat, iar marirea lui implica si marirea darilor.
   Nu de dragul angajatilor se mareste acest salariu, nu va faceti iluzii ;)

   0

  • #11

   guvernul chiar distruge mediul de afaceri care este la nivelul de genunchiul broastei. din ce zici, tradus, e ca vrei ca guvernul sa se imprumute si sa dea salarii mari bugetarilor. fapt care se si intampla. cea ce vrei, salarii mari, nu se pot da din pix, ca asa vor sau nu vor angajatorii. bugetele se fac pe salarii minime, pentru ca Romania are o „economie minima”. In afara de alea cateva sute de mii de oameni care beneficiaza de investiile alea de capital – strung, masina de serviciu, telefon mobil si laptop, restul lucreaza la sapa si le iau la pila cu productivitate minima. Daca pui salariul minim 1000 eur nu faci decat sa ii obligi pe patroni sa inchida activitatea economica care dadea de munca la aia amarati. Si uite asa apare statul roman care o sa se simta si o sa le dea ajutoare sociale sau o sa ii angajeze ca gardieni publici pe noul salariul minim de 1000 eur. Salar care, sa fim clar si bine inteles, e platit DOAR din credit luat de maretul stat roman. Si uite asta e mecanismul prin care creste datoria nationala fara sa aduca productivitate. Pentru ca nimeni nu a vrut sa invete economie in liceu.

   0

 9. Tocmai ai descris o mica parte din economia Elvetiei. Salariul minim e defapt un “minim recomandat” sub care niciun angajator intreg la cap nu pretinde vreun serviciu. Legal nu e scris nicaieri ca salariul minim e de vreo 3-4000 de franci net, dar cam toata lumea pleaca de la suma asta in sus.. asa, de rusine. De-aia-s scumpe ceasurile.

  0

 10. #14

  nu mai fitzy saraci!

  Lasand gluma la o parte, foarte adevarat cu industria de textile, de aia nu mia avem industrie, eu pot saiti dau exemplu de firma din bucuresti in domeniu constructii/pardoseli care nugaseste oameni, oameni platiti sa invete adica te ia de la tara/coada vacyy si de duce la oras, transport gratuit cazare gratuita, cel putin 1800 de lei pt inceput net, vorbim de oameni care vad prima data avansu tehnologico-futurist al bucurestiului, la prima lor lopata si sac carat de ciment, si care pot ajunge in 2-3 ani la 3000 de lei lejer si … nu se exista ca sa zi asa. La un moment dat omu cocheta cu ideea de a aduce din moldavia de peste Prut ca s-or gasi pe acolo care vor sa scape de pesta ruseasca.
  Cred ca in momentul asta e o asa lipsa de forta de munca in orice domeniu ca doar sa nu vrei si nu gasesti de munca.

  0

  • Ce sa faci in bucuresti cu 1800 lei; nu iti ajunge să te descurci. Chiria e 1000 . Si muncă fizică nu e de oricine.

   0

  • ”transport si cazare gratuita”! sau a fost prea lung si incifrat textul?!

   0

  • #17

   1800 lei … o mica avere pe la 400 euro pe acolo in conditiile in care preturile peste tot in Bucuresti sunt cam europene. Plecat tot de la coada vacii, in cam orice tara din Vest ia banii aia 1800 in euro, poate pe munca mai usoara si tratament mai uman din partea patronasului, de ce ar veni in metroploa Bucuresti ?

   0

  • problema e simpla !Cerere si oferta !Dar cum in rrromanika sant in plus vreo 3 milioane de oameni fata de cat este nevoia reala, e normal sa se dea salarii de cacat !In momentul in care va exista un deficit real de forta de munca ,nu vom mai auzi de salarii sub 1000 de euro .Si rezolvarea e simpla ,sa plece la munca afara inca 3 milioane de romani ,dintre cei care muncesc in privat !

