Sărbătorile unchiului Dan

de Dani Corban

De sărbători, unchiul Dan a venit in Bucuresti. Ademenit precum un fluture de luminițe si oameni luminați. Eu l-am îndrăgit mereu pe unchiul Dan, mare figură de om. A venit pe tren cu pastramă si carnați de acasă. Da, a zis ca nu manâncă ” plastic din ăla cumparat ” . Deloc neglijabilă i-a fost mirarea când a văzut puhoiul de lume, învălmășit in alimentare, îndesând victorios plasticul in pungi. ” Dar la Bucuresti lumea nu are tot timpul ce mânca ? ” , a întrebat cu vădită ironie. ” Eh, așa e de sărbători ” Mare figură de om.

A venit in Bucuresti sa râdă de noi. Și asta după ce ne povestise cum la el, lumea și-a strâns ulei si zahăr incă din toamnă, special pentru Crăciun. Poate nu ne-ar fi povestit, dar l-a luat gura pe dinainte când s-a lăudat cu porcul de 150 de kile; din care i-a dat o pulpă si vecinei, să n-o râdă lumea că are masa goală. Unchiul Dan a fost mereu milostiv si cu credința curată. Ne-a amintit că de fapt sărbătorile astea sunt despre Isus, nu despre Mos Crăciun. ”

In timp, Isus a cam pierdut lupta. Mos Crăciun apare atârnat prin toate magazinele, îți pune cadouri sub brad, se plimbă pe străzi împodobit in beteală si zuruind clopoțeii. Isus te bate când halesti tot porcul si te aruncă intr-un pat de spital ” Așa ne zicea…mare figură de om. Dar la Bucuresti a fost încântat sa vadă multă lume credincioasă. I s-a înseninat fața văzând atâtea biserici si mânăstiri si atâta lume cuviincioasă, făcându-și sfânta cruce in dreptul fiecăreia. I-a plăcut mult si in centru, la Unirii.

Din prima seară, a luat tot magazinul la picior, clătindu-și ochii printre oameni si manechine. Intr-un final, s-a rezumat doar la manechine, oamenii fiind aceiași, înveșmântați si însuflețiți de același croitor. La achiziționarea fiecărei perechi de cizme pentru revelion, asista la deja plictisitorul amalgam de emoții : bucuria izbăvirii, încrâncenarea matematicianului pierdut in calcule si spaima față de ziua de mâine. ” Nu credeam să existe așa lume multă strânsă la un loc ” , ne zicea. ” Nu știu de unde vin si unde pleacă, dar tot timpul au undeva de mers. Și tot timpul sunt aceiași. Le e frică sa fie alții, sa fie altfel. Au învațat că nu e bine.” .

De multe ori il aprobam pe unchiul Dan, din politețe. Are darul de a filozofa prea mult despre subiecte pe care nu le înțeleg, sau care nu imi plac, cum ar fi politica.Și in ultimul timp devenise tot mai politic, înflăcărat de vorbe si de semeni. De data asta părea fericit de cum a ieșit: ” După atâta amar de vreme, am scăpat de tiran! Cu ăștia noi o să fie altfel, să vedeți . Prea mult timp am fost învrăjbiți intre noi și ne-am furat căciulile. Prea ne-a dezbinat tiranul! ” Și cum mergea unchiul Dan pe lângă Unirii, cu liniște in suflet si sperantă de mai bine, ceva s-a întâmplat.

Puhoiul de lume s-a agitat brusc, capetele s-au intors la unison, mulțimea s-a despicat, precum un lemn putred sub tăișul toporului. Din marea de paltoane si căciuli s-a ivit o copilă, alergând desculță prin zăpadă, cu un cauciuc in brațe. Zăpada nu avea timp sa se lipească de tălpi. Pașii erau lungi si repezi, aidoma unor salturi disperate din calea morții. Nu era o fugă, era un zbor. Iar zborul peste nămeți a fost spectaculos, până când aripile s-au frânt la primul palton răsucit ferm, primul dos de palmă pogorât din naosul dreptații, trosnind oasele feței .

Hoața s-a rostogolit in zăpadă. Acum nu a mai reusit să o păcălească si era albă de la goliciunea călcâielor, până la baticul mucegăit ce îi îmbrobodea părul. Cauciucul era departe. Zborul intangibil peste nămeti a luat sfârșit. S-a ridicat cu fața spoită de sânge, lacrimi si fulgi topiți . ” Has mi mij ” a țipat spre justițiar și a reluat salturile, de data asta pierzându-se printre blocuri. Puhoiul a revenit la normalitatea din urmă cu câteva secunde. Ninsoarea a inghițit pașii goi si picăturile de sânge, eliminând din film evenimentul găunos.