   0

  • daca muncesti cu ziua de santier castigi 120-150 de lei(cash) x 22 zile =3,300, la firma la care pomenesti ajunge la banii respectivi in 2-3 ani, cand pe santier daca invata putina meserie ajunge la 200-300 de lei pe zi. Nu ai nevoie de nici un CV, doar sa mergi la poarta oricarui santier si esti angajat pe loc.

   0

 11. Atunci ne am numi jermania pupatias portofelu!

  0

 12. #22

  eu cred că salaru minim e prea mic, ar trebui să fie mai mare
  ȘI SĂ NUMAI CEARĂ ANGAJATORII TAXĂ ÎNCEPÂND CU 50% DIN SALARIU LA LOC DE MUNCĂ

  0

  • deci angajatorii iti cee jumatate din salariu? dar stai, de ce nu iti dau direct doar jumatate?

  • e clar.

  • caz particular! firma de paza, factureaza si incaseaza dupa numarul de oameni alocati, dar ia ”dreptul” si de la angajati. intre timp, nu le plateste nici obligatiile la buget.

   0

  • mai completez: astfel de societati sunt ”operate” prin proxy de politicieni sau sefi din deconcertate care le pot autoriza pentru obiectul de activitate specific. dupa ce se stoarce prima societate, activitatea se muta pe urmatoarele, in suveica.

   0

 13. #27

  Tipic socialist-marim salarii din pix.Dar cine il impiedica pe autor sa-si faca propria fabrica de confectii si sa-si plateasca muncitorii cu 3000 euro pe luna,plus beneficii?Inainte sa infierezi cu minie proletara „zgircenia” patronului,mai bine ti-ai indrepta eforturile catre taxele pe munca gigantice care exista in Romania.Sau poate tu nu stiai ca pentru ca un om sa ia leafa aia „minima”,angajatorul mai plateste inca o leafa la statul roman.N-ar fi mai simplu sa reduci taxele uriase pe munca si omul sa ramina cu banul in mina?Dar,deh,asa e in Romania,mama lor de patroni imbuibati….PS..Majoritatea astora care „cer”(inclusiv ministrii muncii,finantelor,etc)-n-au administrat vreodata nici macar o scara de bloc.Un fel de Obama al Americii,care n-a muncit vreodata macar o zi in viata lui,era „agitator sindical”,apoi a ajuns la butoane si-a facut economia Americii praf,numai cu cacaturi sindicaliste.A venit Trump,om de afaceri,si-n nici de 2 ani de zile economia bubuie.Guess what?Lefurile cresc constatnt,pentru ca e cerere si productivitatea e mare.Fara a face ceva „din pix”…..

  0

  • Hear hear!!! :) Agree 100%, pacat ca nu pot sa pun ’dăcât’ un like :) In general, socialismul e cea mai mare tumoare sec 20-21.

   0

  • #29

   Dacă ar reduce statu taxele pe muncă patronu’ o să împartă cu angajatul acei bani. Aham !

   0

  • #30

   Angajatorul nu mai plătește taxele alea mari, acum sînt la angajat. Bașcă impozitul pe venit e 10 la sută, cred că cel mai mic din Europa.
   Așa că mîncați rahat, ăștia „dă dreapta”. Sictir.

   0

  • eu nu spun ca esti socialist, cred ca alta este problema.
   pentru a se ajunge in mod natural la salarii mari, este necesara trecerea la o economie de tip intensiv, care depinde de acumularea de capital sub forma de infrastructura, know-how, tehnologie etc.
   altfel, ramanem la diferenta de productivitate intre un hectar de cereale lucrat cu calul si un hectar de sera olandeza specializata in material genetic!
   ti se pare ca in prezent avem o crestere semnificativa a acumularii de capital?! nu se poate sa facem ca noi si sa traim ca ei.
   cand produci in lohn, montezi componente sau faci alte activitati ce pot fi relocate oricand in alta tara din lumea a treia sau inlocuite cu roboti nu poti emite mari pretentii.
   ceea ce scriu se probeaza in practica: profesiile cerute de piata, care nu se pot reloca sau inlocui, produc bani frumosi acum in romania.