Dar unchiul Dan s-a rupt din puhoi si a inceput sa alerge după copilă. A lăsat in urmă luminițele, paltoanele si căciulile identice, făcute cadou de oamenii calculați, care se închină mult. A uitat până si de bucuria alegerilor, de înlăturarea tiranului. Avea un singur gând: să o găsească pe fată în labirintul dintre blocuri.

In cale i-a apărut o bătrână, cu hainele jerpelite, dar gros imbrăcată si cu vocea la fel de groasă. Trăgea dintr-o țigară. ” Da mai lasă-ne domne in pace, că v-ati luat roata înapoi ! ” .Unchiul Dan avea mâinile pe genunchi si respira adânc, cu trunchiul îndoit. Nu își mai amintește când a mai alergat atât de mult. ” Nu de asta am venit, doamnă. Vreau să o iau cu mine la magazin, să îi cumpăr ceva de încălțat.” Bătrâna a pufăit zgomotos, înecată și de fumul agonisit în plămâni. „Pfaa, nu e aici. Nu știu unde e. Dar dă mie banii, că o știu pe mă-sa și îi dau ” . ” Vreau să merg cu ea când iși cumpără, nu așa ” . ” Nu auzi domne că nu e ? Și oricum, să nu te apropii de ea, că e păduchioasă. Auzi, da măcar o țigare, dai și matale ? ”

Unchiul Dan nu a mai explicat faptul că nu fumează. In jur lătrau tot mai mulți câini, la distanță surprinzător de mică de pantalonii lui flaușați . A ieșit murmurând dintre blocuri. Acum a început să simtă oboseala si frigul. ” Eh, cu aștia noi o să fie altfel, o să fie mai bine. Ne vom schimba și o să fie bine…” In depărtare se vedea din nou centrul. Luminițele răzbăteau printre fulgi, jucându-se in ochii umezi ai unchiului. Grimasele s-au șters de pe față si acum privea, zâmbind fad, spre magazinul Unirea și spre urarea de an nou,agățată pe acoperiș : ” La Multi Ani 1991

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

61 comentarii

 1. #1

  „La Multi Ani 1991 ” cat de tare. Noi la toate alegeri de la 1991pan acum am gandit asa „Eh, cu aștia noi o să fie altfel, o să fie mai bine” .

  PS: Misto textul / Felicitari

 2. #2

  Băi nene…nu-mi vine să cred. Şi-am jucat numai mare, mai mare. la mai mare. miză mare. Şi m-am dus la vale. Nu dădea jegosu nici bonus, nici speciale. dădea numai două pisici

  http://www.youtube.com/watch?v=aAIWnr6o9GE

 3. danicorban,
  tot am vrut sa te intreb, nu sint sigur daca am interpetat bine,
  povestirea s-a intimplat in 1990/1991 sau practic acea urare agatata pe acoperis nu a mai fost data jos de ani de zile?

  • #4

   Hary, te rog frumos, doar e Magazinul Unirea. Cum sa ramana aceeasi urare mai multi ani la rand ? :)

  • Bre ma leshi…. Urarea cu tecnics hifi au dat-o jos de curand.

 4. Foarte mișto! Cred că mulți dintre noi avem un „unchi Dan”

 5. Istoria se repeta pentru ca nu invatam nimic din ea…

 6. #8

  Mi se pare plictisitor.

 7. #14

  Frumos.

 8. #15

  A fost plictisitor. Dar unele descrieri, unele fraze au fost de geniu. Te felicit pentru asta.

 9. #16

  Foarte frumos!

 10. #17

  Si Dani… daca omul si-a spus o parere negativa, dar decenta vis-a-vis de povestire, inseamna ca o ¨uraste¨ ?

  • #18

   Eu am zis „hater” cu sensul de impresie peiorativă, nu m-am referit la „ură”. Si l-am pupat cu sinceritate, nu ironic. Ca s-o zic pe-a bună si mie mi s-a parut pe alocuri plictisitor. Dar am vrut sa transmit idei simple, intr-un mod simplu, asumandu-mi cu buna stiinta banalizarea :p

 11. mosule, scrii bine, ai talent narativ. Sa le mai zici din cand in cand. Aia cu „Craciunul e despre Isus nu despre Mos Craciun ” are sanse sa devina virala pe facebook.