   0

  • #32

   Nu-ti trebuie studii economice sa vezi ca preturile sint la nivel european iar salariile la sfert. Diferenta este in masinile bengoase aparute in curtea vilei patronului peste noapte, nu peste 10-12 ani cum ar face unul cu mai mult bun simț, de prin UK sa zicem.

   0

  • afirmatia aia cu majuscule nu are valoare de adevar absolut, chiar daca folosesti metoda argumentului autoritatii!
   afacerile de tip extensiv, care genereaza productivitate redusa si salarii mici nu mai sunt de viitor. stiu mai multi fosti patroni care au devenit bugetari in ultimii 5 ani (toti cei trei vecini ai mei care erau patroni au schimbat tabara)! nu vor mai exista niciodata 10 firme cu peste 500 de salariati in lohn. o ferma de 2000 de hectare nu va angaja 1000 de sapaligari cu 500-1000 euro/luna. am aratat de ce nu apar la noi suficiente afaceri bazate pe productivitate inalta.
   simultan, suntem deja in situatia in care pentru anumite specializari trebuie oferite salarii peste media ue, nemaiexistand personal calificat in tara. asupra economiei romanesti actioneaza un foarfece: cresterea preturilor la input-uri (in primul rand forta de munca) si stagnarea productivitatii. cand foarfecele va taia o gaura suficient de mare, vom trai vremuri interesante!

   0

  • perceptia depinde de perspectiva privitorului!

   0

  • @emil, asta cu „taxele sunt la angajat” e o poveste de adormit copii. Pana la urma conteaza costul total cu forta de munca, Romania fiind printre țările ce taxeaza forta de munca mai mult decât taxeaza proprietatea.
   Pun aici sa ramana scris: in 4 ani salariul mediu in Bucuresti va fi de 1800 EUR. Eu acum la angajare ofer incepatorilor 700 EUR net/luna plus bonuri de masa, asigurări medicale, al 13-lea salariu, decontare transport. Si cu chiu cu vai reusesc sa gasesc pe cineva potrivit. Si nu vorbesc de IT, ci de Customer Service.

   0

 14. Ar fi … Germania!

  0

 15. Las aci un filmulet care face lumina in privinta economiei de la a la z, in doar 30 de minute. Grafic, simplut, expresiv. Cred ca raspunde la multe intrebari sau chiar si dorinte:

  https://youtu.be/PHe0bXAIuk0

  0

 16. Cum ar fi? Ar fi frumos da.
  Dar intr-o tara in care impozitarea sare de 70%, si grosul banilor din taxe sunt furati si bagati in vile de vacanta in Brazilia, chiar mai crede vreun antreprenor ca se poate descurca si cu salarii mari, si cu taxe si cu toate?
  Mai credeti voi, in 2018, ca furtul continuu din ultimii 30 de ani va ramane vesnic fara urmari? Ca plata asistatilor social de lux si pensiilor speciale se mai poate face din salarii de 200 de euro PE LUNA ? Pe ce planeta traiti?

  0

 17. #39

  Nu ma pricep prea bine la macro economie, insa tind sa cred ca adevarul e undeva la mijloc, poate putin mai mult spre angajator. Salariul minim este o cifra, insa in acelasi timp de regula salariul minim il primesc cei aproape necalificati din productie sau cei fara o meserie anume, gen casiera. Odata cu dezvoltarea profesionala oamenii incep sa castige mai mult, si aici vorbesc de meserii, nu de facultati si joburi serioase.
  Spuneam de angajator – daca vorbim de textile sau alte productii serioase atunci esti in competitie cu fabrici din toata lumea, si e posibil ca 3-400 de dolari salariul din Romania sa fie mult mai mare decat cel din Sri Lanka, India sau cine stie pe unde se mai produce.
  La aia cu agentiile si alti muncitori calificati – da, e nesimtirea angajatorilor insa e si lipsa de cultura profesionala, angajatul trebuie sa invete sa isi ceara drepturile si sa isi caute in permanenta ceva mai bun, sa fie in stare sa articuleze cine este el, ce poate face si cat crede ca merita pentru munca lui, la modul realist. Doar asa poti echilibra putin piata care momentan e dominata de angajatorii care fac ce vor, dupa ureche.

  0

 18. Toate posturile tv si siteurile de presa au avut reportaje/articole cu afaceristi cu cifra de afaceri 1 milion de euro si profit de 1200 lei/luna. Nu am mai vazut o monitorizare ale acelor firme ?!

  Cresterea salariul minim e o problema cand ai un „aparat bugetar” ce reprezinta 30% din populatia tarii.

  0

 19. #41

  ha! daca nu abuzeaza statul, abuzeaza firmele. daca nu abuzeaza firmele, abuzeaza angajatii. ca sa nu mai abuzeze angajatii o sa inceapa sa abuzeze statul. bun venit in romania.

  0

 20. Asta cu salariul minim e cam discutabil…insa la noi lipseste puterea sindicatelor…bine nu gen grasii aia de la cartel alfa..sau care mai sunt,,numai de angajati ii interesa,important erau sa acumuleze ei averi.
  Sa revenim,in tarile mai spalacite..sa luam exemplu Italia..care nu e asa de stralucita ca cele din nordul Europei,la incheierea unui contract de munca..sa zicem constructii..cam asta lucra marea majoritate a romanasilor..in acel contract se specifica clar drepturile tale..plata pe ora de munca..programul..al 13_lea salariu..concedii si sarbatori legale.
  Bun si acum vine nea patronu italian,se uita la contract..se uita la romanas..si ii baga povestea cu taxele..bla bla sii ii ofera 50-60euro pe zi..fara alte beneficii si aici deja se pierde firu..romanu calculeaza..pai 1500 in romania cine imi da..semneaza si gata..fericit ca are contract..si cam casca ochii cand vede fluturas de salariu cu 1900..din care diferenta o da la patron.
  Insa cei 1500 daca sta prin milano,roma sau mai stiu eu cam face foamea..prin sudul italiei o mai baltesti de la luna la luna.
  Cam asta e situatia..insa daca ai un angajator ok..te tii de munca..si nu o arzi la misto pe santiere..dupa ceva ani buni la incheieraea contractului te alegi cu o suma frumusica..caz concret..un prieten bun de al meu,albanez..dupa 10 ani la o firma de constructii ,angajat in regula in cele mai mici detalii,a iesit cu aproape 20 k,,acum rulam amandoi alte proiecte pe contul nostru.

  0

 21. #43

  „Cum ar fi….. ?”
  La intrebarea asta iti pot raspunde peste 5 milioane de oameni care au plecat din Romania, majoritatea definitiv.

  0

Citește și...

Pentru că știm cât de greu este să sincronizezi timpul tău cu cel al copilului și pentru a te elibera de grija transportului celui mic, am creat KidsCab, un serviciu special la care poți apela pentru transportul copilului de acasă la școală, de la școală către casă sau către after school. Șoferii […]

Circulă chestia asta pe facebook, de la URS-PLUS, legat de votul din diaspora. Și nu e rău, dacă statul român nu face nimic pentru informarea cetățenilor săi, facem noi. Și, din ce mailuri am mai primit și mi-au făcut inima cât china, facem bine. Doar că, din ce am citit noi, din feedbackul […]

Ca în fiecare an, am plecat, exultând de fericire, să cumpăr, din nou, de toate pentru toți copiii, pentru că știi tati, ghiozdanul cu care am terminat anul trecut, vechi deja de vreo 5 luni, nu mai e ceea ce trebuie, da? Și nici penarul și nici nimic. Așa că avem, desigur, ghiozdan […]