 12. #20

  Ce sa zic, frumos.
  Dar m-a lovit diferenta imensa dintre comentariile tale ironice, uneori la misto si textul asta sensibil si dureros.
  Sa intelegem ca sub carapacea dura e un suflet cald si speriat de vesnic copil ?
  :)

  • Jerome » sau copila

  • Jerome,
   este foarte tanar… dar cu potential mare.
   eu cred ca ne pacaleste cu comentariile lui – iar acest text nu este o exceptie.

   asa se intimpla cu cineva care traieste intr-un mediu care nu-i pune in valoare capacitatile…:-))

  • #23

   @hary
   Acum am inteles.
   Deci Danicorban e un fel de young padawan care sta pe langa master Arhi ?

  • Jerome » the truth you saw, my young apprentice

  • #25

   Imi imaginez o conversatie intre Arhi si Danicorban :
   Arhi – vorbeste, vorbeste, explica, explica..etc, etc, cca 5 minute
   Danicorban – Yes Master.

  • #26

   Sunt wonderkidul onlineului, ce mai ? : ))

  • Jerome,
   apropo de conversatie as zice mai degraba asa:

   Emperor Arhi: I wonder if your feelings on this matter are clear, Lord Dani.
   Lord Dani: They are clear, my master.

   :-))

  • #28

   @Hary
   Ai dreptate insa ai uitat sa specifici ca atunci cand Danicorban raspunde, face si o mica plecaciune.

 13. #29

  Cum zicea intr-un film sarbatorile sunt pentru a-ti da seama ca trece timpul! Daca n-ar fi Pastele si Craciunul nici n-ai sti ca a trecut un an!

 14. #30

  Unchiul Dan e un Caragiale modern…
  Iar pasajul ăsta e absolut fabulos: „Intr-un final, s-a rezumat doar la manechine, oamenii fiind aceiași, înveșmântați si însuflețiți de același croitor.”

 15. #31

  A nu se citi in aeroport, la Plecari, avand si boarding pass-ul de intoarcere in mana… Se risca deteriorarea totala a acestuia

 16. #32

  La multi ani 2013. Chiar nu sunt diferente. A ba da avem plasme si ipaduri

 17. #34

  @danicorban „alimentara” aia din randul 5 mi-a dat de gandit ca nu-i o povestire din timpurile noastre :-))

 18. #35

  Felicitari!Mi-a placut mult!

 19. danicorban,
  am mai bagat o fisa. si inca una.
  lucrurile incep sa se lege.
  mai am o singura intrebare. cati ani ai avut in 1991?

  • #37

   Spre sfarsitul anului, aproape 5 : ))) Dar am o memorie foarte buna.
   Vezi Hary, ziceai ca nu comenteaza lumea. Sunt cativa pe care ii vad comentand pentru prima data chiar. Am antrenat comentatorul pasiv de pe arhiblog. : ))

  • danicorban,
   „Vezi Hary, ziceai ca nu comenteaza lumea. Sunt cativa pe care ii vad comentand pentru prima data chiar.”

   prietene, eu am zis altceva, citez:
   „Pentru ca la asa ceva nu poti comenta decat: imi place sau nu-mi place. Discutii si comentarii mai putine”
   Iar comentatori noi in sensul celor spuse de mine mai sus, nu am vazut.
   Doar cateva nume noi care au zis: imi place sau frumos scris.
   Iar discutii si comentarii chiar sint putine. vezi comparativ postul lui Anatati.
   din acest punct de vedere am avut dreptate!

   si raman la parerea mea, textul tau nu este un post, un articol de blog ci beletristica. si-ar fi avut mai degraba locul in rubrica lui Arhi de luni.
   adevarul este ca nu ar strica in introspectia de luni si asemenea texte, adica proza… sint mai usor de citit si mult mai frumoase:-))

  • #39

   @ Hary, subestimezi in mod nedrept arta lui mediocrates. Cum sa fie ” mai frumoase ” ? . Mie nu prea imi place sa scriu proza. Mi se pare mult mai simplu si natural sa ma exprim in versuri. Daca vrea mediocrates, putem coabita la introspecția de luni :D

  • #40

   păi sunt mai puţine comentarii numai şi numai pentru că e semnat de un bărbat articolul.

   Şi mie-mi place mult articolul :)

  • #41

   @ anatati, mare dreptate ai. Atunci cand ai postat articolul, te-au luat barbatii la…mmm…la…cuvant potrivit, cuvant potrivit…. LA CEARTA! . Asa! Deci te-au luat barbatii la cearta, pentru ca au vrut de fapt sa se dea la tine. Stii cum sunt copiii aia de gradinita ? Daca lui Georgel ii place de Georgeta, ii da un branci in balta, sa-i atraga atentia :) Sau cel putin asa faceam eu..

  • danicorban,
   „Daca lui Georgel ii place de Georgeta, ii da un branci in balta, sa-i atraga atentia :) Sau cel putin asa faceam eu..”

   si inca mai faci la fel, doar ca acum folosesti cuvintele …:-))

  • #43

   Ai auzit vladutz ? Ia-ti avant , ca te iubesc pe-ascuns! : ))

  • danicorban,
   la femei faci asa, nu la baieti… sau stai asa… Vladut este fetita? :-))

 20. #45

  genial. trist.

 21. Frumos, da. Nu ma arunc la critici destepte, dar am citit cu interes pana la capat. Abia la final am inteles despre ce tiran e vorba :) Mergea si 1996 si 2004, dar din pacate si 2014.

  • Paul » tineretul din ziua de azi…

  • Arhi, am cravata de pionier, dar ce-i drept nu am apucat practicile agricole. Oricum, oamenii par si acum „înveșmântați si însuflețiți de același croitor”.

 22. n-are haz unchiul dan, marea figura de om, dar are suflet
  in rest… ai putea sa juri ca totul s-a intamplat ieri.

 23. danicorban,
  „Mie nu prea imi place sa scriu proza. Mi se pare mult mai simplu si natural sa ma exprim in versuri.”

  Sa stii ca se simte acest lucru. Nu esti un narator. Alioja ESTE un povestitor. Balzac de exemplu cand nu avea inspiratie se punea sa descrie pe 10 pagini balconul persoanei iubite. Da, Balzac era romancier platit la pagina, si era ahtiat dupa bani. Dar avea talent la asta.
  Tu esti mai degraba un virtuos al exprimarilor. Sclipirea ta se vede doar in doua-trei propozitii din povestire. Apoape ca as zice ca esti prea inteligent pentru a scrie proza buna…:-))

 24. ’91. Really? Tu nu aveai 3 ani in 91?

  • #52

   De unde stii tu cati ani aveam in 91 ? : ))

  • danicorban,
   ti-a vazut pozele de pe facebook si a dedus ea de pe imagini…:-))

  • #54

   @ Hary, in poze par de 18, doar le-am ales pe cele mai reusite. Auzi figuri pe astia de la feisbuc ” you can change your birthday a limited number of times ”
   In alte cuvinte ” Iti dam voie sa gresesti o data, de doua, hai de trei…dar daca nici a treia oara nu iti amintesti cand te-ai nascut, nu esti demn de feisbucu nostru „

 25. In 91 speranta era mare. Inspirai libertate. Din pacate n-am stiut sa ne debarasam de noroaie si sa crestem frumos.

 26. #56

  Multumesc pentru gandurile frumoase.
  Unchiu` Midant
  :)

 27. #57

  Povestea sta vine asa pentru ca de doua zile este ziua numelui celor care se numesc Da, Daniil, Daniel. Pe 17 Dec.Sf.ProroccDaniel, pe 18 Dec.Cuviosul Daniil Sihastrul.
  http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/

 28. #58

  Imi plac finalurile cu twist si vad ca te pricepi si la descriere. A good read. Acum pune mana si invata ca mai ai 6 examene.

 29. In luna mai anul viitor vor veni „la capitala” pentru prima data rudele prietenului meu de la Satu Mare. Bunicii si o matusa. Si va trebui sa ii plimbam, sa le aratam. Mie mi se parea tare ciudat ca nu au fost intr-o viata in capitala tarii lor. E departe. Si lucrurile se intampla usor altfel acolo. Sunt curioasa ce vor avea de spus despre acest oras :)
  Felicitari pentru povestire, mi-a placut!

Citește și...

Poate ați observat că nici presa nu prea să bășicat pe subiect și toată lumea o ține ușor low key, fără să insiste prea mult. Răspunsul e simplu. La ultimul sondaj pe bune pe care și l-au comandat, UDMRiștii au aflat că sunt sub pragul electoral ca opțiune de vot, datorită asocierii cu […]

Eu, locuind la țărănoaia, printre noroaie și construcții, am o problemă. Am mașinile pline de praf non stop. Bine, praf, noroi, ciment, aburi de căcat de la fosa septică deschisă a selgrosului, care împute tot pantelimonul și nimeni nu zice nimic, și ce se mai nimerește. Iar problema survine că, deși am multe […]